Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Summer health: Κράτα μακριά τους μύκητες στα πόδια

Μην αφήσεις τους μύκητες να κάνουν πάρτι στα δικά σου πόδια. Οι σαγιονάρες σου μπορεί να σε σώσουν…
Πάρε τα κατάλληλα μέτρα πριν βρεθείς… αιχμάλωτη στις επώδυνες επιπλοκές που προκαλούν οι μολύνσεις στα κάτω άκρα. H δερματολόγος Βάλια Μουσάτου σε συμβουλεύει πώς θα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα…
Οι μύκητες δεν κάνουν διακρίσεις. Ούτε τα πεντάστερα ξενοδοχεία με τις πολυτελείς πισίνες ούτε οι άρτια οργανωμένες παραλίες πρέπει να σε εφησυχάζουν, αφού τα μικρόβια στα πόδια μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη, αρχίζοντας το καταστροφικό τους έργο, ακόμη και αν όλα γύρω σου είναι φαινομενικά πεντακάθαρα. Ειδικά αν συνηθίζεις να κυκλοφορείς ξυπόλητη, περιλαμβάνεσαι αυτόματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μυκητίαση, μια χρόνια και επώδυνη πάθηση, που παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να σε ανησυχήσουν;
Πρώτο ενδεικτικό σημάδι θεωρείται η έντονη κακοσμία που επιμένει, επόμενο στάδιο είναι η φαγούρα συνδυαστικά με πόνο ανάμεσα στα δάχτυλα και στο τελικό στάδιο μιλάμε για ανοιχτές πληγές έως και παραμορφώσεις σε νύχια και δέρμα.
Πώς θα προλάβεις μια μυκητίαση:
- Σκούπιζε σχολαστικά τα πόδια σου μετά από κάθε επαφή σου με το νερό και ειδικά τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα.
- Φόρα πάντα τις σαγιονάρες σου στην πισίνα ή τις ντουζιέρες.
- Πες «όχι» στα αθλητικά παπούτσια ή σε άλλα κλειστά υποδήματα και, αν αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί, θυμήσου να φοράς βαμβακερές κάλτσες τις οποίες θα πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία.
- Να έχεις τη δική σου πετσέτα μόνο για τα πόδια και να την αλλάζεις συχνά.
Πώς θεραπεύεται η μόλυνση
Για τις απλές μυκητιάσεις η διάρκεια τις θεραπείας είναι συνήθως 2 εβδομάδες και στη συνέχεια γίνεται συντήρηση με προστατευτικές πούδρες. Γενικά όμως, η μυκητίαση απαιτεί επίπονη και μακράς διάρκειας θεραπεία (από 4 έως 12 εβδομάδες). Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις τη θεραπεία που θα σου δοθεί από το δερματολόγο ως το τέλος, γιατί οι περισσότεροι αμελούν ή διακόπτουν τη χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων τις πρώτες ημέρες που τα συμπτώματα υποχωρούν και η μόλυνση επανακάμπτει δριμύτερη.
Kind Reminder Φρόντιζε πάντα τα πόδια σου να είναι ενυδατωμένα και καθαρά. Απευθύνσου σε μια ειδική του πεντικιούρ, η οποία θα μπορέσει να σε κατατοπίσει για την υγεία των νυχιών σου και τους πιθανούς τρόπους βελτίωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για απαλά, υγιή πόδια είναι και το πεντικιούρ που μπορείς εύκολα με τα κατάλληλα εργαλεία να το κάνεις και στο σπίτι μόνη σου.
www.shape.gr