Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Το κρεμμύδι ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη

Το ταπεινό κόκκινο κρεμμύδι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια επειδή ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη, αφήνοντας ανέπαφη την «καλή», αναφέρουν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ.

Η «κακή» χοληστερόλη είναι η LDL
, η οποία συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας στένωση και εμποδίζοντας έτσι την ροή του αίματος.

Η «καλή» χοληστερόλη είναι η HDL, η οποία απομακρύνει την LDL από τις αρτηρίες, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.

Η νέα μελέτη έγινε σε χάμστερ, τα οποία οι επιστήμονες τάιζαν με πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα, δίνοντάς τους και πολτοποιημένο κόκκινο κρεμμύδι.

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα ζώα παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης τους κατά 20%, παρʼ ό,τι έτρωγαν πάρα πολλή χοληστερόλη.

Η «καλή» χοληστερόλη τους, όμως, δεν παρουσίασε μείωση.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζεν Γιου Τσεν, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, ο βιολογικός μηχανισμός της επίδρασής τους δεν είχε μελετηθεί κατά το παρελθόν.

«Το εύρημα της νέας μελέτης υποστηρίζει την θεωρία ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», πρόσθεσε.

Τα κόκκινα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες, αλλά και στην Ινδία και στη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ πιο γλυκά απʼ ό,τι τα λευκά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, γιʼ αυτό και μπορούν να προστίθενται ωμά στις σαλάτες.

Εναντίον και του καρκίνου

Εκτός από τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές τους, μπορεί επίσης να ελαττώνουν και τον κίνδυνο καρκίνου.

Στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, λ.χ., όπου καταναλώνεται ευρέως μια ποικιλία κρεμμυδιού που λέγεται βιντέλια, τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου που διαγιγνώσκονται είναι τα μισά απʼ ό,τι ο τοπικός μέσος όρος όλων των άλλων καρκίνων μαζί.

Αντίστοιχα στην Κίνα, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν τα περισσότερα κρεμμύδια και σκόρδα απʼ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος λαός, ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου είναι κατά 40% μειωμένος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα κρεμμύδια δρουν, τέλος, προστατευτικά και εναντίον του βήχα και του κρυολογήματος.
Πηγή : Web Only

Ναι σε λίγο αλκοόλ στην εγκυμοσύνη λένε οι επιστήμονες

Νέα βρετανική έρευνα ήρθε για να καταρρίψει την πλήρη απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρήση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μια μητέρα,  δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί της μετά τη γέννησή του.

Η μελέτη, που αφορούσε περίπου 11.500 παιδιά πέντε ετών, έγινε από ερευνητές τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τη δρα Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου (University College) του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health".

Οι γυναίκες που πίνουν πολύ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (τουλάχιστον ένα ποτηράκι τη μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν υπερκινητικά παιδιά με νοητικά προβλήματα, συμπεριφοράς ή συναισθηματικής έκφρασης. Όταν μια έγκυος πίνει, το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο, το οποίο δεν είναι ακόμα σε θέση να το διασπάσει σωστά στον οργανισμό του.

Μέχρι σήμερα, ήταν λιγότερο σαφές σε ποιο βαθμό δημιουργείται πρόβλημα αν η έγκυος μητέρα πίνει μόνο λίγο. Μια προηγούμενη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές δεν είχε διαπιστώσει κάποια προβλήματα όταν τα παιδιά είχαν γίνει τριών ετών, ενώ η νέα έρευνα επέκτεινε αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς αναπτυξιακά προβλήματα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Μάλιστα, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα πεντάχρονα παιδιά των μητέρων που είχαν πιει λίγο στην εγκυμοσύνη, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς και επίσης πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις στα σχετικά νοητικά τεστ, σε σχέση με τα παιδιά των εγκύων που είχαν απόσχει πλήρως από το αλκοόλ.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας επέμεινε ότι η σύστασή του προς τις εγκύους είναι να μην πίνουν, καθώς ακόμα δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα η συμβουλή ότι το λίγο αλκοόλ δεν θα προξενήσει καμία βλάβη, συνεπώς για προληπτικούς λόγους καλά θα κάνει η έγκυος να αποφύγει τελείως να πιει. Από την άλλη όμως, ο πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων, δρ Άντονι Φάλκονερ δήλωσε ότι αν και η ασφαλέστερη επιλογή είναι πάντα η αποχή, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών την εβδομάδα από την έγκυο μπορεί να γίνει αποδεκτή.
protothema.gr

Έξι στους δέκα Έλληνες είναι παχύσαρκοι

Την μεγαλύτερη αύξηση στην παχυσαρκία κατέχουν οι Αυστραλοί, μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δυο Αυστραλούς είναι υπέρβαροι και, σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η έκθεση, που ανέλυσε 33 χώρες, ανάμεσα τους κι η Ελλάδα, αποκάλυψε ότι έξι στους 10 Έλληνες είναι υπέρβαροι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση των κρατών με τους περισσότερους υπέρβαρους πολίτες με ποσοστό το 58,9% του πληθυσμού.

Το Μεξικό ανακηρύχθηκε ως το πιο υπέρβαρο έθνος στον πλανήτη, με ποσοστό που αγγίζει το 69,5%. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ελλάδα, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πριν από το 1980, τα ποσοστά δεν ξεπερνούσαν το 10% του πληθυσμού. Από τότε, οι παχύσαρκοι έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί, ενώ υπέρβαρο είναι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, τουλάχιστον στα μισά κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ.
protothema.gr

Έξι ασκήσεις για να έχετε... κοφτερό μυαλό!


Μια βόλτα ή μια ξένη γλώσσα μπορεί να γυμνάσουν τον νου περισσότερο από τα σταυρόλεξα ή τα σουντόκου


Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, μία συνεδρία γιόγκα ή μια βόλτα μπορούν να εκγυμνάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο πολύ περισσότερο από τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια σουντόκου. Νέες έρευνες νευροεπιστημόνων από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας έδειξαν ότι, επειδή κατά τη διάρκεια της ζωής μας ο εγκέφαλος εξελίσσεται, στην πορεία αλλάζουν και οι πιθανοί τρόποι για να διατηρείται «κοφτερό». Οι ερευνητές προτείνουν έξι βασικές μεθόδους, ικανές να κρατήσουν σε «φόρμα» ακόμη και το πιο σκουριασμένο, ή... σκοτισμένο από την καθημερινότητα μυαλό.

Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, την καλύτερη γυμναστική για τον εγκέφαλο επιτελεί η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου. Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρουρ στη Γερμανία απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος όσων παίζουν έστω ένα μουσικό όργανο είναι πιο ευέλικτος και η ικανότητα να παίζεις ένα μουσικό όργανο σε κάνει αυτομάτως πιο δεκτικό σε άλλες δεξιότητες.

Μια άλλη μέθοδος που εξελίχθηκε από το Νοσοκομείο Τζον Χόπκινς της Οξφόρδης στη Βρετανία είναι η «θεραπευτική διακρανιακή διέγερση με συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα» (ΤDCS- transcranial direct current stimulation therapy). Πρόκειται για ένα ανώδυνο και ασφαλές μίνι ηλεκτροσόκ, με το οποίο οι γιατροί παρέχουν συνεχές, «χαμηλού επιπέδου» ηλεκτρικό ρεύμα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ώστε να τις ενεργοποιήσουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά ανακάλυψαν επίσης ότι η έκθεση στο μπλε φως ενθαρρύνει το οπτικό νεύρο να περιορίσει στο ελάχιστο την παραγωγή μελατονίνης (η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία του ύπνου) και ως εκ τούτου μπορεί να ενεργοποιήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Επίσης, η συστηματική, έστω και ήπια, άσκηση εκτός από το σώμα γυμνάζει και τον εγκέφαλο. Από πρόσφατη έρευνα έχει βρεθεί ότι το ελαφρύ περπάτημα κάθε ημέρα αυξάνει την ποσότητα της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή για τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Η καλή και ισορροπημένη δίαιτα, ειδικότερα η μεσογειακή διατροφή, μπορεί επίσης να βελτιώσει κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, εγκεφαλικές «τροφές», εκτός απ΄ όλες οι τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, θεωρούνται τα φλαβονοειδή, ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Τέλος, είκοσι λεπτά γιόγκα την ημέρα βελτιώνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την οπτική μνήμη.

Γενικώς υποχωρεί η άποψη ότι τα παιχνίδια «εκπαίδευσης μυαλού» προσφέρουν μεγάλα οφέλη. Οι ειδικοί του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών Γνωστικών και Εγκεφαλικών Επιστημών, ενός κορυφαίου διεθνούς κέντρου ερευνών για τον εγκέφαλο που εδρεύει στο Κέιμπριτζ στη Βρετανία, έπειτα από μεγάλη έρευνα που διεξήγαγαν για να διαπιστώσουν την επίδραση παιχνιδιών, όπως τα παζλ τύπου σουντόκου ή τα άλλα παιχνίδια απομνημόνευσης, απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος δεν διεγείρεται τόσο όσο περίμεναν ή αναμενόταν.


Από την εφημερίδα “Το Βήμα”

Οι άγνωστες παρενέργειες της κατάθλιψης


Κάθε χρόνια πάθηση φέρνει μαζί της και μια ψυχική διαταραχή. Γι' αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το σύνθημα «Ψυχική υγεία και χρόνιες ασθένειες: ανάγκη για συνεχή και αναβαθμισμένη φροντίδα».

Οι επιστήμονες του Οργανισμού τονίζουν ότι όσοι πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κατάθλιψη και όσοι έχουν κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, καρκίνο ή αναπνευστική πάθηση (που ευθύνονται για το 60% των θανάτων παγκοσμίως).

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα, υπολογίζεται ότι 388 εκατ. άνθρωποι θα βρουν πρόωρο θάνατο τα προσεχή δέκα χρόνια» λέει ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής για την Ευρώπη, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου.

Το 30-40% των καρδιοπαθών παρουσιάζει σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης (μελέτη Thombs και συν., 2008) ενώ στα δύο τρίτα των ασθενών με διαβήτη και κατάθλιψη δεν αναγνωρίζεται η ψυχική νόσος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες για ρύθμιση του σακχάρου τους (μελέτη Katon, 2008). Οι καρδιοπαθείς και οι καταθλιπτικοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς που πάσχουν από τη μία νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση «Heart» και στην οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα 6.000 μεσήλικων βρετανών.

«Ολες οι κλινικές παρατηρήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχική και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετες» λέει ο κ. Χριστοδούλου. «Οι πιθανότητες να υπάρχει κατάθλιψη σε κάποιον ασθενή αυξάνονται από 5% έως 25% στον γενικό πληθυσμό (ανάλογα με το φύλο) και σε 25-33% σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάθλιψη πολύ συχνά επιδεινώνει το σωματικό νόσημα μέσα από διάφορους μηχανισμούς και έτσι μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο που μπορεί να είναι καταστροφικός εάν δεν παρέμβουμε».

Στον διαβήτη, π.χ., η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων επιπλοκών. «Η αποκατάσταση των ασθενών με χρόνια σωματικά νοσήματα βλάπτεται ουσιαστικά όταν συνυπάρχει κατάθλιψη που δεν έχει διαγνωσθεί» τονίζει ο καθηγητής.«Ο ασθενής δεν συνεργάζεται, δεν βοηθά τον γιατρό, δεν βοηθά τον εαυτό του. Πρέπει λοιπόν να γίνεται ''ολιστική'' (ψυχοσωματική) αντιμετώπιση των ασθενών και προϋπόθεση γι' αυτό είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των γενικών γιατρών _ στην Ελλάδα και των παθολόγων, των αγροτικών γιατρών ή και των ειδικών».

Μια πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη εκτίμησε ότι ο συνδυασμός σωματικών και ψυχικών προβλημάτων κοστίζει 436 δισ. ευρώ (2.000 ευρώ ανά νοικοκυριό) τον χρόνο λόγω του πτωχού συστήματος ψυχικής υγείας.

Η νόσος με τα χίλια πρόσωπα

Η κατάθλιψη, η «ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα» (όπως την ονομάζουν οι ψυχίατροι), εξαπλώνεται σιωπηλά σαν επιδημία στον σύγχρονο κόσμο. Οι επιστήμονες της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζουν ότι θα είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία η δεύτερη πιο συχνή αιτία «αναπηριών».

H κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει και την ψυχή και το σώμα, όπως λένε οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται, σκέπτεται και συμπεριφέρεται ο ασθενής. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς ή να τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν αξίζει να ζει. Οι γυναίκες, οι διαζευγμένοι, οι άγαμοι, οι άνεργοι και όσοι έχουν παρόμοιο περιστατικό στην οικογένεια νοσούν συχνότερα. Αν και η μέση και η τρίτη ηλικία πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη, περίπου 5% των παιδιών και των εφήβων υποφέρει επίσης από τη νόσο.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί την κατάθλιψη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως βιολογικές διαφορές στον εγκέφαλο, ορμονικές αλλαγές (όπως στην εμμηνόπαυση ή σε διαταραχές του θυρεοειδούς), η κληρονομική προδιάθεση, γεγονότα της ζωής (απώλεια αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, υψηλό στρες κ.ά.) και ένα τραυματικό γεγονός στην παιδική ηλικία (π.χ. κακοποίηση από τον γονέα).

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό «Nature» διαπίστωνε ότι κάποιες περιοχές του εγκεφάλου έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους. Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των παιδιών που κινδυνεύουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, διευθυντή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γουαϊσκόνσιν - Μάντισον, Ν. Κάλιν. Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εξέτασαν απεικονιστικά τους εγκεφάλους 238 νέων πιθήκων και διαπίστωσαν ότι η αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή και στον πρόσθιο ιππόκαμπο προέβλεπαν καταθλιπτική και αγχώδη ιδιοσυγκρασία.

Πρόσφατες επίσης έρευνες από τον Οργανισμό «Mental Health America» έδειξαν ότι οι άνεργοι έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με όσους έχουν δουλειά, ενώ οι άνθρωποι των οποίων οι δουλειές επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από σοβαρή κατάθλιψη. Γι' αυτό και η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθόρισε νέους κανόνες τον περασμένο Ιούλιο, ζητώντας από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο κάλυψης για την ψυχική υεγία όπως και με τα παθολογικά και χειρουργικά θέματα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Biological Psychiatry» κατέδειξε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη πραγματικά βλέπουν τον κόσμο στις αποχρώσεις του γκρι. Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Freiburg χρησιμοποίησαν εξετάσεις του αμφιβληστροειδούς και βρήκαν ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη είχαν θεαματικά χαμηλότερη ανταπόκριση στις αντιθέσεις μαύρου - λευκού σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από τη νόσο. Η μέθοδος _ είπαν _ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Ο ρόλος της διατροφής

Νέες έρευνες άλλωστε συσχετίζουν και τη διατροφή με την κατάθλιψη. Από μελέτη της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (με επικεφαλής την κ. Χ. Χρυσοχόου) σε 673 ηλικιωμένους στην Ικαρία το 2009 διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο ψάρι είχαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Ισπανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και του Λας Πάλμας μελέτησαν 11.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν πιο συστηματικά μεσογειακή διατροφή (με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια) είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους είχαν λίγα τέτοια τρόφιμα στο διαιτολόγό τους _ αν και δεν βρέθηκε το γιατί (η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of General Psychiatry»).

Επίσης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης που παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια 1.046 γυναίκες, 20-93 ετών, διαπίστωσαν _ και το δημοσίευσαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» _ ότι οι διαταραχές της διάθεσης ήταν κατά 50% πιο συχνές σε γυναίκες που τρέφονταν με επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα (τσιπς, χάμπουργκερ, μπισκότα, λευκό ψωμί κ.λπ.).

Ερευνητές από το Κέντρο INSERM στο Μονπελιέ της Γαλλίας, τέλος, ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη στις γυναίκες της τρίτης ηλικίας συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Αντιθέτως, η κατάθλιψη στους άνδρες συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL).

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ρύθμιση των ανώμαλων επιπέδων των λιπιδίων μπορεί να μειώνει την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους, χρειάζεται όμως διαφορετική αγωγή ανάλογα με το φύλο» ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης δρ Μ. Λ. Ανσελέν. Ειδικά για τους άνδρες, «ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται με τη μείωση της LDL ως ένα επίπεδο, αλλά κάτω από αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης».

Τα διαγνωστικά κριτήρια

Για να διαγνωσθείτε με κατάθλιψη, θα πρέπει να έχετε _ σύμφωνα με το εγχειρίδιο DSM που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία _ πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για περίοδο μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων (ένα τουλάχιστον σύμπτωμα πρέπει να είναι η καταθλιπτική διάθεση ή η απώλεια ενδιαφέροντος για την ευχαρίστηση):

_ Καταθλιπτική διάθεση τις περισσότερες ημέρες (στα παιδιά μπορεί να εμφανισθεί ως μόνιμη ευερεθιστότητα)

_ Ελαττωμένο ενδιαφέρον ή αίσθημα μη ικανοποίησης από σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της ημέρας

_ Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους, μείωση ή αύξηση της όρεξης

_ Αϋπνία

_ Υπερκινητικότητα ή βραδεία συμπεριφορά που παρατηρείται από άλλους

_ Κόπωση ή απώλεια ενέργειας

_ Αισθήματα απαξίωσης ή υπερβολικής ενοχής

_ Προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, στη σκέψη ή στην αυτοσυγκέντρωση

_ Επανειλημμένες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Τρόποι αυτοβοήθειας

Αν και δεν μπορείτε να θεραπεύσετε μόνος σας την κατάθλιψη, μπορείτε να αυτοβοηθηθείτε με τους εξής τρόπους, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο:

_ Να αποφεύγετε το αλκοόλ. Μπορεί να νομίζετε ότι μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά μακροπρόθεσμα τα επιδεινώνει.

_ Να ασκείσθε περπατώντας, κάνοντας τζόκινγκ, κολύμπι, κηπουρική, γιόγκα ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί _ η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα συμπτώματα.

_ Να χορταίνετε ύπνο.

- Να έχετε διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά (ψάρια, καρύδια κ.λπ.).

_ Μην αναβάλλετε τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας και μην αμελείτε τα φάρμακά σας, ακόμα και εάν δεν έχετε διάθεση να το κάνετε.

_ Να δίνετε προσοχή στα προειδοποιητικά συμπτώματα και να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας όταν εμφανίζονται.

_ Να ενημερωθείτε για την κατάθλιψη.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία