Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Γνώρισε τις Β- Γλυκάνες και φάε σαν μοντέλο!

Θέλεις να αποκτήσεις σώμα μοντέλου; Τότε πρέπει να τρως σαν μοντέλο και διαλυτές φυσικές ίνες Β Γλυκάνες είναι η ιδανικότερη τροφή. Αν σου ακούγεται περίεργο και δύσκολο δεν είναι, πρόκειται για μια κατηγορία τροφών που τις γνωρίζεις, αλλά ίσως δεν γνωρίζεις την σημασία τους στη διατροφή σου.
Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που προέρχονται κυρίως από το κριθάρι και τη βρώμη. Άλλες πηγές β-γλυκανών περιλαμβάνουν ορισμένα θαλάσσια φύκη και μερικά είδη μανιταριών, ενώ περιέχονται και σε άλλα δημητριακά, όπως το σιτάρι και ο αραβόσιτος, αν και σε πολύ μιρκότερες ποσότητες. Τα τελευταία χρόνια, οι β-γλυκάνες παρουσιάζουν αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων που φαίνεται να έχουν.
Αρχικά, οι β-γλυκάνες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φυτικών ινών και συνεπώς η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς επίσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου. Από την άλλη, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως τα οφέλη τους στην υγεία δεν περιορίζονται μόνο στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλά περιλαμβάνουν ένα σύνολο δράσεων στον οργανισμό που σχετίζονται με τη βελτίωση διαφόρων μεταβολικών δεικτών.
Ειδικότερα, οι β-γλυκάνες έχουν να κάνουν με:
- Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης: Η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, φαίνεται ότι ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, βασιζόμενη στη διεθνή βιβλιογραφία η οποία δείχνει πως η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%, έχει εγκρίνει αντίστοιχους ισχυρισμούς υγείας.
- Βελτίωση της γλυκαιμικής απόκρισης και μείωση της ινσουλινοαντίστασης: Η ιδιότητα των β-γλυκανών να αυξάνουν το ιξώδες του περιεχομένου του στομάχου και του εντέρου, οδηγεί σε πιο αργή απορρόφηση και απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία. Με αυτόν τον τρόπο, απαιτείται χαμηλότερη έκκριση ινσουλίνης για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας. Συνεπώς, οι β-γλυκάνες μπορούν να συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο διαβητικών ασθενών και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε υγιή άτομα.
- Αύξηση του αισθήματος κορεσμού: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες σχετίζεται με αυξημένο αίσθημα κορεσμού, υποδεικνύοντας τον πιθανό ρόλο των β-γλυκανών στη ρύθμιση της όρεξης. Συνεπώς, αν και τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση τους στο σωματικό βάρος δεν είναι ξεκάθαρα, οι β-γλυκάνες αποτελούν ένα συστατικό που θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.


- Ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος: Ερευνητικά δεδομένα από εργαστηριακές μελέτες παρέχουν ενδείξεις σχετικά με την επίδραση των β-γλυκανών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικότερα, έχει φανεί ότι σχετίζονται με αύξηση ορισμένων ανοσολογικών δεικτών και κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτίωση της απόκρισης του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

http://www.activeman.gr/

Οι τρεις top βιταμίνες για προπόνηση crossfit

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες σε όλους τους αθλητές, ωστόσο η ιδιαιτερότητα της έντονης προπόνησης στο crossfit καθιστά ορισμένες από αυτές ιδιαίτερα απαραίτητες, είτε λαμβάνονται με φυσικό τρόπο είτε σε επεξεργασμένη μορφή.
Βιταμίνες Ω3, Β και D θεωρούνται από τους ειδικούς οι πιο απαραίτητες για την έντονη προπόνηση του crossfit:
Ω3 βιταμίνες
Οι βιταμίνες Ω3 που προέρχονται κυρίως από τα ψάρια αποτελούν το καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής για την έντονη προπόνηση του crossfit, ειδικά όταν πρόκειται για υψηλής ποιότητας ιχθυέλαιο. Οι Ω3 βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ, που συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Ακόμα συμβάλουν θετικά στην λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στη ψυχική διάθεση, ενώ έχουν και αντιφλεγμονόδεις ιδιότητες.
Προσοχή όμως, όλα τα ιχθυέλαια δεν είναι τα ίδια και ούτε φυσικά η κάθε τροφή που περιέχει Ω3 βιταμίνες. Σημαντικό ρόλο παίζει η προέλευση των ψαριών και γενικά η επεξεργασία (αν πρόκειται για βιταμίνες) που καθορίζει τα επίπεδα των τοξινών. Γι αυτό αν ψάχνετε βιταμίνες ιχθυελαίου, αναζητείστε εκείνες από ψάρια όπως ο γαύρος ή σαρδέλες ή ο τόνος.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Συμβάλουν στην αύξηση της ενέργειας και βοηθούν το νευρικό σύστημα του οργανισμού βελτιώνοντας τη διάθεση, ενώ συμβάλλουν και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μετά από επίπονη προπόνηση. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλουν στην αποκατάσταση των μυών, ειδικά μετά τις ασκήσεις άρσης βαρών που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα crossfit και αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό. 
Προτίμησε τη ριβοφλαβίνη-5'-φωσφορικού άλατος (Β-2), μεθυλκοβαλαμίνη (Β-12), Πυριδοξάλη-5'-φωσφορικού άλατος (Β-6), και Μπενφοθειαμίνη (Β-1).
Η βιταμίνη D
Όπως είναι γνωστό η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό με την έκθεση του ατόμου στον ήλιο. Ωστόσο απαιτούνται περίπου 25.000 IU ημερησίως κάτι που είναι πολύ δύσκολο για κάθε φυσιολογικό άνθρωπο, αφού δεν μένει τόσο πολύ ώρα στον ήλιο. 
Επομένως ψάξε για τροφές που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη βιταμίνη D και αυτές είναι, ο σολομός σε κονσέρβα, ο τόνος σε κονσέρβα, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών, το τυρί, το βοδινό συκώτι, τα μανιτάρια
Αν αναζητήσεις βιταμίνες υπολόγισε ότι η βιταμίνη D είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται το βράδυ, περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο.
ΠΗΓΗ: Crossfitinvictus.com

5 Λόγοι που η κωπηλατική πρέπει να βρίσκεται στο WOD.

Η κωπηλατική θεωρείται από τους αθλητικούς επιστήμονες η πιο πλήρης άσκηση. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλοι σχεδόν οι εργοφυσιολόγοι, έχουν ασχοληθεί με τις επιδράσεις της κωπηλατικής άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αποτελέσματα όλων των εργασιών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κωπηλατική με το concpet 2 δημιουργεί φυσική κατάσταση σε μικρό χρονικό διάστημα. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι παράγοντες που την κάνουν να ξεχωρίζει:

1. Αύξηση της αντοχής.

Κάνοντας κωπηλατική ενεργοποιούμε ταυτόχρονα όλους τους μυς μας. Σε κάθε κωπηλατικό κύκλο (κουπιά) έχουμε κίνηση από τα πόδια, την πλάτη, τα χέρια και τους κοιλιακούς. Με τον τρόπο αυτό η εκγύμναση είναι η μέγιστη δυνατή, έχοντας έτσι την καλύτερη επίδραση στην αντοχή μας. Τα αποτελέσματα έρχονται αρκετά γρήγορα σε όλο το σώμα μας. Η αερόβια ικανότητα των κωπηλατών υψηλού επιπέδου είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν μετρηθεί από όλα τα αθλήματα.

2. Μεγιστοποίηση της δύναμης.

Σε μια κωπηλατική κουπιά ξεχωρίζουμε δύο φάσεις , το τράβηγμα της αντίστασης και την επαναφορά. Στο τράβηγμα προσπαθούμε να έλκουμε τη λαβή όσο πιο δυνατά μπορούμε, ενώ στην επαναφορά επιστρέφουμε στην αρχική θέση χωρίς επιβάρυνση. Η όλη κίνηση γίνεται ομαλά και απαλά. Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την άρση βαρών, με τη διαφορά ότι στην επαναφορά δεν υπάρχει αντίσταση. Η διαφορά αυτή είναι πολύ ουσιαστική γιατί δίνει στους μυς μας τη δυνατότητα να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζονται με αποτέλεσμα να εφαρμόζουν την ίδια δύναμη. Μεγάλο, επίσης, κέρδος έρχεται από τη συνεργασία των μυών σε απόλυτο συντονισμό.

3. Ανάπτυξη ευελιξίας

Στην κωπηλατική κίνηση οι μυς ενεργοποιούνται σε όλο το εύρος τους. Τα πόδια ξεκινούν από πλήρη κάμψη και τα χέρια καταλήγουν και αυτά σε πλήρη κάμψη. Γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μυς μέσα από ένα ευρύ φάσμα κινήσεων, οι οποίες δε συντηρούν την ευλυγισία αλλά προστατεύουν τις αρθρώσεις μέσω μιας άσκησης ελεύθερης από κραδασμούς.

4. Μπορεί να αθληθεί ο καθένας!

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλλο και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, ο καθένας μπορεί να γυμναστεί κωπηλατώντας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν την κωπηλασία σαν κύρια εκγύμναση των φοιτητών. Η κωπηλατική άσκηση χρησιμοποιείται σαν βασική άσκηση αποκατάστασης από αθλητικούς τραυματισμούς άλλων αθλημάτων.

5. Είναι ασφαλής άσκηση!

Η κωπηλατική θεωρείται από τις πιο ασφαλείς ασκήσεις για τους εξής λόγους:
  • Είναι impact free, που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις από το σωματικό βάρος και τους κραδασμούς που δημιουργούνται εξαιτίας τους.
  • Γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μυς, σε όλο το εύρος τους.
  • Η αντίσταση της άσκησης είναι ανάλογη της δύναμης, δηλαδή όσο πιο πολύ δύναμη βάζεις τόσο πιο δύσκολη γίνεται.
  • Η επιλογή του ρυθμού γίνεται από τον ίδιο τον ασκούμενο, ανάλογα της διάθεσής τους

Συμπέρασμα

Οι περισσότεροι αθλητές του CrossFit ασχολούνται με την κωπηλατική κυρίως στην προθέρμανση ή στην αποθεραπεία. Εντάξτε στο πρόγραμμά σας το κωπηλατικό για να δείτε μεγαλύτερη αύξηση της αντοχής και της ευλυγισίας των μυών σας. Σίγουρα δεν θα χάσετε!
Πηγή