Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Είδη πρωτεΐνης σε σκόνη

Συντάχθηκε απο τον/την RUHL

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έχουν κάνει μια δραστική επανάσταση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δέκα ετών. Δέκα έτη πριν δεν είχαν τόσο καλή προτίμηση, δεν αναμιγνύονταν καλά, δεν αφομοιώνονταν καλά, και καταναλώνονταν γενικά μόνο από bodybuilders ή τους σκληροπυρηνικούς αθλητές. Σήμερα υπάρχουν εύγευστες πρωτεϊνικές σκόνες , και χρησιμοποιούνται ουσιαστικά από όλους , συμπεριλαμβανομένων των παππούδων και γιαγιάδων , που κοιτάζουν πως να μείνουν σε φόρμα και υγιείς.

Μερικές ερωτήσεις υποβάλλονται συνήθως όπως για την πρωτεϊνική συμπλήρωση, ποια διαφορετικά είδη είναι διαθέσιμα, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διάφορων τύπων, αν θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερες από ένας είδος, και εάν υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου η κατανάλωση ενός είδους θα ήταν ευεργετικότερη από ένα άλλο.

Κάποια διορατικότητα στις πρωτεΐνες γάλακτος είναι μια καλή αφετηρία για την κατανόηση περισσότερων.

Οι πρωτεΐνες γάλακτος κατατάσσονται σε δύο γενικές κατηγορίες: καζεΐνη και ορρός γάλακτος . Γενικά, η πρωτεΐνη γάλακτος είναι 80% καζεΐνη και 20% ορρός γάλακτος(whey).Η πρωτεΐνη γάλακτος απομονωμένη(Whey isolate) μπορεί να γίνει με τη φυγοκέντρωση (υψηλή ταχύτητα που περιστρέφει) του γάλακτος για να χωρίσει το λίπος από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, κατόπιν ρυθμίζοντας το pH (μέτρο της οξύτητας) στο ισοηλεκτρικό σημείο (pH όπου η γενική δαπάνη στο δείγμα είναι 0) της καζεΐνης (χαρακτηριστικά ένα pH 4.6), το οποίο αναγκάζει τη μερίδα καζεΐνης για να γίνει αδιάλυτο και το ίζημα (σταθεροποιείτε) από τη λύση.

Η μερίδα ορρού γάλακτος παραμένει διαλυτή (υγρό) και μπορεί έτσι να χωριστεί από τη μερίδα καζεΐνης. Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας εντούτοις. Διάφορες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στην καζεΐνη και τον ορρό γάλακτος.


Whey Proteins

Whey Protein Concentrate (WPC)
(Πρωτεϊνική συμπύκνωση ορρού γάλακτος)

[Αφομοιώνεται γρήγορα, περιέχει λακτόζη]
Η WPC γίνεται χρησιμοποιώντας τη διαλυτή μερίδα της απομονωμένης πρωτεΐνης γάλακτος με τον καθαρισμό του και περαιτέρω καθαρίζοντας τον. WPC περιέχει μεταξύ της πρωτεΐνης 70-80% ανά βάρος και περιέχει όλα τα βιοενεργά υπό μέρη του ορρού γάλακτος συμπεριλαμβανομένου του άλφα και της βήτα-λακταλβουμινης, των ανοσοσφαιρινών (IgGs), glycomacropeptides, της λευκωματίνης βοοειδών ορών (BSA) και των δευτερευόντων πεπτιδίων όπως lactoperoxidases, lysozyme και lactoferrin.
Κάθε ένα από τα υπό- μέρη που βρίσκονται στον ορρό γάλακτος έχει τις μοναδικές βιολογικές ιδιότητές του. Μερικές από αυτές τις ιδιότητες περιλαμβάνουν τα αντί-καρκινογόνα αποτελέσματα, τα υπέρ-άνοσα αποτελέσματα, και τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία του χωνευτικού συστήματος.

Πλεονεκτήματα:
Περιέχει ένα μεγάλο ποσό διακλαδισμένων αμινοξέων αλυσίδων (BCAA) σχετικά με άλλα είδη πρωτεϊνών και αφομοιώνεται γρήγορα που προκαλεί μια γρήγορη ακίδα στα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος, προκαλώντας μια μεγαλύτερη αύξηση στην πρωτεϊνική σύνθεση από άλλους τύπους πρωτεϊνών.
Επίσης κάλλιστα απορροφάται και λαμβάνει ένα κοντινό τέλειο αποτέλεσμα στη βιολογική κλίμακα αξίας, η οποία μετρά πόσο καλά μια πρωτεΐνη απορροφάται. Περιέχει επίσης όλα τα προηγουμένως αναφερθέντα βιοενεργά (biofractions), έτσι παίρνετε όλα τα οφέλη υπέρ-υγείας σας.

Μειονεκτήματα:
Αφομοιώνεται γρήγορα και προκαλεί μια μεγάλη ακίδα στα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος, το οποίο σημαίνει ότι θα καθαρίσει από το σύστημα κάποιου γρήγορα (περίπου 3 ώρες) και δεν θα κρατήσει τα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος ανυψωμένα όσο άλλες πρωτεΐνες. Η WPC μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να αφομοιωθεί δεδομένου ότι περιέχει τη λακτόζη.
Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα βιοενεργά μέρη της WPC και μπορεί να έχουν μικρές η έντονες αντιδράσεις πάνω στον οργανισμό τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται με μια αλλεργία από τα βιοενεργα μέρη εμφανίζουν διάρροια, εμετό, ναυτία, ή πόνο στομαχιού μετά από την κατάποση. Αυτές οι αλλεργίες δεν είναι τίποτα το υπερβολικά ανησυχητικό, αλλά κάποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί έτσι ώστε εάν εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ξέρουν τι τους το προκάλεσε.


Whey Protein Isolate (WPI)
(Πρωτεΐνη ορρού γάλακτος απομονωμένη)


[Αφομοιώνεται γρήγορα, έχει λιγότερη λακτόζη, έχει υψηλότερο κόστος]
H WPI γίνεται ομοίως με την WPC εκτός από ότι υποβάλλεται σε ένα πρόσθετο βήμα του καθαρισμού. Γενικά υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι να γίνει WPI. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί μια με εναλλαγή στήλης ιόντων. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να περαστεί μέσω μιας σειράς φίλτρων.
Ion-exchange τείνει να αυξήσει το ποσοστό της πρωτεΐνης στο τελικό προϊόν, αλλά αφαιρεί επίσης πολλά από τα βιοενεργά μέρη του ορρού γάλακτος που έχουν τα θετικά οφέλη, και αυξάνει το περιεχόμενο της βήτα-λακταλβουμινης, που είναι η πιο αλλεργική υποδιαίρεση στον ορρό γάλακτος (whey).
Αφ' ετέρου, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία φιλτραρίσματος όπως το διαγώνιο μικροφιλτράρισμα ροής(cross flow microfiltration), η υπερβολικό φιλτράρισμα(ultra filtration), η φιλτράρισμα μικροϋπολογιστών(micro filtration), η αντίστροφη όσμωση, η δυναμικό φιλτράρισμα μεμβρανών, η χρωματογραφία ιονικής ανταλλαγής, το ήλεκτρο-μέγιστο φιλτράρισμα, η χρωματογραφία ακτινωτής ροής, ή η νάνο φιλτραρίσματα(nano filtration) τείνουν να καθαρίσουν το δείγμα ακόμα συντηρώντας πολλών από τα βιοενεργά μέρη στον ορρό γάλακτος. Αυτές οι διαδικασίες καθαρισμού αφαιρούν ουσιαστικά όλη τη λακτόζη και λίπος και έτσι αυτό που μένει είναι η πρωτεΐνη που κυμαίνεται σε ποσοστά 90-96%.

Πλεονεκτήματα:
Το μεγαλύτερο ποσοστό της πραγματικής πρωτεϊνικής σκόνης είναι καθαρή πρωτεΐνη με τους λιγότερους υδατάνθρακες, λίπος, και λακτόζη από την WPC. Η WPI τείνει επίσης να αφομοιωθεί ευκολότερα από την WPC επειδή έχει τη λιγότερη λακτόζη. Προκαλεί επίσης μια γρήγορη ακίδα στα επίπεδα αμινοξέος όπως η WPC.

Μειονεκτήματα:
Εάν χρησιμοποιείται η διαδικασία ion-exchange για να καθαρίσει τη σκόνη, μερικά από τα βιοενεργά υπό- μέρη του ορρού γάλακτος χάνονται. Επιπλέον, η WPI είναι σημαντικά δαπανηρότερη από την WPC.Η WPI τείνει επίσης να γίνεται αφρώδης όταν αναμιγνύεται. Έχει επίσης το μειονέκτημα ενός σχετικά γρήγορου χρόνου εκκαθάρισης στον οργανισμό, όπως και η WPC(περίπου 3 ώρες).


Hydrolyzed Whey Protein (HWP)
(Υδρολυμένη πρωτεΐνη ορρού γάλακτος)


[Αφομοιώνεται ακόμα πιο γρήγορα, έχει υψηλότερο κόστος και όχι τόσο συμπαθητική γεύση]
Η HWP γίνεται με την έκθεση του μέρους ορρού γάλακτος στα ένζυμα, τα οποία "τεμαχίζονται επάνω" στις πρωτεΐνες που είναι πιο κοντά στην πεπτίδιακη μορφή.

Πλεονεκτήματα:
Πολύ γρήγορα και εύκολα αφομοιώνεται και προκαλεί σπάνια αλλεργικές αντιδράσεις. Περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης, και προκαλεί επίσης μια γρήγορη ακίδα στα επίπεδα αμινοξέος (όπως η WPC & WPI).

Μειονεκτήματα:
Η γεύση της είναι ανυπόφορη (δηλαδή πρέπει να κρατηθεί η μύτη σας για να την πιει κάποιος). Κοστίζει περισσότερο (από την WPC ή WPI), και περιέχει λίγα βιοενεργά υπό- μέρη. Έχει επίσης το μειονέκτημα ενός σχετικά γρήγορου χρόνου εκκαθάρισης στον οργανισμό, όπως και η WPC & WPI).


Casein Proteins

Calcium Caseinate
(Καζεινη ασβεστίου)


[Αργή αφομοίωση]
H Caseinate ασβεστίου παράγεται χρησιμοποιώντας την αδιάλυτη μερίδα της πρωτεΐνης γάλακτος και παίρνοντας την μέσω μιας άλλης χημικής αντίδρασης για να καθαριστεί.

Πλεονεκτήματα:
Πήζει στο στομάχι κατά τη διάρκεια της πέψης προκαλώντας μια αργή, συνεχή αύξηση στα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ανυψωμένα μέχρι και 7 ώρες πιο πολλές από τις αυξήσεις που προκαλούνται από τον ορρό γάλακτος. Δεδομένου ότι τα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος παραμένουν ανυψωμένα για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, η καζεΐνη είναι επίσης πιο αντί-καταβολική από τον ορρό γάλακτος λόγω στην καταστολή της πρωτεϊνικής διακοπής σκελετικών μυών σε έναν μεγαλύτερο βαθμό. Η Caseinate ασβεστίου είναι επίσης λιγότερο ακριβη (έναντι στην micelle καζεΐνης).

Μειονεκτήματα:
Παράγει μόνο τη μισή αύξηση στην πρωτεϊνική σύνθεση από αυτής του ορού γάλακτος , και επομένως δεν είναι τόσο αναβολική. Η καζεΐνη έχει επίσης μια μειωμένη συγκέντρωση BCAA έναντι στον ορρό γάλακτος και δεν είναι τόσο βιοενεργη όσο ο ορρός γάλακτος. Η Caseinate ασβεστίου είναι κατώτερη από την micellar καζεΐνη επειδή μετουσιώνεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.


Micellar Casein
(Καζεϊνη micellar)


[Αργή αφομοίωση, υψηλοτερο κοστος]
Η micellar καζεΐνη παράγεται χωρίς τη χρήση των χημικών ουσιών με το χωρισμό της διαλυτής μερίδας ορρού γάλακτος της πρωτεΐνης γάλακτος απομονώνεται και συγκεντρώνεται από την αδιάλυτη μερίδα καζεΐνης.

Πλεονεκτήματα:
Έχει όλα τα ίδια αντί-καταβολικά οφέλη όπως η caseinate ασβεστίου αλλά δεν μετουσιώνεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Μειονεκτήματα:
Όπως η caseinate ασβεστίου έτσι και η Micellar δεν είναι τόσο αναβολική ή βιοενεργη όσο ο ορρός γάλακτος και είναι επίσης ακριβότερη από την caseinate ασβεστίου.


Άλλες πρωτεΐνες

Egg White Protein
(Πρωτεΐνη αυγού)


[Δεν έχει λακτόζη, λιγότερο συμπαθητική γεύση]
Η πρωτεΐνη ασπραδιού παράγεται συνήθως από μια διαδικασία ξήρανσης των ασπραδιών από τα αυγά ώστε να γίνουν σκόνη.

Πλεονεκτήματα:
Δεν έχει καμία λακτόζη, λίπος, ή χοληστερόλη και έχει ένα καλό μίγμα των αμινοξέων. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν τέλειο από την άποψη της εγκατάστασης των απαιτήσεων αμινοξέος για τους ανθρώπους, και είναι πιο βίο-διαθέσιμο από την πρωτεΐνη καζεΐνης. Επιπλέον, περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα και είναι σχετικά προσιτή ως προς την τιμή της.

Μειονεκτήματα:
Δεν έχει αρκετά βίο-διαθέσιμα μέσα(λιγότερα αμινοξέα που απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος) όσο στην πρωτεΐνη ορρού γάλακτος και είναι ακριβότερη (από την WPC). Δεν προκαλεί τόσο μεγάλη αύξηση στην πρωτεϊνική σύνθεση όσο η πρωτεϊ'νη ορρού γάλακτος. Γενικά δεν έχει τόσο καλή γεύση όσο οι πρωτεΐνες γάλακτος.


Soy Protein Concentrate (SPC)
(Πρωτεΐνη σόγιας συμπυκνωμενη)


[Φυτικό προϊον]
Η πρωτεϊνική συμπύκνωση σόγιας μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους ,όπως με τη λήψη του απολείπου αλευριού σόγιας ή των νιφάδων είτε εκθέτοντας τους στο όξινο πλύσιμο. Επίσης με οινοπνευματώδης εξαγωγή η και άλλες μεθόδους φιλτραρίσματος. Σε όλες τις περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες .Έτσι μένει ένα ποσοστό πρωτεΐνης περίπου 70% ανά βάρος.

Πλεονεκτήματα:
Περιέχει το πλήρες φάσμα των αμινοξέων και είναι μια καλή πρωτεϊνική πηγή για τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν τα ζωικά προϊόντα. Το SPC περιέχει isoflavones, τα οποία μπορούν να δώσουν υγεία προωθώντας τα οφέλη ως αντιοξειδωτικο και αντικαρκινογονο. Το SPC είναι επίσης υψηλό σε πολλά βιταμίνες και μέταλλα.

Μειονεκτήματα:
Έχει μια σχετικά χαμηλή συγκέντρωση BCAA και είναι λιγότερο βιοενεργη από τις πρωτεΐνες γάλακτος ή αυγών. Το SPC είναι υψηλότερο στους υδατάνθρακες από οποιεσδήποτε άλλες από τις προαναφερθείσες πρωτεϊνικές πηγές. Οι Isoflavones & phytoestrogens στη σόγια μπορούν πραγματικά να ασκήσουν αρνητική επίδραση στον καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυστικές γυναίκες.


Soy Protein Isolate (SPI)
(Πρωτεΐνη σόγιας απομονωμένη)


[Φυτικό προϊον, υψηλό κόστος]
Παράγεται από την περαιτέρω καθαρίζοντας πρωτεϊνική συμπύκνωση σόγιας για να παραγάγει την πρωτεΐνη περίπου 90% ανά βάρος.

Πλεονεκτήματα:
Έχει τα οφέλη του η SPC αλλά έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό της πρωτεΐνης και έχει λιγότερους υδατάνθρακες από το SPC. Η SPI έχει επίσης λιγότερα isoflavones και phytoestrogens από το SPC και μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για τις μετεμμηνοπαυστικές γυναίκες.

Μειονεκτήματα:
Περιέχει λιγότερα isoflavones από το SPC και είναι ακριβότερο από το SPC. Είναι επίσης σχετικά χαμηλό BCAA και λιγότερο βιοενεργη από τις προαναφερθείσες πρωτεΐνες.


Συμπέρασμα
Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα πρωτεϊνικά συμπληρώματα στο μέγιστο όφελός τους, είναι σημαντικό να ληφθούν μερικά πράγματα υπόψη.
  • Οι γρήγορης ενεργοποίησης πρωτεΐνες (όπως του ορρού γάλακτος) πρόκειται να λειτουργήσουν καλύτερα κατά περιόδους όταν πιέζεται η πρωτεϊνική σύνθεση και απαιτείται η γρήγορη σύνθεση της .Αυτοί οι χρόνοι περιλαμβάνουν τη θέση του ορού γάλακτος στο μετά-προπονητικό γεύμα και αμέσως μετά το ξύπνημα.
  • Οι αργές ενεργοποίησης πρωτεΐνες (όπως η καζεΐνη) λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχουν μακριές χρονικές περίοδοι (> 4 ώρες) μεταξύ των γευμάτων. Η λήψη ενός συμπληρώματος καζεΐνης πριν από τον ύπνο είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσει να αποτρέψει η μείωση της πρωτεϊνικής σύνθεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Ένα πρωτεϊνικό μίγμα που περιέχει τον ορρό γάλακτος, την καζεΐνη, το αυγό, και ενδεχομένως τη σόγια μπορεί να είναι καλύτερο για άλλους χρόνους της ημέρας (για μια αντικατάσταση γεύματος). Το να συμπεριλαμβάνεται ο ορρός γάλακτος βεβαιώνει τα οφέλη μιας ενεργά γρήγορης πρωτεΐνης, ενώ η καζεΐνη θα είναι πιο αργή στην αφομοίωση για να βοηθήσει να κρατήσει τα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος και την πρωτεϊνική σύνθεση ανυψωμένα κατά μια μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου.
  • Η προσθήκη του αυγού στο μίγμα παρέχει το πλεονέκτημα για δημιουργίας ενός καλού μίγματος από αμινοξέα. Η σόγια μπορεί να προστεθεί εάν το κάποιος θέλει τα οφέλη υγείας των αντιοξειδωτικων, ή μπορεί να αφεθεί έξω από εκείνους που δεν θέλουν να ξοδέψουν τα πρόσθετα χρήματα ή να προστεθεί από τις μετεμμηνοπαυστικές γυναίκες που μπορούν να είναι ευαίσθητες isoflavones και phytoestrogens στη σόγια.
  • Η χρησιμοποίηση των φτηνότερων πηγών λευκώματος (WPC, caseinate ασβεστίου, SPC) θα κερδίσει χρήματα, και ως επί το πλείστον, είναι εξίσου αποτελεσματική με τα υψηλότερα διατιμημένα αντίστοιχά τους (WPI, micellar καζεΐνη, SPI). Τα άτομα με τις χωνευτικές αναταραχές εντούτοις, ίσως θελήσουν να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα για WPI, την micellar καζεΐνη, και SPI, οι οποίες είναι ευκολότερες να αφομοιώσουν.
Τελικά, οι πρωτεϊνικές σκόνες είναι ένας εύκολος τρόπος να εξασφαλιστεί η επαρκής πρωτεϊνική κατανάλωση κάθε ημέρα. Ποιο τύπο συμπληρώματος θα χρησιμοποιήσει ο καθένας εξαρτάται από την λήψη εκείνης της ημέρας, της κατάστασης, του προϋπολογισμού, και των χωνευτικών τάσεων του καθενός.


Πηγή: www.bodybuilding.gr

Γυμναστείτε αποτελεσματικά με κυκλική προπόνηση!

Μήπως κάνατε πολλές προσπάθειες για να αποκτήσετε το σώμα που επιθυμείτε αλλά το αποτέλεσμα πάντα μένει το ίδιο; Τότε μία λύση ίσως να είναι η κυκλική προπόνηση.


Τι είναι η κυκλική προπόνηση

Είναι μια μέθοδος πολύ αποτελεσματική αλλά και συνάμα δύσκολη. Με αυτού του είδους την προπόνηση γίνεται ένας συνδυασμός ασκήσεων. Δηλαδή παίρνετε μια ομάδα από ασκήσεις και τις εκτελείτε την μια μετά την άλλη με περιορισμένο χρόνο ξεκούρασης. Ο κύκλος της άσκησης μπορεί να επαναληφθεί από μια έως τρείς φορές, με ή χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα από κύκλο σε κύκλο. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε 8-12 διαφορετικές ασκήσεις, τις οποίες θα εκτελείτε με ίσο χρόνο ανά άσκηση.


Πλεονεκτήματα της κυκλικής προπόνησης

Εξαιτίας του τρόπου που εκτελείται η άσκηση απαιτούνται υψηλοί ρυθμοί παραγωγής έργου. Αυτό συνεπώς επιφέρει καλύτερα και περισσότερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο σε σύγκριση με άλλες μεθόδους εκγύμνασης.

Είναι το ιδανικότερο πρόγραμμα για άτομα που είναι πολυάσχολα και δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους για να γυμναστούν.


Η κυκλική προπόνηση έχει έντονα αερόβιο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να γυμνάζει και το καρδιαγγειακό σύστημα. Άρα αυτό σας βοηθά να κάψετε λίπος, να αυξήσετε τη μυϊκή αντοχή σας, αλλά και να διατηρήσετε αλώβητη τη μυϊκή σας μάζα. Επομένως με αυτού του είδους εκγύμνασης βελτιώνετε την σωματική σας κατάσταση.


Για πιο αποτελεσματική εκγύμναση

Εάν επιθυμείτε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την αντοχή σας , να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να μειώσετε το σωματικό σας λίπος , θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε το χρόνο που θα διαρκούν οι αερόβιες ασκήσεις, για παράδειγμα 5 λεπτά σε κάθε σταθμό. Ακόμη οι δυναμικές ασκήσεις χρειάζεται να γίνονται με περισσότερες επαναλήψεις και να αποφεύγετε τα διαλείμματα ανάμεσα σε σταθμούς και κύκλους.

Σε περίπτωση τώρα που ο στόχος σας είναι να αποκτήσετε μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη, οι δυναμικές ασκήσεις θα πρέπει να είναι πιο έντονες, για αυτό λοιπόν θα πρέπει να αυξήσετε την αντίσταση.

Δοκιμάστε στον ίδιο χρόνο να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις σε κάθε άσκηση, χωρίς όμως να αλλοιώσετε την τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων και χωρίς να αυξήσετε υπερβολικά την ταχύτητα εκτέλεσης.


Πηγές: Yourtrainer.gr / Crossgym.gr / Personaltrainer.gr / Totalfitness-christos.blogspot.com