Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Τα βάρη και η αεροβική ρυθμίζουν το ζάχαρο


Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, εάν ακολουθήσουν πρόγραμμα προπόνησης που θα συνδυάζει αεροβική και βαράκια.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα «επιστράτευσαν» 262 αγύμναστους ασθενείς και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Οι 73 έκαναν ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, οι 72 αεροβική, 76 και τα δύο και 41 εξακολούθησαν να μη γυμνάζονται.

Έπειτα από εννέα μήνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι εθελοντές έκαναν τη συνδυασμένη προπόνηση παρουσίασαν μείωση των τιμών της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) από 7,7% σε 7,3%. Η μείωση αυτή σημαίνει σημαντική ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιολογικών προβλημάτων, κατά τον επικεφαλής ερευνητή Τίμοθι Τσερτς. Οι βελτιώσεις στις άλλες δύο ομάδες που γυμνάζονταν δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.

Το πρόγραμμα που ακολουθούσαν οι εθελοντές της συνδυασμένης προπόνησης ήταν 100 λεπτά αεροβική άσκηση την εβδομάδα και 15-20 λεπτά προπόνηση με βάρη μία ή δύο φορές εβδομαδιαίως.

«Ξέραμε ότι η γυμναστική γενικώς ωφελεί τους πάσχοντες, αλλά η νέα μελέτη δίνει μερικά από τα καλύτερα στοιχεία» δήλωσε ο δρ Τσερτς.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Ο καφές επηρεάζει το άσθμα;


Η χημική δομή της καφεΐνης μοιάζει με αυτήν της θεοφυλλίνης – ενός κλασικού φαρμάκου για το άσθμα, που χαλαρώνει τους αναπνευστικούς μυς και καταπραΰνει τη δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Πιο αναλυτικά, όταν γίνει η πέψη της καφεΐνης και διασπαστεί από το ήπαρ, ένα από τα υποπροϊόντα που παράγει είναι μικρές ποσότητες θεοφυλλίνης.

Πριν από λίγα χρόνια, σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική βάση δεδομένων «Cochrane Database of Systematic Reviews», εξετάστηκαν τα ευρήματα έξι κλινικών μελετών επί του θέματος. Το συμπέρασμα ήταν ότι η καφεΐνη παρέχει μικρές βελτιώσεις στην αναπνευστική λειτουργία, που διαρκούν έως και τέσσερις ώρες.

Όμως, οι βελτιώσεις αυτές είναι τόσο μικρές, ώστε η καφεΐνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα. Επιπλέον, η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις εξουδετερώνει τη δράση της θεοφυλλίνης.

Γι' αυτό, όποιος έχει άσθμα δεν πρέπει να το παρακάνει με τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και άλλα ροφήματα που περιέχουν με καφεΐνη.


Πηγή: ygeia.tanea.gr