Εθισμός στο σεξ- Είναι πρόβλημα ή όχι;

Η σεξουαλική συμπεριφορά και επιθυμία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γίνεται λόγος για εθισμό στο σεξ, όμως ισχύει κάτι τέτοιο ή είναι ένας ακόμα μύθος γύρω από το σεξ; Πρόκειται για ψυχική διαταραχή ή όχι;
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Newsweek με τον τίτλο «Η επιδημία του εθισμού στο σεξ» έδειξε, σύμφωνα με την Εταιρεία για την Προαγωγή της Σεξουαλικής Υγείας, οργάνωσης που στοχεύει στην εκπαίδευση γύρω από το σεξ και τη θεραπεία της εξάρτησης από αυτό, το 3 έως 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ, δηλαδή εννιά εκατ. άνθρωποι θεωρούνται εθισμένοι. Στο ίδιο κείμενο υπήρχε και λεπτομερής περιγραφή της νόσου: «Εξαρτημένος από τη σεξουαλική πράξη είναι εκείνος που έχει μια ασυνήθιστα έντονη ορμή ή μια εμμονή με το σεξ. Η ίδια η πράξη αλλά και η σκέψη του δυσκολεύουν το άτομο να εργαστεί ή να δημιουργήσει υγιείς κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις».
Ωστόσο, ένας άνθρωπος που απλώς κάνει πολύ συχνά σεξ, δεν μπορεί να διαγνωσθεί με υπερσεξουαλική διαταραχή, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του εθισμού στο σεξ.Από την άλλη πάλι, ένας άλλος που έχει υπερβολικά πολλές σεξουαλικές επαφές, χρησιμοποιεί συχνά το σεξ ως μέσον καταπράυνσης του στρες και το σεξ επεμβαίνει στην ικανότητά του να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή, πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι με την έρευνά τους δεν προσπαθούν να μετατρέψουν σε ψυχικό νόσημα συνηθισμένες συμπεριφορές, όπως το να κάνει κάποιος πολύ σεξ ή να αυτοικανοποιείται παρακολουθώντας πορνογραφικό υλικό. Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν, πως το θέμα αυτό για τον εθισμό στο σεξ δεν αποτελεί ένα νέο φαινόμενο. Οι συζητήσεις για τον εθισμό στο σεξ ήταν αυτές που απελευθερώθηκαν και τα ταμπού ξεπεράστηκαν ως ένα βαθμό. Στις ΗΠΑ έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί οι ομάδες στήριξης που δημιουργήθηκαν για να τον αντιμετωπίσουν, στα πρότυπα των Ανώνυμων Αλκοολικών.
Για τον David J. Lay, το κλινικό ψυχολόγο, οποίος αναφέρει στο βιβλίο του «The myth of sex addiction» ότι το θέμα αυτό ξεκίνησε το 1998, όταν ήρθε στο φως το σκάνδαλο Κλίντον. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα θεραπευτικά δεδομένα άλλαξαν, αφού αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ειδικών αλλά και των οργανισμών που μπορούσαν να θεραπεύσουν τη ψυχική αυτή διαταραχή. Πριν το σκάνδαλο αυτό, οι ειδικοί τις ψυχικής υγείας δεν αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους περιστατικά. Ο ίδιος αναρωτιέται αν πρόκειται τελικά για ψυχική ασθένεια που, μετά το σκάνδαλο, μπόρεσαν κάποιοι να το παραδεχτούν και να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό που βιώνουν ή μήπως πίσω από την διάγνωση «εξαρτημένος από το σεξ» κρύβεται μια βιομηχανία με κέρδη δισεκατομμυρίων; Όπως τονίζει ο David J. Lay, «είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στην απιστία ή σε μια παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά. Οι αιτίες είναι περίπλοκες και απαιτούν βαθιά ενδοσκόπηση, συνειδητοποίηση των πραγματικών αναγκών μας. Είναι πιο εύκολο για τον ειδικό να προχωρήσει σε μια διάγνωση του τύπου: είσαι εξαρτημένος από το σεξ. Δεν φταις εσύ. Απλώς δεν έχεις τον έλεγχο. Θα καθίσουμε και θα βρούμε μια θεραπεία για να νιώσεις καλύτερα, παρά να κοιτάξει βαθύτερα στην προσωπικότητα που έχει απέναντί του».
Το διαβάσαμε στο jenny.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις