Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

7 Προυποθέσεις για να φθάσετε στο σώμα των ονείρων σας

Ξεκινάμε πάντα με ενθουσιασμό. Κάπου στην πορεία κάτι στραβώνει,ο ενθουσιασμός ξεθωριάζει και η παραίτηση είναι πλέον θέμα χρόνου.
Αυτό το σενάριο δεν αφορά βέβαια μόνο στη σωματική άσκηση αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής.
Σήμερα θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει ο μέσος άνθρωπος κυνηγώντας τους στόχους του και να προτείνω κάποιες συνταγές επιτυχίας.
Όλα αυτά που θα αναφερθούν εδώ είναι βασικές προϋποθέσεις για να πιάσουν τόπο οι συμβουλές και οι παραινέσεις αυτού του blog.
1. Όλα τα παιχνίδια χάνονται ή κερδίζονται μέσα στο μυαλό μας!
Δουλέψτε λοιπόν τους στόχους και τις επιδιώξεις σας πρώτα μέσα στο μυαλό σας:
- δουλέψτε πάνω στην αυτοεκτίμησή σας
- δουλέψτε πάνω στην αυτογνωσία σας
- βρείτε τα κίνητρα που θα τροφοδοτήσουν τις προσπάθειές σας
- θυμηθείτε το μύθο του Πυγμαλίωνα και τη θεωρία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας
- γίνετε υπόλογοι για τις αποφάσεις και τις πράξεις σας και μην καταφεύγετε σε δικαιολογίες που προσβάλλουν την προσωπικότητά σας
- αφήστε τις ασκήσεις επί χάρτου και αναλάβετε επί τέλους δράση
- αφήστε ομοίως τη ζεστασιά της φωλιάς σας και προσπαθήστε να διευρύνετε το ζωτικό σας χώρο παίρνοντας υπολογισμένα ρίσκα
- εφαρμόστε την τεχνική του οραματισμού
- όταν κάνετε λάθη μην τα αφήνετε να σας πάρουν από κάτω. Ανασυνταχθείτε και συνεχίστε.
Αναποδιές και αντιξοότητες θα υπάρχουν πάντα αλλά το βάθος και το εύρος των επιπτώσεών τους εξαρτώνται από τη στάση σας.
Το σώμα είναι πολύ υποδεέστερο του μυαλού σας. Κτίστε πρώτα γερό μυαλό και μετά φροντίστε για το σώμα σας.
2. Αφήστε κατά μέρος τις δίαιτες και υιοθετήστε μια μόνιμη υποστηρικτική διατροφή σαν μέρος ενός ενεργητικού τρόπου ζωής!
Πρέπει να τρώτε για υγεία και μάξιμουμ ενέργεια και όχι για να θεραπεύετε τις συναισθηματικές σας ανισορροπίες.
Πρέπει επίσης να έχετε γνώση της θερμιδικής αξίας των συνηθέστερων τροφών αν δεν θέλετε να γίνετε ένα τυπικό παράδειγμα του οξύμωρου: υγιής και παχύς.
Έχετε υπόψη ότι κανένα είδος σωματικής άσκησης δεν μπορεί να αντισταθμίσει/συμψηφίσει μια άθλια διατροφή.
Αντίθετα μια τέτοια διατροφή είναι σαν τον πίθο των Δαναΐδων όπου θα χάνεται κάθε φιλότιμη προσπάθεια.
3. Μη βαδίζετε χωρίς στόχους και πλάνα! Τι είναι αυτό που τελικά αναζητάτε; Το fitness έχει δεκάδες προεκτάσεις και εκφάνσεις.
Πάτε για όλα;
Θα χαθείτε!
Πρέπει να είστε συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι:
Θέλετε δύναμη,μάζα,γράμμωση,αντοχή,απώλεια βάρους,κάτι άλλο;
Σε κάθε ένα από τους παραπάνω στόχους θα φθάσετε μέσα από διαφορετικούς δρόμους.
4. Μη βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος!
Μην ασχολείστε με ανούσιες λεπτομέρειες!
Καλή διατροφή, συστηματική σωματική άσκηση και μια ξεκάθαρη απόφαση χαραγμένη στο μυαλό.
Τα πράγματα είναι απλά και όχι - όπως παρουσιάζονται από πολλούς "ειδικούς "- καλυμμένα με μία μυστικιστική αχλή. Θα είστε αφελής αν τα εισπράττετε έτσι.
Διαβάζω πολλά άρθρα την εβδομάδα. Από αυτά ελάχιστα έχουν κάτι να πουν. Αν τα στραγγίξεις όλα μαζί δεν βγάζεις ούτε ένα γραμμάριο ουσία.
Αυτό που θέλω να πω είναι να μη χολοσκάτε για θέματα όπως π.χ. ποια ακριβώς θα πρέπει να είναι η μεταπροπονητική σας διατροφή ή τι afterburn θα πάρετε από τη διαλειμματική σας άσκηση.
Φάτε καθαρά,δώστε το είναι σας στην άσκηση και οι λεπτομέρειες θα κανονισθούν από μόνες τους!
5. Μη μπαίνετε ποτέ στη λογική των εύκολων λύσεων!
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις!
Υπάρχει μόνο σκληρή δουλειά.
Η ατράνταχτη απόδειξη για το ότι δεν υπάρχουν λύσεις εξπρές είναι ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στα ανεπτυγμένα κράτη. Λέτε να συνέβαινε αυτό αν υπήρχαν εύκολες λύσεις;
Η αλήθεια είναι μία αδέλφια και είναι:
ακατάλυτη,άφθαρτη,αιώνια,αείζωη,αέναη,αΐδια,άφθαρτη,άχρονη και διηνεκής:
Για να πιάσετε τους στόχους σας χρειάζεται πολύ κόπος και ιδρώτας!
Τα αποτελέσματα δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη γι αυτό keep walking!
6. Η σωματική μεταμόρφωση χρειάζεται ένταση και υψηλές στροφές.
Mη περιμένετε σημαντικές αλλαγές εάν ασκείστε σε μέτριες εντάσεις. Αυτά είναι μόνο για συντήρηση και απλά καλύτερα από το τίποτα.
Αν όμως οι βλέψεις σας είναι υψηλές, μόνο οι μεγάλες εντάσεις θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες σας.
Είναι προτιμότερο να εκτελείτε σκληρά προγράμματα των 30' μέρα παρά μέρα παρά να βολοδέρνετε στα γυμναστήρια με τις ώρες.
7. Τέλος μην είστε μονομανείς και μονόπλευροι.
Όσοι κάνετε μόνο αερόβια άσκηση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στα προγράμματά σας και τα βάρη.
Αντίστροφα οι λάτρεις του σιδερένιου αθλήματος θα πρέπει ανυπερθέτως να εντρυφήσουν στα πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα της αερόβιας άσκησης.
Παροτρύνω αμφότερες τις ως άνω φυλές να ξεσκονίσουν τα άρθρα μου τα σχετικά με οφέλη των δύο αυτών μορφών άσκησης.
Καλή τύχη στο μακρινό σας ταξίδι! Θα είμαι στο πλευρό σας!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
http://totalfitness-christos.blogspot.gr/

Συμπληρώματα για περισσότερο κάψιμο λίπους

Λιποδιαλύτες

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε προβλήματα υγειάς όπως άσθμα ή υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού δοκιμάσετε οποιεσδήποτε λιποδιαλυτικές ουσίες, καθώς αυτές μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα σας. Τα νέα προϊόντα που συνδυάζουν πολλαπλά συστατικά, όπως το Hydroxycut Hardcore και Lipid FX, έχουν αποδειχθεί να λειτουργούν αρκετά καλά.


Καφεΐνη

Πίνοντας καφέ πριν από την αερόβια σας άσκηση μπορεί βοηθήσει στο να κάψετε περισσότερο λίπος. Μετά από έρευνα, άτομα που κατανάλωναν 300mg καφεΐνης δύο ώρες πριν από αερόβια άσκηση 30 λεπτών σε στατικό ποδήλατο, όχι μόνο έβαζαν μεγαλύτερη ένταση αλλά χρησιμοποιούσαν επίσης ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους για ενέργεια.


Αμινοξέα

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που προσελάμβαναν 3γρ ενός μίγματος αμινοξέων μία ώρα πριν από αερόβια άσκηση μέτριας έντασης έκαιγε το ίδιο ποσό συνολικών θερμίδων, αλλά περισσότερο λίπος από εκείνους που έλαβαν ένα εικονικό μίγμα.


Καρνιτίνη

Η καρνιτίνη βοηθά στη μεταφορά του λίπους σε σημεία όπου μπορεί να καεί στα μιτοχόνδρια των μυών και σε άλλα κύτταρα. Σε μια μελέτη, μετά από τρεις εβδομάδες πρόσληψης καρνιτίνης παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων καρνιτίνης στους μύες και ενισχυμένη χρήση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Άλλη μελέτη έδειξε αύξηση στο κάψιμο λίπους με μόνο 10 ημέρες πρόσληψης καρνιτίνης (3γρ την ημέρα).


Συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA)

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις "ωφέλιμου" λίπους και έχει γίνει γνωστό στον κύκλο του bodybuilding ως λιποδιαλυτική ουσία. Έρευνες έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής άλιπης μάζας. Δοκιμάστε 3γρ ανά ημέρα.


Πηγή: Muscle&Fitness

12 λόγοι που οι γυναίκες πρέπει να σηκώνουν βάρη!

Επειδή δεν πρόκειται να συναγωνιστείτε σε αγώνες bodybuilding και δεν συμπαθείτε τα τεράστια μπράτσα δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγετε την άσκηση βαρών. Η αναερόβια άσκηση έχει ωφελήματα σε σχέση με το λίπος στην κοιλιά, το στρες, τις καρδιακές παθήσεις, και τον καρκίνο καθώς είναι επίσης ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δείχνετε ‘καυτές’ σε ένα μπικίνι! Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να διστάζουν στον τομέα αυτό. Μόνο το ένα πέμπτο των γυναικών κάνουν προπόνηση με βάρη δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Εδώ είναι 12 λόγοι που πρέπει να μην παραμελείτε τις ασκήσεις με βάρη:

1. Χάνεις 40% περισσότερο λίπος

Αν νομίζετε ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση είναι το κλειδί για να ανατινάξετε το λίπος στην κοιλιά, συνεχίστε να διαβάζετε: Αμερικανοί ερευνητές έκαναν έρευνα σε τρεις ομάδες ατόμων που έκαναν δίαιτα: Άτομα χωρίς καμιά άσκηση, άτομα με αεροβική άσκηση μόνο, και άτομα τα οποία συνδύαζαν αεροβική άσκηση μαζί με βάρη. Έχασαν όλοι περίπου 21 κιλά, τα άτομα όμως που εκτελούσαν ασκήσεις με βάρη έχασαν έξι επιπλέον κιλά λίπους από ό, τι εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούσαν. Γιατί; Η απώλεια στα άτομα της τρίτης ομάδας ήταν σχεδόν καθαρό λίπος ενώ οι υπόλοιποι έχασαν λίπος μαζί με μυϊκή μάζα.

Άλλες έρευνες που έγιναν σε άτομα που κάνουν δίαιτα και δεν χρησιμοποιούν βάρη δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, το 75% της απώλειας βάρους τους είναι λίπος, ενώ το 25% είναι από τους μυς. Η απώλεια μυϊκού ιστού μπορεί να δείχνει ότι χάσατε βάρος, αλλά δεν βελτιώνει την εικόνα σας στον καθρέφτη. Πιθανότατα να ξαναβάλετε τα παχάκια που χάσατε. Ωστόσο, εάν κάνετε αναερόβια άσκηση με βάρη σε συνδυασμό με δίαιτα, θα προστατεύσετε τους σκληρά αποκτημένους μύες σας, και θα κάψετε περισσότερο λίπος.

2. Τα ρούχα θα σας ταιριάζουν καλύτερα

Έρευνα δείχνει ότι μεταξύ των ηλικιών 30 και 50, χάνετε πιθανότατα, το 10% του συνόλου των μυών σας. Ακόμα χειρότερα, είναι πιθανό να αντικατασταθεί από λίπος με την πάροδο του χρόνου. Αυτό αυξάνει το μέγεθος της μέσης σας, αφού ένα κιλό λίπους καταλαμβάνει κατά 18% περισσότερο χώρο στο σώμα σας από ένα κιλό μυών.

3. Θα κάψετε περισσότερες θερμίδες

Η αναερόβια άσκηση αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίτε, ακόμα και όταν κάθεστε στον καναπέ σας! Αυτό συμβαίνει γιατί μετά από κάθε προπόνηση δύναμης, οι μύες σας χρειάζονται ενέργεια για την αποκατάσταση των ινών τους. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα άτομα που έκαναν ασκήσεις χρησιμοποιώντας βάρη αύξησαν το μεταβολισμό τους και έκαψαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων σε λίπος, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν σήκωναν βάρη.

Τα βάρη σας δίνουν επίσης πιο αποτελεσματική καύση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Κάνοντας μία κυκλική προπόνηση οκτώ κινήσεων (η οποία διαρκεί περίπου οκτώ λεπτά) μπορεί να κάψετε 159 με 231 θερμίδες.

4. Η διατροφή σας θα βελτιωθεί

Η άσκηση θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ένα πλάνο σωστής διατροφής. Στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ερευνητές μελέτησαν 169 υπέρβαρους ενήλικες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δεν ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα άσκησης τρεις ώρες την εβδομάδα, έτρωγαν περισσότερο από ό,τι αναλογεί μια μέση διατροφή με περίπου 1.500 θερμίδες ημερησίως. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τόσο η διατροφή, όσο και η άσκηση σας υπενθυμίζουν να παραμείνετε σταθεροί στην απώλεια βάρους σας ή την διατήρηση του.

5. Θα χειρίζεστε το άγχος καλύτερα

Εκτονωθείτε σε ένα γυμναστήριο και θα μείνετε ήρεμοι όταν είστε υπό πίεση. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που σήκωναν βάρη παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα στρες από εκείνους που δεν σήκωναν. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μια αγχωτική κατάσταση, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των ατόμων με περισσότερους μύες επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα πιο γρήγορα από αυτούς με λιγότερη μυϊκή μάζα.

6. Θα είστε πιο ευτυχισμένες

Η γιόγκα δεν είναι το μόνο είδος άσκησης που προκαλεί ηρεμία. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εκτελούσαν τρεις ασκήσεις δύναμης την εβδομάδα για έξι μήνες βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις τους σχετικά με τα αποτελέσματα μέτρησης του θυμού και της συνολικής τους διάθεσης.

7. Θα δημιουργήσετε πιο ισχυρά οστά

Όπως γνωρίζετε με τα χρόνια, η οστική σας μάζα παίρνει την κατηφόρα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να υποφέρετε από εξουθενωτικές θραύσεις. Τα καλά νέα: Μελέτη διαπίστωσε ότι με 16 εβδομάδες άσκηση αντίστασης αυξάνεται η οστική πυκνότητα καθώς και τα επίπεδα αίματος της οστεοκαλσίνης (δείκτης της ανάπτυξης των οστών), κατά 19%.

8. Θα ‘σχηματίσετε’ το σώμα σας γρηγορότερα

Ο όρος της καρδιοαγγειακής άσκησης (cardio) δεν θα πρέπει να περιγράφει μόνο την αερόβια άσκηση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κυκλική προπόνηση με βάρη αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό 15 παλμούς ανά λεπτό περισσότερο, από ότι το τρέξιμο στο 60-70% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σας. Η προσέγγιση αυτή ενισχύει τους μύες και παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη παρόμοια με αυτά της αεροβικής άσκησης, έτσι εξοικονομάτε χρόνο βλέποντας γρήγορα αποτελέσματα.

9. Η καρδιά σας θα είναι πιο υγιείς

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν τρείς συνολικά προπονήσεις δύναμης την εβδομάδα, για δύο μήνες παρουσίασαν μείωση της διαστολικής αρτηριακής τους πίεσης κατά μέσο όρο 8 μονάδων. Αυτό είναι αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40% και την πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά 15%.

10. Θα είστε πολύ πιο παραγωγικές

Η άσκηση με βάρη θα μπορούσε να σας κάνει πιο παραγωγικούς. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν 15% πιο παραγωγικοί κατά τις ημέρες που γυμνάζονταν σε σχέση με τις ημέρες που δεν ασκούνταν. Έτσι, τις μέρες που ασκείστε, μπορείτε (θεωρητικά) να δουλέψετε πιο αποτελεσματικά εντός του ωραρίου σας, με λιγότερο άγχος και περισσότερο ενδιαφέρον για τη δουλειά σας.

11. Θα ζήσετε περισσότερο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας καθόρισαν ότι η συνολική δύναμη του σώματος συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο. Επίσης, άλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να είσαι δυνατός κατά τη μέση ηλικία βοηθά στο να ‘επιβιώσεις’ μέχρι την ηλικία των 85 χωρίς να αναπτύξεις καμία σημαντική ασθένεια.

12. Θα είστε ακόμα πιο έξυπνες

Οι μύες δυναμώνουν το σώμα και το μυαλό σας. Ερευνητές της Βραζιλίας διαπίστωσαν ότι η προπόνηση δύναμης σε περίοδο έξι μηνών ενίσχυσε την γνωστική λειτουργία των αθλούμενων. Στην πραγματικότητα, η προπόνηση είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, βελτιωμένη λεκτική λογική, και ένα μεγαλύτερο εύρος προσοχής.


Πηγή: Active.com