Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Πόσο γυμνασμένος είσαι ;

Έχεις γίνει όντως Kουταλιανός ή είσαι απλά αισιόδοξος ;
Υπάρχει αντικειμενικός τρόπος να καταγράψεις τις επιδόσεις σου ώστε να μην αμφισβητούνται και να έχεις πάντα ένα σημείο αναφοράς .
Παρακάτω περιγράφονται έξι ασκήσεις – τεστ οι οποίες επαναλαμβανόμενες  κάθε περίπου 6-8 εβδομάδες προπόνησης μπορούν να σου δώσουν σαφή εικόνα για το πόσο καλά έχεις δουλέψει και πόσο άλλαξε η φυσική σου κατάσταση. Είναι απλό καλύτερο σκορ σημαίνει πρόοδος ,το ίδιο ότι μάλλον δεν προσπαθείς αρκετά και χειρότερο δεν θέλω να σε ξέρω .Πρόσεξε στο τεστ να μην είσαι ξενύχτης, νηστικός  ,άρρωστος η σε κακή ψυχολογία για να μην έχεις δικαιολογία !

Το τεστ
Testcooper – δοκιμασία αξιολόγησης καρδιακής ευρωστίας.
12 λεπτή δοκιμασία που πραγματοποιείται στον διάδρομο και κατά την οποία ο ασκούμενος προσπαθεί να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση.
Ξεκίνησε με ζέσταμα 5 λεπτών συνέχισε με διατάσεις στα ποδιά και κυρίως στους δικέφαλους και στις γάμπες και ξεκινά την 12 λεπτή δοκιμασία πρόσεχε να ρυθμίσεις την ταχύτητα σου ώστε να μπορέσεις να ολοκληρώσεις το 12 λεπτό .
Squat ή legpress– δοκιμασία αξιολόγησης μυϊκής δύναμης κάτω άκρων.
Ξεκίνησε την δοκιμασία με 1 σετ των 8 και 1 σετ των 6 επαναλήψεων με λίγα κιλά ,εκτελώντας τις επαναλήψεις σε όλο το εύρος της κίνησης με σωστή τεχνική και αργό ρυθμό , στη συνεχεία αξιολόγησε το βάρος το οποίο μπορείς να σηκώσεις 1-2 φορές και εκτέλεσε από 1-3 προσπάθειες  για να προσδιορίσεις το βάρος που σηκώνεις για 1 επανάληψη .Πιέσεις στον ίσιο πάγκο - δοκιμασία αξιολόγησης μυϊκής δύναμης άνω ακρών.
Ξεκίνησε την δοκιμασία με 1 σετ των 8 και 1 σετ των 6 επαναλήψεων με λίγα κιλά ,εκτελώντας τις επαναλήψεις σε όλο το εύρος της κίνησης με σωστή τεχνική και αργό ρυθμό , στη συνεχεία αξιολόγησε το βάρος το οποίο μπορείς να σηκώσεις 1-2 φορές και εκτέλεσε από 1-3 προσπάθειες  για να προσδιορίσεις το βάρος που σηκώνεις για 1 επανάληψη .

Έλξεις από το μονόζυγο - δοκιμασία αξιολόγησης μυϊκής δύναμης άνω ακρών.
Χρησιμοποιώντας  Α ή Β λαβή προσπάθησε να πραγματοποιήσεις όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορείς . Μια επανάληψη θα θεωρείται ως έγκυρη όταν κατά την αρχική της θέση τα χέρια τεντώνουν  και στην τελική το κεφάλι περνάει όλο πάνω από το μονόζυγο .Pushups - δοκιμασία αξιολόγησης μυϊκής αντοχής.
Παίρνεις την κλασική θέση για Pushups( τα χέρια κάτω από τους ωμούς και η ράχη ίσια ) και εκτελείς όσες περισσότερες  επαναλήψεις μπορείς. Ο ρυθμός να είναι περίπου μια κάμψη κάθε 3 δευτερόλεπτα .
Vups - δοκιμασία αξιολόγησης μυϊκής δύναμης των κοιλιακών μυών.
Ξαπλώνεις με τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι και τα ποδιά σχεδόν τεντωμένα μπροστά . Διατηρώντας το κεφάλι σε ευθεία με τον κορμό, σφίξε τους κοιλιακούς σου και σήκωσε τον κορμό και τα πόδια από το έδαφος . προσπάθησε να εκτελέσεις όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορείς σε 30 δευτερόλεπτα χωρίς να θυσιάσεις για την ταχύτητα την σωστή εκτέλεση των επαναλήψεων .

  ifitnessbook.com

Νερό: Το πιο αναβολικό και το πιο παραμελημένο θρεπτικό συστατικό για το Bodybuilding

Πόσο νερό χρειάζεστε;

Σύμφωνα με τον ειδικό Hugo Rivera υπάρχουν δύο απλές οδηγίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να ενυδατώνετε σωστά τον εαυτό σας:

I.  Πίνετε (σωματικό βάρος σε κιλά) x 0,04 = λίτρα νερό την ημέρα.

Αν και η σύσταση των 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα είναι μια καλή συμβουλή για ένα άτομο που ακολουθεί μια καθιστική ζωή, τα άτομα που γυμνάζονται εντατικά και ασχολούνται με bodybuilding χρειάζονται περισσότερο νερό. Αν ακολουθήσετε τον πιο πάνω τύπο είναι μια καλή αρχή. Να θυμάστε, επίσης, ότι η δίψα δεν αποτελεί καλό δείκτη για τα επίπεδα υδάτωσης σας. Μερικά άτομα δεν αισθάνονται διψά κι όμως καταλήγουν αφυδατωμένα. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατώνεστε είναι να παίρνετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, φροντίστε να πίνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση σας. Αυτές είναι οι στιγμές που το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο νερό.

Πιο κάτω είναι μερικές οδηγίες για το πόσο νερό να πίνετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας:

Πριν από την προπόνηση
2 ώρες πριν: Πιείτε 500ml νερού
15 λεπτά πριν: Πιείτε 200-250ml νερού

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης
Κάθε 15 λεπτά: Πίνετε 250-300ml νερού

Μετά την προπόνηση
Οι bodybuilders μπορούν να πιουν 500ml νερού ανάλογα με την χρονική διάρκεια και την ένταση της προπόνησης τους. Συστήνεται επίσης μια αναλογία ροφήματος υδατάνθρακα προς πρωτεΐνη 2:1 για τους bodybuilders που θέλουν να κερδίσουν μυϊκή μάζα ή ένα ρόφημα με αναλογία 1:1 για όσους χρησιμοποιούν το bodybuilding ως ένα μέσο για απώλεια λίπους.

Κατά τη διάρκεια άσκησης για αθλητές αντοχής
Κάθε 15 λεπτά: Πίνετε 250-300ml νερού.
Μετά από 90 λεπτά άσκησης πίνετε 250-300ml νερού από αραιωμένο αθλητικό ρόφημα με όχι περισσότερο από 8% υδατάνθρακες κάθε 15 λεπτά.

Μετά την προπόνηση για αθλητές αντοχής
Για αθλητές αντοχής που προπονούνται πάνω από 90 λεπτά, ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση και αντικαταστήστε τις απώλειες υγρών. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε 600ml για κάθε ½ κιλό που έχετε χάσει. Οι αθλητές αντοχής θα πρέπει να καταναλώνουν επίσης μια αναλογία υδατάνθρακα προς πρωτεΐνη 4:1 εντός 2 ωρών μετά την προπόνηση για να αναπληρωθούν τα αποθέματα γλυκογόνου.


II. Παρακολουθείτε τη συχνότητα και το χρώμα των ούρων σας

Αυτή είναι μια εξαιρετικά απλή αλλά και αρκετά ακριβής μέθοδος για να καταλάβετε πόσο ενυδατωμένο είναι το σώμα σας. Τα ανοιχτόχρωμα, αραιωμένα ούρα σημαίνει ότι πιθανότατα να είστε ενυδατωμένοι, ενώ τα σκουρόχρωμα ούρα είναι δείκτης ότι μάλλον είστε αφυδατωμένοι. Όσον απλό και αν ακούγεται, αυτή είναι μια εξαιρετική τεχνική για να γνωρίζετε πια είναι η κατάσταση του σώματος σας όσον αφορά την ενυδάτωση.


Άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να έχετε υπόψη

Λάβετε υπόψη ότι ενώ η πιο πάνω φόρμουλα είναι μια καλή αρχή, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις ανάγκες σας για νερό:

  1.    Εφίδρωση: Αυτός είναι ο πιο προφανής παράγοντας. Μερικά άτομα ιδρώνουν περισσότερο από άλλα και εκείνοι που ιδρώνουν περισσότερο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Αν ιδρώνετε πολύ, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον τη συνιστώμενη δόση όπως υπολογίζετε με τις πιο πάνω φόρμουλες. Αν όμως ο όγκος των ούρων είναι μικρός και το χρώμα είναι σκούρο τότε φροντίστε να πίνετε περισσότερο.

  2.    Θερμοκρασία: Ο ζεστός καιρός αυξάνει τις ανάγκες σας για νερό καθώς ιδρώνετε περισσότερο. Ο κρύος καιρός επίσης αυξάνει τις ανάγκες σας για νερό (καθώς το σώμα χρησιμοποιεί το νερό ώστε να παράγει τη θερμότητα που χρειάζεται για να παραμείνετε ζεστοί), αλλά το κρύο μπορεί να μειώσει την ικανότητα σας να αναγνωρίσετε τις απώλειες υγρών και να αυξήσει την απώλεια υγρών μέσω της αναπνοής. Γι αυτό, αν είναι ζεστός ο καιρός ή κρύος, βεβαιωθείτε ότι πίνετε νερό.

  3.    Διάρκεια της άσκησης: Οι αθλητές αντοχής που ασκούνται για ώρες σίγουρα πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό από το συνιστώμενο ποσό. Το American College of Sports Medicine προτείνει για τους αθλητές αντοχής ότι η «κατανάλωση ποτών που περιέχουν ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών ηλεκτρολυτών και στην αθλητική απόδοση». Έτσι, οι αθλητές αντοχής θα πρέπει να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με φόρμουλες ενυδάτωσης που αντικαθιστούν τα μέταλλα, προκειμένου να προωθηθεί η περαιτέρω ενυδάτωση και η βέλτιστη απόδοση.

Το νάτριο και το κάλιο θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιείτε για να βοηθήσει στην αντικατάσταση της απώλειας ηλεκτρολυτών από τον ιδρώτα. Εάν η δραστηριότητα διαρκεί 90 λεπτά ή περισσότερο, συνιστάται  επίσης η χρήση των υδατανθράκων που περιέχουν πηκτώματα ενέργειας. Οι υδατάνθρακες δεν παρέχουν μόνο ενέργεια κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αντοχής, αλλά βοηθούν επίσης στο να κρατηθεί το σώμα καλά ενυδατωμένο με την παρουσία του νερού.

  4.    Υψόμετρο: Ένα λιγότερο γνωστό στοιχείο που επηρεάζει τα επίπεδα ενυδάτωσης σας είναι το υψόμετρο. Η άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο αυξάνει τις απώλειες υγρών πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση νερού.


Ισχύει η υπερβολική κατανάλωση νερού;

Ισχύει όντως η υπερβολική κατανάλωση νερού, όποτε μια συμβουλή είναι να μάθετε πόσο χρειάζεστε χρησιμοποιώντας τις πιο πάνω μεθόδους. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο, υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία. Υπονατριαιμία είναι η δηλητηρίαση του νερού, μια πάθηση που εμφανίζεται όταν ένας αθλητής πίνει πάρα πολύ νερό προκαλώντας μια χαμηλή συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί στην πραγματικότητα να καταστεί μοιραία γι αυτό ακριβώς μην σκέφτεστε ότι μπορείτε να πιείτε μία απεριόριστη ποσότητα νερού.


Συμπέρασμα

Όπως αναφέρεται σε αυτό το άρθρο, ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά την κατανάλωση νερού αλλά υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε τις δικές σας ανάγκες. Καταναλώνοντας [ (σωματικό βάρος σε κιλά) x 0,04] λίτρα νερό ημερησίως είναι μια καλή αρχή. Στη συνέχεια, με βάση τα επίπεδα δραστηριότητας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείστε, μπορείτε να καθορίσετε πόσο επιπλέον νερό χρειάζεστε κατά τη διάρκεια αυτή.


Πηγή: Bodybuilding.about.com