Η φυτοφαγία συντελεί στη μακροζωία

Νέα Υόρκη
Η φυτοφαγία φαίνεται να σχετίζεται με την μακροζωία αφού αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι οι φυτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Λόμα Λίντα» της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Όρλιχ μελέτησαν 73.000 ανθρώπους, μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αβγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-φυτοφάγοι δηλαδή τρώνε κρέας μια φορά την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, πέθαναν 2.570 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν κρεατοφάγοι. «Πρωταθλητές» της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι φυτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς φυτοφάγους (μείωση κινδύνου κατά 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια κρέας. Οι άνδρες φυτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες φυτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α. Όσοι είναι φυτοφάγοι, συνήθως ακολουθούν ένα ευρύτερο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο του βάρους κ.α. Εξάλλου, προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι Αντβεντιστές (μία προτεσταντική αίρεση) στις ΗΠΑ ζουν τέσσερα έως επτά χρόνια περισσότερα από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι φυτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Πάντως η μελέτη EPIC που δημοσιεύθηκε το 2009 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ φυτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους αμερικανούς.

Εξάλλου, μία δεύτερη μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, δείχνει ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής άσκησης, μεσογειακής διατροφής, αποφυγής του καπνίσματος και ελέγχου του βάρους μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Όσοι υιοθέτησαν αυτό τον τρόπο, είχαν σε διάστημα 7,5 ετών 80% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν τήρησαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες υγιεινής συμπεριφοράς.
health.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις