Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

Καρνιτίνη για την προστασία της καρδιάς

Καλές πηγές είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά
Μία από τις ουσίες της διατροφής, που τελευταία ακούγεται πολύ, είναι η καρνιτίνη. Η καρνιτίνη λοιπόν πρωτοανακαλύφθηκε το 1905 όταν απομονώθηκε από μυϊκό ιστό μοσχαριού.

Πενήντα χρόνια αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες έρευνες σχετικά με τη δράση της καρνιτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η καρνιτίνη έχει χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε καταστάσεις μυοκαρδιοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ερευνών που αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Η πολύτιμη λοιπόν αυτή ουσία, παράγεται από τον οργανισμό μας μέσω δύο αμινοξέων υπό την επάρκεια βιταμίνης C, B6, νιασίνης και σιδήρου.

Παρά ταύτα έλλειψη σε καρνιτίνη μπορεί να εμφανιστεί σε καταστάσεις υπερθυρεοειδισμού, σε πολύ έντονη και παρατεταμένη άσκηση και σε τήρηση δίαιτας χορτοφαγικού τύπου.

Καλές πηγές καρνιτίνης είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr