Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Οι πρωτεΐνες στο … τσεπάκι μας!

Οι πρωτεΐνες, αποτελούν ως γνωστόν το ένα από τα 3 βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, στο σύνολο του ημερήσιου σιτηρεσίου ενός ατόμου. Επισήμως θεωρεούνται από τους αθλητές, ως το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για την επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες, αλλά και γεγονότα από την καθημερινή ζωή, την έχουν καθιερώσει εμπειρικά, ως το πιο χρήσιμο και
σημαντικό διατροφικό «στοιχείο», για την ανάπτυξη, εξέλιξη, και αντοχή του μυϊκού συστήματος. Αυτό από μόνο του εξηγεί σημαντικά, γιατί έχει μετατραπεί και σε ένα πολύ εύκολα προμηθεύσιμο και εξωγενώς χορηγούμενο διατροφικό συμπλήρωμα.
Εξετάζοντας το ρόλο τους πιο επισταμένα, και ιδιαιτέρως, σε ευθεία συνάρτηση, με την αλληλεπίδρασή τους, με τη φυσική άσκηση και τη γυμναστική, παρουσιάζει ενδιαφέρον να αναφερθούμε στο πώς επιδρούν στο μυϊκό σύστημα, αλλά και στον μηχανισμό με τον οποίο επηρεάζουν τον έλεγχο του βάρους και των υποφυσιακών κέντρων πείνας και όρεξης.
Το δίλημμα σχετικά με την ποσότητα της ημερήσια καταναλισκόμενης πρωτεΐνης, είναι, σε μεγάλο βαθμό, μη ρεαλιστικό.
Διεθνείς επίσημες έρευνες, καταδεικνύουν σαφώς, πως το πιο μεγάλο ποσοστό των εν ενεργεία αθλητών παγκοσμίως, καταναλώνουν ποσότητες της τάξης του 1,2 με 1,6 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα (γρ/Κ.Β.Σ./ημέρα) και χωρίς να κρίνεται αναγκαία η χρήση εξωγενών συμπληρωμάτων διατροφής, αφού μέχρι αυτήν την ποσότητα, ο αθλητής μπορεί να καλυφθεί και από το ημερήσιο διαιτολόγιό του. Ανάλογο ρόλο, παίζει φυσικά και η επαρκής συνολική ενεργειακή πρόσληψη, για την επίτευξη του ιδανικού ενεργειακού ισοζυγίου (ενεργειακή πρόσληψη = ενεργειακή απώλεια = διατήρηση βάρους).
Άξιο αναφοράς, είναι το ότι οι τιμές αυτές διαφοροποιούνται σημαντικά σε περιπτώσεις αθλητών αντιστάσεων (κολυμβητές, σκιέρ κ.ά.), αγωνιστικού fitness ή body building. Εκεί, μιλάμε ποσοστιαία για περίπου κυμαινόμενα 2,6 με 3,4 γραμμάρια/Κ.Β.Σ./ημέρα, χωρίς βέβαια να έχει υπάρξει ποτέ, επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση, πως μια τέτοιας κλάσης πρωτεϊνική «υπερ-πρόσληψη», οδηγεί σε αύξηση επιδόσεων, ή επιρροές σε μυϊκή μάζα και δύναμη.
Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα νέα, σχετικά με το αν κρίνεται ορθή ή λανθασμένη η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου πλούσιου σε πρωτεΐνη ή τη χορήγηση ενός, όπως καλείται, «πρωτοκόλλου πρωτεΐνωσης», έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Florida. Ομάδα ερευνητών δημοσίευσαν το 2004 μελέτη στο «American Journal of Clinical Nutrition», όπου συμπέραναν ότι, σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες και λίπη), οι πρωτεΐνες απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από τον οργανισμό, προκειμένου να διασπαστούν στους δομικούς τους λίθους, και επομένως, έχουν μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, κατά τη διάρκεια της πέψης.
Μια άλλη θεμελίωση των παραπάνω, είναι η προσέγγιση του πεπτιδίου ΥΥ. Σύμφωνα με αυτήν, η διατροφική υπερπρόσληψη πρωτεΐνης, έχει συνδεθεί άρρηκτα, με μειωμένη όρεξη σε ανθρώπους, και μεγαλύτερη ευκολία στην ταχεία αλλαγή κατηγορίας βάρους, από τους αθλητές όλων των επιπέδων, λόγω της έκκρισης μιας ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη, και ονομάστηκε «πεπτίδιο ΥΥ» (Cell Metabolism Journal).
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος πως, όσο και αν οι φήμες, οι υπερβολές, οι λανθασμένες προσεγγίσεις και αντιλήψεις, γύρω από το τεράστιο θέμα της ιδανικής ημερήσιας πρωτεΐνικής πρόσληψης, πιο πολύ παραπληροφορούν, παρά ενημερώνουν σωστά την κοινή γνώμη, οι κοινές παραδοχές είναι δύο:
Ένα προσαρμοσμένο διαιτολόγιο, με αύξηση της ποσότητας της πρωτεΐνης μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο ή τη σταθεροποίηση αυτού του βάρους.
Μια μικρή αύξηση στην αντιστοιχία των προσλαμβανόμενων γραμμαρίων πρωτεΐνης, ανά κιλό βάρους σώματος/ημέρα, τείνει να έχει ευεργετική επίδραση στην αύξηση των αθλητικών επιδόσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η υπερβολική πρόσληψη του συγκεκριμένου μακροθρεπτικού συστατικού, θα επιφέρει εντυπωσιακότερα αποτελέσματα.
Χαραλαμπίδης Γιώργος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τα σπορ της φύσης…

Αν έχετε ανάγκη για ένα δυνατό stress out από την καθημερινότητα, να απαρνηθείτε, έστω για λίγο, τον αστικό πολιτισμό , να γευτείτε τους καρπούς της ελληνικής φύσης και ταυτόχρονα να αθληθείτε βρήκαμε για σας τον ιδανικότερο τρόπο: τα εναλλακτικά σπορ στο ύπαιθρο.
Οι «εκδρομές περιπέτειας», δηλαδή εκδρομές στο ύπαiθρο που συνδυάζουν και δραστηριότητες , προσφέρουν την άθληση μαζί με την ψυχαγωγία και το παιχνίδι.
Όσο για την αμηχανία του αρχαρίου, θα σας φύγει εύκολα με το πρώτο γλίστρημα της βάρκας, με την κατάκτηση μιας κορυφής και με την αίσθηση της ελευθερίας, που είναι διάχυτη παντού στη φύση.
Trekking Βάζετε άνετα παπούτσια και ρούχα, φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και εξοπλίζετε το σακίδιό σας με παγούρι, αδιάβροχο και ελαφριά τροφή και είστε έτοιμοι για πεζοπορία σε σηματοδοτημένα ορεινά μονοπάτια. Το περπάτημα κατά μήκος ενός μονοπατιού με ένα σακίδιο στην πλάτη, δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από πλευράς φυσικής κατάστασης. Χρειάζεται όμως γνώση και οργάνωση σχετικά με την απόσταση που θα διανύσουμε, την κατάσταση του μονοπατιού, το αν θα υπάρχει κάποιο καταφύγιο για την περίπτωση ξαφνικής βροχής , σωστό εξοπλισμό, ώστε να έχουμε τα απαραίτητα και να μην κουβαλάμε στην πλάτη μας άχρηστο φορτίο και καθαρό μυαλό.
River trekking .Είναι μία δραστηριότητα υπαίθρου κατά τη διάρκεια της οποίας διασχίζουμε με τα πόδια μικρά ποτάμια και ρέματα χωρίς να χρησιμοποιούμε πλωτά μέσα. H διάσχιση ποταμιών είναι μία ήπια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει από όλους από Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Καλό είναι να φοράτε μαγιό μέσα από τα ρούχα γιατί ίσως κάποια στιγμή θα αναγκαστείτε να κολυμπήσετε στο ποτάμι και κατάλληλα , ορειβατικά παπούτσια.
Ράφτινγκ είναι η κατάβαση ποταμού με φουσκωτές βάρκες. Το πλήρωμα αποτελείται από 6-8 κωπηλάτες που ξέρουν κολύμπι κι έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού. Το ποτάμι έχει ομορφιά, αλλά και ορμή, γι' αυτό και οι ειδικοί ακολουθούν συγκεκριμένους τρόπους κατάβασης με τη βοήθεια ειδικών παραγγελμάτων, που οι επιβαίνοντες πρέπει να εκτελούν πιστά, ώστε η βάρκα να κινείται με ασφάλεια. Τα ποτάμια διακρίνονται με βάση το βαθμό δυσκολίας τους, κι εσείς μπορείτε να συμμετέχετε σε καταβάσεις ποταμών ανάλογα με την πείρα σας. Υπάρχουν ειδικευμένα γραφεία εναλλακτικού τουρισμού που παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και οργανώνουν εκδρομές σε ποτάμια.
Μονοράφτ Είναι καταπληκτική η εμπειρία κατάβασης του ποταμού με μονοθέσιες φουσκωτές βάρκες, μόνο που θα πρέπει να έχετε αξιόλογη πείρα από καταβάσεις ράφτινγκ και να μη φοβάστε τις ανατροπές. Μονοράφτ μπορείτε να κάνετε σε όσα ποτάμια οργανώνονται και δραστηριότητες ράφτινγκ σχεδόν όλο το χρόνο, αρκεί να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Κανό-καγιάκ Υπέροχες βόλτες σε λίμνες, όλο το χρόνο, με μακρόστενα διθέσια σκάφη, ακόμα και γι' αυτούς που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Φροντίστε να έχετε μαγιό, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, μπλουζάκι και πετσέτα. Τον απαραίτητο εξοπλισμό θα σας τον δώσουν οι συνοδοί.
Αναρρίχηση. Είναι η δραστηριότητα εκείνη κατά την οποία ανεβαίνουμε σε βράχο, χιόνι ή πάγο με μεγάλη κλίση και για την προώθηση είναι αναγκαία η χρήση ποδιών και χεριών. Η δυσκολία μιας αναρριχητικής διαδρομής εξαρτάται από την κλίση του πεδίου, την ποιότητά του, αλλά κυρίως από το πλήθος και το μέγεθος των πιασιμάτων και των πατημάτων. Η χρήση του σχοινιού και του υπόλοιπου εξοπλισμού είναι για την ασφάλεια του αναρριχητή σε περίπτωση πτώσης. Ακόμα και παιδιά από 8 ετών και άνω μπορούν να σκαρφαλώσουν σε βράχους και αναρριχητικά πεδία, πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρων συνοδών.
Canyoning . Αυτή κι αν είναι εμπειρία: να διασχίζεις φαράγγια χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό καταρρίχησης σε μικρούς καταρράκτες. Αποτελεί για πολλούς οπαδούς των extreme sports την κορυφαία από τις υπαίθριες δραστηριότητες καθώς συνδυάζει την πεζοπορία μέσα σε ένα άγριο τοπίο, την κολύμβηση σε ποτάμι, την κατάβαση κάθετου βράχου (rappel) σε καταρράκτη με χρήση ειδικού εξοπλισμού. Οι βουτιές στα δροσερά νερά, η πεζοπορία ανάμεσα σε τεράστιους κάθετους βράχους και μέσα από στενά περάσματα, η επιβλητική ομορφιά του φαραγγιού καθιστούν τη διάσχισή του μία ατελείωτη, αυθεντική περιπέτεια για απαιτητικούς.
Mountain bike Ποδηλασία σε ορεινές διαδρομές με ποδήλατα εξοπλισμένα με ανάρτηση και 21 ταχύτητες μπορούν να κάνουν όλες οι ηλικίες από 8 ετών και άνω. Θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια, φόρμα, καπέλο, γάντια, αντιανεμικό, μικρό σακίδιο, παγούρι με νερό και κράνος. Μπορείτε να κάνετε mountain bike σχεδόν παντού στη φύση. Σε όλη την Ελλάδα μπορεί κανείς να βρει ειδικά μονοπάτια (trails) και να χαρεί την ποδηλασία στη φύση.
Orienteering Χάρτης, πυξίδα και πολύ κέφι για μια «έξυπνη» δραστηριότητα στο ύπαιθρο. Είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους και λεπτομερείς χάρτες. Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφθεί όλα τα σημεία ελέγχου στη σωστή σειρά. Τα σημεία ελέγχου είναι σημειωμένα πάνω στο χάρτη σαν κύκλοι και είναι πάντοτε χαρακτηριστικά του εδάφους που διακρίνονται. Επιλέξτε την κατάλληλη για τις δυνατότητές σας διαδρομή, προσανατολιστείτε και βρείτε τα κρυμμένα σημεία. Πολύ συχνά μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες, που ανεβάζουν το επίπεδο διασκέδασης ή δυσκολίας.
Ιππασία. Έμπειροι προπονητές καθοδηγούν-βοηθούν και μαθαίνουν στους μαθητές της σχολής τα μυστικά της ιππασίας της ιπποκομίας και της περιποίησης του ίππου.
Γρήγορα οι μαθητές μπορούν να οδηγήσουν μόνοι τους τα άλογα και να συμμετέχουν σε ομαδικά μαθήματα που απαρτίζονται από group της ίδιας ηλικίας και επιπέδου ενώ μπορούν να κάνουν μεγάλες βόλτες με την επίβλεψη των προπονητών
Paintball ( χρωματοσφαίριση). Πρόκειται για ένα άθλημα κατά το οποίο η μία ομάδα κοιτάει να εξοντώσει την άλλη χρησιμοποιώντας μπίλιες με μπογιά οι οποίες εκτοξεύονται μέσα από ειδικά "όπλα" που ονομάζονται μαρκαδόροι , καθώς μαρκάρουν έναν αντίπαλο. Ο χώρος είναι οριοθετημένος ενώ τα τεχνικά εμπόδια μου υπάρχουν στην πίστα μας δίνουν την δυνατότητα να καταστρώσουμε διάφορα σχέδια για να χρωματίσουμε τους παίχτες της αντίπαλης ομάδας.
Δοκιμάστε και βρείτε ένα σπορ περιπέτειας, προσθέτοντας λίγη αδρεναλίνη στα αγαπημένα σας σπορ κι επαναπροσδιορίστε την έννοια του γυμνάζομαι λαμβάνοντας υπόψη και την διασκέδαση.
Tζιλίνη Λιάνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer- fitness instructor

Τα βαθιά καθίσματα με το ένα πόδι γυμνάζουν περισσότερο τους μύες του κάτω μέρος του σώματος και με λιγότερα βάρη

Το βαθύ κάθισμα είναι μια άσκηση κατά την οποία οι περισσότεροι αθλητές που σηκώνουν βάρη χρησιμοποιούν το κέντρο του σώματός τους. Πολλοί προπονητές και αθλητικοί επιστήμονες προτείνουν τις μονόπλευ- ρες ασκήσεις, όπως τα βαθιά καθίσματα με το ένα πόδι, γιατί η άσκηση αυτή είναι πιο συγκεκριμένη, και έτσι γυμνάζονται καλύτερα οι μεγάλες μυϊκές ομάδες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου George Mason και του Αμερικανικού Στρατού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα καθίσματα με το ένα πόδι επιτρέπουν την καλύτερη εκγύμναση των μυών, χρησιμοποιώντας λιγότερα βάρη, σε σχέση με τα καθίσματα και με τα δύο πόδια. Τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν παρόμοια είτε κάνοντας καθίσματα με το ένα πόδι, εί- τε και με τα δύο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τις μονόπλευρες ασκήσεις ευνοείται η ανάρρωση μετά τη γυμναστική και μειώνεται ο κίν- δυνος τραυματισμών από την άσκηση. Το να γυμνάζουμε τη μια πλευρά του σώματός μας κάθε φορά, αποτελεί μια καλή εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά προγράμματα ταυτόχρονης εκγύμνασης και των δύο πλευ- ρών του σώματος. (Journal Strength Conditioning Research, 26:1094- 1100, 2012)

Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΣΩΜΑ

1η και 2η Εβδομάδα - Κάμψεις
Κάνε 3 σετ κάμψεων μέχρι εξαντλήσεως. Αυτό θα προετοιμάσει τους μικρούς μυς της πλάτης (όπως οι περιστροφικοί μύες που βοηθούν στην κυκλική κίνηση) για μεγαλύτερα βάρη. Ξάπλωσε μπρούμυτα με τα χέρια σου λίγο έξω από τους ώμους σου. Σφίξε τον κορμό και τους γλουτούς σου και πίεσε προς τα πάνω μέχρι να τεντώσουν τα χέρια σου. Χαμήλωσε τόσο ώστε να ακουμπήσει λίγο το στήθος στο έδαφος.  
 
2η και 3η Εβδομάδα - Πιέσεις πάγκου με μπάρα
Συνέχισε να κάνεις κάμψεις και τη 2η εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε το εξής: κάνε 3 σετ των 12 επαναλήψεων για να αυξήσεις τη δύναμη του στήθους σου. Ξάπλωσε ανάσκελα σε έναν πάγκο με τις πατούσες να εφάπτονται στο πάτωμα. Σήκωσε την μπάρα από τα στηρίγματά της χρησιμοποιώντας λαβή από πάνω (οι παλάμες να κοιτούν προς εσένα) και με τα χέρια σου ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Κατέβασε αργά την μπάρα στο στήθος σου, λίγο κάτω από τις ρώγες σου. Στάσου λίγο και πίεσε τα βάρη προς τα πάνω μέχρι να τεντωθούν τα χέρια σου.

3η και 4η Εβδομάδα - Προοδευτικές πιέσεις πάγκου με αλτήρες
Συνέχισε να κάνεις πιέσεις πάγκου με μπάρα και την 3η εβδομάδα και πρόσθεσε αυτήν την άσκηση, που θα σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις τα χέρια σου, να αυξήσεις το πεδίο της κίνησής σου και να κατανείμεις τη δύναμη και στις δύο πλευρές του σώματος. Κάνε 3 σετ των 12 επαναλήψεων.

1. Ξάπλωσε στον πάγκο και κράτα τους αλτήρες δίπλα από το στήθος σου. Σήκωσε τους αλτήρες πάνω, κατέβασέ τους, επανάλαβε.
 
2. Διαφοροποίηση: Τώρα ξεκίνα με τους αλτήρες σου να βρίσκονται πάνω από το κεφάλι σου. Κατέβασε τον έναν στο στήθος σου και σπρώξε τον ξανά πάνω. Επανάλαβε με το άλλο χέρι. Μονόπλευρα: Κράτα τον έναν αλτήρα πάνω από το κεφάλι σου και βάλε το άλλο σου χέρι στο γοφό. Κράτα τους κοιλιακούς σου μέσα όσο κατεβάζεις και ανεβάζεις τον αλτήρα με το ένα χέρι. Μετά από 12 επαναλήψεις, μετάφερε το βάρος στο άλλο χέρι κι επανάλαβε.
 
 4η και 5η Εβδομάδα - Προοδευτικές κάμψεις σταθερότητας 
Συνδύασε αυτήν την άσκηση με την προπόνηση με τους αλτήρες της 4ης εβδομάδα για να δυναμώσεις το στήθος και τον κορμό σου. Κάνε μέχρι στιγμιαίας εξάντλησης, αλλά στο πρώτο σετ, για ασφάλεια, σταμάτα μία ή δύο επαναλήψεις πριν.

3. Κάνε κάμψεις πάνω σε μία σανίδα ισορροπίας.
 
4. Μετά τοποθετήσου έτσι ώστε τα καλάμια σου να στηρίζονται σε μία μπάλα γυμναστικής και τα χέρια σου στο έδαφος. Χαμήλωσε το σώμα σου μέχρι να δημιουργήσουν τα χέρια σου γωνία 90ο.
 
5. Τέλος, με τα δάχτυλα του ποδιού σου στο έδαφος, βάλε τα χέρια σου πάνω στην μπάλα, η οποία πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους ώμους σου. Λύγισε τα χέρια σου μέχρι να ακουμπήσεις με το στήθος σου την μπάλα κι επίστρεψε στην αρχική σου θέση.
 
5η και 6η Εβδομάδα - Προοδευτικές πιέσεις στήθους σε μπάλα γυμναστικής
Συνέχισε την προηγούμενη άσκηση των κάμψεων και πρόσθεσε αυτές τις πιέσεις με την μπάλα γυμναστικής. Η διαδικασία είναι ίδια με τις πιέσεις πάγκου με αλτήρες. Θα μπορείς να ελέγχεις καλύτερα το νευρομυϊκό σου σύστημα κι έτσι θα βελτιώσεις ακόμα περισσότερο τη συνολική ανάπτυξη του στήθους σου. 6. Στήριξε το πάνω μέρος της πλάτης σου και το κεφάλι σου πάνω στην μπάλα γυμναστικής. Πίεσε με τους κοιλιακούς και τους γλουτούς σου, ώστε τα γόνατά σου να σχηματίσουν γωνία λίγο μεγαλύτερη από 90ο. Σήκωσε τους αλτήρες πάνω από το κεφάλι σου. Στάσου λίγο και κατέβασέ τους αργά. Μετά μπορείς να αλλάξεις λίγο την άσκηση χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της 3ης και 4ης εβδομάδας.
 menshealth.gr

Η Άνοιξη μας έφτασε με... δάκρυα στα μάτια Οι εποχιακές αλλεργίες δεν αφήνουν ανέπαφα τα μάτια μας

Η άνοιξη είναι μια εποχή του χρόνου που σηματοδοτεί μία αρχή καλοκαιρίας, αλλά και άνθησης και ανάπτυξης των φυτών. 
 
Σε πολλούς από εμάς όμως συνοδεύεται από δυσφορία, λόγω των αλλεργιών που μας ταλανίζουν αυτήν την περίοδο. Τα προβλήματα ξεκινούν συνήθως περί τα τέλη Φεβρουαρίου και μειώνονται πλέον αισθητά περί τα τέλη Ιουνίου.
 
Συνήθη αλλεργιογόνα προερχόμενα από την φύση, όπως από τις κάμπιες, ή την γύρη του πεύκου, της ελιάς ή της λεύκας, είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε διότι μεταφέρονται με τον άνεμο.
 
Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες χαρακτηρίζονται από κνησμό, δηλαδή την γνωστή φαγούρα, ερυθρότητα, και δακρύρροια και στα δύο μάτια. Σε χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσουμε πόνο, φωτοφοβία ή και μείωση οράσεως.
 
Τα συμπτώματα δείχνουν διακυμάνσεις στην έντασή τους. Υπάρχει μείωση των φαινομένων σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά όταν κλιματίζονται.
 
Η αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας συνίσταται στην πρόληψη και την θεραπεία.
 
Η πρόληψη γίνεται καταρχήν με την ταυτοποίηση των αλλεργιογόνων που μας ενοχλούν και την προσπάθεια αποφυγής τους. Οι χορήγηση κολλυρίων που προλαμβάνουν την αλλεργία, καλό είναι να ξεκινά στην αρχή της περιόδου των εποχιακών αλλεργιών και να καλύπτει μέχρι και το τέλος της. 
 
Πάρα την πρόληψη, οι εξάρσεις της επιπεφυκίτιδος δεν είναι σπάνιες. Σε αυτή την περίπτωση, θεραπείες με αντιισταμινικά ή κορτιζονούχα κολλύρια είναι αναγκαίες. 
 
Καμία χορήγηση κολλυρίου δεν θα πρέπει να γίνεται, χωρίς να προηγείται εξέταση από οφθαλμίατρο. Υπάρχουν άλλες παθολογικές οφθαλμολογικές καταστάσεις που μιμούνται τις εποχιακές επιπεφυκίτιδες, και οι οποίες απαιτούν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η χορήγηση λάθος θεραπείας μπορεί να οδηγήσει, όχι μόνο σε συνέχιση των προβλημάτων αλλά και σε επιδείνωση, με επιπλοκές και βλάβη στην όραση. 
 
Η γνώση των αλλεργιογόνων που μας επηρεάζουν και η έγκαιρη προληπτική θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας κατά τους εαρινούς μήνες.
 
*Ο κ. Νικόλαος Ματθαίου είναι Χειρουργός Οφθαλμιάτρος
info@matheou.gr