Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

5 τροφές που περιέχουν «καλούς» υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού και σημαντικό κομμάτι κάθε υγιεινής δίαιτας, γι' αυτό και δεν πρέπει να τους παραλείπουμε ποτέ από τη διατροφή μας. Το clickatlife.gr σας λέει ποιες είναι οι 5 υγιεινές τροφές που περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από μια φέτα ψωμί.
Οι υδατάνθρακες χωρίζονται στους απλούς («κακούς») και στους σύνθετους («καλούς») . Ο διαχωρισμός αυτός οφείλεται στην χημική τους σύσταση και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας τους επεξεργάζεται.


Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως είναι η ολική άλεση και τα όσπρια, αποτελούνται από μεγαλύτερες αλυσίδες μορίων ζάχαρης, για τη διάλυση και επεξεργασία των οποίων το σώμα απαιτεί περισσότερο χρόνο. Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση το σώμα, λαμβάνει μια πιο ισορροπημένη ποσότητα ενέργειας. Ποιες είναι οι καλές πηγές υδατανθράκων;

Ρεβίθια
Μια κούπα μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 35 γραμμάρια υδατάνθρακες. Είναι μια τροφή που δεν  περιέχει πολλές θερμίδες, μόνο 210 θερμίδες ανά κούπα. Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B12, και νιασίνη.

Γάλα σόγιας
Μια κούπα περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες και οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης, τέσσερα γραμμάρια λιπαρών και μόνο 131 θερμίδες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βασικά αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα κλπ.

Mήλα
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα μεγάλο μήλο περιέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων. Συνολικά, έχει μόνο 114 θερμίδες και μόνο 1.5 γραμμάριο λιπαρών.


Σταφίδες
Το ένα τέταρτο μιας κούπας περιέχει 33 γραμμάρια υδατάνθρακες. Είναι το διπλάσιο ποσοστό, σε σχέση με μια φέτα ψωμί. Παρ΄όλα αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγετε να τρώτε σταφίδες. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.


Γλυκοπατάτες
Μια μεσαία γλυκοπατάτα περιέχει 24 γραμμάρια υδατάνθρακες, 105 θερμίδες, βιταμίνη Α και ποτάσσιο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, ενώ περιέχουν βιταμίνη D, κάλιο και σίδηρο.Δήμητρα Μποφυλάτου
dmpof@naftemporiki.gr

Τα πιο χρήσιμα μυστικά για ενέργεια... όταν τη χρειάζεσαι

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από την καφεΐνη

Εκείνες τις ώρες της ημέρας που τα επίπεδα της ενέργειας έχουν χτυπήσει κόκκινο και με δυσκολία συγκρατείς ανοιχτά τα μάτια σου, οι περισσότεροι καταφεύγουμε στην εύκολη λύση του καφέ. Μπορεί οι ειδικοί να τονίζουν ότι ο καφές δεν βλάπτει την υγεία, η υπερβολική κατανάλωσή του όμως συνδέεται με αυξημένο άγχος, καρδιακά προβλήματα, φοβίες, υπερένταση και έλλειψη συγκέντρωσης.
Δες, λοιπόν, εναλλακτικούς τρόπους για να «ξυπνήσεις» τον οργανισμό σου, που δεν περιέχουν ούτε γραμμάριο καφεΐνης.-Η τσίχλα δεν αναζωογονεί μόνο την αναπνοή σου, αλλά και το σώμα σου. Μάλιστα, μία βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα για περίπου 15 λεπτά, ένιωθαν πιο active από τους υπολοίπους. «Το μάσημα τσίχλας αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς , την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Andy Smith, PhD.-Δεν υπάρχει καλύτερο φυσικό διεγερτικό από τους υδατάνθρακες. Δίνουν ενέργεια στο σώμα και στο μυαλό. Την επόμενη φορά λοιπόν που οι αντοχές σου σε εγκαταλείπουν, προτίμησε ένα μπολ δημητριακών ολικής άλεσης, μία μπάρα δημητριακών ή πολύσπορα κριτσίνια.protothema.gr

Η παχυσαρκία προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι το κάπνισμα

Στη συσκευασία του φαγητού θα πρέπει να φαίνεται η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία του καταναλωτή, υποστηρίζουν οργανώσεις για την υγεία αλλά και ειδικοί επιστήμονες που τονίζουν ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανονισμοί έτσι ώστε να μην υπάρξει επανάληψη της «καταστροφικής παγκόσμιας κρίσης υγείας που έχει προκληθεί από το κάπνισμα».Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας και η Διεθνής Ένωσης Καταναλωτών προχώρησαν σε μια κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. Υποστηρίζουν ότι η ανθυγιεινή διατροφή έχει σήμερα υπερκεράσει το κάπνισμα όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων που προκαλεί από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.


Στα μέτρα που ζητούν να υιοθετηθούν προκειμένου οι καταναλωτές να ενημερώνονται για το πόσο βλαβερές μπορεί να είναι οι τροφές που καταναλώνουν συγκαταλέγονται και τα γνωστά μέτρα που, μέχρι σήμερα, αφορούσαν τους καπνιστές: φωτογραφίες των βλαβών που προκαλεί η παχυσαρκία στις συσκευασίες των τροφών, εντατικοποίηση της ενημέρωσης της βλαβερότητας των τροφών με λίπος ή με ζάχαρη κλπ. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δραματική αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια οφείλεται και στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης και παρέμβασης από πλευράς αρχών.


Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων διπλασιάστηκε ανάμεσα στο 1980 και στο 2008, φτάνοντας, σε σύνολο, το μισό δισεκατομμύριο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας και η Διεθνής Ένωση Καταναλωτών υποστηρίζουν ότι αν η παχυσαρκία ήταν μεταδοτική ασθένεια τότε θα είχαν ήδη δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια για τον περιορισμό της διάδοσής της. Αντίθετα, τώρα οι κυβερνήσεις εμφανίζονται απρόθυμες να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο το οποίο προφανώς θα πρέπει να θίξει και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων και ποτών των οποίων τα προϊόντα κρίνονται ως εξαιρετικά επιβαρυντικά για την υγεία. Οι δύο οργανώσεις προτείνουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση αυστηρότερων ελέγχων στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων, την βελτίωση της ενημέρωσης ως προς τη διατροφή, την υποχρέωση να τονίζεται και να εξηγείται γιατί μια τροφή είναι ανθυγιεινή και τι προκαλεί στη συσκευασία της και η χρήση και οικονομικών εργαλείων για τον επηρεασμό των καταναλωτικών μοντέλων.


Όπως γνωστοποίησαν, σύντομα θα καταθέσουν μια επίσημη λίστα με προτάσεις σε όλους τους αρμόδιους παγκόσμιους οργανισμούς προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες. Μόλις τον Φεβρουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δημοσιεύσει έκθεση στην οποία ανέφερε σαφώς ότι αν οι κυβερνήσεις ασκούσαν μεγαλύτερο έλεγχο στη βιομηχανία τροφίμων θα μπορούσε να μειωθεί, ακόμη και να αντιστραφεί, η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας. «Αν οι κυβερνήσεις θα κάνουν βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, το αόρατο χέρι της αγοράς θα συνεχίσει να προωθεί παγκοσμίως την παχυσαρκία με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της δημόσιας υγείας και της οικονομικής παραγωγικότητας» σημειώνει ο Ρομπέρτο ντε Βόλι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την έρευνα του ΠΟΥ.


Οι ΗΠΑ είναι η χώρα, σήμερα, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων ατόμων και ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό. Αντίθετα, η Δανία χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς μίμηση από πολλούς ειδικούς καθώς υιοθέτησε νομοθεσία περιορισμού της χρήσης των trans λιπαρών.


antinews.gr