Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Λιναρόσπορος: ένα τρόφιμο με σημαντικό ρόλο

Ο λιναρόσπορος και το λάδι που προκύπτει από την έκθλιψή του -το λιναρέλαιο- έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφρά γλυκιά γεύση. Περιέχει μια πολύτιμη ομάδα ουσιών που είναι γνωστές ως λίγκνανς, που υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα της φύσης, αλλά στον λιναρόσπορο τουλάχιστον 80 φορές περισσότερες.

ΡΟΛΟΣ: Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι οι πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα, που απαντώνται κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη. Περίπου 5 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα σε έναν μήνα μπορούν να μειώσουν την «κακή», όπως λέγεται, χοληστερόλη κατά 10%.Περιέχουν επίσης κάποια φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα ινών, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων. Βοηθούν έτσι στη δυσκοιλιότητα (10-20 γρ. λιναρόσπορος ή μία κουταλιά λιναρέλαιο στο σάντουιτς), αλλά και στο άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και αλλά και την κατάθλιψη.

 Μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού έδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων.

 Επίσης, μελέτη σε άνδρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με λίγα λιπαρά, παρέτειναν τον χρόνο εμφάνισης του όγκου και της χειρουργικής επέμβασης.ΧΡΗΣΗ: Είναι δύσκολο να καταναλώσουμε ολόκληρους και άσπαστους λιναρόσπορους, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να το διαλύσει. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι σε μορφή αλευριού, που το βρίσκουμε σε πολλά καταστήματα τροφίμων μαζί με τα αλεύρια ή όσπρια.

 Μπορούμε να βάλουμε τους λιναρόσπορους στο νερό όλη τη νύχτα, αφού έτσι το κέλυφός τους μαλακώνει και μπορούν να μπουν σε δημητριακά πρωινού σας, ή σε σαλάτες, ή με λίγο μέλι.

 Υπάρχει βέβαια και το λάδι λιναρόσπορου, που όμως περιέχει πολύ ελάχιστα από τα πολύτιμα συστατικά, αφού αυτά περιέχονται στην κύρια σάρκα του σπόρου και όχι στο λάδι του.

 Ο σπόρος λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος και σε ειδικά παρασκευασμένα πολύσπορα ψωμιά. Χρησιμοποιούνται ως ρόφημα αλλά και στις σαλάτες, τα μαγειρεμένα λαχανικά, ακόμα και στις σούπες.

ΠΗΓΕΣ: Σολομός, πέστροφα, ρέγκα, τόνος, σαρδέλες, σκουμπρί, λιναρόσπορος, σπανάκι, αντράκλα, συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι πλούσιες πηγές ω3 λιπαρών οξέων.

 Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
 Πηγή: iator.gr

Το ελιξίριο της Ίριδας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» υπόσχεται ότι κάποια ημέρα ίσως θα μπορούμε να διατηρούμε καλλίγραμμο κορμί χωρίς να χρειάζεται να... ιδρώνουμε τη φανέλα.

 Ερευνητές του Ινστιτούτου για τον καρκίνο Dana Farber και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρους Σπίγκελμαν, είδαν ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων μιας ορμόνης που συνδέεται με τα οφέλη της άσκησης προσφέρει τα καλά της φυσικής δραστηριότητας χωρίς να απαιτείται... δραστηριότητα. Το νέο εύρημα που προέκυψε μετά από πειράματα σε ποντίκια εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Η ιριζίνη με το ελληνικό όνομα

 Η συγκεκριμένη ορμόνη που ονομάστηκε μάλιστα ιριζίνη (από την Ίριδα που κατά τη μυθολογία ήταν η γοργοπόδαρη αγγελιοφόρος των θεών) εντοπίζεται τόσο στα ποντίκια όσο και στον άνθρωπο. Έλαβε το συγκεκριμένο όνομα επειδή δρα και εντός του οργανισμού ως αγγελιοφόρος μεταφέροντας ένα μήνυμα από τους μυς στον λιπώδη ιστό.Για την ακρίβεια ,η ιριζίνη, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, μετατρέπει το λευκό λίπος - το οποίο αποθηκεύει ενέργεια - σε καφέ - το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 2009 οι ειδικοί πίστευαν ότι μόνο τα βρέφη διαθέτουν καφέ λίπος. Ερευνητικά στοιχεία που ήλθαν στο φως εκείνη τη χρονιά από τρεις διαφορετικές ομάδες έδειξαν όμως ότι και οι ενήλικες διαθέτουν αυτόν τον «καλό» τύπο λίπους.

 Οι Αμερικανοί ειδικοί εντόπισαν την ιριζίνη μελετώντας μυς ποντικών αλλά και ανθρώπων - συγκεκριμένα τα ανθρώπινα δείγματα αφορούσαν αθλητές που συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής.

Βελτίωση σε παχύσαρκα ποντίκια

 Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν το γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή ιριζίνης σε παχύσαρκα ποντίκια που έπασχαν από προ-διαβήτη και ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ζώα έχασαν βάρος και παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους. Και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστεί τοξικότητα ή παρενέργειες, σημειώνεται στη μελέτη.

 Σύμφωνα με τον καθηγητή Σπίγκελμαν, τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Εκτιμάται επίσης ότι θα αποδειχθούν πολύτιμα για ασθενείς με διαταραχές που δεν τους επιτρέπουν να ασκούνται.Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια εκδοχή της ιριζίνης θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

 Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
 Πηγή: HEALTH.IN.GR