Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα;

Ο χουρμάς είναι ένα φυσικά γλυκό φρούτο και τον συναντάμε σε πολλές μορφές και ποικιλίες. Παρότι οι χουρμάδες τρώγονται και φρέσκιοι, αυτό το φρούτο το βρίσκουμε συνήθως αποξηραμένο, όπως τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες. Είτε όμως τους φάτε φρέσκους είτε αποξηραμένους, τα οφέλη των χουρμάδων για την υγεία σας είναι πολλά και σημαντικά.
Εάν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη χαλκού, φυτικών ινών και καλίου, οι χουρμάδες είναι η απάντηση. Επίσης, οι χουρμάδες είναι το τέλειο υποκατάστατο αν θέλετε ένα γλυκό μετά το φαγητό σας: είναι τόσο γλυκιά η γεύση τους που αρκούν ένας ή δύο για να σας καλύψουν!
Αυτό το ξέρετε; Μπορείτε να διατηρήσετε τους αποξηραμένους χουρμάδες έως και για ένα χρόνο στο ψυγείο.
Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα;
Βελτιώνεται η πέψη σας
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες 'τραβάνε rdquo; νερό από τον πεπτικό σας σωλήνα, γι #39; αυτό και είναι εξαιρετική επιλογή εάν ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα. Επίσης οι χουρμάδες θα σας βοηθήσουν αν παρουσιάσετε διάρροια, επειδή εξισορροπούν τη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα. Τρεις χουρμάδες τη μέρα είναι επίσης η λύση εάν ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα καθώς εξισορροπούν τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σας.
Ισορροπούν τα επίπεδα του σιδήρου
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε σίδηρο και είναι μια πολύ καλή πηγή του εάν έχετε αναιμία ή αν δεν τρώτε συχνά κόκκινο κρέας.
Η καρδιά σας είναι πιο υγιής
Μελέτες έχουν δείξει πως οι χουρμάδες είναι μια τροφή που αγαπά η καρδιά σας. Τα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχουν βοηθούν τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού σας συστήματος και καθώς οι χουρμάδες μειώνουν την 'κακή rdquo; LDL χοληστερόλη συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Δεν σας αρέσουν τα αποξηραμένα φρούτα; Μουλιάστε από το βράδυ τους χουρμάδες σας σε ένα ποτήρι νερό και φάτε τους το πρωί νηστικοί για να ενεργοποιηθεί το πεπτικό σας.
Πηγή άμεσης ενέργειας
Οι χουρμάδες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως σουκρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη, που τους κάνει το ιδανικό σνακ μετά το φαγητό, όταν νιώθετε πως έχετε 'αδειάσει rdquo; από ενέργεια. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, έτσι η ενέργεια που σας προσφέρουν είναι σταθερή.
Δυναμώνουν τα οστά σας
Η κατανάλωση χουρμάδων σας προστατεύει από την οστεοπόρωση ή την οστεοπενία καθώς το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Τελικά παχαίνουν τα μακαρόνια;

Τα μακαρόνια και γενικά τα  ζυμαρικα  , μαζί με τροφές όπως το ρύζι και το ψωμί, είναι βασικά συστατικά της διατροφής μας και αποτελούν  σημαντικές πηγές υδατανθράκων.  Έχετε κατά νου ότι περίπου το 50% των ημερήσιων θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες. 
 Τα μακαρόνια, ειδικά, αποτελούν τη βάση για πολλές, εύκολες και νόστιμες συνταγές, καθώς και ένα από τα πιο συνηθισμένα γρήγορα πιάτα. 
   Πόσο παχαίνουν τα μακαρόνια;  Μια κούπα νερόβραστα μακαρόνια αλ ντέντε, περίπου 150 γραμμάρια, έχουν  220-230 θερμίδες  , 40-45 γραμμάρια υδατανθράκων, 7-8 γραμμάρια πρωτεϊνών και 1-1,5 γραμμάρια λίπους. Ενδεικτικά, 1 γραμμάριο υδατάνθρακα δίνει περίπου 4 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης το ίδιο και 1 γραμμάριο λίπους 9 θερμίδες. 
 Τα νούμερα αυτά ακούγονται πολύ καλά. Δεν λένε όμως όλη την αλήθεια. Καταρχάς, σχεδόν όλοι μας  δεν τα τρώμε νερόβραστα  . Προσθέτουμε βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι και τα καβουρδίζουμε. Επίσης, προσθέτουμε τυρί τριμμένο και σάλτσα. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. μακαρονάδα σπαγγέτι  
 Τα κίτρινα τυριά, αν και νόστιμα, έχουν  πολλά λιπαρά  και μάλιστα κορεσμένα, καθώς και  αρκετό αλάτι.  Το βούτυρο ή η μαργαρίνη έχουν επίσης πολλά λιπαρά, οι δε μαργαρίνες περιέχουν κι αρκετά τρανς λιπαρα   . Οι σάλτσες ανάλογα με την παρασκευή τους μπορούν κι αυτές να είναι βαριές και λιπαρές. Φυσικά, μέρος των ημερήσιων ενεργειακών μας αναγκών πρέπει να καλύπτονται από λιπαρά. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στις ποσότητες και το είδος. 
 Η πρότασή μας:  προτιμήστε τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά  , προσθέστε στα μακαρόνια λίγο λιωμένο βούτυρο χωρίς καβούρδισμα κι αποφύγετε τις βαριές σάλτσες. Στις κόκκινες σάλτσες έχετε σαν βάση τη φρέσκια ντομάτα. Αλλά δεν τελειώσαμε εδώ. 
   Ισορροπία  Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει σε κάθε γεύμα  τρόφιμα από πολλές ομάδες τροφίμων.  Είναι πολύ σημαντικό πάντα να υπάρχει  πρωτεΐνη  στο γεύμα. Επειδή κάποιες καλές πηγές πρωτεϊνών περιέχουν αρκετά λιπαρά και δη κορεσμένα, πρέπει να είμαστε κάπως  προσεκτικοί  , χωρίς ωστόσο ακρότητες. 
   Γλυκαιμικός δείκτης  Τα μακαρόνια έχουν μεσαίο (προς υψηλό)  γλυκαιμικό δείκτη  . Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν υπερδιέγερση στο πάγκρεας και, συνεπώς,  υπερέκκριση ινσουλίνης.  Η έκκριση της ινσουλίνης περιορίζεται με το να έχουμε στο γεύμα μας πρωτεΐνη. 
  μακαρόνια καβούρια καβουρομακαονάδα   Να κόψω τα μακαρόνια για να χάσω βάρος;  Αρκετές «μαγικές» δίαιτες βασίζονται στο δραστικό περιορισμό των υδατανθράκων. Με τον τρόπο αυτό  στερούμε την απαραίτητη ενέργεια  από τον οργανισμό μας. Το σώμα μας καταναλώνει το γλυκογόνο των μυών, αποβάλλοντας πολύ νερό και δίνοντας την εντύπωση της γρήγορης απώλειας βάρους, και αργότερα το λίπος, παράλληλα με ένα αίσθημα κόπωσης. Μην ξεχνάτε ότι  χρειαζόμαστε πάντα ενέργεια,  ενώ ο εγκέφαλός μας τρέφεται με γλυκόζη. Οι δίαιτες αυτού του τύπου (π.χ. δίαιτα Atkins) οδηγούν στην κέτωση, κατά την οποία το σώμα καίει κετόνες, αντί υδατάνθρακες. Αν δεν καταναλώνετε υδατάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να προκληθεί  μείωση του μεταβολικού ρυθμού  , επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα. 
 Επομένως, τρώμε μακαρόνια αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω. 

Έρευνα καταρρίπτει τους δύο πιο γνωστούς μύθους για το ψωμί!

Το ψωμί είναι από τις τροφές που έχουν κατηγορηθεί όσο λίγες για τους 'παχυντικούς ' υδατάνθρακες και την υψηλή περιεκτικότητά σε γλουτένη. Δεν είναι, λίγοι, μάλιστα εκείνοι που, επειδή προσέχουν τη διατροφή τους, αποφεύγουν τελείως το ψωμί. Γιατί;
Το ψωμί παχαίνει
Μια ολοένα πιο διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι τα αμυλώδη τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, προκαλούν αύξηση του βάρους. Η αντίληψη αυτή πηγάζει από την αυξανόμενη δημοτικότητα που έχουν οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες/ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι οποίες είναι συχνά βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνολικά μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη παρά η αποφυγή των υδατανθράκων είναι αυτό που οδηγεί τελικά σε απώλεια βάρους. Πρόσφατη εκτενής ανασκόπηση έδειξε άλλωστε ότι η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης (όπως από σιτάρι με ολόκληρο τον καρπό) δεν συσχετιζόταν με αύξηση του βάρους. 
Το ψωμί φουσκώνει
Ένας άλλος μύθος είναι ότι το ψωμί προκαλεί φούσκωμα. Στα υγιή άτομα δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να το υποστηρίζει. Παρ' όλα αυτά, σε καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη ή η αλλεργία στο σιτάρι, η κατανάλωση ψωμιού (και άλλων τροφίμων που περιέχουν γλουτένη ή σιτάρι) μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του γαστρεντερικού και δυσφορία.
Η αλήθεια!
Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και οι ειδικοί συστήνουν να το καταναλώνουμε σε τακτική ημερήσια βάση. Ανάλογα με την πρώτη ύλη παρασκευής του αλευριού έχουμε το παραδοσιακό ψωμί από σιτάρι, το σικάλεως, το καλμποκόψωμο, γνωστό και ως μπομπότα, ενώ αν περιέχει διάφορους σπόρους ονομάζεται πολύσπορο. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και νάτριο. Μάλιστα, τώρα τελευταία συναντούμε και εμπλουτισμένα ψωμιά με ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία.
Αυτό το ξέρατε;
Κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν 50 κιλά ψωμιού ανά άτομο κάθε χρόνο ή περίπου 137 γραμμάρια την ημέρα (3-4 φέτες λευκού ψωμιού). Παρ' όλα αυτά, η κατανάλωση ποικίλει: στη Γερμανία και την Αυστρία καταναλώνεται το περισσότερο (80 κιλά ανά άτομο ανά έτος), ενώ στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο το λιγότερο (λιγότερο από 50 κιλά).
Tip
Στο πρωινό ή στο γεύμα σας επιλέξτε ψωμί φτιαγμένο από αλεύρι που έχει υποστεί όσο το δυνατό λιγότερη επεξεργασίας. Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει τα θρεπτικά συστατικά από ολόκληρο τον καρπό των δημητριακών από όπου προέρχεται, δηλαδή από το σύνολο και των τριών τμημάτων του:
-Το ενδόσπερμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
-Ο φλοιός περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μεταλλικά στοιχεία.
-Το φύτρο περιέχει βιταμίνες Β και Ε.

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τη μνήμη

Πρέπει να απομνημονεύσεις μια ομιλία, πληροφορίες για ένα τεστ ή τις απαντήσεις που θα δώσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά. Τελευταία όμως έχεις βρεθεί πολλές φορές σε θέση να έχεις κάτι στην άκρη της γλώσσας σου, αλλά να μην μπορείς να το θυμηθείς, από ονόματα μέχρι το λόγο που πήγες στην κουζίνα!Είναι σαν η μνήμη σου να λείπει σε διακοπές – μόνιμες! Αυτό που μπορείς να κάνεις για να την επαναφέρεις είναι να προσθέσεις τα παρακάτω στη διατροφή σου.

Καστανό ρύζι

Είναι φιλικό για τον εγκέφαλο, επειδή περιέχει GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην πρόληψη των προβλημάτων μνήμης. Το GABA είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής (χημικός αγγελιαφόρος) στον εγκέφαλο και φυσικό χαλαρωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις πιο ήρεμη και να σκέφτεσαι πιο καθαρά.

Ηλιόσποροι

Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της ανατολικής Φινλανδίας βρέθηκε πως άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα τους είναι, μεγαλώνοντας, περισσότερο προστατευμένοι από διαταραχές της μνήμης. Εκτός από τον ηλιόσπορο, άλλες καλές πηγές της βιταμίνης Ε είναι το φουντούκι, το φιστικοβούτυρο, το μπρόκολο και το ελαιόλαδο. Η μελέτη έδειξε πως τα συμπληρώματα που δεν περιείχαν όλες τις μορφές της βιταμίνης Ε δεν είχαν αντίστοιχο αποτέλεσμα.
Αβγό
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, μια μορφή βιταμίνης του συμπλέγματος Β απαραίτητη για τη λειτουργία της φαιάς ουσίας και την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που κατανάλωσαν χολίνη πριν από μαθησιακά τεστ μνήμης και γλώσσας σημείωσαν καλύτερη επίδοση.

Αχλάδι και μήλο (με τη φλούδα)

Περιέχουν πολλή κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται πως προσφέρει προστασία από την εγκεφαλική εκφύλιση, δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell.

Καφές

Ο καθημερινός σου καφές μπορεί να κρατάει τον εγκέφαλό σου σε φόρμα, αναφέρεται σε γαλλική έρευνα, που δείχνει πως γυναίκες άνω των 65 ετών που έπιναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα είχαν καλύτερη λειτουργία μνήμης.Η καφεΐνη δρα ως ήπιο διεγερτικό για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα κάνοντάς σε να βρίσκεσαι σε εγρήγορση λέει η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.Αν όμως το παρακάνεις, μπορεί να σου προκαλέσει ευερεθιστότητα, άγχος, να ταράξει τον ύπνο σου και να νιώθεις το στομάχι σου ανακατεμένο. Προσπάθησε να μηνξεπερνάς τα 300 mg καφεΐνη τη μέρα, το αντίστοιχο δηλαδή 3 ή 4 φλιτζανιώνστιγμιαίου καφέ ή 2 φλιτζανιών καφέ φίλτρου ή εσπρέσο.

Η έλλειψη μαγνησίου αυξάνει το στρες; Μύθος ή αλήθεια;

Μπορεί το στρες που έχεις να οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου; Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει ή είναι ένας ακόμη μύθος;
Είναι δεδομένο ότι η έλλειψη ή ανεπάρκεια οποιουδήποτε απαραίτητου συστατικού για τη λειτουργία του οργανισμού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να επιτείνει τις συνέπειες του στρες. Ιδιαίτερα όμως αυτό ισχύει για το μαγνήσιο, επειδή το συγκεκριμένο συστατικό δρα ανταγωνιστικά ως προς το ασβέστιο στη μυϊκή συστολή (το ασβέστιο 'διεγείρει', ενώ το μαγνήσιο επαναφέρει την 'ηρεμία' στις μυϊκές ίνες).
Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε έλλειψη ή ανισορροπία μαγνησίου (π.χ. όταν προσλαμβάνονται υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου), μπορεί να εμποδίζει το μυϊκό σύστημα να χαλαρώσει επαρκώς, κατάσταση που σίγουρα αυξάνει το οργανικό στρες και τις επιπτώσεις του.
Επιπλέον, σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας μαγνησίου, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται σημαντικά, προκαλώντας εκνευρισμό (αύξηση αδρεναλίνης) ή αδυναμία και υποτονικότητα (αύξηση κορτιζόλης). Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι όλα τα πράσινα λαχανικά και επίσης όσπρια, καρύδια, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες, αβοκάντο, ρύζι, στάρι, σπανάκι, μανιτάρια και η σοκολάτα.

«Όπλο» μακροζωίας τα φρούτα και τα λαχανικά – Πόσα γραμμάρια να τρώτε την ημέρα

Οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούσαν να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η σύσταση αυτή είχε βασιστεί σε οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος προτείνει την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων σε ποσότητα τουλάχιστον πέντε μερίδων των 80 γραμμαρίων ημερησίως (400 γραμμάρια συνολικά) προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων και επιπλοκών, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή και μάλιστα πρέπει να διπλασιάσουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών προκειμένου να θωρακίσουμε την υγεία μας και να ζήσουμε περισσότερα χρόνια.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology δείχνει ότι δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (μία μερίδα αντιστοιχεί περίπου σε μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ασθένειας.
Οι ερευνητές επεσήμαναν, σύμφωνα με το BBC και την Guardian, ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους) δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, π.χ. βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων τόσο το καλύτερο, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή καρκίνο.
Τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π.χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα), καθώς και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.). Τον κίνδυνο για εμφράγματακαι εγκεφαλικάμειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, τα αχλάδια, τα κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και τον κίνδυνο καρκίνου κατά 4% κατά μέσο όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 13% τον κίνδυνο για καρκίνο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15% και 31% αντίστοιχα.
Η νέα μελέτη δεν υποδεικνύει κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά όσον αφορά τα οφέλη που παρέχουν.