Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Ασπίδα στο εγκεφαλικό οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Μειωμένες πιθανότητες επεισοδίου έχουν όσοι καταναλώνουν πολλά λαχανικά
Μειωμένες πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν όσοι καταναλώνουν πολλά λαχανικά και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε σε εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα μελετών που έγιναν τα τελευταία 45 χρόνια προκειμένου οι επιστήμονες να συγκρίνουν πόσοι άνθρωποι από όσους κατανάλωναν μαγνήσιο υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε επτά μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 14 χρόνια, περίπου 250.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία ήταν υπό παρακολούθηση για περίπου 11,5 χρόνια. Οι 6.500 από αυτούς έπαθαν εγκεφαλικό το χρονικό διάστημα που ήταν υπό παρακολούθηση.

Για κάθε επιπλέον 100mg μαγνησίου που κατανάλωνε κάποιος από τους συμμετέχοντες ημερησίως, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειωνόταν κατά 9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση πρόληψη μαγνησίου για τους άντρες και τις γυναίκες στις ΗΠΑ, ήταν 242mg την ημέρα.

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει, επέτρεψαν τους ερευνητές να αποκλείσουν άλλους παράγοντες που ευθύνονται για το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το οικογενειακό ιστορικό.

Ωστόσο απαιτούνται και άλλες, σε βάθος μελέτες για να αποδειχθεί ότι μία διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
 newsbeast.gr