Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ. Γράφει ο Ανδρέας Καψής (BB, champion)

Για να βελτιοποιήσετε τη μύ'ι'κή αύξηση και την αύξηση της δύναμης σας έχει μεγάλη σημασία ο κατάλληλος χρόνος μυ'ι'κής ανάρρωσης. Τυπικά είναι αντιπαραγωγικό να προπονείτε ένα μυ πάλι πρίν ακόμα να αναρρώσει πλήρως από την προπόνηση. Η μυ'ι'κή ανάρρωση απαιτεί ορισμένα στάδια που ξεκινούν αμέσως μετά από μια προπόνηση και συνεχίζουν για μερικές ημέρες ανάλογα από το πόσο έντονα προπονήθηκε ο μυς. Όσο πιο έντονη είναι η προπόνηση τόσο πιο μεγάλη είναι η καταπόνηση της μυ'ι'κής ίνας και τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεστε για να αναρρώσετε πλήρως. Ο γενικός κανόνας που ακολουθούν οι περισσότεροι αθλητές είναι να επιτρέπετε το λιγότερο 48 ώρες ξεκούρασης πρίν προπονήσετε πάλι την ίδια μυ'ι'κή ομάδα.
Πολλοί αθλητές επιτρέπουν και επτά ημέρες ξεκούρασης για μεγάλα σημεία του σώματος. Το bodybuilding είναι ατομική προσπάθεια ωστόσο αυτό που είναι λειτουργικό για έναν αθλητή μπορεί να μην είναι αναγκαία λειτουργικό για κάποιον άλλο. Όπως όταν μια προπονητική μέθοδος δεν είναι κατάλληλη, ένα πρόγραμμα ανάρρωσης δεν είναι αναγκαίο να είναι κατάλληλο. Είναι αλήθεια ότι ο ευκολότερος τρόπος για να εξασφαλίσετε αρκετή ανάρρωση για τις μυ'ι'κές ίνες είναι να αποφύγετε να τις προπονήσετε πάλι για μια ολόκληρη εβδομάδα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι επτά ημέρες είναι η μέγιστη περίοδο ξεκούρασης. Εάν δεν επιτρέπετε αρκετό χρόνο ανάρρωσης μπορεί να είναι καταστρεπτικό για την προοδό σας στο γυμναστήριο αλλά η πολύ ξεκούραση μπορεί επίσης να περικόψει τις μυ'ι'κές αυξήσεις όπως υπαγορεύεται από τη φυσιολογία της μυ'ι'κής ανάρρωσης και της αύξησης. 
Αμέσως αφού προπονήσετε τους μύες, τα γονίδια μέσα στις μυ'ι'κές ίνες ενεργοποιούνται εγκαινιάζοντας πολλές διαδικασίες που οδηγούν σε αύξηση της μυ'ι'κής μάζας. Ενεργοποιώντας τα μυ'ι'κά γονίδια δεν είναι σαν να ανοίγετε ή να κλείνετε ένα διακόπτη. Υπάρχουν ορισμένα επίπεδα ενεργοποίησης. Τα περισσότερα γονίδια μένουν ενεργοποιημένα μόνο για μερικές ημέρες μετά την προπόνηση. Εάν περιμένετε να προπονήσετε ένα μυ μέχρι αυτός και τα γονίδια του να ξεκουραστούν πλήρως τότε αρχίζετε από το μηδέν την επόμενη φορά που θα προπονηθείτε. Ωστόσο εάν προπονήσετε ένα μυ πριν η γονιδιακή ενεργοποίηση επιστρέψει στα επίπεδα ξεκούρασης μπορείτε να περιμένετε μεγαλύτερες αυξήσεις. Θα προσδιορίσουμε τα επίπεδα ξεκούρασης της γονιδιακής δραστηριότητας στη μηδενική αξία για μια μυ'ι'κή ομάδα και τη γονιδιακή δραστηριότητα ακολουθούμενη αμέσως απο μια προπόνηση που θα προσδιοριστεί αριθμητικά με την αξία 100. Μετά από μία ή δύο ολόκληρες ημέρες ανάρρωσης η δραστηριότητα μπορεί να πέσει στο 75. Έως την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα μπορεί να είναι ως το 25. Μετά από αυτό μπορεί να επισρέψει στο μηδέν.
Εάν προπονήσετε πάλι αυτή τη μυ'ι'κή ομάδα όταν η γονιδιακή δραστηριότητα είναι στο μηδέν τότε πιθανό να αυξήσετε μόνο το επίπεδο του έως το 100. Ωστόσο εάν το προπονήσετε μετά από τέσσερις ή πέντε ημέρες όταν η γονιδιακή δραστηριότητα είναι ακόμα στο 25ίσως να μπορέσετε να αυξήσετε τη γονιδιακή δραστηριότητα έως το 125. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση στη μυ'ι'κή μάζα και τη δύναμη. Τότε γιατί να μην προπονείστε μετά από μια ή δύο ημέρες ξεκούρασης και να φτάνετε τη γονιδιακή δραστηριότηταως το 175; Επειδή ακόμα δεν θέλετε να προπονείτε ένα μυ πριν ακόμα αναρρώσει πλήρως. Η κανονική μυ'ι'κή αύξηση δεν θα συμβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η φάση της ανάρρωσης.
 ifitnessbook.com

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ SMITH

ο μηχάνημα Smith είναι από τα πιο κοινά μηχανήματα με βάρη που μπορεί να βρει κανείς στα γυμναστήρια και στα health clubs. Αρέσει σε όσους γυμνάζονται, γιατί καθιστά πιο εύκολη την εξισορρόπηση των βαρών στις σύνθετες ασκήσεις με βάρη, όπως στα καθίσματα, και γιατί είναι ασφαλέστερο για να κάνει κανείς πλειομετρικές ασκήσεις για τους ώμους. Μια εμβιομηχανική ανάλυση του μηχανήματος Smith, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μοντέλα με αντίβαρο είναι καλύτερα για τους αθλητές. Οι προπονητές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί με την τεχνική που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των επαναλήψεων με πολλά βάρη, ώστε να αποφύγουν τους τραυματισμούς. Το μηχάνημα Smith αποτελεί εξαίρετη επιλογή για τους αθλητές, γιατί μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών, καθώς και την ανάγκη περεταίρω ειδικών ασκήσεων. Μερικοί προπονητές, ωστόσο, διαφωνούν. 
 ifitnessbook.com

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ SUPER ΓΡΑΜΜΩΣΗ!!!!

Η μόδα των τελευταίων ετών επιβάλλει μια τάση προς το καλλίγραμμο σώμα στις γυναίκες  και το γραμμωμένο στους άνδρες. Κάθε φορά που πλησιάζει το καλοκαίρι, όλοι προσπαθούν μανιωδώς να χάσουν όλα τα περιττά κιλά του χειμώνα. Τρέχουν στα γυμναστήρια, κάνουν δίαιτες – αστραπή ή μένουν νηστικοί όλη την ημέρα, με την ελπίδα ότι σε ένα μήνα που θα βγουν στην παραλία θα έχουν τους πολυπόθητους γραμμωμένους κοιλιακούς… 
 
Μέγα λάθος! Το σίγουρο είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα καταβολίσουν τη μυική τους μάζα, επηρεάζοντας αρνητικά τον μεταβολισμό τους. Η διαδικασία της γράμμωσης είναι μακροπρόθεσμη και απαιτεί σωστό προγραμματισμό και υπομονή.
Ο ουσιαστικός στόχος της γράμμωσης, είναι η μείωση του σωματικού λίπους. Η διατροφή παίζει μείζονα ρόλο για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, παρ’ όλα αυτά η γράμμωση βασίζεται στον κατάλληλο συνδυασμό διατροφής και σωματικής άσκησης. Αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.
Ο ρυθμός απώλειας λίπους  δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,7% του συνολικού μας βάρους ανά βδομάδα. 
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα της διατροφής. Όσο κάποιος ακολουθεί ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο, θα πρέπει να προσλαμβάνει την συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού του.
 
Πιο αναλυτικά:
Επιλέξτε σωστά το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε: 
•    Πολύσπορο ψωμί,
•    πατάτες (κατά προτίμηση γλυκοπατάτες, που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη),
•    καστανό ρύζι (αναποφλοίωτο),
•    ζυμαρικά ολικής αλέσεως,
•    όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια, αρακάς),
•    και νιφάδες βρώμης, πρέπει είναι στις πρώτες μας επιλογές. Αποφύγετε το άσπρο αλεύρι, τη ζάχαρη και τις υγρές θερμίδες (ροφήματα με πολλές θερμίδες). Επιλέξτε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.
 
Τα λαχανικά (με έμφαση στα ινώδη) και μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα γεύματά σας: 
•    άπαχο ή ημίπαχο στραγγιστό γιαούρτι  
•    αυγό
•    άπαχο κρέας πουλερικών
•    άπαχο κόκκινο κρέας (π.χ. ψαρονέφρι, φιλέτο μόσχου)
•    ψάρια
 
Όσον αφορά στις πηγές λίπους, που καταναλώνετε, αυτές θα πρέπει να είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή: 
•    ωμοί ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια) σε μικρές ποσότητες
•    σογιέλαιο
•    σπόροι (λιναρόσπορος)
•    αβοκάντο
•    εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
•    μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα)
 
Η συχνότητα και το πλήθος των γευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να κάνετε 5-6 μικρά γεύματα ημερησίως, με διαφορά μεταξύ τους 2-3 ωρών. Ο τρόπος αυτός, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, άρα θα αποτραπούν οι υπογλυκαιμίες και η έλλειψη ενέργειας και διάθεσης που παρατηρείται συνήθως σε υποθερμιδικές δίαιτες. Επίσης, με τη μέθοδο αυτή εκμεταλλευόμαστε την θερμογενετική δράση που δημιουργείται κατά την διάρκεια της πέψης, αυξάνοντας τις εσωτερικές μας καύσεις.
Η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης νερού είναι απαραίτητη για την απώλεια λίπους, ειδικά σε ένα ασκούμενο άτομο. Πρέπει επομένως να καταναλώνονται τουλάχιστον 10-12 ποτήρια την ημέρα.
Ο επόμενος παράγοντας είναι η άσκηση. Ακούμε συχνά την κλασική ατάκα «έκανα 500 κοιλιακούς σήμερα». Η αλήθεια όμως είναι, ότι και 1.000 κοιλιακούς την ημέρα να κάνουμε, εάν δεν κάνουμε αερόβια άσκηση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταπονούμε το μυοσκελετικό μας σύστημα. Για να φανούν οι κοιλιακοί, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό λίπους του σώματος, π.χ. για να είναι διακριτοί οι κοιλιακοί ενός άνδρα πρέπει το ποσοστό λίπους να κατέβει κάτω απο το 12%. Κι αυτό επιτυγχάνεται, κατα κύριο λόγο, με αερόβια άσκηση.
Μερικές από τις πιο απλές επιλογές, είναι το χαλαρό τρέξιμο ή τζόκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι. Για τα τους πιο προχωρημένους, τα σπριντ και οι διαλλειματικές ασκήσεις είναι μια ακόμη επιλογή. Ο ρυθμός της άσκησης καθορίζει την αναλογία λίπους-υδατανθράκων που καταναλώνονται κατά τη διάρκειά της.
Ο ιδανικότερος ρυθμός για την μεγιστοποίηση της καύσης λίπους είναι άσκηση «μέτριας έντασης - μεγάλης διάρκειας» (περίπου 65% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας). Κι αφού μιλάμε για διάρκεια, που είναι και το κλειδί της διαδικασίας καύσης λίπους, 45’ συνεχόμενης άσκησης αρκούν για γρήγορα αποτελέσματα.
 
Ποια είναι η ιδανική ώρα για αερόβια άσκηση;
H πρωινή άσκηση είναι η ιδανικότερη από πολλές απόψεις. 
•    Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας στην αρχή της ημέρας, με αποτέλεσμα να γεμίζετε αυξημένη διάθεση και ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα. 
•    Αν κάνετε την γυμναστική αας το πρωί, πριν από όλες μας τις υποχρεώσεις, δεν θα υπάρχει δικαιολογία στον εαυτό σας ότι «δεν προλάβατε να ασκηθείτε»
Σύμφωνα με μελέτες, ωστόσο, η ζώνη ώρας με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.
Ακόμα ένα tip για να μην ξεφεύγετε από το πρόγραμμα σας είναι να κάνετε καθημερινά καταγραφή των τροφίμων και μερίδων που καταναλώνετε, και στο τέλος της βδομάδας να βλέπετε την πρόοδό σας.
 
Και μετά την απώλεια λίπους τι;
Έστω ότι χάσατε το λίπος που θέλατε. Μετά πώς συνεχίζετε; Τρώτε όπως πριν; 
Όχι βέβαια. Για να διατηρήσετε ένα γραμμωμένο κορμί, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.
 
πηγη:mednutrition.gr

Υψηλής έντασης διαλειμματική αερόβια προπόνηση (HIIT)

Τι είναι η HIIT;

ΗΙΙΤ σημαίνει High Intensity Interval training, δηλαδή υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση και αναφέρεται σε αερόβια άσκηση. Η φιλοσοφία της είναι ότι ο οργανισμός επωφελείται περισσότερο όταν η αερόβια άσκηση έχει μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη διάρκεια απ΄ ότι αερόβια χαμηλής έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας. Φυσικά η ύπαρξη αερόβιας υψηλής έντασης δεν είναι πανάκεια, και μπορεί να συνυπάρχει με την αερόβια χαμηλής ή μεσαίας έντασης στο πρόγραμμα ενός αθλητή.

Η ένταση μιας αερόβιας άσκησης μπορεί να μετρηθεί (και) από τον αριθμό των σφυγμών του αθλητή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Γενικά στην ΗΙΙΤ ένας επιθυμητός στόχος σφυγμών είναι το 90% των μέγιστων σφυγμών του αθλητή, τους οποίους κάποιος μπορεί να βρει αφαιρώντας την ηλικία του από το 220. Για παράδειγμα όταν κάποιος είναι 25 χρονών, οι μέγιστοι χτύποι της καρδιάς του είναι 220-25= 195 το λεπτό, άρα με την ΗΙΙΤ στοχεύει σε 195 Χ 90%= 175-176 χτύπους το λεπτό.

Η ΗΙΙΤ γενικά αναφέρεται σε αθλητές με σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Αν κάποιος είναι σχετικά αρχάριος στην αερόβια υψηλής έντασης, καλό είναι να περάσει πρώτα μια περίοδο προσαρμογής με κάποια πιο ήπια μορφή αερόβιας, πριν «μπει» στην High Intensity Interval Τraining αερόβια.


Ποια τα οφέλη της ΗΙΙΤ ;

1. Πολύ αυξημένη καύση θερμίδων σε σχέση με την αερόβια χαμηλής ή μεσαίας έντασης.
2. Σημαντική αύξηση του μεταβολισμού για τις επόμενες 24 ώρες, σε αντίθεση με την χαμηλής μεσαίας έντασης αερόβια, που αυξάνει το μεταβολισμό πολύ λιγότερο.
3. Μεγαλύτερη αύξηση έκκρισης αυξητικής ορμόνης απ’ ότι η μεσαίας έντασης αερόβια *
4. Αύξηση εκρηκτικότητας και μέγιστης επίδοσης σε καταστάσεις που απαιτούν γρήγορη αντίδραση (πχ αθλήματα)


Σε ποια είδη αερόβιας μπορεί να εφαρμοστεί η ΗΙΙΤ ;

Μπορεί να εφαρμοστεί σε διάδρομο γυμναστικής (οριζόντιο ή επικλινή), σε ποδήλατο (κανονικό ή γυμναστικής), στα steps, σε τρέξιμο σε στίβο, στην κολύμβηση κτλ . Επίσης η ΗΙΙΤ φιλοσοφία προπόνησης μπορεί να εφαρμοστεί και στα περισσότερα αθλήματα.


Ποίο είναι ένα τυπικό πρόγραμμα HIIT ;

Σε αυτή την ερώτηση υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις. Ένας τρόπος είναι ο παρακάτω :
Προθέρμανση : jogging στο 60-65 % των μέγιστων παλμών για 3-4 λεπτά, αφού προηγηθούν 1-2 λεπτά απλού περπατήματος
«Άσκηση» : 30 δευτερόλεπτα στο 90%
«Ξεκούραση» : 60 δευτερόλεπτα ελαφρώς γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό jogging
«Άσκηση» : 30 δευτερόλεπτα στο 90%
«Ξεκούραση» : 45 δευτερόλεπτα περπάτημα ή χαλαρό jogging

Αυτός ο κύκλος άσκηση – ξεκούραση γίνεται περίπου 5-6 φορές. Οι παραλλαγές είναι αρκετές, με βασικό χαρακτηριστικό την γρήγορη εναλλαγή άσκησης – ξεκούρασης και τον στόχο των 90% χτύπων σε σχέση με το μέγιστο.

Αν θέλετε την προσωπική μου εμπειρία, με βολεύει περισσότερο περίπου 45 άσκησης και 1 λεπτό ξεκούρασης, η οποία είναι περπάτημα στα περίπου 6,5 χμ/ ώρα. Όλο το πρόγραμμα το κάνω συνήθως σε ελαφρώς επικλινή διάδρομο, για μεγαλύτερη καύση θερμίδων.


Η ΗΙΙΤ χρειάζεται προετοιμασία;

Καλό είναι, για αποφυγή τραυματισμών, πριν την ΗΙΙΤ να γίνονται κάποιες διατάσεις ( κυρίως στα πόδια) και η προθέρμανση που αναφέρθηκε στην προηγούμενη ερώτηση . Επίσης καλό είναι να γίνεται σε ημέρες που ο αθλητής είναι σωματικά έτοιμος για άσκηση υψηλής έντασης ( να έχει κοιμηθεί καλά, να είναι ξεκούραστος κτλ.).
 Bodybuilders.gr