Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Μέθοδος Tomatis! Άλλαξε τη ζωή σου, διώξε την κατάθλιψη... ακούγοντας συγκεκριμένη μουσική!


Λοιπόν... Άκου... Άκου καλά... Γιατί μπορείς να καταπολεμήσεις την κακή ψυχολογία, να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση, να αλλάξεις τη ζωή σου, απλά εκπαιδεύοντας σωστά την ακοή σου. Και όλα αυτά με τη μέθοδο Tomatis!

 O γάλλος ωτορυνολαρυγγολόγος Alfred Tomatis, από όπου πήρε και το όνομα η μέθοδος, απέδειξε τη σημαντική επίδραση που έχει στην ψυχική μας ισορροπία, αλλά και στη σωματική μας υγεία, το να ακούμε συνειδητά τους ήχους και να κατανοούμε το περιεχόμενό τους.

 Γιατί μέσα στον πανικό της σύγχρονης ζωής, τελικά ακούς πολλά, αλλά ουσιαστικά σχεδόν τίποτα...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ TOMATIS
 Υπάρχουν ειδικά Κέντρα Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας στα οποία μπορεί κάποιος να απευθυνθεί. Όχι δεν έχει βελόνες, ούτε περίεργα μηχανήματα. Το μόνο που θα σου ζητήσουν είναι να φορέσεις ειδικά ακουστικά, τα λεγόμενα "ηλεκτρονικά αυτιά" και να ακούσεις μουσική.

 Χαλάρωσε στην πολυθρόνα σου και άκουσε τη μουσική που έχουν επιλέξει ειδικά για τη θεραπεία, όσο το ηλεκτρονικό αυτί ρυθμίζει και πάλι τον τρόπο με τον οποίο ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου. Συγχρονίζει τον εγκέφαλο και τον διεγείρει ώστε να μπορεί να αντιδράσει καλύτερα και να λύσει τα προβλήματα που μπορεί να σε απασχολούν.Η μέθοδος περιλαμβάνει 3 στάδια:
 - Ακουστικό τεστ: Πρόκειται για μια εξέταση που θα χαρτογραφήσει το αυτί, δίνοντας στον ειδικό όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να σχεδιάσει τη μουσική σου θεραπεία.

 - Κύκλοι θεραπείας: Η θεραπεία ξεκινά με τη συμμετοχή σου στους λεγόμενους κύκλους. Ακούς μουσική για αρκετή ώρα, φορώντας το ηλεκτρονικό αυτί. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, μπορείς ακόμη και να κοιμάσαι! Μεσολαβούν κάποια διαλείμματα, απαραίτητα για να "συνειδητοποιήσει" το μυαλό σου την αλλαγή και στη συνέχεια ξεκινά άλλος κύκλος. Ο αριθμός των κύκλων εξαρτάται από την ένταση του προβλήματος.

 - Ασκήσεις: Υπάρχουν όμως και συνεδρίες όπου απαιτείται η ενεργή συμμετοχή σου. Για παράδειγμα να διαβάσεις ένα κείμενο και να ακούσεις τη φωνή σου, μέσα από ηχητική επεξεργασία. Με τον τρόπο αυτό διορθώνεις την τονικότητα, τον τρόπο που μιλάς, τη σαφήνεια κτλ.

 ΣΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;
 Παρακολουθώντας λοιπόν τα ειδικά μαθήματα, θα μπορέσεις να λύσεις κάποια προβλήματα που σε απασχολούν αλλά και να βελτιώσεις τις... επιδόσεις σου σε κάθε τομέα της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος θα σε βοηθήσει:
 1. Όταν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε μία εργασία. Είναι εκείνες οι φορές που αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να στρέψεις την προσοχή σου σε μια δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα κουραστικό. Ή ακόμη η δυσκολία να μπορέσεις να διαμοιράσεις την προσοχή σου μεταξύ πολλών πληροφοριώνκαι πραγμάτων.

2. Όταν αισθάνεσαι ψυχολογική πίεση και έχεις κακή διάθεση. Πολλές φορές δημιουργείς μόνη σου ένα μηχανισμό προστασίας από τα εξωτερικά ερεθίσματα, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα και διαρκώς "πεσμένη" ! Και είναι τότε που δυσκολεύεσαι να οργανωθείς, να βάλεις σε τάξη τη ζωή σου, να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Ή ακόμη και να διεκδικήσεις αυτό που σου αξίζει, να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

 3. Όταν νιώθεις πως κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σε καταλάβει. Όλη η ηχορύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλό σου να αντιδρά αρνητικά σε κάθε ήχο που τον περιβάλλει και να γίνεται ευέξαπτος. Ένα αυτοκίνητο που κορνάρει, το χτύπημα μιας πόρτας, η βαβούρα ενός εστιατορίου. Ή ακόμη και η φωνή ενός συναδέλφου, ενός φίλου! Όλα αυτά σε κάνουν να κλείνεσαι, να μην ακούς πραγματικά αυτά που σου λένε, αλλά και να μην έχεις την αυτοπεποίθηση πως μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους γύρω σου.

4. Για να αισθάνεσαι πάντα πιο ευδιάθετη. Καταλαβαίνεις πως για να διατηρήσεις το σώμα σου υγιές πρέπει να κάνεις εξάσκηση. Το ίδιο συμβαίνει και με το μυαλό που πρέπει να παραμένει ενεργό και δραστήριο. Εφόσον το αυτί είναι το πιο σημαντικό κανάλι επικοινωνίας του ανθρώπινου σώματος με τον εγκέφαλο, καταλαβαίνουμε τον δύσκολο ρόλο του.5. Για να εξασφαλίσεις τις καλύτερες συνθήκες στο παιδί σου, σε μια εγκυμοσύνη. Είναι πια σίγουρο πως μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μεταδώσει στο έμβρυο όλη την παλέτα των συναισθημάτων της, τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βρίσκεται η γυναίκα στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση. "Παλιότερα στην Ελλάδα ο αυτισμός στα νεογέννητα ήταν 1 παιδί στα 1000. Σήμερα το ποσοστό έχει φτάσει στο 1% και αυτό οφείλεται στο ενδομήτριο στρες της μητέρας. Ή θα προσφέρουμε στο παιδί μας 9 μήνες στον παράδεισο ή 9 μήνες στην κόλαση" σημειώνει η κ. Ευαγγελοπούλου. Η μέθοδος Tomatis μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να έρθει στον κόσμο το πιο.... υγιές μωρό!

6. Για να μάθεις πιο εύκολα μια ξένη γλώσσα.  Κι όμως, αν θέλεις να τελειοποιήσεις την προφορά σου στα γαλλικά ή να δοκιμάσεις την τύχη σου σε μια ακόμη ξένη γλώσσα, η μέθοδος Tomatis θα σε βοηθήσει να κάνεις το μάθημα ξένων γλωσσών παιχνιδάκι. Μια γλώσσα είναι πριν από όλα μουσική, δηλαδή ένα σύνολο συγκεκριμένων ήχων. Μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορέσεις να προφέρεις στην εντέλεια κάποιες λέξεις και ήχους που σε δυσκολεύουν και έτσι να μάθεις πιο άνετα μια ξένη γλώσσα.Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΡ
 Ο Αλφρέντ Tomatis γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλία το 1920 και ασχολήθηκε με την Ωτορινολαρυγγολογία. Μετά από χρόνια έρευνας κατέληξε στην μέθοδο που πήρε το όνομά του και μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά να ακούς, αλλά και να επικοινωνείς. "Τραγουδάμε με το αυτί μας" έλεγε ο γάλλος γιατρός και μάλλον είχες δίκιο, αφού τη μέθοδό του εμπιστεύτηκαν η Μαρία Κάλας, ο Sting αλλά και ο Gerard Depardieu και η Juliette Binoche για να βελτιώσουν τη φωνή και το ταλέντο τους.

Info: Mάθε δωρεάν ό, τι σε ενδιαφέρει για την μέθοδο και πώς μπορεί να σε βοηθήσει κάθε Δευτέρα (20.00-21.30)  στα γραφεία του Κέντρου Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας, Λ. Αλεξάνδρας 79.  www.tlife.gr

Τα 10 εγκλήματα κατά του εαυτού σου... και η τιμωρία τους! Κυτταρίτιδα, ψωμάκια, κατακράτηση...


Το κατηγορητήριο είναι βαρύ! Κάθε μέρα επιδίδεσαι σε μια σειρά από βαρύτατα εγκλήματα κατά του ίδιου σου του εαυτού. Έχεις άραγε αντιληφθεί τη σοβαρότητα των πράξεών σου; Μικρές καθημερινές μαχαιριές στη σιλουέτα... Επιθέσεις κατά της υγείας και της καλής σου διάθεσης.

 Συντάξαμε με τη βοήθεια της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γεωργίας Καπώλη τα 10 πιο συνηθισμένα εγκλήματα που κάνει μια σύγχρονη γυναίκα. Και φυσικά κανένα έγκλημα δεν μένει ατιμώρητο. Μάθε ποιες είναι οι συνέπεις στο σώμα και την υγεία σου και άλλαξε τρόπο ζωής!

 1. Δεν τρώς φρούτα και λαχανικά
 Μην απορείς αν ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα. Αυτό φυσικά οφείλεται στην έλλειψη φυτικών ινών που σου χαρίζουν απλόχερα τα φρούτα και τα λαχανικά. Και δυσκοιλιότητα σημαίνει εμφάνιση κυτταρίτιδας. Plus: Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να συμπαρασύρουν το λίπος πριν ακόμη αυτό αποθηκευτεί στον οργανισμό.

Smart Tip: Προσπάθησε να βάζεις λαχανικά στα σάντουιτς σου. Και πιο νόστιμα θα γίνουν και δεν θα τα παραλείπεις από το φαγητό σου.

2. Παραγγέλνω συνέχεια από delivery
 Λάτρης της πίτσας και του club σάντουιτς; Σουβλάκια; Υποψήφια για περιττά κιλά και ψωμάκια. "Έχεις υψηλές πιθανότητες να γίνεις παχύσαρκη λόγω της αυξημένης πρόσληψης θερμίδων, λιπαρών και ζάχαρης. Α! Και μην ξεχάσω... όλα τα λιπαρά είναι η αρχή του κακού για την κυτταρίτιδα.Smart Tip: Δεν γίνεται να τα διαγράψεις τελείως από τη διατροφή σου... η διαιτολόγος προτείνει:
 Σαλάτα Σεφ (χωρίς σως)
 Σαλάτα Ceasars (χωρίς σως)
 2 Σουβλάκια καλαμάκια & σαλάτα εποχής ή 1 Τοστ με λαχανικά/ μπαγκέτα/ πίτα αραβική (τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, πιπεριά, ντομάτα, ελιές, μανιτάρια)
 Σπανακόπιτα
 Κλάμπ σαντουιτς (χωρίς πατάτες)

 3. Δεν ασχολείσαι καθόλου με τη γυμναστική
 Ό, τι δεν μπορεί να διορθώσει η σωστή διατροφή, μπορεί σίγουρα να το κάνει η άσκηση. Για αυτό πρέπει να ξέρεις πως τα ψωμάκια δεν θα φύγουν τελείως όσες δεήσεις και να κάνεις, αν δεν αρχίσεις τη γυμναστική. "Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την άστατη διατροφή οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και λίπους, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην υψηλή πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών" αναφέρει η Γεωργία Καπώλη.

Smart Tip: Υπάρχουν και εναλλακτικές μορφές γυμναστικής που μπορούν να σε συναρπάσουν. Κανε κλικ εδώ για να τις ανακαλύψεις.4. Δεν πίνεις όσο νερό χρειάζεσαι καθημερινά
 Μην απορείς αν αισθάνεσαι συνέχεια το στόμα σου ξερό, τσούζουν τα μάτια σου ή υποφέρεις από πονοκεφάλους! Το νερό είναι πηγή ζωής και αυτό είναι κυριολεξία! Και φυσικά βοηθά τον μεταβολισμό σου να πάρει μπροστά. Ένα μόνο μπουκαλάκι (500ml) νερό μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό κατά 30%. Άσε που όσο λιγότερο νερό πίνεις, τόσο περισσότερο ο οργανισμός ζητά παχυντικές-λιπαρές τροφές. Κι αυτό βέβαια σημαίνει περισσότερα κιλά...

Smart Tip: Μπορείς να προμηθεύσεις τον οργανισμό σου με το απαραίτητο νερό πίνοντας τσάι και χυμούς χωρίς ζάχαρη

5. Τρως μονάχα μια φορά (την ημέρα)
 Νομίζεις πως τρως μόνο μια φορά... κι επειδή το στομάχι σου δεν μπορεί να μένει άδειο τόσες ώρες, το ρίχνεις στο τσιμπολόγημα. Ένα πατατάκι, ένα γλυκάκι κάτι μικρό! Όλα αυτά μαζί μας κάνουν χιλιάδες θερμίδες και καμία, μα καμία θρεπτική αξία. "Όσο πιο επιρρεπής στα τσιμπολογήματα και στην κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ είσαι, τόσο περισσότερο οδηγείσαι σε αύξηση βάρους" αναφέρει η διαιτολόγος.

Smart Tip: Πάντα υπάρχει χρόνος για να φας κάτι. Έστω κι αν είναι απλά ένα φρούτο. Άλλωστε μην ξεχνάς πως τα μικρά και συχνά γεύματα αδυνατίζουν. Κάνε κλικ εδώ για να βεβαιωθείς.6. Είσαι λάτρης των αλμυρών φαγητών
 Έχεις ακούσει για την κατακράτηση υγρών; Αισθάνεσαι συνεχώς φουσκωμένη και πρησμένη; Καλό είναι να το έχεις στο μυαλό σου την επόμενη φορά που πάρεις την αλατιέρα να προσθέσεις extra αλάτι στο φαγητό σου. Άσε που δεν θα πρέπει να περιμένεις να εξαφανιστεί η κυτταρίτιδα με αυτό τον τρόπο...

Smart Tip: Αντικατάστησε το αλάτι στη μαγειρική σου. Δοκίμασε να προσθέσεις περισσότερο λεμόνι, ξύδι, μυρωδικά και μπαχαρικά που θα δώσουν αντίστοιχη γεύση στο φαγητό


7. Δεν προλαβαίνεις να πάρεις πρωινό
 Πριν ακόμη φτάσει το μεσημέρι νιώθεις μια ακατανίκητη επιθυμία για ό, τι πιο παχυντικό μπορείς να βρεις, είσαι ήδη κουρασμένη και δεν μπορείς να αποδώσεις καθόλου στη δουλειά. Ναι! Όλα αυτά γιατί δεν πρόλαβες να φας πρωινό.

Smart Tip: Αν πιστεύεις πως δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνήσεις πιο νωρίς για να πάρεις πρωινό, κάνε έξυπνα την παραγγελία σου. Αντί για τυρόπιτα και καφέ, πάρε 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων, κουλούρι Θεσσαλονίκης και μια μπάρα δημητριακών!

8. Ξενυχτάς
 Η έρευνα μιλάει από μόνη της. "Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες σε σχέση με αυτές που κοιμόντουσαν 7 ή παραπάνω ώρες, ζύγιζαν 2.5 κιλά περισσότερο, είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες σημαντικά υψηλότερου βάρους, 15% περισσότερες πιθανότητες παχυσαρκίας και προσέλαβαν 15 κιλά μέσα σε 16 χρόνια" τονίζει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη. Μήπως σε έπιασε ξαφνική νύστα;Smart Tip: Ένα ποτήρι ζεστό γάλα και ένα ζεστό χαλαρωτικό ντους πριν το κρεβάτι θα σε φέρουν πιο γρήγορα στα πολυπόθητα "όνειρα γλυκά"

9. Δεν παραλείπεις να τρως κάθε μέρα γλυκό
 Ακόμη κι αν αφήσουμε στην άκρη την ταλαιπωρία που υποβάλεις τα δόντια σου, τα γλυκά είναι τόσο πλούσια σε λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη που αποκλείεται να γλιτώσεις τον εφιάλτη της ζυγαριάς. Άσε που η υπερβολική γλυκόζη από τα γλυκά θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της όρεξης για οτιδήποτε "τραβάει" η όρεξή σου.

Smart Tip: Κάνε έξυπνη επιλογή γλυκών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που δεν θα επιρεάσουν τόσο την όρεξή σου.

10. Πίνεις συχνά, πυκνά αλκοολούχα ποτά
 Αλκοόλ σημαίνει αφυδάτωση... αφυδάτωση σημαίνει μειωμένη ενυδάτωση, θαμπό δέρμα, ταλαιπωρημένα μαλλιά. Ποτό σε υπερβολή σημαίνει επίσης κίνδυνο στην υγεία σου. H αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ταχυκαρδία, γεγονός που κουράζει και επιβαρύνει την καρδιά, αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, αλλά και εμφάνιση καρκίνου.

Smart Tip: Για κάθε ποτήρι αλκόολ - που μεταξύ μας καλύτερα να είναι μπίρα ή κρασί - φρόντιζε να πίνεις ένα ποτήρι νερό. Έτσι και λιγότερο θα πιεις και δεν θα αφήσεις τον οργανισμό σου αφυδατωμένο.      www.tlife.gr