Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Οδηγός διατροφής στο γυμναστήριο

Πώς πρέπει να είναι το γεύμα πριν την άσκηση
Η συστηματική άσκηση μπορεί να προάγει την υγεία, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία του ατόμου. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν συνδυάζεται σωστά με κάποιο πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της προπόνησης και άρα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, σωστές διατροφικές επιλογές είναι απαραίτητες πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της άσκησης καθώς μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη, την αντοχή και να βοηθήσουν στην καλύτερη αποκατάσταση μετά το τέλος της προπόνησης.

Πώς πρέπει να είναι το γεύμα μου πριν το γυμναστήριο

Βασικός στόχος του γεύματος, πριν από το γυμναστήριο, είναι να εφοδιάσει το σώμα με την απαραίτητη ενέργεια για την εκτέλεση του προπονητικού προγράμματος. Το γεύμα πριν από την άσκηση πρέπει να μειώνει το αίσθημα την πείνας, αλλά και να αποτρέπει το ενδεχόμενο δυσφορίας ('φουσκώματος') που μπορεί να επηρεάσει την εκτέλεση της άσκησης.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων το μέγεθος του γεύματος, η χρονική διάρκεια κατανάλωσής του και η σύστασή του είναι βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Συγκεκριμένα, πριν την άσκηση είναι προτιμότερο να επιλέγονται τροφές που πέπτονται εύκολα και παρέχουν άμεσα ενέργεια στους μυς. Γι αυτό το λόγο συστήνεται στο γεύμα να επιλέγονται τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που βοηθούν στη διατήρηση επιπέδων γλυκόζης του αίματος και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που είναι πιο δύσπεπτες. Τροφές πλούσιες σε λίπος και φυτικές ίνες θα πρέπει να αποφεύγονται ώστε να μειώνεται η πιθανότητα γαστρικής δυσφορίας.

Η μεγάλη ποσότητα τροφής πριν το γυμναστήριο μπορεί να δυσκολέψει την διαδικασία πέψης και να κάνει πιο δυσάρεστη την προπόνησή σου. Σαν γενικό κανόνα επέλεξε να καταναλώσεις ένα μεγαλύτερο γεύμα 3-4 ώρες πριν την προπόνηση. Αν δεν υπάρχει χρόνος κατανάλωσης γεύματος πριν την άσκηση απόφυγε να κάνεις νηστικός άσκηση και επέλεξε ένα πιο ελαφρύ γεύμα ή σνακ

1-2 ώρες πριν την άσκηση

Δημητριακά με γάλα
μπάρες δημητριακών
γιαούρτι με φρούτα
milk shake
smoothie φρούτων
τοστ

30’ πριν την άσκηση επέλεξε (σνακ που μεταφέρονται εύκολα)

Αθλητικό ποτό
1 φρούτο π.χ μπανάνα
αθλητική μπάρα
αθλητικό gel
Τοστ με μαρμελάδα ή μέλι

Οδηγίες κατά τη διάρκεια της άσκησης

Πρωταρχικός στόχος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η αναπλήρωση των υγρών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης και η αναπλήρωση των υδατανθράκων για τη διατήρηση της ενέργειας. Το ερώτημα που προκύπτει κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι αν θα πρέπει να επιλέγεται νερό ή κάποιο αθλητικό ποτό για την καλύτερη ενυδάτωση. Ο τύπος, η διάρκεια, η ένταση, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστή επιλογή.

Νερό ή αθλητικό ποτό

Επιλέξτε νερό όταν η άσκηση διαρκεί λιγότερο από μια ώρα και εκτελείται σε κανονικές περιβαλλοντικές συνθήκες
Επιλέξτε αθλητικό ποτό όταν η άσκηση είναι απαιτητική, διαρκεί πάνω από μια ώρα και/ή γίνεται σε δύσκολές περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη, υγρασία )

Πώς πρέπει να είναι το γεύμα μου μετά το γυμναστήριο

Βασική προτεραιότητα μετά το τέλος της άσκησης είναι η αναπλήρωση των υγρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Σε γενικές γραμμές ο καλύτερος τρόπος για να καθορίσετε την ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώστε (νερό ή αθλητικό ποτό) είναι να ζυγιστείτε πριν και μετά την άσκηση και να αντικαταστήσετε τις απώλειες υγρών.

Για την αναπλήρωση της ενέργειας που έχει χαθεί κατά την διάρκεια της άσκησης και για την αποκατάσταση μυϊκού ιστού που μπορεί να έχει υποστεί βλάβη λόγο άσκησης καταναλώστε ένα γεύμα που να περιέχει τόσο πρωτεΐνη όσο και υδατάνθρακες μέσα σε 2 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης. Αμέσως μετά την άσκηση επιλέξτε να καταναλώσετε κάποιο χυμό ή αθλητικό ποτό που βοηθάει άμεσα στην αναπλήρωση ενέργειας.

Σωστές διατροφικές επιλογές μετά την άσκηση

Γιαούρτι με φρούτα
τυρί με κρακεράκια
ξηροί καρποί με αποξηραμένα φρούτα
γεύμα με κρέας, άμυλο (π.χ μακαρόνια-ρύζι), σαλάτα.

Πηγή: iatronet.gr

Τραφείτε σαν... αθλητής

Τι να προσέξτε στη διατροφή παράλληλα με την προπόνηση
Αξιολογώντας εμείς οι διαιτολόγοι, τις ενεργειακές απαιτήσεις ενός επαγγελματία αθλητή, ξέρουμε ότι η θερμιδική πρόσληψη, αλλά και η σύσταση της διατροφής του είναι εξαιρετικά σημαντική, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει της καθημερινής και πολύωρης προπόνησης που έχει.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για «κοινούς θνητούς» όπως είμαστε οι περισσότεροι, που απλά γυμναζόμαστε σε μια συστηματική βάση, τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε όσο αφορά την διατροφή μας παράλληλα με την προπόνηση;

Η ερώτηση των περισσότερων, όταν ξεκινάνε συστηματικά γυμναστική, είναι αν χρειάζονται παραπάνω ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή τους, καταφεύγοντας συχνά σε συμπληρώματα διατροφής.

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό της διατροφής του αθλητή, καθώς βοηθά στη διατήρηση, αλλά και στην ανάπλαση του μυϊκού ιστού. Οι αθλητές που κάνουν έντονη προπόνηση, αντοχής ή αντιστάσεων, χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη, η πρόσληψη της οποίας φτάνει το 20-25% των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Ενώ εκείνος που προπονείται λιγότερο σε συχνότητα και σε ένταση, χρειάζεται ένα αντίστοιχο ποσοστό 10-20% επί της συνολικής ενεργειακής του πρόσληψης.

Εάν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει 2000 θερμίδες ημερησίως στην περίπτωση της έντονης προπόνησης θα χρειαστεί 100-125γρ πρωτεΐνης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι ανάγκες του είναι 50-100γρ. Ωστόσο, αρκετοί στην επιστημονική κοινότητα δεν δέχονται τη σύσταση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών με ποσοστά % - για τον λόγο αυτό ας δούμε και την αντίστοιχη σύσταση με βάση το σωματικό βάρος.

Έτσι, πρωτεϊνική πρόσληψη της τάξεως 1,3-1,8 γρ/κιλό σωματικού βάρους, η οποία να προσλαμβάνεται ισόποσα σε 3 περίπου γεύματα μέσα στην ημέρα μπορεί να μεγιστοποιήσει την πρωτεϊνική σύνθεση στο σώμα και μπορεί να ληφθεί μέσω της διατροφής, χωρίς να χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα. Μεγαλύτερες προσλήψεις από αυτή τη σύσταση, της τάξεως του 1,8-2,0γρ/κιλό σωματικού βάρους μπορεί να αποτελέσουν σύσταση για αποφυγή της απώλειας μυϊκής μάζας και καταβολισμού σε περιόδους που το άτομο περιορίζει την ενεργειακή του πρόσληψη με σκοπό την μείωση του σωματικού του λίπους.

Ποια πρωτεΐνη θεωρείται όμως η καλύτερη επιλογή για τον αθλητή; Η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος (Whey) έχει προταθεί ως η καλύτερη επιλογή για μετά την προπόνηση, με σκοπό την αποκατάσταση των αναγκών και τη μυϊκή ανάπλαση, κι αυτό γιατί όταν λαμβάνεται, είναι άμεσα διαθέσιμη στον οργανισμό.

Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι και ο συνδυασμός της πρωτεΐνης αυτής με την πρωτεΐνη σόγιας και την καζεΐνη, αποτελεί καλύτερη επιλογή, διότι προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα αμινοξέα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένα άλλο βασικό ερώτημα όσων αθλούνται είναι αν πρέπει να τρώνε κάτι πριν την προπόνηση. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αερόβια προπόνηση νηστικοί το πρωί. με σκοπό να κάψουν περισσότερο λίπος.

Η αλήθεια είναι πως η διεξαγωγή πρωινής προπόνησης σε κατάσταση νηστείας, είναι μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιείται ώστε να καεί το σώμα το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν βεβαίως αυτός είναι ο στόχος και όχι η μυϊκή ανάπλαση.

Διότι μια τέτοια προπόνηση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον μυϊκό καταβολισμό, δηλαδή την απώλεια μυϊκής μάζας για κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος η προπόνηση να μην μπορεί να βγει εις πέρας λόγω κόπωσης και αδυναμίας. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται η κατανάλωση ενός μικρού σνακ πριν την άσκηση, προς αναπλήρωση των ενεργειακών αναγκών.

Χρειάζομαι ενεργειακά ποτά και την προπόνηση; Αν η άσκηση διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά δεν χρειάζεστε κάτι τέτοιο. Τα ενεργειακά ποτά αφορούν όσους προπονούνται για πάνω από μία ώρα- για όσους η προπόνηση διαρκεί λιγότερο, το απλό νερό καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ενυδάτωσης.

Αν ωστόσο είστε από εκείνους που ιδρώνουν αρκετά κατά τη διάρκεια της προπόνησης προτιμήστε ένα ισοτονικό ποτό, που θα σας ενυδατώσει και θα αναπληρώσει και τις ανάγκες σας για ηλεκτρολύτες. Η καφεΐνη έχει βρεθεί επίσης ότι βελτιώνει την προπόνηση, γι’ αυτό ο καφές και το τσάι μπορούν επίσης να υπολογιστούν ως υγρά για την αναπλήρωση των αναγκών του αθλητή κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η πρόσληψη επίσης βιταμινών και μετάλλων αυξάνεται για κάποιον που ασκείται πολύ και συστηματικά, καθώς αυξάνονται και οι ενεργειακές του ανάγκες. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ποικιλία τροφίμων στη διατροφή του αθλητή και απαραιτήτως τροφίμων από την ομάδα των φρούτων και των λαχανικών, των δημητριακών ολικής άλεσης, των χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών, των πουλερικών, του άπαχου κρέατος και των θαλασσινών.

Και τι γίνεται αφού τελειώσει η προπόνηση;

Ας μην ξεχνάμε το γεύμα αναπλήρωσης, που είναι πολύ σημαντικό. Ο αθλητής, πολλές φορές υπερεκτιμά τις ενεργειακές του απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να παίρνει βάρος. Το καλύτερο γεύμα αναπλήρωσης μετά την άσκηση πρέπει να περιλαμβάνει και υδατάνθρακες και πρωτεΐνη και συνίσταται να καταναλωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά το τέλος της προπόνησης.

Μια πολύ καλή λύση είναι το γάλα χαμηλών λιπαρών σκέτο ή με δημητριακά ή τα smoothies με φρούτα ή αυγό με ψωμί ολικής αλέσεως. Αν ωστόσο είναι δύσκολο να καταναλωθεί τροφή αμέσως μετά την προπόνηση, καλό θα ήταν να καταναλωθεί τουλάχιστον ένα σνακ με βάση τους υδατάνθρακες μέσα στην πρώτη μισή ώρα, όπως ένα φρούτο ή λίγα δημητριακά και πρωτεΐνη μέσα στις επόμενες δύο ώρες.

Πηγή: mednutrition.gr

Μειωμένες οι θερμίδες αν γυμναστείτε μετά το φαγητό

Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη
Ένα γεύμα με πολλά λιπαρά ενδεχομένως να μη κάνει κακό στη σιλουέτα σας αν αμέσως μετά γυμναστείτε, αποφαίνεται μικρή ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Medicine and Science in Sports and Exercise.

Οι ερευνητές του Νομαρχιακού Πανεπιστημίου του Κιότο διαπίστωσαν ότι το περπάτημα και η ελαφριάς μορφής γυμναστική μια ώρα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, τα λιπαρά του αίματος που αυξάνονται μετά την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων. Επίσης η γυμναστική μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει και τις αυξήσεις των επιπέδων των τριγλυκεριδίων αποτελεσματικότερα, απ’ ότι η γυμναστική πριν το φαγητό.

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδραση της γυμναστικής στα επίπεδα των λιπαρών του αίματος αμέσως μετά το φαγητό.

Πηγή: omorfamystika

Αλήθειες και μύθοι για τη χορτοφαγία

Για κάποιους αποτελεί στάση ζωής
«Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι» έχει πει ένας διάσημος χορτοφάγος, το πρώην «σκαθάρι», Πολ Μακάρτνεϊ. Και πράγματι είναι πολλοί εκείνοι, των οποίων η αγάπη για τα ζώα, τους έκανε να σταματήσουν να τρώνε κρέας.

Είκοσι έξι χρόνια δεν τρώει κρέας η 45χρονη Σόφι, καταστηματάρχης στο κέντρο της Αθήνας, που άρχισε τη χορτοφαγία από την υπερβολική αγάπη της στα ζώα. Στη δίαιτά της περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τρώει και ψάρι.

Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας και οι πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έκανε έδειξαν ότι δεν έχει κάποιες ελλείψεις. Όσο για το αν είναι περιορισμένες οι επιλογές της σε πιάτα, λόγω της απουσίας κρέατος από τη διατροφή της, η ίδια λέει ότι η ελληνική κουζίνα και η μεσογειακή διατροφή έχουν τόση ποικιλία σε συνταγές χωρίς κρέας που δεν ένιωσε ποτέ μονοτονία.

Η 50χρονη Μαρία, καθηγήτρια, αποφάσισε τα δύο τελευταία χρόνια να αφαιρέσει το κρέας από τη διατροφή της μετά από προτροπή μιας φίλης της γιατρού.

«Έκρινε πως δεδομένης της ηλικίας μου, των προβλημάτων υγείας που έχω, του φορτωμένου προγράμματος εργασίας, καθώς και της αλλαγής της προσωπικής μου ζωής, λόγω διαζυγίου, το να κόψω το κρέας θα μείωνε τον κίνδυνο να επιβαρύνω ακόμη περισσότερο τον οργανισμό μου. Δέχτηκα και εννοείται ότι δεν αισθάνθηκα ποτέ καμία στέρηση», περιγράφει στο ΑΜΠΕ τη νέα διατροφική της εμπειρία χωρίς κρέας. Συνεχίζει όμως, να καταναλώνει ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην Ελλάδα, πολλοί είναι και οι νέοι που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτης του MedNutrition, Μαρία Ζερβού, που επισημαίνει ότι αυτή η στροφή προς τη χορτοφαγική ή φυτοφαγική δίαιτα εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό και την περιβαλλοντολογική συνείδηση, που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η χορτοφαγία είναι ένας είδος διατροφής από την οποία έχει αποκλειστεί η κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους. Στις πιο αυστηρές μορφές της αποκλείονται τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φυτοφάγων, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

Οι αυστηρά φυτοφάγοι, οι οποίοι λαμβάνουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από φρούτα, δημητριακά, όσπρια, σπόρους,

Οι ωοφυτοφάγοι, που συμπεριλαμβάνουν και τα αυγά στη διατροφή τους

Οι λακτοφυτοφάγοι, που καταναλώνουν επιπρόσθετα στη διατροφή τους το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι ωογαλακτοφυτοφάγοι, που τρώνε και τα αυγά και τα προϊόντα του γάλακτος

Οι ψαροφυτοφάγοι, που καταναλώνουν και το ψάρι στο διαιτολόγιό τους και

Οι ημιφυτοφαγοι, που συμπεριλαμβάνουν και το ψάρι και τα πουλερικά και αυτή η κατηγορία είναι η πιο διαδεδομένη.

Στον αντίποδα, ο ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, Χρήστος Μπέης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ελλιπή διατροφή η χορτοφαγία, καθώς δεν περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι οι ζωικές και δεν επαρκεί για την πρόσληψη όλων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Από τις πιο σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, λέει ότι είναι η έλλειψη σιδήρου και η έλλειψη Β12, μεγάλης σημασίας για το νευρικό σύστημα. «Δεν είναι κακή διατροφή, αλλά δεν είναι πλήρης και σίγουρα δεν μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι», υπογραμμίζει ο κ. Μπέης.

Το είδος της φυτοφαγίας που ακολουθεί κάποιος, επισημαίνει η κ. Ζερβού, καθορίζει και τα επίπεδα πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών, δηλαδή, όσο περιορίζονται οι ομάδες τροφίμων, τόσο πιο δύσκολα θα καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου σε θρεπτικά συστατικά.

«Ένας φυτοφάγος, λοιπόν, πρέπει να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες του σωστού είδους πρωτεΐνης. Ο αυστηρά φυτοφάγος πρέπει να λαμβάνει τις φυτικές τροφές που έχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες, ώστε να μην περιοριστεί η ανάπτυξη των πρωτεϊνικών δομών του σώματος, η σύνθεση των ενζύμων των ορμονών, των αντισωμάτων και η παραγωγή μητρικού γάλακτος για τις γυναίκες που θηλάζουν. Αυτό επιτυγχάνεται αν γίνει ο σωστός συνδυασμός τροφίμων», υπογραμμίζει.

Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη ριβοφλαβίνη που υπάρχει στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κόκκινο κρέας, βοηθάει στον καταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης είναι σημαντική για ένα υγιές δέρμα, μάτια και καθαρή όραση. Στην περίπτωση των αυστηρών φυτοφάγων, η ριβοβλαφίνη θα πρέπει να λαμβάνεται από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η βιταμίνη Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη (η μορφή τηςΒ12 στον άνθρωπο) είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, καθώς και για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε έλλειψή της παρουσιάζονται διαταραχές στο νευρικό σύστημα και κακοήθης αναιμία. Οι αυστηρά φυτοφάγοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη βιταμίνη, οπότε είναι αναγκαίο να καταναλώνουν ενισχυμένο γάλα σόγιας, ενισχυμένα δημητριακά πρωινού ή ένα συμπλήρωμα της Β12. Οι αυστηρά φυτοφάγοι, αν δεν εκτίθενται στον ήλιο, θα χρειαστούν επίσης και συμπληρώματα της λιποδιαλυτής βιταμίνης D, η οποία δεν βρίσκεται στις φυτικές τροφές.

Μπορεί επίσης στους φυτοφάγους να παρουσιαστούν ανεπάρκειες σε ανόργανα συστατικά, όπως στο σίδηρο, στο ασβέστιο και στον ψευδάργυρο. Φυτικές τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, είναι τα φιστίκια, τα φασόλια, η φάβα, οι χουρμάδες, ο χυμός από δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και πολλά δημητριακά εμπλουτισμένα σε σίδηρο. Οι φυτικές τροφές, πλούσιες σε ασβέστιο, είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι. Πλούσιες σε ψευδάργυρο φυτικές τροφές είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι και τα καρότα.

Στα θετικά πάντως, της διατροφής των φυτοφάγων, σύμφωνα με πολλές μελέτες, όπως αναφέρει η κ. Ζερβού, συγκαταλέγεται η μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών ασθενειών, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του ζαχαρώδους διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
newsbeast.gr