Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Αυγά και κοτόπουλο ενισχύουν τη μνήμη


Η ουσία χολίνη επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Η θρεπτική ουσία χολίνη, που ανήκει στην οικογένεια της βιταμίνης Β, και που βρίσκεται σε τροφές όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια του αλμυρού νερού και τα όσπρια, όπως τα φασόλια, βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από… γήρανση!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν αρκετή ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας με τη διατροφή τους, τα πήγαιναν καλύτερα σε τεστ μνήμης και είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους που σχετίζονται με την άνοια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους συμφωνούν με άλλες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς και οι οποίες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή ενός ανθρώπου επηρεάζει τη «διαδικασία γήρανσης» του εγκεφάλου, ανέφερε η Rhoda Au.

Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αυτό δεν αποτελεί με καμία έννοια μια «μαγική θεραπεία» της άνοιας.

«Το μήνυμα είναι ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική, ειδικά στη μέση ηλικία» προσθέτει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, έχει προστατευτική δράση.

Στην έρευνα της Dr Au συμμετείχαν περίπου 1.400 ενήλικες ηλικίας από 36 έως 83 ετών, οι οποίοι στο διάστημα 1991-1995 κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής. Στη συνέχεια το 1998-2001 υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και άλλες γνωστικές ικανότητες ενώ έκαναν και μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη κατανάλωση της ουσίας χολίνη, απέδωσαν καλύτερα στα τεστ μνήμης.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου μόρφωσης, του ποσοστού λίπους και της πρόσληψης θερμίδων, ελήφθησαν υπόψη.
newsbeast.gr

Τρία γεύματα που θα σας κάνουν χαρούμενους!


Νόστιμα και υγιεινά
Ίσως νομίζετε ότι αυτό που θα σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους όταν έχετε λιγούρες είναι ένα κοτόπουλο α λα κρεμ ή μια καρμπονάρα. Λάθος!

Τα παρακάτω γεύματα μπορούν κυριολεκτικά να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, αφού θα δώσουν στον εγκέφαλό σας αυτό που χρειάζεται προκειμένου να είστε χαρούμενοι κάθε μέρα.

Σπανακόρυζο
Τα πολύ χαμηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος, ενός συστατικού που βρίσκεται στο σπανάκι, συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως αναφέρεται σε μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Διατροφής πάνω στη Γήρανση, Τζιν Μάγιερ USDA, του πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη. Αν δεν σας αρέσει το σπανακόρυζο μιμηθείτε τον Ποπάι και προσθέστε φύλλα σπανακιού στις σαλάτες σας!

Ψάρι
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν ν’ αποτρέψουν τον φόβο, ενεργοποιώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Αλεγκένι στο Μίντβιλ της Πενσιλβανίας, οι οποίες σ’ αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη ενδέχεται να είναι μικρότερες. Προτιμήστε ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου (όπως ο άγριος σολομός), δύο φορές την εβδομάδα. Αν δεν βρίσκετε άγριο σολομό και το ελληνικότατο σαυρίδι κάνει τη δουλειά του!

Πατάτες στο φούρνο
Αυξάνοντας τη βιταμίνη Β6 μέσω της διατροφής σας μειώνετε τον κίνδυνο κατάθλιψης, όπως αποκαλύπτει μελέτη του πανεπιστημίου Μπράιαμ Γιάνγκ στο Πρόβο της Γιούτα. Μια μετρίου μεγέθους πατάτα -μαζί με τη φλούδα-) σάς παρέχει σχεδόν τη μισή βιταμίνη Β6 που χρειάζεστε την ημέρα. Φτιάξτε πατάτες στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και μπόλικη ρίγανη που είναι αντιοξειδωτική και λεμόνι.

Το μυστικό

Αλλάξτε διάθεση με ένα μπολ δημητριακά. Τροφοδοτούν το σώμα και τον οργανισμό σας με ενέργεια, καθώς έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Καλύτερα, όμως, θα είναι να τα προτιμήσετε στο απογευματινό σας γεύμα, αντί για το πρωινό. Ο λόγος είναι ότι τα πρωινά χρειάζεστε τροφές που δεν μπορείτε να κάψετε εύκολα, έτσι ώστε να διατηρείτε την ενέργειά σας. Αν τα καταναλώσετε αργότερα μέσα στην ημέρα, ένα μπολ θα σας δώσει την ώθηση που χρειάζεστε και θα βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Πηγή: omorfamistika.gr

Αποτοξίνωση, έχει τελικά νόημα;


Περιορίστε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό σας
Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε μπει στη διαδικασία να ακολουθήσετε δίαιτες που υποτίθεται ότι απομακρύνουν τις ανεπιθύμητες τοξίνες από τον οργανισμό, «από - τοξινώνοντάς τον»;

Δίαιτες μονοφαγικές όπως για παράδειγμα της λαχανόσουπας ή στερητικές δίαιτες που σας υποχρεώνουν να τρώτε το ίδιο τρόφιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ και υπόσχονται αποβολή των τοξινών, γρήγορη απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα.

Όσο και αν θα θέλαμε να ισχύει, ο οργανισμός μας δεν αποβάλλει έτσι εύκολα τις τοξίνες. Δυστυχώς ή ευτυχώς μια τέτοια «μαγική» δίαιτα δεν μπορεί να αναιρέσει τις διατροφικές «αμαρτίες» ενός ολόκληρου χρόνου.

Η πραγματικότητα

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, όπως προβάλλονται. Γιατί;

Οι περισσότερες οδηγούν σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

Μπορεί δε να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα από παιδιά ή εφήβους.

Συχνά συμπτώματά τους είναι η ατονία, οι κεφαλαλγίες, η κόπωση και η αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα συμπτώματα μας οδηγούν στην υπερφαγία για… «να πάρουμε δύναμη».

Η απώλεια βάρους εάν αυτή τελικά επιτευχθεί δεν είναι συντηρήσιμη επειδή δεν βασίζεται στην διατροφική εκπαίδευση και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα και συνήθως παρατηρείται η επανάκτηση του βάρους.

Η λύση

Η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό είναι και θα παραμείνει πάντα η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στα πολλά φρούτα και λαχανικά, στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, μας βοηθά να περιορίσουμε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό μας.

Πηγή: nutrimed.gr

Τι σχέση έχει η διατροφή με τις ημικρανίες;


Βρείτε τους «ενόχους»!
Η ημικρανία είναι μία χρόνια νευρολογική κατάσταση, με κύριο σύμπτωμα έναν έντονο πονοκέφαλο συχνά περιορισμένο στη μία μεριά του κεφαλιού. Ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού, συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο. Μπορεί επίσης να είναι αισθητός σε άλλα σημεία, όπως στην κορυφή του κεφαλιού ή και στον αυχένα.

Ο πόνος στην ημικρανία είναι ιδιαίτερα δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων όπως η υπερευαισθησία στο φως, στους έντονους ήχους και στις μυρωδιές. Η ημικρανία δεν είναι απλά μία διαταραχή των εγκεφαλικών αγγείων. Σήμερα, είναι γνωστό ότι ο φλοιός του εγκεφάλου μπορεί να υφίσταται μία παροδική μεταβολή που ονομάζεται «φλοιώδης μετακινούμενη καταστολή», η οποία αποτελεί το υπόβαθρο της ημικρανικής αύρας και πιθανότητα την αιτία έναρξης των κρίσεων ημικρανίας.

Οι ημικρανίες μπορεί να συνδέονται με κληρονομικότητα, αλλά και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής του ασθενούς και η κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση. Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις, όπως η λήψη φαρμάκων, οι ορμονικές διαταραχές, κάποιες παθήσεις, ακόμη και από πείνα. Σε ορισμένα άτομα, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας. Οι τροφές αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Δανία, στα ελλιποβαρή άτομα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας, σε σχέση με τα υπέρβαρα. Άλλες έρευνες συσχετίζουν, αντίθετα, τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος με τις κρίσεις ημικρανίας.

Επίσης, τα άτομα που καπνίζουν πολύ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η άστατη διατροφή έχει συνδεθεί με κρίσεις ημικρανίας στα άτομα που έχουν ευαισθησία. Η παράλειψη γευμάτων μέσα στην ημέρα και η κατανάλωση ενός μεγάλου και όχι πολλών μικρών γευμάτων, επιβαρύνει την κατάσταση αυτών των ασθενών.

Η αφυδάτωση ενοχοποιείται για την εμφάνιση αυτών των κρίσεων. Γι΄ αυτό και συνιστάται, η συχνή κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως νερού, φρέσκων χυμών φρούτων και αφεψημάτων. Μελέτες έδειξαν πως οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να οφείλονται, σε ποσοστό περίπου 20% και σε τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες.

Ο μηχανισμός δεν έχει εξακριβωθεί αλλά η αποφυγή κατανάλωσης των πιθανών «ένοχων» τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε έλεγχο των συμπτωμάτων. Σε άτομα με ευαισθησία, τα τρόφιμα που περιέχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, όπως η τυραμίνη, η φαινυλαλανίνη, η ισταμίνη, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταβολίσουν αυτές τις ουσίες αρκετά γρήγορα οπότε παραμένουν στο σώμα για περισσότερο χρόνο, προκαλώντας πονοκέφαλο.

Το κόκκινο κρασί, που περιέχει φαινολικά φλαβονοειδή και η σοκολάτα, που περιέχει φαινυλαλανίνη, συχνά ευθύνονται για εμφάνιση ημικρανίας. Τρόφιμα πλούσια σε μονοαμίνες ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση ημικρανικών κρίσεων. Οι μονοαμίνες απαντώνται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως στο κρασί, στην μπύρα, στα ώριμα τυριά (καμαμπέρ, τσένταρ, ροκφόρ, παρμεζάνα), στο γιαούρτι, αλλά και στις σαρδέλες, στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και στο σπανάκι.

Άλλη «ένοχη» ουσία είναι το γλουταμινικό μονονάτριο που περιέχεται στη σόγια σος και τη βρίσκουμε ως ενισχυτικό γεύσης στα πιάτα των κινέζικων εστιατορίων. Καλό είναι η κατανάλωση τροφίμων με νιτρώδη συντηρητικά, όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα, το καπνιστά κρέατα και ψάρια όπως και τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, να αποφεύγονται από τα άτομα που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους. Η έλλειψη τέλος μαγνησίου και ριβοφλαβίνης από τη διατροφή έχει συσχετισθεί θετικά με την εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Γι’ αυτό, είναι καλό η διατροφή των ασθενών να ενισχυθεί με τα παραπάνω στοιχεία, ακόμη και με συμπληρώματα διατροφής, στις περιπτώσεις που η πρόσληψη είναι ανεπαρκής. Καλές πηγές μαγνησίου, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το κρέας. Τη ριβοφλαβίνη τη συναντάμε σε υψηλή περιεκτικότητα στο συκώτι, στο νεφρό αρνιού και στο γάλα σόγιας, και σε μέτριες ποσότητες στα κρέατα, στα γαλακτοκομικά και στα δημητριακά.

Το βέβαιο είναι πως, κάθε άτομο έχει τις δικές του ευαισθησίες και τα τρόφιμα που προκαλούν τις κρίσεις ημικρανίας είναι διαφορετικά. Με τη βοήθεια ωστόσο ενός ειδικού μπορούν να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν από το διαιτολόγιό του.

Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς καταχρήσεις (αλκοόλ, καφές, κάπνισμα), η οποία περιλαμβάνει συχνά και μικρά γεύματα από όλες τις ομάδες τροφίμων, θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των κρίσεων ημικρανίας.

Πηγή:mednutrition.gr