Τα σπορ της φύσης…

Αν έχετε ανάγκη για ένα δυνατό stress out από την καθημερινότητα, να απαρνηθείτε, έστω για λίγο, τον αστικό πολιτισμό , να γευτείτε τους καρπούς της ελληνικής φύσης και ταυτόχρονα να αθληθείτε βρήκαμε για σας τον ιδανικότερο τρόπο: τα εναλλακτικά σπορ στο ύπαιθρο.
Οι «εκδρομές περιπέτειας», δηλαδή εκδρομές στο ύπαiθρο που συνδυάζουν και δραστηριότητες , προσφέρουν την άθληση μαζί με την ψυχαγωγία και το παιχνίδι.
Όσο για την αμηχανία του αρχαρίου, θα σας φύγει εύκολα με το πρώτο γλίστρημα της βάρκας, με την κατάκτηση μιας κορυφής και με την αίσθηση της ελευθερίας, που είναι διάχυτη παντού στη φύση.
Trekking Βάζετε άνετα παπούτσια και ρούχα, φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και εξοπλίζετε το σακίδιό σας με παγούρι, αδιάβροχο και ελαφριά τροφή και είστε έτοιμοι για πεζοπορία σε σηματοδοτημένα ορεινά μονοπάτια. Το περπάτημα κατά μήκος ενός μονοπατιού με ένα σακίδιο στην πλάτη, δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από πλευράς φυσικής κατάστασης. Χρειάζεται όμως γνώση και οργάνωση σχετικά με την απόσταση που θα διανύσουμε, την κατάσταση του μονοπατιού, το αν θα υπάρχει κάποιο καταφύγιο για την περίπτωση ξαφνικής βροχής , σωστό εξοπλισμό, ώστε να έχουμε τα απαραίτητα και να μην κουβαλάμε στην πλάτη μας άχρηστο φορτίο και καθαρό μυαλό.
River trekking .Είναι μία δραστηριότητα υπαίθρου κατά τη διάρκεια της οποίας διασχίζουμε με τα πόδια μικρά ποτάμια και ρέματα χωρίς να χρησιμοποιούμε πλωτά μέσα. H διάσχιση ποταμιών είναι μία ήπια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει από όλους από Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Καλό είναι να φοράτε μαγιό μέσα από τα ρούχα γιατί ίσως κάποια στιγμή θα αναγκαστείτε να κολυμπήσετε στο ποτάμι και κατάλληλα , ορειβατικά παπούτσια.
Ράφτινγκ είναι η κατάβαση ποταμού με φουσκωτές βάρκες. Το πλήρωμα αποτελείται από 6-8 κωπηλάτες που ξέρουν κολύμπι κι έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού. Το ποτάμι έχει ομορφιά, αλλά και ορμή, γι' αυτό και οι ειδικοί ακολουθούν συγκεκριμένους τρόπους κατάβασης με τη βοήθεια ειδικών παραγγελμάτων, που οι επιβαίνοντες πρέπει να εκτελούν πιστά, ώστε η βάρκα να κινείται με ασφάλεια. Τα ποτάμια διακρίνονται με βάση το βαθμό δυσκολίας τους, κι εσείς μπορείτε να συμμετέχετε σε καταβάσεις ποταμών ανάλογα με την πείρα σας. Υπάρχουν ειδικευμένα γραφεία εναλλακτικού τουρισμού που παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και οργανώνουν εκδρομές σε ποτάμια.
Μονοράφτ Είναι καταπληκτική η εμπειρία κατάβασης του ποταμού με μονοθέσιες φουσκωτές βάρκες, μόνο που θα πρέπει να έχετε αξιόλογη πείρα από καταβάσεις ράφτινγκ και να μη φοβάστε τις ανατροπές. Μονοράφτ μπορείτε να κάνετε σε όσα ποτάμια οργανώνονται και δραστηριότητες ράφτινγκ σχεδόν όλο το χρόνο, αρκεί να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Κανό-καγιάκ Υπέροχες βόλτες σε λίμνες, όλο το χρόνο, με μακρόστενα διθέσια σκάφη, ακόμα και γι' αυτούς που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Φροντίστε να έχετε μαγιό, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, μπλουζάκι και πετσέτα. Τον απαραίτητο εξοπλισμό θα σας τον δώσουν οι συνοδοί.
Αναρρίχηση. Είναι η δραστηριότητα εκείνη κατά την οποία ανεβαίνουμε σε βράχο, χιόνι ή πάγο με μεγάλη κλίση και για την προώθηση είναι αναγκαία η χρήση ποδιών και χεριών. Η δυσκολία μιας αναρριχητικής διαδρομής εξαρτάται από την κλίση του πεδίου, την ποιότητά του, αλλά κυρίως από το πλήθος και το μέγεθος των πιασιμάτων και των πατημάτων. Η χρήση του σχοινιού και του υπόλοιπου εξοπλισμού είναι για την ασφάλεια του αναρριχητή σε περίπτωση πτώσης. Ακόμα και παιδιά από 8 ετών και άνω μπορούν να σκαρφαλώσουν σε βράχους και αναρριχητικά πεδία, πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρων συνοδών.
Canyoning . Αυτή κι αν είναι εμπειρία: να διασχίζεις φαράγγια χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό καταρρίχησης σε μικρούς καταρράκτες. Αποτελεί για πολλούς οπαδούς των extreme sports την κορυφαία από τις υπαίθριες δραστηριότητες καθώς συνδυάζει την πεζοπορία μέσα σε ένα άγριο τοπίο, την κολύμβηση σε ποτάμι, την κατάβαση κάθετου βράχου (rappel) σε καταρράκτη με χρήση ειδικού εξοπλισμού. Οι βουτιές στα δροσερά νερά, η πεζοπορία ανάμεσα σε τεράστιους κάθετους βράχους και μέσα από στενά περάσματα, η επιβλητική ομορφιά του φαραγγιού καθιστούν τη διάσχισή του μία ατελείωτη, αυθεντική περιπέτεια για απαιτητικούς.
Mountain bike Ποδηλασία σε ορεινές διαδρομές με ποδήλατα εξοπλισμένα με ανάρτηση και 21 ταχύτητες μπορούν να κάνουν όλες οι ηλικίες από 8 ετών και άνω. Θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια, φόρμα, καπέλο, γάντια, αντιανεμικό, μικρό σακίδιο, παγούρι με νερό και κράνος. Μπορείτε να κάνετε mountain bike σχεδόν παντού στη φύση. Σε όλη την Ελλάδα μπορεί κανείς να βρει ειδικά μονοπάτια (trails) και να χαρεί την ποδηλασία στη φύση.
Orienteering Χάρτης, πυξίδα και πολύ κέφι για μια «έξυπνη» δραστηριότητα στο ύπαιθρο. Είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους και λεπτομερείς χάρτες. Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφθεί όλα τα σημεία ελέγχου στη σωστή σειρά. Τα σημεία ελέγχου είναι σημειωμένα πάνω στο χάρτη σαν κύκλοι και είναι πάντοτε χαρακτηριστικά του εδάφους που διακρίνονται. Επιλέξτε την κατάλληλη για τις δυνατότητές σας διαδρομή, προσανατολιστείτε και βρείτε τα κρυμμένα σημεία. Πολύ συχνά μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες, που ανεβάζουν το επίπεδο διασκέδασης ή δυσκολίας.
Ιππασία. Έμπειροι προπονητές καθοδηγούν-βοηθούν και μαθαίνουν στους μαθητές της σχολής τα μυστικά της ιππασίας της ιπποκομίας και της περιποίησης του ίππου.
Γρήγορα οι μαθητές μπορούν να οδηγήσουν μόνοι τους τα άλογα και να συμμετέχουν σε ομαδικά μαθήματα που απαρτίζονται από group της ίδιας ηλικίας και επιπέδου ενώ μπορούν να κάνουν μεγάλες βόλτες με την επίβλεψη των προπονητών
Paintball ( χρωματοσφαίριση). Πρόκειται για ένα άθλημα κατά το οποίο η μία ομάδα κοιτάει να εξοντώσει την άλλη χρησιμοποιώντας μπίλιες με μπογιά οι οποίες εκτοξεύονται μέσα από ειδικά "όπλα" που ονομάζονται μαρκαδόροι , καθώς μαρκάρουν έναν αντίπαλο. Ο χώρος είναι οριοθετημένος ενώ τα τεχνικά εμπόδια μου υπάρχουν στην πίστα μας δίνουν την δυνατότητα να καταστρώσουμε διάφορα σχέδια για να χρωματίσουμε τους παίχτες της αντίπαλης ομάδας.
Δοκιμάστε και βρείτε ένα σπορ περιπέτειας, προσθέτοντας λίγη αδρεναλίνη στα αγαπημένα σας σπορ κι επαναπροσδιορίστε την έννοια του γυμνάζομαι λαμβάνοντας υπόψη και την διασκέδαση.
Tζιλίνη Λιάνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer- fitness instructor

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις