Ναι σε λίγο αλκοόλ στην εγκυμοσύνη λένε οι επιστήμονες

Νέα βρετανική έρευνα ήρθε για να καταρρίψει την πλήρη απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρήση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μια μητέρα,  δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί της μετά τη γέννησή του.

Η μελέτη, που αφορούσε περίπου 11.500 παιδιά πέντε ετών, έγινε από ερευνητές τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τη δρα Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου (University College) του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health".

Οι γυναίκες που πίνουν πολύ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (τουλάχιστον ένα ποτηράκι τη μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν υπερκινητικά παιδιά με νοητικά προβλήματα, συμπεριφοράς ή συναισθηματικής έκφρασης. Όταν μια έγκυος πίνει, το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο, το οποίο δεν είναι ακόμα σε θέση να το διασπάσει σωστά στον οργανισμό του.

Μέχρι σήμερα, ήταν λιγότερο σαφές σε ποιο βαθμό δημιουργείται πρόβλημα αν η έγκυος μητέρα πίνει μόνο λίγο. Μια προηγούμενη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές δεν είχε διαπιστώσει κάποια προβλήματα όταν τα παιδιά είχαν γίνει τριών ετών, ενώ η νέα έρευνα επέκτεινε αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς αναπτυξιακά προβλήματα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Μάλιστα, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα πεντάχρονα παιδιά των μητέρων που είχαν πιει λίγο στην εγκυμοσύνη, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς και επίσης πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις στα σχετικά νοητικά τεστ, σε σχέση με τα παιδιά των εγκύων που είχαν απόσχει πλήρως από το αλκοόλ.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας επέμεινε ότι η σύστασή του προς τις εγκύους είναι να μην πίνουν, καθώς ακόμα δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα η συμβουλή ότι το λίγο αλκοόλ δεν θα προξενήσει καμία βλάβη, συνεπώς για προληπτικούς λόγους καλά θα κάνει η έγκυος να αποφύγει τελείως να πιει. Από την άλλη όμως, ο πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων, δρ Άντονι Φάλκονερ δήλωσε ότι αν και η ασφαλέστερη επιλογή είναι πάντα η αποχή, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών την εβδομάδα από την έγκυο μπορεί να γίνει αποδεκτή.
protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις