Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

«Όπλο» κατά της πίεσης ο χυμός παντζαριού

Ευεργετική η δράση του στην υγεία
Η κατανάλωση μιας κούπας χυμού παντζαριού κάθε μέρα μπορεί να ρίξει την υψηλή πίεση του αίματος και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου «Queen Mary», με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Αμρίτα Αλουβάλια μελέτησαν 15 ασθενείς (οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες) που είχαν υψηλή πίεση 140 έως 150 mmHg και δεν έπαιρναν αντι-υπερτασικά φάρμακα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έπιναν 250ml παντζαροχυμό, έριχναν την πίεσή τους κατά 10 mmHg. Η υποχώρηση της πίεσης γίνεται αισθητή τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, ενώ είναι ανιχνεύσιμη και την επόμενη μέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική δράση του παντζαριού οφείλεται στα νιτρικά άλατα που αυτό περιέχει και τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα. Αυτό το αέριο, με τη σειρά του, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια η πίεση να πέφτει. Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η δράση του παντζαροχυμού σε βάθος χρόνου.

«Είμαστε ακόμα αβέβαιοι κατά πόσο αυτή η πτώση της πίεσης διατηρείται μακροπρόθεσμα», είπε η Αλουβάλα, δήλωσε όμως έκπληκτη από το πόσο μικρή ποσότητα παντζαροχυμού χρειάζεται για να πέσει η πίεση σε σημαντικό βαθμό και σε σύντομο χρόνο. Γι' αυτό, συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε και άλλα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως το μαρούλι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια παρενέργεια της κατανάλωσης του παντζαριού μπορεί να είναι ότι τα ούρα θα αποκτήσουν ροζ απόχρωση. Τα νιτρικά άλατα υπάρχουν στο έδαφος και αποτελούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, τις οποίες απορροφούν μέσω των ριζών τους.

Η παρατεταμένη υψηλή πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η πίεση μετριέται ως συστολική (όταν η καρδιά χτυπάει, δηλαδή αντλεί το αίμα) και διαστολική (όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα σε δύο χτύπους). Υψηλή θεωρείται συνήθως η πίεση, όταν ξεπερνά τα 140/90 mmHg.
newsbeast.gr

Καθημερινά συνήθειες που μας προσθέτουν βάρος

Τα λάθη που χαρίζουν περιττές θερμίδες
Προσπαθείτε να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, αλλά το μόνο που καταφέρνετε είναι να παχαίνετε; Δείτε παρακάτω τι κάνετε λάθος και διορθώστε το.

Τηρείτε το πρόγραμμα διατροφής όλη τη μέρα και το βράδυ το υποκύπτετε: Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν στερείτε αρκετά τον οργανισμό σας από το φαγητό, με αποτέλεσμα να υποκύπτετε σε παχυντικά σνακ.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με το να τρώτε ένα σωστό πρωινό και μετά να φροντίζετε να τρώτε κάθε 3-4 ώρες.

Τσιμπολογάτε πριν το φαγητό: Γυρνάτε πολλές φορές από τη δουλειά πεινασμένη και μέχρι να φτιαχτεί το φαγητό τσιμπολογάτε ότι βρείτε μπροστά σας; Λάθος.

Άμα αισθάνεστε ότι πεινάτε τόσο πολύ, «σπάστε» την πείνα σας με ένα φρούτο.

Τρώτε στο αμάξι: Πολλές από εσάς μπορεί να αισθάνεστε ότι το αμάξι είναι το δεύτερο σπίτι σας, καθώς περνάτε πολλές ώρες μέσα σε αυτό για να φέρετε εις πέρας τα καθημερινά καθήκοντα, με αποτέλεσμα να τρώτε πολλές φορές κάτι από έξω.

Προσπαθήστε να έχετε φτιάξει από το σπίτι σας μερικά υγιεινά σνακ και να τα παίρνετε μαζί σας, έτσι ώστε να αποφεύγετε τις περιττές θερμίδες.

Πηγή: myworld.gr