Το ελιξίριο της Ίριδας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» υπόσχεται ότι κάποια ημέρα ίσως θα μπορούμε να διατηρούμε καλλίγραμμο κορμί χωρίς να χρειάζεται να... ιδρώνουμε τη φανέλα.

 Ερευνητές του Ινστιτούτου για τον καρκίνο Dana Farber και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρους Σπίγκελμαν, είδαν ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων μιας ορμόνης που συνδέεται με τα οφέλη της άσκησης προσφέρει τα καλά της φυσικής δραστηριότητας χωρίς να απαιτείται... δραστηριότητα. Το νέο εύρημα που προέκυψε μετά από πειράματα σε ποντίκια εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Η ιριζίνη με το ελληνικό όνομα

 Η συγκεκριμένη ορμόνη που ονομάστηκε μάλιστα ιριζίνη (από την Ίριδα που κατά τη μυθολογία ήταν η γοργοπόδαρη αγγελιοφόρος των θεών) εντοπίζεται τόσο στα ποντίκια όσο και στον άνθρωπο. Έλαβε το συγκεκριμένο όνομα επειδή δρα και εντός του οργανισμού ως αγγελιοφόρος μεταφέροντας ένα μήνυμα από τους μυς στον λιπώδη ιστό.Για την ακρίβεια ,η ιριζίνη, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, μετατρέπει το λευκό λίπος - το οποίο αποθηκεύει ενέργεια - σε καφέ - το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 2009 οι ειδικοί πίστευαν ότι μόνο τα βρέφη διαθέτουν καφέ λίπος. Ερευνητικά στοιχεία που ήλθαν στο φως εκείνη τη χρονιά από τρεις διαφορετικές ομάδες έδειξαν όμως ότι και οι ενήλικες διαθέτουν αυτόν τον «καλό» τύπο λίπους.

 Οι Αμερικανοί ειδικοί εντόπισαν την ιριζίνη μελετώντας μυς ποντικών αλλά και ανθρώπων - συγκεκριμένα τα ανθρώπινα δείγματα αφορούσαν αθλητές που συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής.

Βελτίωση σε παχύσαρκα ποντίκια

 Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν το γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή ιριζίνης σε παχύσαρκα ποντίκια που έπασχαν από προ-διαβήτη και ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ζώα έχασαν βάρος και παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους. Και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστεί τοξικότητα ή παρενέργειες, σημειώνεται στη μελέτη.

 Σύμφωνα με τον καθηγητή Σπίγκελμαν, τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Εκτιμάται επίσης ότι θα αποδειχθούν πολύτιμα για ασθενείς με διαταραχές που δεν τους επιτρέπουν να ασκούνται.Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια εκδοχή της ιριζίνης θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

 Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
 Πηγή: HEALTH.IN.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις