Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Οι φρουτοχυμοί κάνουν καλό στην καρδιά

Η κατανάλωση φρουτοχυμών φαίνεται να προσφέρει οφέλη για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, κάνοντας στο εργαστήριο πειράματα με χοίρους, διαπίστωσαν ότι όσοι τράφηκαν με διάφορα μείγματα φρουτοχυμών εμφάνισαν χαλάρωση στα τοιχώματα των αρτηριών τους.
Μολονότι οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν ακριβώς γιατί τα φρούτα κάνουν καλό στην καρδιά, η ευεργετική δράση των χυμών αποδίδεται κυρίως στη χημική ουσία πολυφαινόλη, που υπάρχει σε φρούτα και καρπούς. Ωστόσο, παραμένει να αποδειχθεί ότι και στους ανθρώπους οι φρουτοχυμοί έχουν ωφέλιμη δράση, όσον αφορά στην καρδιαγγειακή λειτουργία.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food and Function»της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, που έχουν δείξει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δρουν προστατευτικά για την καρδιά.
Η έρευνα βρήκε ότι ανάμεσα στα πιο ωφέλιμα για την καρδιά φρούτα, που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε έναν φρουτοχυμό, είναι τα σταφύλια και τα φραγκοστάφυλα. Από την άλλη, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι οι φρουτοχυμοί περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα σάκχαρα σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=304695&cid=15