Η έλλειψη μαγνησίου αυξάνει το στρες; Μύθος ή αλήθεια;

Μπορεί το στρες που έχεις να οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου; Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει ή είναι ένας ακόμη μύθος;
Είναι δεδομένο ότι η έλλειψη ή ανεπάρκεια οποιουδήποτε απαραίτητου συστατικού για τη λειτουργία του οργανισμού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να επιτείνει τις συνέπειες του στρες. Ιδιαίτερα όμως αυτό ισχύει για το μαγνήσιο, επειδή το συγκεκριμένο συστατικό δρα ανταγωνιστικά ως προς το ασβέστιο στη μυϊκή συστολή (το ασβέστιο 'διεγείρει', ενώ το μαγνήσιο επαναφέρει την 'ηρεμία' στις μυϊκές ίνες).
Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε έλλειψη ή ανισορροπία μαγνησίου (π.χ. όταν προσλαμβάνονται υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου), μπορεί να εμποδίζει το μυϊκό σύστημα να χαλαρώσει επαρκώς, κατάσταση που σίγουρα αυξάνει το οργανικό στρες και τις επιπτώσεις του.
Επιπλέον, σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας μαγνησίου, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται σημαντικά, προκαλώντας εκνευρισμό (αύξηση αδρεναλίνης) ή αδυναμία και υποτονικότητα (αύξηση κορτιζόλης). Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι όλα τα πράσινα λαχανικά και επίσης όσπρια, καρύδια, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες, αβοκάντο, ρύζι, στάρι, σπανάκι, μανιτάρια και η σοκολάτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις