Αργός μεταβολισμός; Τι πρέπει να προσέχουμε

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να καίει θερμίδες, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που το εμποδίζουν. Κάθε κύτταρο του οργανισμού παίζει ρόλο στο μεταβολισμό, δηλαδή στη διαδικασία μετατροπής των τροφών που καταναλώνουμε σε χρήσιμη ενέργεια. Όσο καλύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει.

Τα σποραδικά γεύματα μέσα στην ημέρα χωρίς σταθερό πρόγραμμα εμποδίζουν την καύση των θερμίδων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα βοηθούν το σώμα να καίει θερμίδες ανάμεσα στα γεύματα.

Οι οργανοχλωριούχες ενώσεις, δηλαδή τα χημικά που βρίσκονται στα παρασιτοκτόνα, επεμβαίνουν στις διαδικασίες κατανάλωσης ενέργειας και εμποδίζουν την απώλεια βάρους. Οι τοξίνες επιβραδύνουν το μεταβολισμό, οπότε η κατανάλωση οργανικών φρούτων και λαχανικών θα σας προστατεύσει από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις των χημικών αυτών ουσιών.

Ο ύπνος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς η έλλειψή του μειώνει τα ποσά ενέργειας που καταναλώνει το σώμα κατά την ανάπαυση.

Επίσης, ο λίγος ύπνος οδηγεί σε μειωμένη ενεργητικότητα και κινητικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες.

Για τις γυναίκες, κατά την έμμηνο ρήση υπάρχει σημαντική απώλεια σιδήρου, ο οποίος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες. Εάν τα επίπεδα σιδήρου είναι πολύ χαμηλά, οι μύες δε λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και επομένως η ενέργεια μειώνεται, ενώ ο μεταβολισμός δυσλειτουργεί. Μια καλή λύση στην περίπτωση αυτή είναι η κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων και λαχανικών όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, τα οποία είναι καλές πηγές σιδήρου.

Μην πέφτετε στην παγίδα της αυστηρής δίαιτας με την πεποίθηση ότι τα μικρά και αραιά γεύματα θα σας βοηθήσουν να χάσετε γρήγορα βάρος. Όταν παραλείπετε γεύματα, το σώμα μεταβάλλει τη λειτουργία του, μειώνοντας τους ρυθμούς του μεταβολισμού προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.

Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και η ακινησία για περισσότερο από 20 λεπτά επιβραδύνει το μεταβολισμό. Εάν η εργασία σας είναι καθιστική, προσπαθήστε να αθλείστε ή να επιδίδεστε σε κάποια δραστηριότητα προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παραμένει ενεργός.

Το εσωτερικό μας ρολόι ελέγχει άμεσα τη λειτουργία των κυττάρων που κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση. Όταν διαταράσσεται ο νυχθημερής ρυθμός του οργανισμού περνώντας από τη μία ζώνη ώρας στην άλλη, τα κύτταρα δυσλειτουργούν και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους, κάτι που καθορίζει εάν θα κάψουμε θερμίδες ή θα τις αποθηκεύσουμε. Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο βοηθά να καίμε το περιττό λίπος.

Όπως κάθε κυτταρική λειτουργία, έτσι και ο μεταβολισμός εξαρτάται από το νερό. Εάν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, καίμε έως και 2% λιγότερες θερμίδες.

Τέλος, όταν παραλείπουμε το πρωινό μας γεύμα είναι σαν να ειδοποιούμε τον οργανισμό μας να εξοικονομήσει ενέργεια, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι καίμε τις θερμίδες με πιο αργό ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στην παχυσαρκία.



www.onmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις