Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Απειλή για την καρδιά τα τηγανητά και τα σακχαρώδη ποτά, όπως τα αναψυκτικά

Burger, πατάτες τηγανητές και αναψυκτικό. Πόσοι και πόσες στοιβάζονται καθημερινά στα Fast Foods για να απολαύσουν τον παραπάνω συνδυασμό, αγνοώντας (;) ότι τα δύο από τα τρία συστατικά αυτού αυξάνουν δραστικά τις πιθανότητες καρδιακής πάθησης αν αποτελούν συνήθεις επιλογές μιας συγκεκριμένης διατροφικής κατεύθυνσης.
Τα ευρήματα μιας νέας έρευνας είναι αδιάσειστα: Όσοι καταναλώνουν συχνά τηγανητά τρόφιμα και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης έχουν κατά 56% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που τρέφονται πιο υγιεινά, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.
Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation που εκδίδει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, βασίζονται σε εξαετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τακτικά μία διατροφή, που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ και περιλαμβάνει τηγανητά τρόφιμα, αβγά, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος όπως το μπέικον και το ζαμπόν και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης όπως αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή να χάσουν τη ζωή τους από νοσήματα συνδεόμενα με την καρδιά μέσα στην επόμενη εξαετία.
«Ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή και τον τόπο διαμονής, αν κάποιος ακολουθεί συχνά μία διατροφή όπως στις νότιες ΗΠΑ, θα πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχει για καρδιαγγειακό νόσημα και να προσπαθήσει να κάνει κάποιες σταδιακές αλλαγές στη διατροφή του», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Τζέιμς Σικάνι, διατροφικός επιδημιολόγος στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.
«Για αρχή, προσπαθήστε να μειώσετε τη συχνότητα που καταναλώνετε τηγανητά τρόφιμα ή επεξεργασμένα κρέατα από κάθε μέρα σε τρεις φορές την εβδομάδα».
Στην έρευνα συμμετείχαν λευκοί και Αφροαμερικανοί άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 και άνω, οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης. Συμμετείχαν από το 2003 ως το 2007 και αρχικά υποβάλλονταν σε ερωτήσεις από τηλεφώνου, έπειτα σε σωματική εξέταση και τέλος απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων.
«Κάθε έξι μήνες για μία εξαετία, οι συμμετέχοντες απαντούσαν τηλεφωνικώς για την συνολική κατάσταση της υγείας τους και για το αν χρειάστηκε να νοσηλευτούν».
Όσοι συμμετείχαν εντάχθηκαν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, περιλαμβανομένων εκείνων που ακολουθούσαν τη διατροφή που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ, εκείνων που επιλέγουν τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, μεξικάνικο φαγητό, κινέζικο, ανάμεικτα πιάτα και πίτσα, διατροφή αποτελούμενη κυρίως από λαχανικά και φρούτα, από γλυκά, από σαλάτες κι αλκοόλ (δηλαδή με ροπή προς την κατανάλωση μπύρας, κρασιού, οινοπνευματωδών και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ντομάτας και σάλτσας για σαλάτες).
Οι μοναδικοί που αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ήταν όσοι ακολουθούσαν διατροφή όπως αυτή που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ.
http://www.koolnews.gr/

Τροφές πλούσιες σε κάλιο και οι θερμίδες τους

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος και εξουδετερώνει την επίδραση του νατρίου στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Η μπανάνα φημίζεται για την περιεκτικότητά της σε κάλιο. Μια μέτρια μπανάνα παρέχει 422 mg καλίου και 105 θερμίδες. Δεν είναι όμως η μόνη τροφή που παρέχει το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό σε αυτή τη σημαντική ποσότητα.
Δείτε από ποιες άλλες πηγές μπορείτε να πάρετε περίπου την ίδια ποσότητα καλίου, σε συνδυασμό με πόσες θερμίδες.
- Πατάτα: μισή πατάτα μέτριου μεγέθους, 80 θερμίδες
- Βερίκοκο: 5 ολόκληρα βερίκοκα, 80 θερμίδες
- Πεπόνι κανταλούπε: 1 φλιτζάνι πεπόνι σε κύβους, 55 θερμίδες
- Μπρόκολο: ένα ολόκληρο κοτσάνι, 50 θερμίδες
- Λιαστές τομάτες: μισό φλιτζάνι, 35 θερμίδες


Πηγή: http://www.onmed.gr

Μυϊκή ανάπτυξη με βόειο κρέας και ψάρια

Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αλλά ένα άπαχο βοδινό κρέας ή μία κονσέρβα τόνου προσφέρουν κάτι περισσότερο από μακροθρεπτικά συστατικά. Είναι σαν πολυβιταμίνες μυϊκής οικοδόμησης!

Ο Μύλος του Κρότωνα, ο θρυλικός αρχαίος Έλληνας πρωταθλητής της πάλης, λέγεται ότι κατανάλωνε 9 κιλά κρέατος καθημερινά. Αν και μια τέτοια πρόσληψη δεν φαίνεται ρεαλιστική, τονίζει ωστόσο πως τόσο καιρό πριν οι αθλητές αντιλαμβάνονταν τη σημασία ορισμένων τροφίμων στη βελτίωση της δύναμης και της απόδοσης.

Η τάση του Μύλου για τα πυκνά σε πρωτεΐνη τρόφιμα θα απέφερε μία πρόσληψη περίπου 10-20 φορές μεγαλύτερη από ότι λαμβάνουν σήμερα οι μεγάλοι καταναλωτές πρωτεΐνης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα αθλητών στο Πανεπιστήμιο της Τάμπα, η πρωτεΐνη παραμένει το πιο περιζήτητο θρεπτικό συστατικό για αυτούς που αναζητούν μυϊκά κέρδη, και δικαιολογημένα! Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη παραδίδουν τα δομικά στοιχεία των αμινοξέων για την μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση (MPS). Επιπλέον, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες προωθούν τον κορεσμό για να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερκατανάλωσης τροφής και να αυξάνουν τη θερμογένεση, τον εσωτερικό μηχανισμό της καύσης θερμίδων.

Αλλά τα πλεονεκτήματα δεν τελειώνουν εκεί. Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος του Μύλου θα είχε επίσης προσφέρει μια σειρά από άλλα συστατικά μυϊκής ανάπτυξης και απώλειας λίπους που επίσης τυχαίνει να είναι μερικά από τα πιο γνωστά συμπληρώματα σήμερα. Αυτές οι τροφές είναι φίλοι σας κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης και θα πρέπει να αξιολογούνται στρατηγικά για τους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την διάπλαση σας πέρα από τα μακροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε δύο κλασικές πηγές πρωτεΐνης για να καταλάβετε τι εννοούμε...

 

Οι αναβολικές ιδιότητες του βοδινού κρέατος

Για πολλούς, το ψήσιμο του βοδινού κρέατος σημαίνει εορτασμός. Για τους αθλητές και τους φανατικούς του γυμναστηρίου, σημαίνει επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Σε αντίθεση με τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, το βοδινό κρέας είναι πλούσιο με τους ίδιους τύπους πρωτεϊνών από τις οποίες αποτελούνται οι άνθρωποι: σκελετικές μυϊκές πρότεινες, όπως η μυοσίνη, η ακτίνη και οι τροπονίνες, καθώς και το κολλαγόνο και άλλες πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού. Τυπικά το ζωικό κρέας είναι περισσότερο από 80% πρωτεΐνη με βάση το ξηρό βάρος. Τα άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος υπερβαίνουν τις αντίπαλες τροφές (ψάρια και πουλερικά) σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης σε περίπου 6-7γρ ανά ουγκιά, ανάλογα με το κόψιμο. Για μέγιστη μυϊκή επίδραση με ελάχιστη θερμίδες αναζητήστε φιλέτα τα οποία είναι εξαιρετικά άπαχα κομμάτια κρέατος.

Το βοδινό κρέας είναι κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι ψημένης πρωτεΐνης. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Β12 και των μετάλλων φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την 
μυϊκή ανάπτυξη και την αθλητική απόδοση. Είναι επίσης μια βασική πηγή καρνοσίνης, το διπεπτίδιο που απελευθερώνει βήτα-αλανίνη κατά την πέψη, και συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA), ένα υγιές λίπος που είναι ήδη συνδεδεμένο σε μελέτες για μείωση του σωματικού λίπους, μεταξύ άλλων οφελών.
βοδινό κρέας

Το βοδινό κρέας είναι επίσης μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές τροφίμων κρεατίνης, η οποία περιέχεται με το ποσό του 1γρ για κάθε περίπου 230γρ κρέατος. Η κρεατίνη είναι ένα ισχυρό αναερόβιο εφεδρικό απόθεμα ενέργειας στα μυϊκά κύτταρα που συνήθως εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων δευτερολέπτων υψηλής έντασης μυϊκής δράσης, όπως επαναλήψεις άρσης βαρών ή σπριντς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αυξηση του περιεχομένου των μιτοχονδρίων σε αναπτυσσόμενα μυϊκά κύτταρα, παρέχοντας επιπλέον κυτταρική ενέργεια για χρήση στην ανάκαμψη και στην προσαρμογή. Επιπλέον, η κρεατίνη μπορεί να τραβήξει και να συγκρατήσει το νερό μέσα στα κύτταρα, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει επιπλέον αύξηση της πρωτεΐνης.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα, υπάρχουν λίγες επιλογές για συμπυκνωμένες ή απομωνομένες πρωτεϊνες βοδινού κρέατος. Αν βρείτε μία, βεβαιωθείτε ότι πρωτεΐνη προέρχεται από ιστό κρέατος και όχι κολλαγόνο. Το άθικτο κολλαγόνο είναι δύσπεπτο και συμβάλλει ελάχιστα στην μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση και το υδρολυμένο κολλαγόνο δεν είναι πολύ καλύτερο. Διαλέξτε πραγματικό βοδινό κρέας για πραγματικά αποτελέσματα!


 

Μην ξεχάσετε τα ψάρια

Τα ψάρια μας προσφέρουν μια μεγάλη υποστήριξη μυϊκής ανάπτυξης και απώλειας λίπους, τόσο από την πρωτεΐνη όσο και από άλλα θρεπτικά συστατικά. Όταν πρόκειται για την πρωτεΐνη, ο σκελετικός μυς των ψαριών είναι μοριακά παρόμοιος με τον σκελετικό μυ των θηλαστικών και προσφέρει τα ίδια 6-7γρ πρωτεΐνης ανά ουγκιά, αλλά περιέχουν συνήθως λιγότερο λίπος. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 80% των θερμίδων που περιέχει ο τόνος στο νερό προέρχονται από πρωτεΐνη, και αυτος είναι μόνο ένας από τους λόγους που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σνακ για τους αθλητές όλων των ειδών.

Τα ψάρια είναι επίσης η μοναδική καλύτερη πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA. Μπορείτε να πάρετε κάποια EPA έμμεσα από άλλες πηγές εκτός του κρέατος, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά τα DHA προέρχονται μόνο από τα θαλασσινά. Αυτά τα λίπη είναι μοναδικά με πολλούς τρόπους, αλλά όταν πρόκειται για τους μύες οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν συμπληρώματα ιχθυελαίου παρέχοντας λίγο περισσότερο από 3γρ. EPA και DHA για οκτώ εβδομάδες, η μυϊκή τους πρωτεϊνοσύνθεση είχε βελτιστοποιηθεί σε ανταπόκριση με το φαγητό. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν αναφερθεί να συμβάλουν στη βελτίωση πτυχών της ανάκαμψης, όπως η μείωση της φλεγμονής και του μυϊκού πόνου. Ένα τελευταίο συναρπαστικό γεγονός της εφαρμογής ιχθυελαίου είναι η ικανότητα των ωμέγα-3 λιπαρών να υποστηριζουν τον σχηματισμό τεστοστερόνης.


Τι γίνεται με τα συμπληρώματα;

Μερικά γνωστά ονόματα είναι η 
κρεατίνη, η βήτα-αλανίνη, το CLA και η αργινίνη. Μήπως αυτό σημαίνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε κρέας τα καθιστά αχρείαστα; Όχι εκτός κι αν θέλετε να γεμίζετε το πιάτο σας καθημερινά όπως τον Μύλο! Αυτοί οι κλασσικοί ενισχυτές απόδοσης εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αξία, αλλά σίγουρα δεν είναι αντικατάστατα τροφίμων. Είναι συμπληρώματα και θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με αυτόν τον τρόπο.
Πηγή: www.totalfitness.gr

Επιστροφή αλά …χαλαρά

Η εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου για πολλούς αποτέλεσε χαλάρωση από την προπόνηση και τη σκληρή καθημερινότητα. Οι πιο τυχεροί πήγαν διακοπές και οι λιγότερο τυχεροί ξέκλεψαν μερικές μέρες χαλάρωσης. Είτε ξέφυγες 15 ή 5 μέρες η επιστροφή στην προπόνηση και στη καθημερινότητα είναι καλό να γίνει σε χαλαρούς ρυθμούς…
Σήμερα Δευτέρα άρχισε σταδιακά. Δεν έχει σημασία αν έλειψες μόνο πέντε μέρες από τις προπονήσεις. Ο οργανισμός σου χαλάρωσε και το μυαλό ζει ακόμα σε ρυθμούς… ξάπλας και παραλίας!
Μια καλή λύση είναι ένα χαλαρό τρέξιμο στην ύπαιθρο με ορισμένες ισομετρικές ασκήσεις και κοιλιακούς. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με το ποδήλατο. Μία ώρα χαλαρή προπόνηση με λίγα ανεβάσματα είναι ότι πρέπει για να πάρει μπροστά ο οργανισμός και να ξυπνήσει από τη χαλάρωση.
Αν πάλι δεν θέλεις να κάνεις προπόνηση έξω, πάνε γυμναστήριο και περιορίσου σε αεροβική προπόνηση. Άρχισε με ποδήλατο 15 λεπτών, κάνε διατάσεις πέντε λεπτών και πέρασε στον διάδρομο. Κάνε χαλαρό τρέξιμο 15 λεπτών και στη συνέχεια άλλα πέντε λεπτά διατάσεις και πέρασε στο στεπ. Άλλα 15 λεπτά προπόνηση που θα την ολοκληρώσεις με ισομετρικές ασκήσεις, κοιλιακούς και διατάσεις.
Για πρώτη μέρα απέφυγε τα βάρη! Άλλωστε θα έχεις όλο τον καιρό να μπεις ξανά!
Προγραμμάτισε τα βάρη από αύριο Τρίτη. Κάνε 30 λεπτά αεροβική σε σταθερό χαμηλό ρυθμό και στη συνέχεια κάνε από δύο ασκήσεις κάθε μυϊκή ομάδα με 15άρες επαναλήψεις και τρία σετ με λίγα βάρη.
Καλό θα ήταν να επαναλάβεις την πρώτη και τη δεύτερη μέρα με περισσότερη ένταση στις επόμενες δύο μέρες της εβδομάδας. Κάνε δηλαδή την Τετάρτη αεροβική προπόνηση είτε στο γυμναστήριο, είτε έξω, με πιο έντονο ρυθμό και interval και Πέμπτη αεροβική και βάρη ανεβάζοντας ρυθμό και κιλά!
Την Παρασκευή προτίμησε ένα πρόγραμμα με τρία 15λεπτα έντονης αεροβικής με διαλλείματα πέντε λεπτών με διατάσεις και προπόνηση με βάρη κυκλική για 30 λεπτά.
Έτσι θα είσαι έτοιμος να μπεις ξανά στο πρόγραμμα σου από την επόμενη Δευτέρα!
http://www.activeman.gr/