Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Συμπληρώματα πολυβιταμινών. Πόσο να παίρνουμε;

Θα ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας πως οι περισσότεροι ερευνητές που μελετούν τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων στην υγεία καταλήγουν στο οτι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για ευεγερτικές επιδράσεις στο γενικό πληθυσμό. Θα πρέπει να λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω μια ποικιλίας φυσικών τροφίμων.Θυμηθείτε οτι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν μας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα κάποια φυτοχυμικά, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την υγεία.Για εκείνους, πάλι, που επιθυμούν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, παραθέτουμε συνοπτικά κάποιες συστάσεις.Ο Αμερικανικός Διαιτολογικός Σύλλογος συστήνει χαμηλές δόσεις που δεν ξεπερνούν τις Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς. Αξίζει να επαναλάβουμε πως υπερβολικά ποσά ορισμένων βιταμινών ( A, D, νιασίνη, Β6) μπορεί να είναι τοξικά όπως επίσης τοξικά μπορεί να είναι υπερβολικά ποσά ορισμένων ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, χρώμιο, σελήνιο και ψευδάργυρος).

Στο επιστημονικό περιοδικό Consumer Reports on Health έχουν εκδοθεί τα παρακάτω :

  1. Προτιμήστε συμπληρώματα υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτένιο χαμηλής σε βιταμίνη Α. Αποφύγεται εκείνα με βιταμίνη Α περισσότερη από 5000 IU
  2. Προτιμήστε συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνη C, περίπου 250-500mg
  3. Προτιμήστε συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνη Ε, περίπου 67-267mg
  4. Προτιμήστε συμπληρώματα που περιέχουν περίπου 200mg φυλλικού οξέος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Μαζί με τη διαιτητική πρόσληψη παρέχουν περίπου 400mg ημερησίως.
  5. Προτιμήστε συμπληρώματα με 10μg βιταμίνης D εαν είστε μεγάλης ηλικίας ή γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση και δεν λαμβάνετε επαρκή ποσά γάλατος εμπλουτισμένου ή δεν εκτίθεστε αρκετά στον ήλιο κατά την διάρκεια του χειμώνα.
  6. Προτιμήστε συμπληρώματα με 6μg βιταμίνης Β12 εαν είστε χορτοφάγοι.
  7. Προτιμήστε συμπληρώματα μικρής περικετηκότητας σε σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο τα οποία να μην ξεπερνούν τις Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς για καθε ένα από αυτά.
  8. Προτιμήστε συμπληρώματα σελήνιου και χρώμιου με τουλάχιστον 50μg αλλά λιγότερο από 200μg για έκαστο


Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε πως μια φυσική διατροφή σωστά σχεδιασμένη μας παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για υψηλά επίπεδα υγείας. Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση και εμπιστευτείτε το σώμα σας.


Χαρά Σκουλαρίκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
www.nutrinews.gr

Αργός μεταβολισμός; Τι πρέπει να προσέχουμε

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να καίει θερμίδες, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που το εμποδίζουν. Κάθε κύτταρο του οργανισμού παίζει ρόλο στο μεταβολισμό, δηλαδή στη διαδικασία μετατροπής των τροφών που καταναλώνουμε σε χρήσιμη ενέργεια. Όσο καλύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει.

Τα σποραδικά γεύματα μέσα στην ημέρα χωρίς σταθερό πρόγραμμα εμποδίζουν την καύση των θερμίδων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα βοηθούν το σώμα να καίει θερμίδες ανάμεσα στα γεύματα.

Οι οργανοχλωριούχες ενώσεις, δηλαδή τα χημικά που βρίσκονται στα παρασιτοκτόνα, επεμβαίνουν στις διαδικασίες κατανάλωσης ενέργειας και εμποδίζουν την απώλεια βάρους. Οι τοξίνες επιβραδύνουν το μεταβολισμό, οπότε η κατανάλωση οργανικών φρούτων και λαχανικών θα σας προστατεύσει από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις των χημικών αυτών ουσιών.

Ο ύπνος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς η έλλειψή του μειώνει τα ποσά ενέργειας που καταναλώνει το σώμα κατά την ανάπαυση.

Επίσης, ο λίγος ύπνος οδηγεί σε μειωμένη ενεργητικότητα και κινητικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες.

Για τις γυναίκες, κατά την έμμηνο ρήση υπάρχει σημαντική απώλεια σιδήρου, ο οποίος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες. Εάν τα επίπεδα σιδήρου είναι πολύ χαμηλά, οι μύες δε λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και επομένως η ενέργεια μειώνεται, ενώ ο μεταβολισμός δυσλειτουργεί. Μια καλή λύση στην περίπτωση αυτή είναι η κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων και λαχανικών όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, τα οποία είναι καλές πηγές σιδήρου.

Μην πέφτετε στην παγίδα της αυστηρής δίαιτας με την πεποίθηση ότι τα μικρά και αραιά γεύματα θα σας βοηθήσουν να χάσετε γρήγορα βάρος. Όταν παραλείπετε γεύματα, το σώμα μεταβάλλει τη λειτουργία του, μειώνοντας τους ρυθμούς του μεταβολισμού προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.

Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και η ακινησία για περισσότερο από 20 λεπτά επιβραδύνει το μεταβολισμό. Εάν η εργασία σας είναι καθιστική, προσπαθήστε να αθλείστε ή να επιδίδεστε σε κάποια δραστηριότητα προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παραμένει ενεργός.

Το εσωτερικό μας ρολόι ελέγχει άμεσα τη λειτουργία των κυττάρων που κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση. Όταν διαταράσσεται ο νυχθημερής ρυθμός του οργανισμού περνώντας από τη μία ζώνη ώρας στην άλλη, τα κύτταρα δυσλειτουργούν και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους, κάτι που καθορίζει εάν θα κάψουμε θερμίδες ή θα τις αποθηκεύσουμε. Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο βοηθά να καίμε το περιττό λίπος.

Όπως κάθε κυτταρική λειτουργία, έτσι και ο μεταβολισμός εξαρτάται από το νερό. Εάν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, καίμε έως και 2% λιγότερες θερμίδες.

Τέλος, όταν παραλείπουμε το πρωινό μας γεύμα είναι σαν να ειδοποιούμε τον οργανισμό μας να εξοικονομήσει ενέργεια, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι καίμε τις θερμίδες με πιο αργό ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στην παχυσαρκία.www.onmed.gr