Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Ζηλεύετε τα superfit άτομα;Δείτε 8 συνήθειες που δεν περιμένατε να έχουν!

Kαι ποιος δεν ζηλεύει τα ωραία και fit κορμιά, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες, ακόμα κι αν  δηλώνουμε περήφανοι για τα παχάκια μας!


Όχι ότι είναι κακό να έχει κανείς περιττά κιλά ή κυτταρίτιδα, αλλά όσο να πεις ένα γραμμωμένο σώμα, εκτός του ότι είναι εντυπωσιακό και προκαλεί το θαυμασμό αποπνέει υγεία και ευεξία!Ξεχάστε τις εξαντλητικές δίαιτες και τις επίπονες ασκήσεις γιατί όπως αποδεικνύεται μόνο κακό μπορεί να κάνουν! Παρακάτω σας έχουμε 8 βασικότατες και απρόσμενες συνήθειες τις οποίες όλα τα fit άτομα και οι οποίες τα βοηθούν να διατηρούν τη γραμμή τους.Και καλό θα ήταν να τις υιοθετήσετε κι εσείς!1. Δεν κάνουν δίαιτα: Η λέξη δίαιτα καλώς ή κακώς εμπεριέχει τρόμο και την αύρα της στέρησης και της σκληρής προσπάθειας. Και τι φέρνει συνήθως η στέρηση; Ξεσπάσματα και μάλιστα έντονα τα οποία στοιχίζουν στη σιλουέτα και το σώμα με αποτέλεσμα οτιδήποτε κι αν έχουμε κάνει να μην έχει αντίκρυσμα! Το μυστικό λοιπόν είναι να αποφύγετε εντελώς τη λέξη δίατα και αντ' αυτού να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με τροφές που αγαπάτε αλλά πάντα με μέτρο!2. Βρίσκουν χαρά στην άσκηση: Αν ξεκινάτε να πάτε στο γυμναστήριο με τα μούτρα κατεβασμένα σαν να πηγαίνετε στο απόσπασμα, τότε είναι απολύτως φυσικό ούτε η άσκηση να αποδώσει ούτε φυσικά και να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Βρείτε κάτι που σας είναι ευχάριστο, όπως χορό, κολύμπι ή τρέξιμο και αποφύγετε τον κλειστό χώρο του γυμναστηρίου αν αυτό σας είναι αβάσταχτο. Ακούστε μουσική κατά τη διάρκεια και γενικότερα αποβάλλετε οποιαδήποτε αίσθηση αγγαρείας γιατί έτσι δουλίτσα δεν γίνεται!3. Δεν κάνουν συγκρίσεις: Κακά τα ψέματα όλοι μας έχουμε κατά καιρούς μπει στο τριπάκι της σύγκρισης με άλλους είτε είναι καλύτεροι είτε όχι. Ε λοιπόν οι fit άνθρωποι δεν μπαίνουν ποτέ στη διαδικασία να συγκριθούν με άλλους καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι το κάθε σώμα έχει τις δικές του διαφορετικές ανάγκες και άρα χρειάζεται εντελώς ξεχωριστή αντιμετώπιση! Υιοθετήστε την άποψη αυτή και θα σωθείτε!

4. Κοιμούνται περισσότερο: Όταν οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σώμα για να λειτουργήσει χρειάζεται οπωσδήποτε 8 ώρες ύπνου την ημέρα δεν το λένε απλά για να το πουν. O ύπνος δεν ξεκουράζει μόνο το σώμα και ανανεώνει τα κύτταρα αλλά βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού ενώ δρα και κατά του γήρατος! Τρία σε ένα! Έχετε τίποτα καλύτερο;5. Κλέβουν: 
Δεν το εννοούμε φυσικά με την κυριολεκτική έννοια, απλά, υπάρχει πάντοτε μία μέρα στο μενού τους που μπορούν να φάνε ότι και όσο θέλουν! Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός δεν αισθάνεται στέρηση ενώ μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να ξεφύγετε και τελικά να καταστρέψετε όλα όσα με κόπο είχατε χτίσει!

6. Κάνουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, προτεραιότητα: Μπορεί εσείς κάθε φορά που είναι να γυμναστείτε όλο και κάτι να βρίσκετε προκειμένου να το αποφύγετε, αλλά αυτό ακριβώς είναι που δεν κάνουν τα fit άτομα. Όταν λοιπόν έρχεται η στιγμή εκείνη, δεν χωρά καμία δικαιολογία και καμία χαζή υποχρέωση που δεν σηκώνει αναβολή. Η αναβλητικότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος για το... γραμμωμένο και σέξι κορμί!7. Τρώνε πρωινό: Είναι άκρως παράλογο και αφύσικο η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να παραλείπει το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αλλά για κάποιο περίεργο λόγο αυτό γίνεται. Αν ωστόσο ρωτήσετε οποιονδήποτε που προσέχει τη διατροφή του και γυμνάζεται, θα σας πει ότι ποτέ μα ποτέ δεν παραλείπει το πρωινό γιατί πολύ απλά είναι αυτό που δίνει ενέργεια στον οργανισμό για όλο το υπόλοιπο της μέρας.8. Έχουν ένα... σύντροφο:
 Δεν εννοούμε ερωτικό αλλά σύντροφο στην άθληση και τη διατροφή! Είναι πολύ δύσκολο όταν το περιβάλλον σας δεν έχει καμία σχέση με τη γυμναστική ή τον υγιεινό τρόπο ζωής, εσείς να ακολουθήσετε μία άλλη οδό. Γι' αυτό λοιπόν η εύρεση ενός fitness body κρίνεται απαραίτητη προκειμένου ο ένας να δίνει κουράγιο στον άλλο.

Ασκήσου στην ύπαιθρο. Όσα σου προσφέρει και… αφήνει πίσω το γυμναστήριο

Τα πλεονεκτήματα που έχει το γυμναστήριο είναι προφανή (άνετος χώρος με ελεγχόμενη θερμοκρασία και πολλά όργανα γυμναστικής), αλλά ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση σε υπαίθριο χώρο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από εκείνη σε έναν κυλιόμενο διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.

Πρώτον, ο διασκελισμός είναι διαφορετικός όταν κάποιος κάνει τζόγκινγκ σ’ ένα πάρκο. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δρομείς κάμπτουν περισσότερο τους αστραγάλους τους όταν τρέχουν σε ανώμαλο δρόμο. Επιπλέον έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να τρέξουν σε κατηφόρες, γυμνάζοντας διαφορετικούς μυς απ’ ό,τι όταν τρέχουν σε επίπεδο έδαφος όπως συνήθως γίνεται στους κυλιόμενους διαδρόμους.

Η άσκηση σε υπαίθριους χώρους είναι επίσης πιο έντονη απ’ ό,τι η ανάλογη σε κλειστό χώρο. Σε μελέτες στις οποίες συγκρίθηκε η σωματική καταπόνηση κατά το τρέξιμο σε κυλιόμενο διάδρομο και στον δρόμο, διαπιστώθηκε ότι οι δρομείς έκαιγαν λιγότερες θερμίδες στον διάδρομο για να καλύψουν την ίδια απόσταση. Το εύρημα αποδόθηκε στο ότι οι δρομείς του γυμναστηρίου δεν έβρισκαν αντίσταση από τον αέρα ούτε βίωναν αλλαγές στο έδαφος, όπως συμβαίνει όταν τρέχει κάποιος στον δρόμο.

Τα ίδια έχουν βρεθεί και για την ποδηλασία, στην οποία η αντίσταση του αέρα από μόνη της διαπιστώθηκε ότι αυξάνει σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις των ποδηλατών εκτός γυμναστηρίου.
 Η ευχαρίστηση

Φαίνεται, όμως, ότι η γυμναστική σε υπαίθριους χώρους έχει και άλλα, άγνωστα έως πρότινος, πλεονεκτήματα. Σε αρκετές πρόσφατες μελέτες, ζητήθηκε από εθελοντές να κάνουν την ίδια ακριβώς προπόνηση μία φορά εντός γυμναστηρίου και μία σε υπαίθριο χώρο.

Σε όλες τις μελέτες, οι εθελοντές ανέφεραν ότι απόλαυσαν περισσότερο την υπαίθρια γυμναστική και, κατ’ επέκταση, πέτυχαν υψηλότερη βαθμολογία σε ψυχολογικά τεστ που αξιολόγησαν τη ζωντάνια που ένιωθαν, τον ενθουσιασμό, την απόλαυση και την αυτοεκτίμησή τους. Αντιθέτως, πέτυχαν χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ που αξιολόγησαν το άγχος, την κατάθλιψη και την κόπωσή τους.

Οι μελέτες αυτές ήταν μικρές και σύντομες, αφού αξιολόγησαν μόνο δύο προπονήσεις, ενώ δεν θεωρούνται και πολύ αξιόπιστες, αφού βασίσθηκαν στις προσωπικές εκτιμήσεις κάθε εθελοντή.

Εντούτοις, μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι και διεξήχθη σε εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών έδειξε πως όσοι γυμνάζονταν εκτός γυμναστηρίων κατά κανόνα προπονούνταν περισσότερο και πιο συχνά, απ’ ό,τι όσοι πήγαιναν μόνο στο γυμναστήριο.

Αυτό τεκμηριώθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες επί μία εβδομάδα κατέγραφαν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας κάθε εθελοντή ξεχωριστά. Οπως έδειξαν τα στοιχεία στις συσκευές, οι εθελοντές που γυμνάζονταν σε υπαίθριους χώρους αφιέρωναν κατά μέσο όρο στην προπόνησή τους 30 λεπτά περισσότερα την εβδομάδα απ’ ό,τι όσοι γυμνάζονταν στο γυμναστήριο.
 Ο ήλιος

Οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει με βεβαιότητα γιατί η άσκηση σε υπαίθριους χώρους μάς «εμπνέει», ώστε να της αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο. Κάποιες έχουν δείξει ότι οι ασκούμενοι σε ανοιχτούς χώρους έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) όταν ολοκληρώνουν την προπόνησή τους απ’ ό,τι όταν γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους. Υπάρχουν επίσης υπόνοιες ότι παίζει ρόλο και η έκθεση στον ήλιο, που είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η γυμναστική σε υπαίθριους χώρους μπορεί να είναι ό,τι χρειάζονται οι διστακτικοί ή ασυνεπείς ασκούμενοι.

«Εάν η υπαίθρια προπόνηση ενθαρρύνει την άσκηση, τότε κάνει καλό», λέει η δρ Ζακλίν Κερ, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, η οποία ηγήθηκε της μελέτης με την ηλεκτρονική καταγραφή της άθλησης των ηλικιωμένων.
govastileto.gr

Συμπληρώματα για αρχάριους bodybuilders

Αν δεν τρέφεστε καλά και δεν συμπληρώνετε τη διατροφή σας με τα απαραίτητα προϊόντα που θα στηρίξουν μια προπόνηση bodybuilding, δεν σπαταλάτε μόνο το χρόνο σας, αλλά είναι πιθανόν να βλάψετε το σώμα και την υγεία σας.

Αν προπονείστε τρεις φορές την εβδομάδα, αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 150 ώρες ετησίως οι οποίες θα μπορούσαν να επενδυθούν καλύτερα. Είτε προπονείστε για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας, είτε για απώλεια λίπους, ή απλά για να φαίνεστε και να νιώθετε καλύτερα, βεβαιωθείτε ότι είστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που επιθυμείτε. Ο σωστός συνδυασμός των συμπληρωμάτων μπορεί να διπλασιάσει το ρυθμό με τον οποίο χτίζετε μυϊκή μάζα ή καίτε λίπος σε ένα πρόγραμμα προπόνησης.


Πολυβιταμίνες για τους μύες

Το ανθρώπινο σώμα για να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, θα πρέπει να τροφοδοτείτε με ένα τεράστιο φάσμα θρεπτικών ουσιών ζωτικής σημασίας. Η έλλειψη σε μόνο μία από τις βασικές βιταμίνες ή μέταλλα μπορεί να περιορίσουν την απόδοση του σώματος σας. Οι πολυβιταμίνες έχουν αποδειχθεί χρήσιμες στην πρόληψη των επιζήμιων επιπτώσεων του στρες, της κακής διατροφής και τρόπου ζωής, καθώς βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα απαιτούνται από το σώμα σε πολύ μικρές ποσότητες. Θεωρούνται απαραίτητες, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συντεθούν από το σώμα και έτσι πρέπει να καταναλώνονται από το στόμα.

Οι δεκατρείς απαραίτητες βιταμίνες δρουν ως καταλύτες, επιταχύνοντας τις χημικές αντιδράσεις στις οποίες βασίζεται η ζωή μας. Τα μέταλλα είναι ανόργανες θρεπτικές ουσίες που απορροφώνται από τα φυτά από την επιφάνεια της γης και στη συνέχεια μεταφέρονται στον οργανισμό μας. Είναι πιθανό να πάρετε πάρα πολλή δόση από ένα καλό πράγμα, γι αυτό βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των πολυβιταμινών σας, καθώς η υπερβολική δόση ορισμένων στοιχείων, όπως το σελήνιο, μπορεί να καταστεί επιβλαβής. Λαμβάνοντας ένα καθημερινό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα είναι μία σημαντική πτυχή για όλους τους επίδοξους bodybuilders. Ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα θα πρέπει να είναι το πρώτο συμπλήρωμα στη λίστα τον αγορών σας.


Σκόνη πρωτεΐνη για δύναμη

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μυϊκή ανάπτυξη είναι η διατήρηση της θετικής ισορροπίας αζώτου. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας αποβάλλει λιγότερη πρωτεΐνη από όση χρησιμοποιείτε. Για τα αρχικά στάδια του bodybuilding, η πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να είναι περίπου 2γρ ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Για παράδειγμα αν ζυγίζετε 90 kg τότε η πρόσληψη πρωτεΐνης σας θα πρέπει να είναι περίπου 180 γρ την ημέρα. Το σώμα μας τροφοδοτείτε από την πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μετά την άσκηση. Το μετα-προπονητικό σας γεύμα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) είναι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη γάλακτος η οποία διεγείρει την ανάπτυξη των μυών και απορροφάτε γρήγορα από το σώμα. Αφού γυμναστείτε, τα αμινοξέα και τα επίπεδα της ινσουλίνης σας είναι χαμηλότερα από το κανονικό, έτσι αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να καταναλώσετε μια πρωτεΐνη γρήγορης πέψης ούτως ώστε να εξασφαλίσετε τη διατήρηση ενός θετικού επιπέδου αζώτου και αναβολικής κατάστασης. Αν δεν πάρετε τη μετα-προπονητική σας πρόσληψη, το σώμα θα κυνηγήσει τα αποθηκευμένα αποθέματα θρεπτικών ουσιών. Όταν για παράδειγμα, είστε σε δίαιτα, μπορεί το σώμα να αναγκαστεί να πάρει άλλους μυϊκούς ιστούς των αμινοξέων όπως η γλουταμίνη η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών.

Για ένα αρχάριο bodybuilder, ένα μείγμα πρωτεΐνης που περιέχει Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος (Whey Protein Isolate), Υδρολυμένη Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος (Hydrolysed Whey Protein Isolate), Miscellar Καζεϊνη, Καζεϊνικό Ασβέστιο (Calcium Caseinate), Ωοαλβουμίνη (Egg White Albumen) και Συμπύκνωμα Πρωτεΐνης Ορού Γάλακτος (Whey Protein Concentrate), παρέχει το πλήρες φάσμα των βασικών και μη-βασικών αμινοξέων που χρειάζονται για να βοηθήσουν την επισκευή και την οικοδόμηση των μυών. Αυτό το συνεργιστικό, αντι-καταβολικό μείγμα πρωτεϊνών παρέχει μια άμεση και διαρκή απελευθέρωση των αμινοξέων στο σώμα, εξασφαλίζοντας μία θετική ισορροπία αζώτου και αναβολικής κατάστασης για ώρες. Τα μίγματα πρωτεΐνης παρέχουν μια ανώτερη αναβολική έγχυση αμινοξέων παρά μία μόνο πηγή πρωτεϊνών. Συμπεριλαμβάνοντας BCAAs και L-Γλουταμίνη στη σκόνη πρωτεΐνης σας μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην ανάκαμψη των μυών και στην πρόληψη διάσπασης των πρωτεϊνών. Επιλέγοντας μια σκόνη πρωτεΐνης με πεπτικά ένζυμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των πρωτεϊνών. Ένα πρωτεϊνικό μίγμα είναι χρήσιμο για τα αρχικά στάδια ενός bodybuilder κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν από τον ύπνο.


Η καλύτερη ώρα για να πάρετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης

Μπορείτε να πάρετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης οποτεδήποτε δεν μπορείτε ή δεν είστε σε θέση να καταναλώσετε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες. Είναι πολύ καλύτερο να πάρετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης από το να χάσετε εντελώς ένα γεύμα. Εκτός όμως από τα υποκατάστατα γευμάτων υπάρχουν 2 κρίσιμες στιγμές όπου είναι ιδανικό να καταναλώνετε ένα μίγμα πρωτεΐνης: το πρωί μόλις ξυπνήσετε και αμέσως μετά την προπόνηση αντίστασης σας. Σε αυτές τις στιγμές το σώμα σας έχει εξαντληθεί και καταναλώνοντας μια πηγή πρωτεΐνης γρήγορης πέψης, όπως η σκόνη πρωτεΐνης, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διατήρηση μιας αναβολικής κατάστασης στο σώμα προκειμένου να διευκολυνθεί η μυϊκή ανάπτυξη.


Υδατάνθρακες και οικοδόμηση μυϊκής μάζας

Η πρωτεΐνη θα μπορούσε να θεωρηθεί ο βασιλιάς της μυϊκής οικοδόμησης, αλλά οι υδατάνθρακες συχνά παραβλέπονται σε μία διατροφή bodybuilding. Αν θέλετε να βελτιστοποιήσετε την μυϊκή σας ανάπτυξη (και την απώλεια λίπους), είναι σημαντικό να περιληφθούν τα σωστά είδη και οι σωστές ποσότητες υδατανθράκων στη διατροφή σας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν ένα σημαντικό ποσό της θερμιδικής σας πρόσληψης, καθώς αποτελούν το μυϊκό γλυκογόνο, το καύσιμο μακράς διάρκειας που χρειάζεται το σώμα σας για τη σκληρή προπόνηση. Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι αργής καύσης, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχουν μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια και βοηθούν με τη σταθερή διατήρηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την αποθήκευση λίπους, τη μυϊκή κόπωση αλλά και την προώθηση της απελευθέρωσης της ινσουλίνης – η φυσική αναβολική ορμόνη του σώματος που είναι ζωτικής σημασίας για την μυϊκή ανάπτυξη. Μετά την προπόνηση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρουσιάζουν αισθητή μείωση. Καταναλώνοντας υδατάνθρακες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα δώσει στο σώμα σας μια αύξηση της ινσουλίνης, βάζοντας σας σε μια εξαιρετικά αναβολική φάση, και όχι καταβολική. Αν ακούσατε ότι τα μετα-προπονητικά συμπληρώματα μετά την προπόνηση είναι σημαντικά, αυτός είναι ο λόγος. Τρώγοντας μικρότερα ποσά υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι επίσης σημαντικό, καθώς διατηρείτε η σταθερή ροή της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών βοηθούν στην οικοδόμηση μυών, καθώς βοηθούν στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική απορρόφηση των αμινοξέων από το μυϊκό ιστό. Οι υδατάνθρακες βοηθούν επίσης στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών από την πρωτεΐνη στα μυϊκά κύτταρα. Έτσι λοιπόν οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για τη μυϊκή σας ανάπτυξη. Εάν ανησυχείτε για το περιττό λίπος, θα πρέπει να προσέξετε τη συνολική πρόσληψη των υδατανθράκων σας (διατηρήστε τον έλεγχο της μερίδας σας), και αντισταθείτε στην κατανάλωση υδατανθράκων μετά τις 7 το βράδυ.


Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα για τη μυϊκή αύξηση

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (Essential Fatty Acids – EFAs) είναι θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας ώστε να είναι σε θέση να λειτουργεί σωστά. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μυϊκή ανάπτυξη ενισχύοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτά τα λίπη χρειάζονται από τους bodybuilders για την ανοικοδόμηση του μυϊκού ιστού και την προστασία των αρθρώσεων ενώ προπονείστε. Επιπλέον, τα EFAs έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και σε αντίθεση με άλλα είδη λιπών, χρησιμοποιούνται για λειτουργίες του σώματος αντί να αποθηκεύονται ως λίπος. Τα EFAs είναι ζωτικής σημασίας για την μυϊκή οικοδόμηση, αυξάνοντας παράλληλα την αντοχή που απαιτείται από το bodybuilding. Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή άλλων λιπαρών οξέων που χρειάζεται το σώμα σας για τη μυϊκή ανάπτυξη. Χωρίς EFAs, οι ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης και της τεστοστερόνης, που απαιτούνται για το bodybuilding δεν θα παράγονταν. Αυτά τα έλαια διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση των καρδιαγγειακών, πεπτικών και αναπαραγωγικών λειτουργιών, στη φλεγμονή και επούλωση, στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη θερμότητα του σώματος και στην καύση θερμίδων. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν δύο διαφορετικές οικογένειες, τα Ωμέγα-3 και τα Ωμέγα-6. Το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει ή να τα κατασκευάσει έτσι θα πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή σας. Το σώμα μας χρειάζεται ένα ακριβές ποσό από την κάθε οικογένεια. Η τυπική δίαιτα περιέχει πάρα πολλά Ωμέγα-6 και ανεπαρκής Ωμέγα-3. Επιστήμονες έχουν εντοπίσει την ανισορροπία μεταξύ των Ωμέγα 3 και 6 για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στο σώμα που προκαλεί κέρδη μυϊκής μάζας, και καθιστά την απώλεια λίπους ουσιαστικά αδύνατη.


Συμπληρώματα για αρχάριους bodybuilders

Υπάρχει σχεδόν μια άπειρη ποικιλία συμπληρωμάτων bodybuilding που διατίθενται στην αγορά σήμερα. Δεν θα αρχίσει το χτίσιμο ενός σπιτιού, χωρίς πρώτα να υπάρχουν γερά θεμέλια. Όταν αρχίσετε την προπόνηση αντίστασης, η χρήση μιας πολυβιταμίνης, μείγματος πρωτεΐνης, καθώς και των βασικών λιπαρών οξέων θα σας βοηθήσει να χτίσετε τις βάσεις για την ιδανική σας σωματική διάπλαση. Προτείνεται για τους bodybuilders που βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια, να ξεκινούν με αυτά τα συμπληρώματα κατά τις πρώτες 6 – 12 εβδομάδες προπόνησης προτού ενδιαφερθούν για υψηλότερου επιπέδου συμπληρώματα, όπως τα προ-προπονητικά ροφήματα, τις κρεατίνες ή ενισχυτές τεστοστερόνης (testosterone booster), τα οποία μπορεί να είναι πιο επωφελής σε είδη προπονημένους αθλητές.


Πηγές: Mrsupplement.com.au