Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Για υγιή καρδιά πρέπει να τρώτε λαχανικά Οι χημικές ενώσεις που περιέχουν "πολεμούν" και το διαβήτη

Θυμάστε τότε που η μαμά σας σάς έλεγε να "τρώτε τα λαχανικά σας" και εσείς γκρινιάζατε και προσπαθούσατε να βρείτε τρόπους για να "γλιτώσετε" έστω και μερικές μπουκιές;
Το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο, το κέιλ και το μαρούλι περιέχουν μια ευεργετική χημική ένωση (νιτρικό άλας), η οποία "φτάνει" σε όλα τα μέρη του σώματος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.
Τρεις ανεξάρτητες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά μπορούν να αραιώσουν το αίμα, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό και περιορίζοντας τον κίνδυνο δημιουργίας επικίνδυνων θρόμβων, που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Το νιτρικό άλας, που περιέχεται και στα παντζάρια, πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που διευρύνει και "ανοίγει" τα αιμοφόρα αγγεία, μετατρέποντας τα κακά, λευκά λιποκύτταρα σε καλά, καφέ κύτταρα που "καίνε" το λίπος και μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά, καταπολεμώντας την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2.
Τα ευρήματα των τριών αυτών ερευνών υποδηλώνουν, ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταβάλλουν την πυκνότητα του αίματός τους με μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή τους, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς με καρδιαγγειακές ασθένειες.
Οι έρευνες διεξήχθησαν από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Σαουθάμπτον.
news.gr

Η μείωση του αλατιού μειώνει τον πονοκέφαλο Επαρκής μια μείωση της πρόσληψης αλατιού σε 3 γραμμάρια την ημέρα

Η μείωση του αλατιού μειώνει τους πονοκεφάλους κατά 1/3, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι άνθρωποι που μείωσαν την πρόσληψη αλατιού σε τρία γραμμάρια την ημέρα υπέφεραν από σημαντικά λιγότερους πονοκεφάλους, όπως κατέδειξαν οι ερευνητές. Τρία γραμμάρια αλάτι ισοδυναμούν με περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού, ή η ποσότητα που υπάρχει σε ένα μπέργκερ και σε μια μερίδα πατάτες τηγανιτές.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν 400 άτομα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μεν ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πλούσια με φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε μια διατροφή δυτικού τύπου. Οι συμμετέχοντες αρχικά κατανάλωναν 9 γραμμάρια αλατιού ημερησίως, στην συνέχεια η ποσότητα μειώθηκε στα 6 και τέλος στα 3 γραμμάρια. Παράλληλα του ζητήθηκε να καταγράφουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, φούσκωμα, ξηροστομία, υπερβολική δίψα, κόπωση, λιποθυμική τάση, ναυτία και αλλαγές στη γεύση.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μείωση κατά το ήμισυ στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού από εννέα γραμμάρια την ημέρα για τρία γραμμάρια την ημέρα, μείωσε τους πονοκεφάλους κατά 31%. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως γιατί η μείωση της πρόληψης αλατιού μειώνει τους πονοκεφάλους, ωστόσο υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί της καρδιάς.
«Εάν κόβοντας λίγα γραμμάρια αλατιού από την καθημερινή διατροφή, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και κατ επέκταση η πονοκέφαλοι, αυτό σημαίνει δύο λιγότερα χάπια ημερησίως», τόνισαν οι επιστήμονες.  
news.gr

Body building κατά… του γήρατος Οι μύες αυξάνουν το ρυθμό της πρωτεϊνικής σύνθεσης

Οι άνθρωποι έχουν καταφύγει εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια στο "χτίσιμο" γερών μυών, προκειμένου να βελτιώσουν τις σωματικές τους επιδόσεις.
Το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα ήταν ενός παλαιστή του 6ουαιώνα π.Χ. από τη νότια Ιταλία, ο οποίος συνήθιζε να εκτελεί καθημερινά γυμναστικές ασκήσεις, κουβαλώντας ένα μοσχάρι στην πλάτη του. Και φυσικά, όσο μεγάλωνε σε μέγεθος και βάρος το μοσχάρι, τόσο αυξανόταν και η μυική δύναμη του αθλητή.
Τη δεκαετία του 1940 ο γιατρός του αμερικανικού στρατού ThomasDeLorme ανέπτυξε ακόμη περισσότερο την ιδέα -αργότερα γνωστή ως "ασκήσεις σταδιακής αντοχής"- για να βοηθήσει την ανάρρωση των τραυματισμένων στρατιωτών και αυτών που υπέφεραν από πολιομυελίτιδα.
Η ιδέα ήταν απλή: σηκώνεις ένα βάρος που αντέχεις για ένα συγκεκριμένο σετ ασκήσεων και μετά από μερικές επαναλήψεις, όταν αρχίζει να σου φαίνεται ελαφρύ, αυξάνεις το βάρος. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία ξανά και ξανά και σιγά σιγά αυτό οδηγεί σε σημαντικά βελτιωμένη αντοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μυς προσαρμόζεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα ολοένα μεγαλύτερα φορτία.

Μικρά "εργοστάσια" παραγωγής πρωτεϊνών

Στη σύγχρονη άποψη περί "μπόντι μπίλντινγκ" γνωρίζουμε πολύ καλά πώς μπορεί να βελτιωθεί τόσο η μυϊκή μάζα, όσο και η μυϊκή δύναμη.
Η ανάπτυξη των μυώνμεπροοδευτικέςασκήσειςαντίστασηςείναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο προσαρμόσιμοι είναι οι σκελετικοί μας μύες. Μέρος του μηχανισμού με τον οποίο αναπτύσσεται ο μυς συντελείται μέσω μιας διαδικασίας, που ονομάζεται πρωτεϊνική σύνθεση. Ο μυς μεγαλώνει με την αύξηση του ρυθμού παραγωγής των πρωτεϊνών, αφού οι μύες είναι κατασκευασμένοι από πρωτεΐνες.
Η πρωτεϊνοσύνθεση ανταποκρίνεται επίσης στην κατανάλωση πρωτεϊνών μέσω της διατροφής. Μάλιστα, όταν αυτές καταναλώνονται μετά από ασκήσεις αντοχής, η παραγωγή των μυών ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι μύες που έχουν υποβληθεί σε ασκήσεις αντοχής αυξάνουν το ρυθμό πρωτεϊνικής σύνθεσης περισσότερο από τους μη ασκηθέντες μύες μετά από κάθε γεύμα τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες. 
Η γνώση αυτή δεν είναι χρήσιμη μόνο σε όσους ασχολούνται με το μπόντι μπίλντινγκ, αλλά και επειδή μας μαθαίνει κάτι για τη διαδικασία απώλειας της μυϊκής μάζας.
Γνωρίζουμε ότι καταστάσεις όπως η σαρκοπενία, όπουμυϊκήμάζαμειώνεταιπροοδευτικάμε την ηλικία,οφείλονται στη μειωμένη ικανότητα του μυός να αυξάνει την παραγωγή πρωτεΐνης ως απόκριση στη διατροφή λαμβάνει ή τις σωματικές ασκήσεις που εκτελεί. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι ο μηχανισμός οικοδόμησης πρωτεϊνών τω ν μυών γίνεται ανθεκτικός στα ερεθίσματα ανάπτυξης. Αυτό προκαλεί την απώλεια των πρωτεϊνών, και συνεπώς των μυών, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία των μυών. 
Αυτό είναι σημαντικό επειδή η απώλεια των μυών, που συντελείται με την ηλικία,συνδέεται με μειωμένη σωματική λειτουργία και απώλεια της ανεξαρτησίας. Αυτό παρατηρείται συνήθως ανθρώπους που ακινητοποιούνται μετά από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα, περίπου το 50% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών που έχει υποστεί κάταγμα ισχίου, δυσκολεύεται να περπατήσει ξανά και ο λόγος είναι η απώλεια της μυϊκής μάζας, που σχετίζεται με τον τραυματισμό και την ξεκούραση που ακολουθεί στο κρεβάτι.
Ίσως λοιπόν τα γυμναστήρια και οι αίθουσες με βάρη να πρέπει να γεμίσουν και με μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους… έτσι ώστε να καταπολεμηθούν κάποιες από τις επιπτώσεις της γήρανσης.
news.gr