Έξι ασκήσεις για να έχετε... κοφτερό μυαλό!


Μια βόλτα ή μια ξένη γλώσσα μπορεί να γυμνάσουν τον νου περισσότερο από τα σταυρόλεξα ή τα σουντόκου


Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, μία συνεδρία γιόγκα ή μια βόλτα μπορούν να εκγυμνάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο πολύ περισσότερο από τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια σουντόκου. Νέες έρευνες νευροεπιστημόνων από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας έδειξαν ότι, επειδή κατά τη διάρκεια της ζωής μας ο εγκέφαλος εξελίσσεται, στην πορεία αλλάζουν και οι πιθανοί τρόποι για να διατηρείται «κοφτερό». Οι ερευνητές προτείνουν έξι βασικές μεθόδους, ικανές να κρατήσουν σε «φόρμα» ακόμη και το πιο σκουριασμένο, ή... σκοτισμένο από την καθημερινότητα μυαλό.

Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, την καλύτερη γυμναστική για τον εγκέφαλο επιτελεί η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου. Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρουρ στη Γερμανία απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος όσων παίζουν έστω ένα μουσικό όργανο είναι πιο ευέλικτος και η ικανότητα να παίζεις ένα μουσικό όργανο σε κάνει αυτομάτως πιο δεκτικό σε άλλες δεξιότητες.

Μια άλλη μέθοδος που εξελίχθηκε από το Νοσοκομείο Τζον Χόπκινς της Οξφόρδης στη Βρετανία είναι η «θεραπευτική διακρανιακή διέγερση με συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα» (ΤDCS- transcranial direct current stimulation therapy). Πρόκειται για ένα ανώδυνο και ασφαλές μίνι ηλεκτροσόκ, με το οποίο οι γιατροί παρέχουν συνεχές, «χαμηλού επιπέδου» ηλεκτρικό ρεύμα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ώστε να τις ενεργοποιήσουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά ανακάλυψαν επίσης ότι η έκθεση στο μπλε φως ενθαρρύνει το οπτικό νεύρο να περιορίσει στο ελάχιστο την παραγωγή μελατονίνης (η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία του ύπνου) και ως εκ τούτου μπορεί να ενεργοποιήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Επίσης, η συστηματική, έστω και ήπια, άσκηση εκτός από το σώμα γυμνάζει και τον εγκέφαλο. Από πρόσφατη έρευνα έχει βρεθεί ότι το ελαφρύ περπάτημα κάθε ημέρα αυξάνει την ποσότητα της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή για τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Η καλή και ισορροπημένη δίαιτα, ειδικότερα η μεσογειακή διατροφή, μπορεί επίσης να βελτιώσει κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, εγκεφαλικές «τροφές», εκτός απ΄ όλες οι τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, θεωρούνται τα φλαβονοειδή, ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Τέλος, είκοσι λεπτά γιόγκα την ημέρα βελτιώνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την οπτική μνήμη.

Γενικώς υποχωρεί η άποψη ότι τα παιχνίδια «εκπαίδευσης μυαλού» προσφέρουν μεγάλα οφέλη. Οι ειδικοί του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών Γνωστικών και Εγκεφαλικών Επιστημών, ενός κορυφαίου διεθνούς κέντρου ερευνών για τον εγκέφαλο που εδρεύει στο Κέιμπριτζ στη Βρετανία, έπειτα από μεγάλη έρευνα που διεξήγαγαν για να διαπιστώσουν την επίδραση παιχνιδιών, όπως τα παζλ τύπου σουντόκου ή τα άλλα παιχνίδια απομνημόνευσης, απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος δεν διεγείρεται τόσο όσο περίμεναν ή αναμενόταν.


Από την εφημερίδα “Το Βήμα”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις