Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Αμφισβητείται η ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού

 E44BE82A703F9B9B15020EB92CEB4955.jpg

Η ρεσβερατρόλη, η «θαυματουργή» ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και η οποία, με βάση προηγούμενες έρευνες, έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για την καρδιά, με επέκταση του προσδόκιμου ζωής, με βελτίωση του μεταβολισμού και αποφυγή του διαβήτη, καθώς και με άλλα οφέλη για την υγεία, ακόμα και κατά του καρκίνου, δεν φαίνεται να έχει ευεργετική δράση σε μεσήλικες υγιείς γυναίκες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο τελικά ωφέλιμη είναι η εν λόγω ουσία.

 Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (Σεν Λιούις), με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης της διαιτολογίας Σάμιουελ Κλάιν, διευθυντή του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού "Cell Metabolism", μελέτησαν επί 12 εβδομάδες 29 υγιείς γυναίκες μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, από τις οποίες οι μισές έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης και οι άλλες μισές ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

 Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έπαιρναν καθημερινά 75 μιλιγκράμ ρεσβερατρόλης, την ίδια ποσότητα που θα ελάμβαναν αν έπιναν κάθε μέρα μια πολύ μεγάλη ποσότητα (γύρω στα οκτώ λίτρα) κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές μέτρησαν την ανταπόκριση αυτών των γυναικών στην ινσουλίνη και το ρυθμό απορρόφησης γλυκόζης από τους μυς τους, ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό τους.

 Όμως, αντίθετα με άλλες μελέτες, η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια βελτίωση του μεταβολισμού σε όσες είχαν πάρει τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης, σε σχέση με όσες έπαιρναν τα χάπια πλασέμπο. Ακόμα, οι ερευνητές πήραν μικρά δείγματα από ιστό μυών και λίπους από το σώμα των γυναικών που έπαιρναν τη ρεσβερατρόλη, αλλά δεν βρήκαν ευεργετικές μεταβολές στον μεταβολισμό των κυττάρων.

 Τα χάπια ρεσβερατρόλης τείνουν να γίνουν όλο και πιο δημοφιλή, χάρη στα διαφημιζόμενα οφέλη της εν λόγω ουσίας, καθώς απαλλάσσουν κάποιον από την ανάγκη να πιει κανείς πολύ κρασί. Οι ετήσιες πωλήσεις συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης εμφανίζουν συνεχή άνοδο.

 Έως τώρα, σύμφωνα με τον Σάμιουελ Κλάιν, πολύ λίγες μελέτες είχαν εξετάσει την επίδραση της ρεσβερατρόλης πάνω σε υγιή άτομα, καθώς οι πιο πολλές έρευνες έχουν γίνει σε διαβητικούς και σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές. Ο καθηγητή επιστήμης της διαιτολογίας επεσήμανε ότι αν και η νέα μελέτη δεν επιβεβαίωσε κάποια οφέλη από τη ρεσβερατρόλη για τους υγιείς, δεν αποκλείει την πιθανότητα η συγκεκριμένη ουσία να είναι ωφέλιμη για όσους έχουν διαταραγμένο μεταβολισμό.

 Αν όμως η ρεσβερατρόλη δεν παρέχει το πολυδιαφημιζόμενο όφελος για την υγεία (κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιώσουν στο μέλλον και άλλες σχετικές έρευνες), γιατί τότε όσοι πίνουν τακτικά -αλλά με μέτρο- κόκκινο κρασί, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη ή καρδιολογικό πρόβλημα; Κατά τον Σάμιουελ Κλάιν, πρέπει να περιέχεται κάτι άλλο στο κόκκινο κρασί, που παρέχει οφέλη για την υγεία, ενώ δεν απέκλεισε ότι η ρεσβερατρόλη δρα προστατευτικά σε συνέργεια με αυτή την άλλη ενεργή ουσία του κρασιού.
protothema.gr

Η Μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στις αρτηρίες

 E04B59E76AE5C06F500315D872525D55.jpg

Τα οφέλη της Mεσογειακής διατροφής προβάλλονται -για ακόμα μια φορά- μέσα από επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

 Τα αποτελέσματα της καναδικής έρευνας απέδειξαν ότι η διατροφή που είναι βασισμένη στα κορεσμένα λίπη είναι επιζήμια για την υγεία των αρτηριών του σώματος, αντίθετα με την Μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε «καλά» λίπη, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα,
 
 Οι ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ανίλ Νιγκάμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό περιοδικό καρδιολογίας "Canadian Journal of Cardiology" και σε καρδιολογικό συνέδριο στο Τορόντο, αναφέρουν ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα.

 Οι επιστήμονες μελέτησαν 28 μη καπνιστές άνδρες που έκαναν μεσογειακού τύπου διατροφή πρώτα και, στη συνέχεια, μετά από μια εβδομάδα, κατανάλωσαν «πρόχειρο φαγητό» (junk food). Το πρώτο γεύμα συνίστατο σε σολομό, αμύγδαλα και λαχανικά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο και οι μισές θερμίδες του (51%) προέρχονταν κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λίπη. Το δεύτερο γεύμα αποτελείτο από ένα σάντουιτς με λουκάνικο, αυγό και τυρί, οι περισσότερες θερμίδες του οποίου (58%) προέρχονταν από κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιείχαν καθόλου ωμέγα-3.

 Πριν την έρευνα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε υπέρηχο συγκεκριμένων αρτηριών και μετά την κατανάλωση των διαφορετικών φαγητών έγινε διπλός επανέλεγχος ύστερα από δύο και τέσσερις ώρες, ώστε να διερευνηθεί με πόσο και πώς κάθε γεύμα είχε επιδράσει στη λειτουργία των αρτηριών.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση ενός και μόνο «πρόχειρο γεύματος» οι αρτηρίες των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν διασταλεί κατά 24% λιγότερο από ό,τι όταν δεν είχαν φάει τίποτε, με συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος. Αντίθετα, σε όσους είχαν φάει μεσογειακού τύπου γεύματα, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κανονικά και η ροή του αίματος ήταν φυσιολογική.

 Όπως είπε ο Ανίλ Νιγκάμ, «αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αλλάξουν το τι τρώμε σε καθημερινή βάση. Η κακή ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών είναι μια από τις κυριότερες πρόδρομες αιτίες της αρτηριοσκλήρωσης. Είναι κάτι που πλέον πρέπει να σκεπτόμαστε σε κάθε μας γεύμα».

 Το αγγειακό ενδοθήλιο είναι η εσωτερική «επένδυση» των αρτηριών μέσω των οποίων κυλάει το αίμα. Η σωστή λειτουργία του καθορίζει αν μια αρτηρία διαστέλλεται κανονικά. Η δυσλειτουργία του συνδέεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

 Η μελέτη επίσης έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την Μεσογειακή διατροφή, καθώς οι αρτηρίες τους ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτού του είδους τις τροφές σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά τριγλυκερίδια. Εξίσου πιο επωφελής είναι η Μεσογειακή δίαιτα για όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
protothema.gr