Η ψυχολογία της γιόγκα και η σημασία των ονείρων για τη ψυχική υγεία

Για να κατανοήσουμε την αιτία όλων των ψυχικών συγκρούσεων και ασθενειών, πρέπει να καταλάβουμε ότι το μυαλό αποτελείται από ένα συνειδητό και ένα υποσυνείδητο μέρος.

Οι συγκρούσεις και η ψυχική αναταραχή συμβαίνουν γιατί δεν μπορούμε να συμβιβάσουμε το συνειδητό μας μέρος με ότι συμβαίνει μέσα στις βαθύτερες σφαίρες του μυαλού. Περαιτέρω, το υποσυνείδητο μυαλό είναι το σπίτι πολλών αρνητικών σκέψεων που βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη μεταξύ τους.

Ο στόχος της ψυχολογίας της γιόγκα (όπως και στη σύγχρονη ψυχολογία) είναι η συμφιλίωση αυτών των συγκρούσεων φέρνοντας τες σε αρμονία με το συνειδητό μυαλό.


Πως σχηματίζεται το υποσυνείδητο

Σύμφωνα με τον Σουάμι Σατυανάντα, κάθε δράση έχει μια δυναμική. Στο τέλος κάθε δυναμικής ένας σπόρος πέφτει στο υποσυνείδητο, το οποίο είναι μια ανάμνηση της εν λόγω δράσης. Αυτοί οι «σπόροι» ονομάζονται Samskaras στη γιόγκα ή αρχέτυπα στην ψυχολογία.

Το μυαλό έχει έναν τρόπο για να θάβει τις δυσάρεστες αναμνήσεις και της αρνητικές εμπειρίες μέσα στα βάθη του. Έτσι, το υποσυνείδητο είναι μια αθροιστική μνήμη των αμέτρητων εμπειριών και σκέψεων, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών συναισθημάτων.

Η ανάλυση των ονείρων είναι ένα σημαντικό μέρος της ψυχολογίας όπου ανακαλύπτεται το καταπιεσμένο ασυνείδητο υλικό και στη συνέχεια αφήνεται ελεύθερο. Ο ασκούμενος εξετάζει τα υποσυνείδητα μηνύματα που γίνονται αντιληπτά από το μυαλό την ώρα που ονειρεύεται.


Η λύση της γιόγκα

Το αντίστοιχο της γιόγκα είναι το «Antar Mouna» (εσωτερική σιωπή). Αυτή είναι μια τεχνική διαλογισμού στη γιόγκα που βοηθά στην εκτέλεση της ίδιας λειτουργίας.

Υπάρχουν δύο κύριες διαφορές μεταξύ της συμβατικής ανάλυσης των ονείρων και της τεχνικής της γιόγκα «Antar Mouna». Στην Antar Mouna, είστε ο δικός σας ψυχολόγος. Δεν υπάρχει κανένα άλλο άτομο να το κάνει για σας. Η δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι στην «Antar Mouna» ο στόχος είναι να παραμείνουν πλήρως οι αισθήσεις σας καθ’ όλη τη διάρκεια. Δεν είναι η ίδια περίπτωση στην ανάλυση των ονείρων.

Σε αυτή την τεχνική της γιόγκα μαθαίνετε πώς να αναδείξετε τις ασυνείδητες σκέψεις προκαλώντας τες και στη συνέχεια να παρατηρήσετε το μοτίβο σκέψεως. Σύμφωνα με τον Σουάμι Σατυανάντα, όταν μια σκέψη έρχεται στο μυαλό σας, μπορείτε να ξεφύγετε από τη σύγκρουση μαθαίνοντας να παραμένετε απλώς βουβοί μάρτυρες σε αυτό. Αν εμπλακείτε σε αυτό, τότε θα πάτε πίσω για ανακύκλωση σε μεταγενέστερο στάδιο. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνει να είστε μάρτυρας στον τρόπο σκέψης και στη συνέχεια να αφαιρέσετε την άχρηστη και αρνητική σκέψη.

Στην Antar Mouna θα διδαχτείτε πώς να δείτε το μυαλό σας όπως είναι τώρα και να προχωρήσετε στην κατάσταση της απερισκεψίας. Θα διδαχτείτε να γνωρίζετε το όνειρο σας στη συνειδητή κατάσταση. Μόλις επιτευχθεί αυτό, μπορείτε επίσης να μάθετε να έχετε επίγνωση του ονείρου σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτή η τεχνική γιόγκα, όταν την μάθετε, θα βοηθήσει στην επίλυση των βαθύτερων σας φόβων και νευρώσεων και θα επιφέρει μια ηρεμία και γαλήνη στην καθημερινή σας ζωή. Μπορείτε να μάθετε να επικοινωνείτε με το ψυχικό επίπεδο της συνειδητοποίησης σας η οποία αποτελεί το θεμέλιο όλων των ονείρων και οραμάτων.


Πηγή: Healthandyoga.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις