Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Σωματότυπος και γυμναστική

Είναι γνωστό πως το κάθε άτομο επιλέγει ένα διαφορετικό πρόγραμμα γυμναστικής ανάλογα με την ηλικία, τις αντοχές και το σωματότυπό του. Ο σωματότυπος λοιπόν του κάθε ατόμου επηρεάζει σημαντικά τις ανάγκες του όσον αφορά την άσκηση.

Οι βασικότεροι τύποι σώματος είναι οι ακόλουθοι.

Ο πρώτος τύπος σώματος είναι αυτός όπου το πάνω μέρος είναι πιο αδύνατο και υπάρχει δυσκολία στο χάσιμο βάρους στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς. Επίσης κάποιος ανήκει σ αυτήν την κατηγορία αν ο κορμός του είναι μακρύτερος από τα πόδια του. Ένας τέτοιος σωματότυπος λοιπόν ενδέχεται να έχει πολύ δυναμη στο κάτω μέρος του σώματός του. Έτσι καλό θα ήταν να δώσει κανείς έμφαση στις αερόβιες ασκήσεις όπως σχοινάκι, ποδήλατο και επίσης να ασχοληθεί με τα βάρη.

Στον δεύτερο τύπο σώματος ανήκουν αυτοί που δεν παχαίνουν εύκολα και έχουν ένα σώμα χωρίς ιδιαίτερες καμπύλες. Οι πιο δημιφιλείς τρόποι εκγύμνασης για αυτόν τον σωματότυπο είναι το τρέξιμο, το κολύμπι, τα push-ups και το step, καθώς και οι κοιλιακοί.

Ο τρίτος τύπος σώματος ανάλογα με την κατανομή του βάρους είναι εκείνος όπου ο κορμος είναι κοντύτερος από τα πόδια. Ο περισσότερος όγκος βρίσκεται στις περιοχές της πλάτης, του στήθους και το επίμαχο σημείο που ίσως προκαλεί ανησυχία με την ύπαρξη περιττών κιλών είναι η κοιλιά. Αυτός ο σωματότυπος εμφανίζει δύναμη στα χέρια και γενικότερα σε όλον τον κορμό. Η καταλληλότερες μέθοδοι εκγύμνασης είναι αρχικά οι κοιλιακοί, οι αερόβιες ασκήσεις και τέλος ασκήσεις που τονώνουν τους μύες των ποδιών.

Ο τελευταίος τύπος σώματος είναι αυτός με την λεπτή μέση, δηλαδή τις έντονες καμπύλες, που το βάρος κατανέμεται στο πάνω και στο κάτω μέρος του σώματος. Οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για τον τέταρτο τύπο σώματος είναι το ποδήλατο και το περπάτημα.
http://www.diet4me.gr/gymnastiki/gymnastikh-somatotypos.html