Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Η σημασία των ω-3 λιπαρών οξέων

Προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη λειτουργία του οργανισμού
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα σημαντικότερα είναι τα εξής:

- Το α-λινολενικό οξύ(ALA) το οποίο δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής.

- Το εικοσα-πεντε-εν-οικό οξύ (EPA) που παράγεται από την μετατροπή του ALA μέσω ενζύμων.

- Το εικοσι-δεξανοικό οξύ (DHA) το οποίο παράγεται μέσω μεταβολικών διεργασιών από το ΕΡΑ.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η επάρκειά τους στον ανθρώπινο οργανισμό; Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά στις μεμβράνες των κυττάρων, πρόδρομες ενώσεις πολλών ουσιών όπως των εικοσανοειδών (ανήκουν στις πιο ισχυρές ορμόνες).

Τα ω-3 έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνουν τη ρευστότητα του αίματος, τη διαστολή των αγγείων και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (συχνότερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων).

Μελέτες διερευνούν το ρόλο των ω-3 στο ανοσοποιητικό και υποδεικνύουν θετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το λύκο και τις νεφρικές παθήσεις. Έρευνες στην Καλιφόρνια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, μελετούν το ρόλο τους στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου και προστάτη).

Το DHA είναι συστατικό του λίπους του εγκεφάλου, είναι απαραίτητο για την κατασκευή του νευρικού ιστού, βοηθάει τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος εξαιτίας αυτών βοηθά στη μνήμη, την κατάθλιψη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Έλλειψή του συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου αλτσχάιμερ.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρόσληψης των ω-3;

Σε υψηλές συγκεντρώσεις στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος καθώς και τα ιχθυέλαια. Όμως υπάρχουν και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις και σε άλλα ψάρια, θαλασσινά.

Παρόλο που οι θάλασσες είναι μολυσμένες είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρια παρά να λείπουν τα ω-3 λ. ο. από τη διατροφή μας. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι ένας συμπληρωματικός τρόπος πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων.

Τι πρέπει να προσέξετε στα συμπληρώματα;

Αναζητείστε αυτά που είναι αποσταγμένα δηλαδή έχουν καθαριστεί από επιβλαβείς, άχρηστες ουσίες, δεν περιέχουν βαριά μέταλλα, διοξίνες.

Όπως πολύ σοφά είπε ο Ιπποκράτης «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου».

Πηγή: diatrofi.gr

Μετράει πραγματικά το σεξ ως σωματική άσκηση;

Έρευνα ήδη έχει δείξει ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά έχουν μια πιο σεξουαλικά ενεργή ζωή, φτάνουν σε οργασμό πιο γρήγορα και ερεθίζονται πιο εύκολα από ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μια καθιστική ζωή. Μια καλύτερη καρδιαγγειακή κατάσταση και περισσότερη μυϊκή δύναμη οδηγεί επίσης σε ένα πιο περιπετειώδεις σεξ.
Οι διαφορετικές στάσεις και η περισσότερη χρονική διάρκεια γίνονται πιο εύκολα ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση. Είναι προφανές λοιπόν ότι η άσκηση παίζει ρόλο, όταν κάνετε καλό σεξ. Μετρά όμως το σεξ ως άσκηση;
Το σεξ ως καρδιοαναπνευστική άσκηση
Το σεξ έχει πολλές από τις ίδιες συνέπειες στο σώμα όπως και μία έντονη προπόνηση. Κατά τη διάρκεια του σεξ, οι καρδιακοί σας παλμοί ανεβαίνουν, ο μεταβολικός σας ρυθμός αυξάνεται, καίτε θερμίδες, και δυναμώνετε τους μύες σας. Το σεξ έχει αποδειχθεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να παρέχει ανακούφιση από το στρες, ακριβώς όπως και μία καλή καρδιοαναπνευστική συνεδρία.
Η «μέση» χρονική διάρκεια μίας συνεδρίας σεξ διαρκεί περίπου 30 λεπτά και καίει μεταξύ 50 έως 100 θερμίδες. Αυτό δεν ακούγεται πολύ, αλλά το σεξ είναι μια φυσική δραστηριότητα όμοια με οποιαδήποτε άλλη, όπου μπορείτε να αποκομίσετε από αυτή, με όση ένταση βάζετε σε αυτή, οπότε αν «αγριέψετε» με τον σύντροφο σας, τότε θα κάψετε περισσότερο. Ο αριθμός αυτός βασίζεται επίσης σε πολλούς άλλους παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, η διάρκεια και η στάση, οι οποίοι θα καθορίσουν την ακριβή καύση θερμίδων.
Το σεξ ως άσκηση δύναμης
Όσον αφορά το σεξ ως άσκηση δύναμης, πράγματι χρησιμοποιούνται αρκετά οι μύες σας, αλλά ποιους μύες και σε πιο βαθμό αυτό καθορίζεται από τις δικές σας ορέξεις και ορμές. Αν προτιμάτε να είστε από πάνω, τα πόδια και τα χέρια δουλεύουν πολύ περισσότερο από το να είστε ένας παθητικός σύντροφος. Η ορμητική κίνηση του σεξ είναι εξαιρετική για σφίξιμο της κοιλιάς και των γλουτών, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματος. Το σεξ, για τις γυναίκες, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της εμπλοκής του πυελικού εδάφους και των κοιλιακών. Οι ασκήσεις Kegel, σημαντικές για την ενίσχυση του πυελικού εδάφους, μπορούν επίσης να κάνουν το σεξ πιο ευχάριστο για εσάς και τον σύντροφο σας, έτσι λοιπόν κοπέλες, επωφεληθείτε πλήρως από αυτό.
Όλα αυτά ακούγονται σαν ένα μεγάλο «ΝΑΙ» πως το σεξ μετράει ως μία σωματική άσκηση, αλλά προτού ακυρώσετε την εγγραφή σας στο γυμναστήριο, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Ο σωστός ορισμός για την προπόνηση δύναμης λειτουργεί όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες σε ολόκληρο το εύρος κίνησης ενάντια σε αντίσταση. Ενώ μπορείτε να αισθανθείτε το κάψιμο σε ορισμένες περιοχές, το σεξ δεν είναι αρκετό για να μετρήσει ως πραγματική άσκηση ενδυνάμωσης. Από την άποψη της καρδιοαναπνευστικής άσκησης, αν πραγματικά το απολαμβάνετε, μπορείτε να επιταχύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό αρκετά ώστε να κάψετε σημαντικές θερμίδες, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα επικεντρώνεστε περισσότερο στο/στην σύντροφό σας από το να διασφαλίζετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός παραμένει στην αερόβια φάση.
Συμπέρασμα:
Το σεξ είναι ένας πού καλός τρόπος για να αντλήσετε το αίμα σας και να κάψετε θερμίδες, και μια κάθε τόσο, για το καλό της σχέσης σας, μπορείτε να παραλείψετε το γυμναστήριο για μια ιδιωτική συνεδρία με το σύντροφο σας. Για το καλό της υγείας σας, και για το πώς φαίνεστε κατά τη διάρκεια του σεξ, κάντε το συνήθεια να ασχολείστε τακτικά και με τα δύο. Είναι καλύτερο να ιδρώσετε πρώτα στο γυμναστήριο, και στη συνέχεια να αποκομίσετε τα σεξουαλικά οφέλη της προπόνησης μαζί με τον σύντροφο σας.
Μετάφραση από Fitday.com
Πηγή:http://www.fit-blaster.com

Συμβουλές για να διατηρείτε υψηλά τα ενεργειακά σας επίπεδα

Γράφει: Αντώνης Αρβανιτάκης
Συμβουλές για να διατηρείτε υψηλά τα ενεργειακά σας επίπεδα
Γυμναστήριο, συν μια 8ωρη απαιτητική δουλειά, συν το ψυχοφθόρο πήγαινε – έλα στους δρόμους της πόλης, συν οι όποιες υποχρεώσεις που έχει ο καθένας, όλα αυτά μαζί αποτελούν ένα εξαντλητικό για τον οργανισμό μείγμα άγχους και κούρασης. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε τους τρόπους που έχουμε να σας προτείνουμε για να διατηρείτε τα ενεργειακά σας επίπεδα σε εγρήγορση.
Διατροφικές συμβουλές
Η επήρεια της χώνεψης στην ενέργεια σας
Όταν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα ο λόγος που τα επίπεδα ενέργειας σας πέφτουν, είναι επειδή το νευρικό σας σύστημα αφοσιώνει την ενέργεια του στην χώνεψη καταστέλλοντας έτσι τις υπόλοιπες λειτουργίες κάνοντας σας να νιώθετε υποτονικοί. Με απλά λόγια, το σώμα σας λέει «όπα μεγάλε, πάρτο λίγο χαλαρά για λίγη ώρα γιατί θέλω να χωνέψω»! Όταν έχετε την ανάλογη ώρα να ξεκουραστείτε μετά το φαγητό ένα μεγάλο πλήρες γεύμα δεν αποτελεί πρόβλημα αν όμως είστε όλη μέρα στο πόδι και χρειάζεστε σταθερά επίπεδα ενέργειας τότε ένα μεγάλο γεύμα εκτός από το ότι θα ρίξει την ενέργεια σας κάνοντας σας λιγότερο αποδοτικούς στην δουλειά ή σε όποια άλλη απαιτητική εργασία έχετε να κάνετε, επιβαρύνει και την καρδιά σας η οποία πρέπει να υπερ-λειτουργεί για να αιματώνει το στομάχι σας για την χώνεψη της τροφή αλλά και το υπόλοιπο σας σώμα όπως εγκέφαλο σας και το μυϊκό σας σύστημα ανάλογα με τις απαιτούμενες συνθήκες.
Αν θέλετε να κρατήσετε την ενέργεια σας σταθερή χωρίς να παραλείπετε γεύματα φροντίστε να τρώτε με τέτοιο τρόπο ώστε η χώνεψή σας να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική.
Συμβουλές για αποδοτική χώνεψη
• Μην συνδυάζετε τροφές με υψηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα με υδατάνθρακες (πατάτες, ρύζια, μακαρόνια κτλ)
• Ιδανικά, φάτε το κρέας και τους υδατάνθρακές σας ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με λαχανικά.
• Μην συνδυάζετε τροφές διαφορετικού πρωτεϊνικού χαρακτήρα όπως πχ κρέας με γαλακτοκομικά προϊόντα.
• Όταν τρώτε φρούτα τρώτε μια μερίδα πάντα ανά μισή ώρα και αν έχετε γρήγορο μεταβολισμό συνδυάστε τα με λίγους ξηρούς καρπούς.
• Περιμένετε μέχρι να χωνευτεί πλήρως μια τροφή από το στομάχι σας πριν ξαναφάτε. (Περισσότερες πληροφορίες με την διάρκεια χώνεψης συνηθισμένων τροφών εδώ.
Απότομη αυξομείωση της ενέργειας μας και ο ρόλος της ινσουλίνης
Ο δεύτερος παράγοντας που ρίχνει την ενέργειά σας κατά την πορεία της ημέρας είναι η απότομη αύξηση της ινσουλίνης. Όταν τρώτε τροφές με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ναι μεν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της ενέργειάς σας, όμως είναι μια κατάσταση προσωρινή η οποία μετά από λίγη ώρα θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα ρίχνοντας έτσι την ενέργεια σας απότομα.
• Κοιτάτε πάντα τις ετικέτες των τροφών που τρώτε και αποφεύγετε ότι έχει γλυκαιμικό δείκτη (γ.δ) πάνω από 55.
• Αν θέλετε κάτι γλυκό χωρίς να ρίξετε τα επίπεδα ενέργειας σας προτιμήστε να φάτε ένα παστέλι ή λίγη μαύρη σοκολάτα!
Νερό
Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό ειδικά τις πρωινές ώρες που το σώμα σας έχει μείνει πολλές ώρες αφυδατωμένο!
Power naps
Όλοι μας βιώνουμε μια πτώση στην ενέργεια μας καθημερινά γύρω στις 14:00 – 16:00 που μερικοί ειδικοί πιστεύουν πως οφείλεται στο βιολογικό μας ρολόι, το οποίο είναι συγχρονισμένο με τους κιρκάδιους μας ρυθμούς. Ένας αποδοτικός τρόπος να αποφύγουμε αυτή την απότομη πτώση ενέργειας είναι τα power naps. Τα power naps είναι ένα σύντομο χρονικό διάστημα περίπου 20 λεπτών κατά τα οποία ξαπλώνετε σε ένα κρεβάτι/καναπέ ή μια άνετη πολυθρόνα βάζοντας τα πόδια ψηλά σε μια καρέκλα ιδανικά και απλά αδειάζοντας το μυαλό σας και χαλαρώνοντας. Είναι σημαντικό να μην ξεπεράσετε τα 20-25 λεπτά (ανάλογα με τον καθένα και πόσο γρήγορα μπαίνει στάδια βαθύτερου ύπνου) για να παραμείνετε στο πρώτο στάδιο του ύπνου.
Το πρώτο στάδιο θεωρείται η φάση κατά την οποία βρισκόμαστε μεταξύ ύπνου και ξύπνιου και μπορούμε να ξυπνήσουμε εύκολα. Τα μάτια κινούνται πολύ αργά και η μυϊκή δραστηριότητα επιβραδύνεται σημαντικά
Αν μπείτε σε στάδια βαθύτερου ύπνου το πιο πιθανό είναι πως θα χάσετε όλο το απόγευμά σας προσπαθώντας να ξυπνήσετε. Αντίθετα, με ένα power nap αφήνετε απλώς τον εγκέφαλό σας να κάνει ένα μικρό restart από το οποίο θα νιώσετε αναζωογονημένοι, το όποιο είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την εγκεφαλική λειτουργία.
Πηγές:
Stanley S. Bass, N.D., D.C., Ph.D and Dr. Cristopher Gian-Cursio's practices.
http://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=1010

Εθισμός στο σεξ- Είναι πρόβλημα ή όχι;

Η σεξουαλική συμπεριφορά και επιθυμία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γίνεται λόγος για εθισμό στο σεξ, όμως ισχύει κάτι τέτοιο ή είναι ένας ακόμα μύθος γύρω από το σεξ; Πρόκειται για ψυχική διαταραχή ή όχι;
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Newsweek με τον τίτλο «Η επιδημία του εθισμού στο σεξ» έδειξε, σύμφωνα με την Εταιρεία για την Προαγωγή της Σεξουαλικής Υγείας, οργάνωσης που στοχεύει στην εκπαίδευση γύρω από το σεξ και τη θεραπεία της εξάρτησης από αυτό, το 3 έως 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ, δηλαδή εννιά εκατ. άνθρωποι θεωρούνται εθισμένοι. Στο ίδιο κείμενο υπήρχε και λεπτομερής περιγραφή της νόσου: «Εξαρτημένος από τη σεξουαλική πράξη είναι εκείνος που έχει μια ασυνήθιστα έντονη ορμή ή μια εμμονή με το σεξ. Η ίδια η πράξη αλλά και η σκέψη του δυσκολεύουν το άτομο να εργαστεί ή να δημιουργήσει υγιείς κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις».
Ωστόσο, ένας άνθρωπος που απλώς κάνει πολύ συχνά σεξ, δεν μπορεί να διαγνωσθεί με υπερσεξουαλική διαταραχή, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του εθισμού στο σεξ.Από την άλλη πάλι, ένας άλλος που έχει υπερβολικά πολλές σεξουαλικές επαφές, χρησιμοποιεί συχνά το σεξ ως μέσον καταπράυνσης του στρες και το σεξ επεμβαίνει στην ικανότητά του να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή, πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι με την έρευνά τους δεν προσπαθούν να μετατρέψουν σε ψυχικό νόσημα συνηθισμένες συμπεριφορές, όπως το να κάνει κάποιος πολύ σεξ ή να αυτοικανοποιείται παρακολουθώντας πορνογραφικό υλικό. Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν, πως το θέμα αυτό για τον εθισμό στο σεξ δεν αποτελεί ένα νέο φαινόμενο. Οι συζητήσεις για τον εθισμό στο σεξ ήταν αυτές που απελευθερώθηκαν και τα ταμπού ξεπεράστηκαν ως ένα βαθμό. Στις ΗΠΑ έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί οι ομάδες στήριξης που δημιουργήθηκαν για να τον αντιμετωπίσουν, στα πρότυπα των Ανώνυμων Αλκοολικών.
Για τον David J. Lay, το κλινικό ψυχολόγο, οποίος αναφέρει στο βιβλίο του «The myth of sex addiction» ότι το θέμα αυτό ξεκίνησε το 1998, όταν ήρθε στο φως το σκάνδαλο Κλίντον. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα θεραπευτικά δεδομένα άλλαξαν, αφού αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ειδικών αλλά και των οργανισμών που μπορούσαν να θεραπεύσουν τη ψυχική αυτή διαταραχή. Πριν το σκάνδαλο αυτό, οι ειδικοί τις ψυχικής υγείας δεν αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους περιστατικά. Ο ίδιος αναρωτιέται αν πρόκειται τελικά για ψυχική ασθένεια που, μετά το σκάνδαλο, μπόρεσαν κάποιοι να το παραδεχτούν και να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό που βιώνουν ή μήπως πίσω από την διάγνωση «εξαρτημένος από το σεξ» κρύβεται μια βιομηχανία με κέρδη δισεκατομμυρίων; Όπως τονίζει ο David J. Lay, «είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στην απιστία ή σε μια παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά. Οι αιτίες είναι περίπλοκες και απαιτούν βαθιά ενδοσκόπηση, συνειδητοποίηση των πραγματικών αναγκών μας. Είναι πιο εύκολο για τον ειδικό να προχωρήσει σε μια διάγνωση του τύπου: είσαι εξαρτημένος από το σεξ. Δεν φταις εσύ. Απλώς δεν έχεις τον έλεγχο. Θα καθίσουμε και θα βρούμε μια θεραπεία για να νιώσεις καλύτερα, παρά να κοιτάξει βαθύτερα στην προσωπικότητα που έχει απέναντί του».
Το διαβάσαμε στο jenny.gr