Τα βάρη και η αεροβική ρυθμίζουν το ζάχαρο


Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, εάν ακολουθήσουν πρόγραμμα προπόνησης που θα συνδυάζει αεροβική και βαράκια.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα «επιστράτευσαν» 262 αγύμναστους ασθενείς και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Οι 73 έκαναν ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, οι 72 αεροβική, 76 και τα δύο και 41 εξακολούθησαν να μη γυμνάζονται.

Έπειτα από εννέα μήνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι εθελοντές έκαναν τη συνδυασμένη προπόνηση παρουσίασαν μείωση των τιμών της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) από 7,7% σε 7,3%. Η μείωση αυτή σημαίνει σημαντική ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιολογικών προβλημάτων, κατά τον επικεφαλής ερευνητή Τίμοθι Τσερτς. Οι βελτιώσεις στις άλλες δύο ομάδες που γυμνάζονταν δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.

Το πρόγραμμα που ακολουθούσαν οι εθελοντές της συνδυασμένης προπόνησης ήταν 100 λεπτά αεροβική άσκηση την εβδομάδα και 15-20 λεπτά προπόνηση με βάρη μία ή δύο φορές εβδομαδιαίως.

«Ξέραμε ότι η γυμναστική γενικώς ωφελεί τους πάσχοντες, αλλά η νέα μελέτη δίνει μερικά από τα καλύτερα στοιχεία» δήλωσε ο δρ Τσερτς.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις