Αποφύγετε τις εντερικές διαταραχές την ώρα της προπόνησης

Μήπως κάποιες φόρες την ώρα που προπονείστε νιώθετε εντερικές διαταραχές; Μάθετε λοιπόν πώς να τις αποφύγετε!

Προτού αρχίσετε να προπονείστε σκληρά καλό είναι να ξεκινήσετε με μια ελαφριά άσκηση έτσι ώστε να αδειάσουν τα έντερά σας και μετά να προχωρήσετε στην σκληρή προπόνηση. Πειραματιστείτε επίσης να γυμναστείτε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αν γυμνάζεστε το πρωί, πιείτε ένα ζεστό ρόφημα για διέγερση των εντέρων. Τότε θα έχετε το χρόνο να επισκεφθείτε το αποχωρητήριο με την ησυχία σας, πριν από την άσκηση.

Οι παρακάτω συμβουλές διατροφής θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα:

1. Καταναλώστε λιγότερα υψηλά σε φυτικές ίνες δημητριακά. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν την ποσότητα και την κίνηση των κοπράνων, μειώνοντας έτσι το χρόνο διαμετακόμισης. Αθλητές αντοχής με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών ανάφεραν περισσότερες περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών από εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη.

2. Περιορίστε τροφές, ροφήματα και τσίχλες που δεν περιέχουν ζάχαρη (sugar free). Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συνήθως σορβιτόλη, ένα είδος σάκχαρου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

3. Να σημειώνετε τι τρώτε καθημερινά έτσι ώστε να σας είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. Επιπλέον προσπαθήστε για μια εβδομάδα να εξαφανίσετε τυχόν ύποπτα τρόφιμα και να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση χυμών, καφέ, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, γάλα, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως. Στη συνέχεια, καταναλώστε μία μεγάλη ποσότητα αυτών των ύποπτων τροφίμων και παρατηρείστε τις αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου.

4. Μάθετε τον προσωπικό χρόνο διαμετακόμισης των εντέρων σας, τρώγοντας σουσάμι, καλαμπόκι ή παντζάρια, τρόφιμα που μπορούν να εντοπιστούν στα κόπρανα. Επειδή στους περισσότερους ανθρώπους, η τροφή μετακινείται σε 1 έως 3 ημέρες μέσω των εντέρων, αυτό που σας προκαλεί τις εντερικές διαταραχές μπορεί να είναι ένα φαγητό που έχετε φάει πριν από λίγες μέρες.

5. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Τα συχνότερα παράπονα γαστρεντερικών ενοχλήσεων γίνονται από αθλητές που έχουν χάσει πάνω από 4% του σωματικού τους βάρους από ιδρώτα. Μερικοί αθλητές μπορεί να νομίζουν ότι τα συμπτώματα διάρροιας οφείλονται στην κατανάλωση αθλητικών ποτών, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να σχετίζεται με αφυδάτωση.

6. Εάν παρόλα αυτά δεν έχετε βρει την άκρη, τότε καλύτερα να συμβουλευθείτε το γιατρό σας σχετικά με χρήση ειδικών φαρμάκων κατά της διάρροιας, όπως το Immodium.

Δεν είστε οι μόνοι πάντως που αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους προβλήματα κατά την διάρκεια της εκγύμνασης σας. Πρέπει όμως να πειραματιστείτε διαφορετικές τροφές και συνήθειες άσκησης για να βρεθεί μια λύση που θα σας φέρει ηρεμία στο πρόγραμμα άσκησής σας.


Πηγή: Active.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις