Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ποδήλατο και βάδην διώχνουν τα κιλά

Η ποδηλασία και το γρήγορο περπάτημα βοηθούν τις γυναίκες να ελέγξουν το βάρος τους στα 30 και στα 40 τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ωστόσο, το αργό περπάτημα δεν παρέχει το ίδιο όφελος.


Το εύρημα προέρχεται από την ανάλυση στοιχείων από 116.608 γυναίκες, από το 1989 έως το 2005. Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας», αφού έλαβαν υπόψη όλους τους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, συμπέραναν ότι όσες γυναίκες άρχισαν να κάνουν ποδήλατο ή βάδην επί 30 λεπτά την ημέρα, όχι μόνο κατόρθωσαν να διατηρήσουν αμετάβλητο το σωματικό βάρος τους, αλλά έχασαν και λίγα κιλά.Αντιθέτως, όσες περιόρισαν τον χρόνο που έκαναν ποδήλατο ή βάδην, πήραν 3 κιλά κατά μέσον όρο.
Το εύρημα αυτό, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Αν Λασκ, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «υποδηλώνει ότι και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αποκτήσουν σταδιακά το βάρος της νιότης τους».
tanea.gr

4 Τεχνητές Γλυκαντικές Ουσίες και τα Επίπεδα Ασφάλειας τους

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα τα οποία τρώμε και πίνουμε σήμερα. Ενώ 70 εκατομμύρια Αμερικανοί κατανάλωναν τεχνητά γλυκαντικά προϊόντα το 1987, περισσότεροι από 160 εκατομμύρια τα καταναλώνουν σήμερα. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παραμονεύουν στα αναψυκτικά διαίτης, στα sugar-free παγωτά και μπισκότα και σε αμέτρητα άλλα τρόφιμα. Η ανάπτυξη τους ήταν πολύ χρήσιμη για τους διαβητικούς και όσους βρίσκονταν σε δίαιτα, αλλά ίσως να έχετε αναρωτηθεί για την ασφάλεια των εν λόγω ουσιών.

Η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) δοκιμάζει τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και καθορίζει τα ασφαλή ποσά ή την αποδεκτή ημερήσια δόση (ADI) για την καθεμιά. Πιο κάτω θα ρίξουμε μια ματιά σε 4 από τις πιο κοινές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.


1. Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι μία από τις πιο δημοφιλές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Είναι κατασκευασμένη από το συνδυασμό 2 αμινοξέων με μεθανόλη, και παράγετε μια ουσία 180-200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη.

Η ασπαρτάμη βρίσκεται σε πολλά αναψυκτικά διαίτης. Διασπάτε όταν θερμαίνεται, γι’ αυτό δεν συνιστάται για χρήση στο μαγείρεμα ή στο ψήσιμο. Ορισμένοι ισχυρισμοί έχουν κάνει λόγο για πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλα προβλήματα του νευρικού συστήματος μετά την κατανάλωση ασπαρτάμης. Ωστόσο, οι μελέτες δεν έχουν προσδιορίσει κάποια σύνδεση.

Η FDA έχει συστήσει ασφαλές επίπεδο ασπαρτάμης (ADI) ως 50 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους.


2. Σακχαρίνη

Η σακχαρίνη, γνωστή και με τη ονομασία ως «Sweet ‘n Low», υπάρχει εδώ και περισσότερο καιρό από ότι οι άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, από το 1878. Είναι ένα οργανικό μόριο που κατασκευάζεται από πετρέλαιο και είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Τη δεκαετία του ‘70, η σακχαρίνη έπεσε σε δυσμένεια, όταν οι μελέτες σύνδεσαν τη χρήση της με την ανάπτυξη όγκων της ουροδόχου κύστης σε αρσενικούς αρουραίους. Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι ο σχηματισμός των όγκων εξαρτιόταν από τον τρόπο που οι αρουραίοι μεταβόλιζαν την σακχαρίνη, ο οποίος διαφέρει από τον τρόπο που την μεταβολίζουν οι άνθρωποι. Οι προειδοποιητικές ετικέτες αφαιρέθηκαν από τα προϊόντα σακχαρίνης το 2000.

Η FDA απαριθμεί την ημερήσια αποδεκτή δόση σε 5 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους, ή το ισοδύναμο των 9 έως 12 συσκευασιών γλυκαντικού.


3. Σουκραλόζη

Η σουκραλόζη, γνωστή με την εμπορική ονομασία Splenda, συνδυάζει γλυκαντική ουσία με μαλτοδεξτρίνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ζάχαρης στο ψήσιμο διαφόρων τροφίμων.

Η Splenda έχει αποτελέσει αντικείμενο των λιγότερων διαμαχών όσον αφορά την υγεία από ότι άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, με περισσότερες από 100 μελέτες να μην δείχνουν κάποια σημαντική παρενέργεια που να σχετίζεται με τη χρήση της.

Η αποδεκτή ημερήσια δόση είναι 5 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους.


4. Ακεσουλφάμη Κ

Η ακεσουλφάμη Κ (το Κ προέρχεται από το σύμβολο για το κάλιο) δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ψήσιμο καθώς και για τη γλύκανση ροφημάτων. Χρησιμοποιήστε την με προσοχή καθώς η ακεσουλφάμη Κ έχει μια πικρή γεύση όταν χρησιμοποιείται μόνη της. Είναι προτιμότερο να συνδυάζεται με άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Η αποδεκτή ημερήσια δόση της FDA είναι 15 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους, η οποία ισοδυναμεί με 6 σόδες διαίτης.

Το κλειδί με όλες τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να είναι το μέτρο. Ετοιμάζοντας μια παρτίδα μπισκότα με μια τεχνητή γλυκαντική ουσία μερικές φορές το μήνα ή πίνοντας μία σόδα διαίτης μια φορά την ημέρα θα σας προσφέρει μια γλυκιά απόλαυση, χωρίς να σας προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις.
 .fit-blaster.com

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελληνικού καφέ

Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Στην ελληνική επικράτεια, ο καφές κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, καθώς και αυτοί της Βορείου Ελλάδος, είναι οι πρώτοι που υιοθετούν την κατανάλωση του καφέ και τη μετατρέπουν σε αγαπημένη συνήθεια.

Με την πάροδο των ετών, ο καφές κερδίζει την αγάπη όλο και περισσότερων Ελλήνων. Παράλληλα, όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν, ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί και συνεισφέρει ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα σε αντιοξειδωτικά. Έρευνα των Fukushima Y et al, 2009 έδειξε ότι ο καφές, σε σύγκριση με άλλα πλούσια σε πολυφαινόλες ροφήματα, όπως το κρασί για παράδειγμα, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα. Μία παλιότερη μελέτη σε νορβηγούς ενήλικες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές αποτελούσε την κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Με κύρια αντιοξειδωτικά: το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και τις μελανοϊδίνες, ο ελληνικός καφές, με το ένα φλιτζανάκι να παρέχει περίπου 150mg, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και είναι υπεύθυνες για την γήρανση.

Η καφεΐνη, ένα από τα πιο αντικρουόμενα συστατικά του καφέ, φαίνεται πως αποτελεί ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος και σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για του ενήλικες φτάνει τα 400mg.

Η περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της βρίσκεται στο ίζημα που δημιουργείται κατά την παρασκευή του, είναι περίπου 40mg ανά φλιτζανάκι. Το γεγονός αυτό, δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις του ελληνικού καφέ να μπορούν να τον απολαύσουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Επιπλέον, το θερμιδικό περιεχόμενο του ελληνικού καφέ είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι κόκκοι του έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε συστατικά που περιέχουν θερμίδες όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος, τα συστατικά αυτά μετατρέπονται σε ενώσεις που δεν αποδίδουν ενέργεια. Επιπλέον, πολλά από αυτά βρίσκονται στο ίζημα του ελληνικού καφέ, αποτέλεσμα: το ένα φλιτζανάκι αποδίδει μόνο 1 kcal. Αν κάποιος λοιπόν καταναλώνει ελληνικό καφέ χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος δεν επιβαρύνει καθόλου τη θερμιδική του πρόσληψη.

Αν και οι μελέτες για την Ελλάδα δεν είναι πολλές, παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα για τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Mελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία σε 485 υπερτασικούς ηλικιωμένους, έδειξε τη θετική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης ελληνικού καφέ στην αορτική ελαστικότητα. Φάνηκε δηλαδή να βελτιώνει την ικανότητα των αρτηριών να κάμπτονται καλύτερα και να μην σκληραίνουν, ευνοώντας έτσι μια καλύτερη διαχείριση της πίεσής τους.

Επιπλέον, μία παλιότερη ερευνητική προσπάθεια, που διεξήχθη σε νησιά της Μεσογείου, συνδέει και αυτή τη μέτρια κατανάλωση καφέ με οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού βρέθηκε, ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Μείνετε σταθεροί λοιπόν στις παραδόσεις, καθώς φαίνεται πως οι ευεργετικές επιδράσεις του ελληνικού καφέ είναι πολλαπλές!

Πηγή: mednutrition.gr