Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Λιποδιαλύτες: Μάθετε τα δεδομένα για 5 λιποδιαλυτικά συστατικά

Σκέφτεστε να προσθέσετε ένα λιποδιαλύτη στη στοίβα των συμπληρωμάτων σας; Πάρτε μια καλή απόφαση όσον αφορά τα λιποδιαλυτικά προϊόντα κατανοώντας τι περιέχετε σ’ αυτά.

Ναι το γνωρίζουμε: Τα τελευταία 4-5 κιλάκια που θέλετε να χάσετε σας έχουν βγάλει την πίστη! Με σκοπό την καύση του επιπλέον λίπους, μερικοί αθλούμενοι επιλέγουν να προσθέσουν τους λιποδιαλύτες στο ράφι των συμπληρωμάτων τους.

Προτού μεταβείτε στο κατάστημα και αρχίσετε να πληκτρολογείτε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, διαβάστε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα αυτά. Αν είστε ένας καλύτερα ενημερωμένος καταναλωτής, τότε θα έχετε μία μεγαλύτερη πιθανότητα να βρείτε το καλύτερο προϊόν για την υγεία σας και τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης.

Τα πιο κάτω πέντε συστατικά σας βοηθούν στην καύση λίπους, αλλά το καθένα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη τους για να πετύχετε τους στόχους σας!
 1.    Καφεΐνη

Οι πλείστοι από εσάς παίρνετε μια δόση καφεΐνης στο πρωινό σας φλιτζάνι. Βοηθώντας σας το πρωί στο να αισθάνεστε λιγότερο «ζόμπι», η καφεΐνη σας παρέχει επίσης με ισχυρά οφέλη για καταπολέμηση του λίπους.

Όταν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας, το επίπεδο ενέργειάς σας παίρνει συχνά τον κατήφορο, προκαλώντας σας λήθαργο και αφήνοντας σας χωρίς κίνητρο στη δουλειά και στο γυμναστήριο. Η καφεΐνη μπορεί να σας ανακουφίσει από αυτή την κατάσταση. Με περισσότερη ενέργεια, μπορείτε να διατηρήσετε ένα υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας με αποτέλεσμα να καίτε περισσότερο λίπος.

Τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα και καταναλώνουν καφεΐνη πριν από μια προπόνηση αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερη ενέργεια από τα άτομα που δεν την χρησιμοποιούν.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medicine And Science In Sports ανέφερε ότι όσοι κατανάλωναν ένα ρόφημα που περιείχε 330mg καφεΐνης 60 λεπτά πριν την άσκηση παρουσίαζαν υψηλότερο ποσοστό οξείδωσης του λίπους κατά τη διάρκεια της εν λόγω προπόνησης, μαζί με ένα χαμηλότερο ποσοστό οξείδωσης των υδατανθράκων.

Αυτό το υψηλό ποσοστό οξείδωσης του λίπους είναι θετικό, διότι αυτό σημαίνει ότι καίγετε περισσότερο λίπος για ενέργεια, ενώ εξοικονομείται το μυϊκό γλυκογόνο. Όταν το γλυκογόνο σας είναι εξαντλημένο, οι προπονήσεις σας υποφέρουν και σίγουρα θα αισθανθείτε κουρασμένοι. Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε το σωματικό λίπος για καύσιμο, καθώς νιώθετε υψηλά τα ενεργειακά σας επίπεδα.                                                                                                              2.    Υοχιμβίνη

Η υοχιμβίνη προέρχεται από το φλοιό ενός συγκεκριμένου δέντρου της Αφρικής και μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό για την καύση του επίμονου σωματικού λίπους. Με την ενίσχυση της ροής του αίματος, η υοχιμβίνη μπορεί να κάνει την οξείδωση του λίπους ευκολότερη. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως μια υποστήριξη στην απώλεια λίπους, τη στιγμή που την χρειάζεστε περισσότερο.

Η αυξημένη ροή του αίματος στα μυϊκά κύτταρα μπορεί να υποστηρίξει επίσης την ανάκαμψη μετακινώντας περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους εργαζόμενους μύες σας.3.    Εκχύλισμα Πράσινου Τσαγιού


Όπως και η καφεΐνη, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της οξείδωσης λίπους στο σώμα, βελτιώνοντας το συνολικό ποσοστό απώλειας λίπους. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού περιέχει επίσης κατεχίνες, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση του μεταβολικού σας ρυθμού, βοηθώντας το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες αμέσως μετά την κατανάλωση.

Αν και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού δεν θα κάψει εκατοντάδες θερμίδες από μόνο του, τα αποτελέσματα του μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου κάτι που θα μπορούσε να κάνει μια μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα σας μακροχρόνια.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Διατροφής σημείωσε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού από τους συμμετέχοντες της μελέτης κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας παρήγαγε μεγαλύτερο συνολικό ποσοστό απώλειας λίπους.4.    Hoodia Gordonii

Εάν είστε από τα άτομα που είναι συνεχώς πεινασμένα, το  Hoodia Gordonii μπορεί να σας βοηθήσει. Το συστατικό Hoodia προέρχεται από ένα φυτό της ερήμου της Νότιας Αφρικής και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από κυνηγούς με σκοπό να απομακρύνουν την πείνα σε αποστολές κυνηγιού μακράς διάρκειας.

Ας ελπίσουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν ανησυχείτε για μακροχρόνιες αποστολές κυνηγιού στην έρημο, αλλά η χρήση του hoodia gordonii μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το αίσθημα της πείνας που προκαλείται από μια δίαιτα χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης.

Μερικά άτομα βρίσκουν ότι το συγκεκριμένο συστατικό χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να δουλέψει πραγματικά, γι αυτό δώστε του λίγο χρόνο προτού κρίνετε εάν δουλεύει για εσάς ή όχι.


5.    7-Keto

Το 7-Keto μπορεί να σας ακούγεται σαν κάποια εξωγήινη ένωση, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας φυσικός, μη-ορμονικός μεταβολίτης (προϊόν μεταβολισμού) της DHEA (διυδροεπιανδροστερονη). Ακριβώς όπως και η DHEA, το 7-Keto παράγεται φυσικά στο σώμα. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα του 7-Keto μειώνονται.

Παίρνοντας ένα συμπλήρωμα 7-Keto μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού και να σας βοηθήσει να κάψετε το λίπος πιο αποτελεσματικά. Το 7-Keto θα μπορούσε να βελτιώσει, επίσης, την πρωτεϊνική σύνθεση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε περισσότερη καθαρή μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια ενός θερμιδικού ελλείμματος.


Ασκηθείτε - Φάτε – Κάψτε

Λάβετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχει κάποιος λιποδιαλύτης που μπορεί να αντικαταστήσει μια σωστή διατροφή και ένα καλό πρόγραμμα προπόνησης. Τα λιποδιαλυτικά συμπληρώματα σας ΒΟΗΘΟΥΝ να κάψετε το λίπος. Δεν καίνε το λίπος για σας.

Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, οι λιποδιαλύτες μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια λίπους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες των προϊόντων και ότι χρησιμοποιείτε όλα τα συστατικά σωστά.


Πηγή: Bodybuilding.comΗ διατροφή της τελευταίας εβδομάδας πριν τον μαραθώνιο!

O μαραθώνιος δεν είναι υπόθεση της τελευταίας στιγμής και δε μιλάμε μόνο για επιδόσεις.
Αν κάποτε σκέφτηκες και συ ότι μπορείς να πετύχεις αυτόν τον σπάνιο άθλο, να τερματίσεις την ιστορική διαδρομή, η προετοιμασία σου είχε ξεκινήσει τουλάχιστον μισό χρόνο πριν, γράφοντας χιλιόμετρα και χιλιόμετρα, δοκιμάζοντας εξοπλισμό, δοκιμάζοντας φαγητά και είδη διατροφής, ψήνοντας τους μυς και το μυαλό σου ώστε να είναι έτοιμοι για εκείνη τη μέρα.
Ιδανικά είχες προπονητή ή έτρεχες με κάποιον που είχε μια σχετική εμπειρία, λιγότερο ιδανικά είχες εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διατροφής / προπόνησης για μαραθώνιο, ακόμα λιγότερο ιδανικά απλώς έτρεχες και πρόσεχες αρκετά τη διατροφή σου.
Και έφτασε η ώρα. Τελευταία εβδομάδα πριν το ορόσημο της Κυριακής, τον 30ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνά. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι ψυχραιμία. Γιατί πολλοί δρομείς, οι άπειροι κυρίως, αγχώνονται και αρχίζουν διάφορα τινά νομίζοντας ότι έτσι θα δώσουν στον εαυτό τους ένα πλεονέκτημα της τελευταίας στιγμής: Τρώνε παραπάνω, τρέχουν παραπάνω, δοκιμάζουν γιατροσόφια και τελικά χύνουν την καρδάρα με τους υδατάνθρακες.

Υδατάνθρακες εναντίον λιπών

Η βασική ιδέα πίσω το περίφημο carbo-load (πλήρωση γλυκογόνου) δεν είναι μόνο να έχεις αρκετή ενέργεια για να τρέξεις. Χρειάζεται, παράλληλα, να μειώσεις / διατηρείς χαμηλά το σωματικό σου λίπος. Γι' αυτό ένα πιάτο μακαρόνια δεν χρειάζεται σάλτσες με κρέμα γάλακτος και μπέικον αλλά μια απλή τοματάδα, οι πατάτες φούρνου είναι μια χαρά αρκεί να είναι σκέτες χωρίς λάδι και τα μπισκότα μπορείς να τα αφήσεις για τον αγώνα αφού έχουν αρκετά λίπη. Τις πίτσες ομοίως. Ο αγώνας σου τώρα δικαιώνεται.

Υδατάνθρακες εναντίον υδατανθράκων

Εδώ είναι μια περίπτωση που θέλει προσοχή. Καταρχήν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ("λευκά" ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι) απελευθερώνουν ταχύτερα την ενέργεια τους στον οργανισμό, είναι καλύτεροι για την ώρα του αγώνα, είναι καλύτεροι για την τελευταία εβδομάδα που πρέπει να φορτίσεις τις μπαταρίες, αλλά... η υπερβολή θα οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Αντίθετα, οι "μαύροι" υδατάνθρακες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά δεν έχει κανένα νόημα να γεμίσεις το στομάχι σου μόνο με μαύρο ψωμί δημητριακά περιμένοντας οι μυς να πάρουν ενέργεια ως δια μαγείας. Ισορροπία θέλει. Προς τη μεριά των λευκών υδατανθράκων αλλά ισορροπία.

Ενυδάτωση

Η κατανάλωση νερού έχει και αυτή σχέση με τη διατροφή. Το να πίνεις πολλά υγρά είναι καλό αλλά ένας χυμός φρούτων είναι καλύτερος αφού εξυπηρετεί τόσο τη διατροφή και την ενυδάτωση. Σε κάθε περίπτωση, στην τουαλέττα θα καταλάβεις αν είσαι εντάξει. Τα ούρα σου πρέπει να είναι διαυγή και πολλά, τουαλέττα κάθε δύο-τρεις ώρες. Και μην το παρακάνεις με τη ζάχαρη στους χυμούς, ε;

Οι δίαιτες της τελευταίας στιγμής

Αυτό είναι σχετικά απλό, δεν μπορείς να γεμίσεις τους μυς σου υδατάνθρακες περιορίζοντας τις θερμίδες. Εννοείται ότι πρέπει να κρατήσεις τα λίπη σταθερά χαμηλά αλλά τους υδατάνθρακες πρέπει να τους κρατήσεις ψηλά. Ασε τα κόλπα που κάνουν οι μποξέρ για να παίξουν αγώνα. Κάνε ότι έκανες μέχρι τώρα και θα έχεις μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια από ένα δρομέα που π.χ. είναι ένα κιλό ελαφρύτερος αλλά οι μυς τους δεν έχουν γεμίσει υδατάνθρακες.

Οι τραμπούκες της τελευταίες στιγμής

Πάλι οι μύες δεν μπορούν να αποθηκεύσουν υδατάνθρακες αν κάνεις δυνατές προπονήσεις την τελευταία εβδομάδα. Εφάρμοσε το πρόγραμμα σου κατά γράμμα, αν φυσικά είχες ένα. Ενα κριτήριο είναι το βάρος σου ας πούμε. Αν έχεις πάρει ένα με δύο κιλά, οι μύες σου θα έχουν αποθηκεύσει 30 γραμμάρια υδατανθράκαν και περίπου 100 γραμμάρια νερό που θα χρησιμοποιηθούν στον αγώνα. Η ημέρα πριν τη κούρσα, φυσικά, απαιτεί πλήρη ανάπαυση. Απόλαυσε την. Προσπάθησε να χαλαρώσεις ψυχολογικά.

Καφεΐνη

Απλά, μια μέρα πριν τον αγώνα αποφεύγεις την κατανάλωση καφεΐνης η όποια προκαλεί αυξημένη εφίδρωση και απώλεια σωματικών υγρών. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Αυτό το φαί ξέρεις αυτό εμπιστεύεσαι

Αν αλλάξεις το φαγητό σου την τελευταία εβδομάδα, ο οργανισμός σου θα αντιδράσει. Μείνε σε αυτά που ξέρεις, αυτά που ήταν στο πρόγραμμα σου, αυτά που έτρωγες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Το σώμα σου δε χρειάζεται ούτε κάτι μαγικό ούτε επιπλέον τροφή, χρειάζεται να είναι σε καλή κατάσταση τη μέρα του αγώνα. Χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται ηρεμία.

Το βράδυ πριν τον αγώνα

Δεν τρως αλμύρα. Το αλάτι προκαλεί υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος και εφίδρωση. Που μεταφράζεται σε βόλτες στο κρεβάτι και αλλαγή πλευρού. Θες να κοιμηθείς καλά ή δε θες;

Το πρωινό του αγώνα

Στην αφετηρία, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και οι μύες σου πλήρεις σε γλυκογόνο. Δε χρειάζεται να φας τρεις κουταλιές ζάχαρη με τα δημητριακά σου για να τινάξεις το σάκχαρο στα ύψη. Ενα κανονικό πρωινό με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. φρυγανιές, τοστ, δημητριακά, μπανάνες, μούσλι) αρκεί.

Η ενυδάτωση πριν την εκκίνηση

Δυο ώρες πριν τη εκκίνηση πρέπει να καταναλώσεις τουλάχιστον 500ml υγρά για να αποφύγεις την αφυδάτωση στη διάρκεια της κούρσας. Δυο ώρες πριν τη εκκίνηση τουλάχιστον 500ml υγρά. Να το ξαναπώ;
πηγή: www.oneman.gr