Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Η έντονη προπόνηση κάνει πιο ευαίσθητους τους μύες στην πρωτεΐνη

Η σύνθεση της πρωτεΐνης αυξάνεται με την πρόσληψη της διατροφικής πρωτεΐνης. Η έντονη προπόνηση αυξάνει την πρωτεϊνοσύν- θεση των μυών, ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται και από αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης με τη διατροφή. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά βρήκαν πως, όταν ενεργοποιούνται πολλές κινητικές μονάδες, τότε αυξάνεται η σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών και, κατ’ επέκταση, και ο μυϊκός όγκος. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, πως η προπόνηση μέχρι εξάντλησης επέφερε μεγα- λύτερη ενεργοποίηση κινητικών μονάδων και πρωτεϊνοσύνθεση. Η προπόνηση που έκαναν οι ασκούμενοι ήταν με λίγα κιλά και πάρα πολλές επαναλήψεις. Επίσης, βρήκαν πως η εξαντλητική προπόνηση έκανε τους μύες περισσότερο ευαίσθητους στα αμινοξέα που προσλαμβανόταν με τη διατροφή για του- λάχιστον 24 ώρες μετά το τέλος της άσκησης. Τα αμινοξέα που βρίσκονται στη διατροφή, όπως για παράδειγμα η λευκίνη, παίζουν διπλό ρόλο στη σύνθεση της πρωτεΐνης: πρώτον αποτελούν τα δομικά μόρια για τη σύνθεση πρωτεΐνης και δεύτερον ενεργοποιούν βιοχημικά μονοπάτια, τα οποία οδηγούν σε αύξηση του μυϊκού όγκου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως, μετά από αερόβια προπόνηση, οι μύες είναι περισσότερο ευαίσθητοι στους υδατάνθρακες, και τους χρησιμοποιούν περισσότερο για να μπορέσουν αναδομήσουν το μυϊκό γλυκογόνο, που έχουν χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η τελευταία εργασία δείχνει πως μετά από άσκηση με βάρη, ο μυϊκός ιστός είναι περισσότερο ευαίσθητος στην πρωτεΐνη και, καλό θα είναι, να προσλαμβάνονται αμινοξέα μετά από έντονη προπόνηση.
 ifitnessbook.com

Η ψυχολογία της γιόγκα και η σημασία των ονείρων για τη ψυχική υγεία

Για να κατανοήσουμε την αιτία όλων των ψυχικών συγκρούσεων και ασθενειών, πρέπει να καταλάβουμε ότι το μυαλό αποτελείται από ένα συνειδητό και ένα υποσυνείδητο μέρος.

Οι συγκρούσεις και η ψυχική αναταραχή συμβαίνουν γιατί δεν μπορούμε να συμβιβάσουμε το συνειδητό μας μέρος με ότι συμβαίνει μέσα στις βαθύτερες σφαίρες του μυαλού. Περαιτέρω, το υποσυνείδητο μυαλό είναι το σπίτι πολλών αρνητικών σκέψεων που βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη μεταξύ τους.

Ο στόχος της ψυχολογίας της γιόγκα (όπως και στη σύγχρονη ψυχολογία) είναι η συμφιλίωση αυτών των συγκρούσεων φέρνοντας τες σε αρμονία με το συνειδητό μυαλό.


Πως σχηματίζεται το υποσυνείδητο

Σύμφωνα με τον Σουάμι Σατυανάντα, κάθε δράση έχει μια δυναμική. Στο τέλος κάθε δυναμικής ένας σπόρος πέφτει στο υποσυνείδητο, το οποίο είναι μια ανάμνηση της εν λόγω δράσης. Αυτοί οι «σπόροι» ονομάζονται Samskaras στη γιόγκα ή αρχέτυπα στην ψυχολογία.

Το μυαλό έχει έναν τρόπο για να θάβει τις δυσάρεστες αναμνήσεις και της αρνητικές εμπειρίες μέσα στα βάθη του. Έτσι, το υποσυνείδητο είναι μια αθροιστική μνήμη των αμέτρητων εμπειριών και σκέψεων, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών συναισθημάτων.

Η ανάλυση των ονείρων είναι ένα σημαντικό μέρος της ψυχολογίας όπου ανακαλύπτεται το καταπιεσμένο ασυνείδητο υλικό και στη συνέχεια αφήνεται ελεύθερο. Ο ασκούμενος εξετάζει τα υποσυνείδητα μηνύματα που γίνονται αντιληπτά από το μυαλό την ώρα που ονειρεύεται.


Η λύση της γιόγκα

Το αντίστοιχο της γιόγκα είναι το «Antar Mouna» (εσωτερική σιωπή). Αυτή είναι μια τεχνική διαλογισμού στη γιόγκα που βοηθά στην εκτέλεση της ίδιας λειτουργίας.

Υπάρχουν δύο κύριες διαφορές μεταξύ της συμβατικής ανάλυσης των ονείρων και της τεχνικής της γιόγκα «Antar Mouna». Στην Antar Mouna, είστε ο δικός σας ψυχολόγος. Δεν υπάρχει κανένα άλλο άτομο να το κάνει για σας. Η δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι στην «Antar Mouna» ο στόχος είναι να παραμείνουν πλήρως οι αισθήσεις σας καθ’ όλη τη διάρκεια. Δεν είναι η ίδια περίπτωση στην ανάλυση των ονείρων.

Σε αυτή την τεχνική της γιόγκα μαθαίνετε πώς να αναδείξετε τις ασυνείδητες σκέψεις προκαλώντας τες και στη συνέχεια να παρατηρήσετε το μοτίβο σκέψεως. Σύμφωνα με τον Σουάμι Σατυανάντα, όταν μια σκέψη έρχεται στο μυαλό σας, μπορείτε να ξεφύγετε από τη σύγκρουση μαθαίνοντας να παραμένετε απλώς βουβοί μάρτυρες σε αυτό. Αν εμπλακείτε σε αυτό, τότε θα πάτε πίσω για ανακύκλωση σε μεταγενέστερο στάδιο. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνει να είστε μάρτυρας στον τρόπο σκέψης και στη συνέχεια να αφαιρέσετε την άχρηστη και αρνητική σκέψη.

Στην Antar Mouna θα διδαχτείτε πώς να δείτε το μυαλό σας όπως είναι τώρα και να προχωρήσετε στην κατάσταση της απερισκεψίας. Θα διδαχτείτε να γνωρίζετε το όνειρο σας στη συνειδητή κατάσταση. Μόλις επιτευχθεί αυτό, μπορείτε επίσης να μάθετε να έχετε επίγνωση του ονείρου σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτή η τεχνική γιόγκα, όταν την μάθετε, θα βοηθήσει στην επίλυση των βαθύτερων σας φόβων και νευρώσεων και θα επιφέρει μια ηρεμία και γαλήνη στην καθημερινή σας ζωή. Μπορείτε να μάθετε να επικοινωνείτε με το ψυχικό επίπεδο της συνειδητοποίησης σας η οποία αποτελεί το θεμέλιο όλων των ονείρων και οραμάτων.


Πηγή: Healthandyoga.com

Ποιές καθημερινές συνήθειες μας γερνούν γρηγορότερα;Ενημερωθείτε και αποφύγετέ τις

Και ποιος δε θέλει να φαίνεται και να είναι νέος; Η νεανικότητα και η λάμψη της επιδερμίδας είναι πολύ σημαντική. Το πρόσωπο ενός ανθρώπου είναι το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή. Υπάρχουν συνήθειες και πράγματα που μας γερνάνε; Και αν ναι ποιες είναι;


1. Καφές: Οι περισσότεροι από εμάς δε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μαςε αν δεν πιούμε καφέ. Η υπερκατανάλωσή του όμως από ότι φαίνεται δεν κάνει και τόσο καλό. Τι θα λέγατε να αντικαθιστούσατε μερικές κούπες καφέ με πράσινο τσάι; Το πράσινο τσάι θα σας προσφέρει άφθονα αντιοξειδωτικά στοιχεία και θα σας αποτοξινώσει
2. Ανθυγιεινή διατροφή: Ανθυγιεινή διατροφή δε σημαίνει μόνο κατανάλωση πολλών λιπαρών και θερμίδων. Ανθυγιεινή είναι και η διατροφή που είναι φτωχή σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και λιπαρά. Οι υπερβολικά αυστηρές δίαιτες έχουν σαν αποτέλεσμα τα εξής: σπάσιμο νυχιών, άτονα μαλλιά και κουρασμένη επιδερμίδα
3. Yπερκατανάλωση ζάχαρης: Μπορεί να την αγαπάμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι δε μας κάνει και ιδιαίτερο καλό. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης δημιουργεί βλάβη στο κολλαγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της νεότητας και της ελαστικότητας της επιδερμίδας
4. Ελλιπής ύπνος: Το έχουμε τονίσει χιλιάδες φορές. Για να είμαστε υγιείς και να διατηρείται η νεανικότητα της επιδερμίδας μας, θα πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες την ημέρα. Η αϋπνία θα σας χαρίσει μαύρους κύκλους και θαμπή επιδερμίδα. Τι χειρότερο;
5. Έλλειψη άσκησης: Η άσκηση μας κάνει καλό. Πέρα από όμορφο σώμα, μας χαρίζει και ψυχική ηρεμία. Το μυαλό σας αδειάζει, το άγχος εξαφανίζεται και εσείς ηρεμείτε. Επιλέξτε μορφές ασκήσεις όπως yoga και pilates

Πηγή:www.queen.gr

Τι είναι η κοιλιοκάκη και πως αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στη γλουτένη

Τι είναι η κοιλιοκάκη και πως αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στη γλουτένη
Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς celiac disease είναι η δυσανεξία στην γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στην σίκαλη, στο κριθάρι και στην βρώμη. Όταν τρώμε κάτι που περιέχει γλουτένη, ο οργανισμός μας παράγει αντιγλιαδινικά αντισώματα τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου.
Είναι κληρονομική πάθηση και επειδή η ζημιά προκαλείται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Παρότι ο αριθμός δεν μπορεί να μετρηθεί εύκολα γιατί είναι ένα νόσημα που δεν μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα και πολλοί άνθρωποι το έχουν και δεν το ξέρουν στην Ελλάδα, έχουμε περίπου 1/2000-3000 στην Ιρλανδία 1/150-300 στις Η.Π.Α. 1/150-300 και σε χώρες της Ασίας 1/10000-20000.
Πως εκδηλώνεται
Για να εκδηλωθεί η κοιλιοκάκη πρέπει να υπάρχει η γενετική προδιάθεση καθώς και να καταναλώνουμε τροφές που εμπεριέχουν γλουτένη. Βέβαια, ακόμα και τότε υπάρχει περίπτωση το άτομο να μην νοσήσει παρά μόνο όταν κάποιος άλλος παράγοντας θα πυροδοτήσει την κοιλιοκάκη είτε αυτό είναι κάποια ιογενείς λοίμωξη είτε οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται συχνά στα βρέφη όταν θα αρχίσουν να τρώνε κρέμες που εμπεριέχουν γλουτένη, αλλιώς σε μεγαλύτερη ηλικία όταν οι συνθήκες πυροδοτήσουν την πάθηση.
Από την παραγωγή των αντιγλιαδινικών αντισωμάτων προκαλείται λείανση ή αδρανοποίηση των λάχνων του λεπτού εντέρου που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων κ.α. δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία, στην συντήρηση και στην ανάπτυξη του οργανισμού καθώς επίσης και πολλές γαστρεντερικές διαταραχές.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί ανάλογα με την ηλικία ποικίλουν:
ΒΡΕΦΗ: Γαστρεντερικές διαταραχές, συχνές διάρροιες, μεγάλες και εξαιρετικά δύσοσμες κενώσεις και στασιμότητα ή απώλεια βάρους.
ΠΑΙΔΙΑ: Εκτός από όλα τα παραπάνω μπορεί να σημειωθούν επίσης και ναυτίες, ανορεξία, έμετος, αναιμία, δερματίτιδα, αύτρες στο στόμα καθώς και είναι πιθανών να το παιδί να είναι πολύ οξύθυμο.
ΕΝΗΛΙΚΕΣ: Στο αρχικό στάδιο ακόμα και αν η γαστρεντερικές διαταραχές είναι περιορισμένες και τα παραπάνω συμπτώματα πιο ήπια για το άτομο έχει ολοκληρωθεί οργανικά και σωματικά, μπορεί να έχουμε έντονο αίσθημα κόπωσης και αδιαθεσίας. Σαν συνέχεια από την μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των υπολοίπων που προαναφέραμε, μπορεί να εκδηλωθούν πολλές άλλες διαταραχές ποικίλης σοβαρότητας όπως για παράδειγμα οστεοπόρωση, άνοδος των τρανσαμινάσων στο αίμα, ψυχιατρική συμπτωματολογία και ερπητοειδής δερματίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται και η αδυναμία στο να χάσει κανείς κιλά.
Διάγνωση
Η διάγνωση αν και εφόσον παρατηρηθεί κάτι από όλα αυτά, και μας κάνει σε συνεργασία με τον γιατρό μας να υποπτευτούμε την κοιλιοκάκη, τότε ξεκινάει με μια εξέταση αίματος που ψάχνει για αντισώματα έναντι των: ρετικουλίνη, γλιαδίνη και ενδομυίου. Αν βρεθούν τα αντισώματα τότε πρέπει να γίνουν 3 βιοψίες του τοιχώματος του λεπτού εντέρου με την μέθοδο της γαστροσκόπησης, όταν κάνουμε δίαιτα με και χωρίς γλουτένη εναλλάξ.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση είναι η δια βίου αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη που επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση του το τοίχωμα του λεπτού εντέρου, καθώς και φέρνει την πάθηση υπό έλεγχο. Μπορεί αρχικά να ακούγεται πολύ δύσκολο και τρομακτικό, μιας και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη στην αγορά είναι τόσα πολλά. Το μόνο που χρειάζεται ωστόσο, είναι μια προσεγμένη διατροφή με αντικατάσταση των κανονικών τροφίμων με ίδια χωρίς γλουτένη.
Το μεγάλο πρόβλημα τελικά δεν είναι το να βρει κανείς προϊόντα χωρίς γλουτένη αλλά να αποφύγει προϊόντα που έχουν κρυμμένη γλουτένη όπως π.χ. mix πιπεριού. Αλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να προσέξετε είναι να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη για να μαγειρέψετε π.χ. μακαρόνια χωρίς γλουτένη και κανονικά μακαρόνια, αν το σκεύος πρώτα δεν πλυθεί πολύ προσεκτικά. Η νομοθεσία πλέον υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν την ύπαρξη της γλουτένης στην συσκευασία. Επίσης πολλά καταστήματα πλέον έχουν ειδικούς διαδρόμους με προϊόντα χωρίς γλουτένη με εμφανή την επιγραφή gluten free.
Αν έχετε την υποψία συμβουλευτείτε έναν γιατρό και αν έχετε Κοιλιοκάκη απλά αλλάξτε τον τρόπο διατροφής σας αδυνατίστε και νιώστε πάλι υγιείς.
Τρόφιμα και περιεκτικότητες σε γλουτένη
ΟΜΑΔΑ
ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

(επιτρέπονται)
(απαγορεύονται)
ΓΑΛΑ
Γάλα πλήρες, άπαχο, εβαπορέ, σκόνη. Γιαούρτι φυσικό, κρέμα  γάλακτος.
Ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γάλακτος με δημητριακά ή γιαούρτια με φρούτα ή δημητριακά.
ΚΡΕΑΣΤΥΡΙΑΑΥΓΑ
Όλα τα είδη κρέατος, ψαριών, πουλερικών, φρέσκων ή κατεψυγμένων. Αυγά και τα περισσότερα τυριά.
Ορισμένα είδη αλλαντικών, π.χ. λουκάνικα, παριζάκι, κονσέρβες κρέατος, μίγμα τα κρέατος, ορισμένα είδη τυριών (ροκφόρ, blue cheece, τυριά υπό μορφή κρέμας).
ΛΙΠΗ-ΕΛΑΙΑ
Βούτυρο γάλακτος, μαργαρίνη, ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο, Μαγειρικό λίπος, ελιές.
Μαγιονέζα εμπορίου, σάλτσες ντρέσινγκ για σαλάτες, κρέμες όχι φτιαγμένες από γάλα, μουστάρδες.
ΦΡΟΥΤΑ
Όλα τα είδη φρούτων φρέσκων, ξηρών.
Φρούτα σε κονσέρβα
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Όλα τα φρέσκα λαχανικά.
Ορισμένα λαχανικά σε κονσέρβα π.χ. μανιτάρια με κρέμα, φασόλια με σάλτσα, λαχανικά με σάλτσα τυριού ή κατεψυγμένα με συντηρητικά.
ΟΣΠΡΙΑ
Όλα τα όσπρια, δηλαδή φακές, ρεβύθια, κτλ.
Όσπρια σε κονσέρβα.
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ-ΨΩΜΙ
Ρύζι, αλεύρι από ρύζι, δημητριακά με βάση το ρύζι. Καλαμπόκι, καλα μποκάλευρο, πατάτα, αλεύρι πατάτας, ταπιόλα, αλεύρι ταπιόκας, sago, αραρούτι, κεχρί, αλεύρι και προϊόντα χωρίς γλουτένη, φαγόπυρο, κεφίρ.
Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα προϊόντα τους, πχ ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ-ΓΛΥΚΑ
.
Κέικς, μπισκότα, γλυκά με φύλλο και όλα όσα περιέχουν αλεύρι
ΣΟΥΠΕΣ

Σούπες με ζυμαρικά ή αλέυρι, σούπες του εμπορίου.
ΠΟΤΑ
Κρασί, ούζο, κονιάκ.
Ορισμένοι χυμοί ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, μπύρα, βύνη και ποτά από βύνη.
ΞΗΡΟΙΚΑΡΠΟΙ
Ανάλατοι ξηροί καρποί.
Ξηροί καρποί σε κονσέρβα ή καραμελοποιημένοι ή επεξεργασμένοι.
ΔΙΑΦΟΡΑ
Σουσάμι, ταχίνι
Ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και ορισμένα φάρμακα.


 http://ensomati.gr

Η φυτοφαγία συντελεί στη μακροζωία

Νέα Υόρκη
Η φυτοφαγία φαίνεται να σχετίζεται με την μακροζωία αφού αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι οι φυτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Λόμα Λίντα» της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Όρλιχ μελέτησαν 73.000 ανθρώπους, μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αβγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-φυτοφάγοι δηλαδή τρώνε κρέας μια φορά την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, πέθαναν 2.570 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν κρεατοφάγοι. «Πρωταθλητές» της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι φυτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς φυτοφάγους (μείωση κινδύνου κατά 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια κρέας. Οι άνδρες φυτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες φυτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α. Όσοι είναι φυτοφάγοι, συνήθως ακολουθούν ένα ευρύτερο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο του βάρους κ.α. Εξάλλου, προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι Αντβεντιστές (μία προτεσταντική αίρεση) στις ΗΠΑ ζουν τέσσερα έως επτά χρόνια περισσότερα από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι φυτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Πάντως η μελέτη EPIC που δημοσιεύθηκε το 2009 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ φυτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους αμερικανούς.

Εξάλλου, μία δεύτερη μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, δείχνει ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής άσκησης, μεσογειακής διατροφής, αποφυγής του καπνίσματος και ελέγχου του βάρους μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Όσοι υιοθέτησαν αυτό τον τρόπο, είχαν σε διάστημα 7,5 ετών 80% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν τήρησαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες υγιεινής συμπεριφοράς.
health.in.gr

Αποφύγετε τις εντερικές διαταραχές την ώρα της προπόνησης

Μήπως κάποιες φόρες την ώρα που προπονείστε νιώθετε εντερικές διαταραχές; Μάθετε λοιπόν πώς να τις αποφύγετε!

Προτού αρχίσετε να προπονείστε σκληρά καλό είναι να ξεκινήσετε με μια ελαφριά άσκηση έτσι ώστε να αδειάσουν τα έντερά σας και μετά να προχωρήσετε στην σκληρή προπόνηση. Πειραματιστείτε επίσης να γυμναστείτε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αν γυμνάζεστε το πρωί, πιείτε ένα ζεστό ρόφημα για διέγερση των εντέρων. Τότε θα έχετε το χρόνο να επισκεφθείτε το αποχωρητήριο με την ησυχία σας, πριν από την άσκηση.

Οι παρακάτω συμβουλές διατροφής θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα:

1. Καταναλώστε λιγότερα υψηλά σε φυτικές ίνες δημητριακά. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν την ποσότητα και την κίνηση των κοπράνων, μειώνοντας έτσι το χρόνο διαμετακόμισης. Αθλητές αντοχής με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών ανάφεραν περισσότερες περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών από εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη.

2. Περιορίστε τροφές, ροφήματα και τσίχλες που δεν περιέχουν ζάχαρη (sugar free). Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συνήθως σορβιτόλη, ένα είδος σάκχαρου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

3. Να σημειώνετε τι τρώτε καθημερινά έτσι ώστε να σας είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. Επιπλέον προσπαθήστε για μια εβδομάδα να εξαφανίσετε τυχόν ύποπτα τρόφιμα και να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση χυμών, καφέ, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, γάλα, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως. Στη συνέχεια, καταναλώστε μία μεγάλη ποσότητα αυτών των ύποπτων τροφίμων και παρατηρείστε τις αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου.

4. Μάθετε τον προσωπικό χρόνο διαμετακόμισης των εντέρων σας, τρώγοντας σουσάμι, καλαμπόκι ή παντζάρια, τρόφιμα που μπορούν να εντοπιστούν στα κόπρανα. Επειδή στους περισσότερους ανθρώπους, η τροφή μετακινείται σε 1 έως 3 ημέρες μέσω των εντέρων, αυτό που σας προκαλεί τις εντερικές διαταραχές μπορεί να είναι ένα φαγητό που έχετε φάει πριν από λίγες μέρες.

5. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Τα συχνότερα παράπονα γαστρεντερικών ενοχλήσεων γίνονται από αθλητές που έχουν χάσει πάνω από 4% του σωματικού τους βάρους από ιδρώτα. Μερικοί αθλητές μπορεί να νομίζουν ότι τα συμπτώματα διάρροιας οφείλονται στην κατανάλωση αθλητικών ποτών, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να σχετίζεται με αφυδάτωση.

6. Εάν παρόλα αυτά δεν έχετε βρει την άκρη, τότε καλύτερα να συμβουλευθείτε το γιατρό σας σχετικά με χρήση ειδικών φαρμάκων κατά της διάρροιας, όπως το Immodium.

Δεν είστε οι μόνοι πάντως που αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους προβλήματα κατά την διάρκεια της εκγύμνασης σας. Πρέπει όμως να πειραματιστείτε διαφορετικές τροφές και συνήθειες άσκησης για να βρεθεί μια λύση που θα σας φέρει ηρεμία στο πρόγραμμα άσκησής σας.


Πηγή: Active.com