Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών;

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως έτοιμο- παγωμένο τσάι, φρουτοποτά κτλ, έχει συσχετιστεί με αύξηση σωματικού βάρους, σακχαρώδη διαβήτη, αύξηση λιπιδίων αίματος, φλεγμονώδεις παράγοντες και στεφανιαία νόσο.

Τα διάφορα ποτά με ζάχαρη περιέχουν αρκετές θερμίδες αλλά δεν βοηθούν στο κορεσμό σε σχέση με τις στερεές τροφές. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων μπορεί να αποτελέσει μία από τις αιτίες για αύξηση του σωματικού βάρους.

Επίσης έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως επίσης και με δυσμενείς μεταβολές στα λιπίδια αίματος ανεξάρτητα με το βάρος ενός ατόμου. Έχει φανεί επίσης πως η αντικατάσταση του λίπους στη διατροφή με απλούς υδατάνθρακες που εμπεριέχονται σε τέτοιου είδους τρόφιμα, οδήγησε σε αύξηση των τριγλυκεριδίων πλάσματος και σε μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Από την άλλη, μείωση στην κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει συσχετιστεί με στατιστικά σημαντική μείωση στη διαστολική και συστολική πίεση.


Τέλος, σε μία πρόσφατη μετανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2014, αξιολογήθηκαν 4 προοπτικές μελέτες με 173.753 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 7.396 συμμετέχοντες είχαν στεφανιαία νόσο, η οποία συσχετίστηκε με την υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη.
http://www.askisi.eu