Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Διατροφικά λάθη κατά το ξεκίνημα ενός αρχάριου bodybuilder

Το bodybuilding είναι ένα άθλημα το οποίο γίνετε όλο και πιο δημοφιλές στο χώρο των γυμναστηρίων με πολλά άτομα να ξεκινούν από νεαρή αλλά και μεγαλύτερη ηλικία. Αυτά τα άτομα, νέα στον τρόπο ζωής ενός bodybuilder, αναζητούν συνεχώς τις πληροφορίες και συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Αποκτώντας μία εντυπωσιακή σωματική διάπλαση χρειάζεται χρόνο, κόπο και αφοσίωση. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ακολουθάτε τα σωστά βήματα που θα ενισχύσουν τα αποτελέσματά σας. Η διατροφή είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει το πόσο γρήγορη και αποτελεσματική θα είναι η πορεία σας στο bodybuilding.

Πιο κάτω αναφέρουμε τρία διατροφικά λάθη τα οποία πολλοί αρχάριοι bodybuilders θα πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν.


Λάθος 1: Καταμέτρηση θερμίδων από το ξεκίνημα της πορείας

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά μετρώντας τις θερμίδες πολύ σύντομα στην πορεία σας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αποτυχία. Όταν ξεκινάτε, είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε, αλλά όχι τόσο το πόσο τρώτε.

Αν μια τυπική ημέρα για εσάς ήταν η παράλειψη του πρωινού, με πίτσα και φτερούγες κοτόπουλου για μεσημεριανό γεύμα, ζυμαρικά για δείπνο, και τσιπς και άλλα αλμυρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετρώντας τις θερμίδες είναι το λιγότερο που θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Αρχικά, οι διατροφικοί σας στόχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

- 5 με 6 γεύματα την ημέρα
- Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
- Περισσότερη κατανάλωση νερού και μείωση ποτών με θερμίδες (μπύρα, σόδα, κτλ)
- Κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης
- Περιορισμός σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων

Δώστε έμφαση στους 5 πιο πάνω κανόνες και να είστε συνεπείς με αυτούς για μερικές εβδομάδες. Μόλις τους έχετε εμπεδώσει και εφαρμόσει σωστά, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο «προχωρημένες» διατροφικές στρατηγικές, όπως η καταμέτρηση θερμίδων και ο χειρισμός των μακροθρεπτικών συστατικών.

Ειδικοί ορίζουν τη διατροφική συμμόρφωση ως το 90% της επιτυχίας. Εάν δεν μπορείτε να φάτε «καθαρά» για το 90% της καθημερινής σας διατροφής, τότε θα συνεχίσετε να έχετε μεγάλες δυσκολίες στην ανάπτυξη της σωματικής σας διάπλασης.


Λάθος 2: Γυρεύοντας τη «μαγική» δίαιτα

Αυτό το λάθος γίνεται σχεδόν από όλους όσους προσπαθούν να χάσουν λίπος ή να αυξήσουν τη σωματική τους μάζα. Δεν υπάρχει κάτι όπως «η δίαιτα», δηλαδή μια δίαιτα που είναι εγγυημένη να δουλέψει τόσο καλά μέσα σε 10-12 εβδομάδες που θα σας κάνει έτοιμους για εξώφυλλο περιοδικού. Αυτό απλά δεν ισχύει.

Πολλοί είναι τόσο μπερδεμένοι για το λόγο ότι τόσο συχνά κυκλοφορούν νέες δίαιτες που διαφημίζονται ως η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση για τους στόχους τους. Για πολλά από αυτά τα άτομα, δεν είναι το πρόγραμμα γευμάτων ή η διατροφή που είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η αφοσίωση, η συνέπεια και η συμμόρφωση. Οι αθλούμενοι συνήθως σπαταλούν τόσο πολύ χρόνο στο να αλλάζουν διάφορες διατροφικές στρατηγικές με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να δουν την αποτελεσματικότητα του.
Ο πυρήνας των πιο δημοφιλών διαιτών είναι πολύ παρόμοιος. Τι είναι αυτός ο πυρήνας; Είναι πολύ κοντά στις 5 κατευθυντήριες γραμμές που αναφέρονται πιο πάνω στο «Λάθος 1» - περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αυξημένη συχνότητα γευμάτων, κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, κτλ.

Το κλειδί είναι να δεσμεύσετε τον εαυτό σας στην επιτυχία. Μπορεί να σας πάρει 20 εβδομάδες αντί για 12 ώστε να χάσετε όλο το σωματικό λίπος που επιθυμείτε. Μπορεί να σας πάρει ένα ολόκληρο χρόνο για να προσθέσετε τα 10 κιλά μυϊκής μάζας που ονειρεύεστε. Το κλειδί είναι να σταματήσετε να αναζητάτε τη μαγική δίαιτα/διατροφή και να δεσμεύσετε τον εαυτό σας σε ένα πρόγραμμα (κάνοντας μικροαλλαγές όταν είναι απαραίτητο) μέχρι να φτάσετε τους στόχους σας.


Λάθος 3: Αποφεύγετε να σχεδιάσετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο

«Δεν έχω το χρόνο να σκεφτώ τι πρέπει να τρώω». Αυτό είναι ίσως η πιο συχνή δικαιολογία από άτομα που απλά δεν έχουν προετοιμάσει ένα καλό διατροφικό πλάνο. Ξεκινώντας κάτι καινούριο για πρώτη φορά, ειδικά ένα νέο πρόγραμμα διατροφής, μπορεί να καταντήσει πολύ απογοητευτικό και χρονοβόρο.

Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς η εβδομάδα σας συνεχίζεται. Φανταστείτε αυτό το σενάριο: Μπορεί να έχετε καθυστερήσει για μια μεσημεριανή συνάντηση στη δουλειά. Ήσασταν τόσο απασχολημένος όλη μέρα που δεν ήσασταν σε θέση να αποφασίσετε τι θα τρώγατε για το μεσημεριανό σας γεύμα ή που θα βρίσκατε «υγιή» φαγητά κοντά στο γραφείο σας.

Αυτό σας προκαλεί επιπλέον άγχος επειδή θέλετε πραγματικά να ακολουθήσετε το νέο πρόγραμμα διατροφή σας. Στο τέλος όμως δεν έχετε το χρόνο και καταλήγετε στην καφετέρια του εργασιακού σας χώρου παίρνοντας ένα καφέ και ένα σάντουιτς. Αυτό σας αγχώνει ακόμη περισσότερο εφόσον η διατροφή σας έχει βγει εκτός ορίων και είστε μόνο στην 3η ημέρα.

Το άτομο σε αυτό το σενάριο καταλήγει στο να λέει «δεν έχω το χρόνο να σκέπτομαι τι να τρώω» ή «δεν έχω χρόνο να τρώω υγιεινά». Στην πραγματικότητα όμως το πρόβλημα θα μπορούσε να αποφευχθεί με τον κατάλληλο προγραμματισμό.

Για να αποφύγετε αυτή την απογοήτευση θα πρέπει να προγραμματίσετε τα γεύματα σας από την αρχή της εβδομάδας και να προετοιμάζετε εκ των προτέρων όσα περισσότερα γεύματα μπορείτε.
Δημιουργώντας ένα εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων θα σας ξαλαφρώσει από την καθημερινή σκέψη και το άγχος του τι θα φάτε. Καθίστε το απόγευμα της Κυριακής και γράψτε κάτω κάθε γεύμα και σνακ που θα καταναλώσετε μέχρι την επόμενη Κυριακή. Έτσι μπορείτε να κάνετε την εβδομαδιαία σας λίστα ψωνίσματος.

Όταν πάτε σπίτι, πηγαίνετε στην κουζίνα και προετοιμάστε εκ των προτέρων όσο πιο πολλά γεύματα και σνακ μπορείτε. Αν για παράδειγμα το μεσημεριανό γεύμα της Τρίτης και της Πέμπτης θα είναι κοτόπουλο με λαχανικά, τότε μια καλή ιδέα θα ήταν να κόψετε τα λαχανικά σας ώστε να είναι έτοιμα και να ψήσετε μερικά κομμάτια στήθος κοτόπουλου. Έτσι λοιπόν την Τρίτη και την Πέμπτη το πρωί, μπορείτε να ρίξετε όλα τα συστατικά μαζί και φύγετε για τη δουλειά σας.

Αναπτύσσοντας συνέπεια με ένα νέο πρόγραμμα διατροφής απαιτεί προσοχή και αφοσίωση. Με όλες τις υποχρεώσεις και το άγχος της καθημερινότητας, τα διατροφικό σας πλάνο μπορεί να χαθεί μέσα στο χάος. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να δημιουργήσετε εκ των προτέρων ένα σωστό πρόγραμμα που θα σας δώσει το κλειδί στην επιτυχία σας.


Πηγή: Bodybuilding.com

Τελικά η ταχύτητα της άσκησης αυξάνει την ένταση;

Έχετε προσέξει κάποιους αθλούμενους στο γυμναστήριο, αλλά και επαγγελματίες bodybuilders σε κάποιο dvd, να εκτελούν τις επαναλήψεις με τέτοια ταχύτητα σαν να έχεις πατήσει το fast forward στο τηλεχειριστήριο; Τελικά αυτός ο εξοντωτικός ρυθμός έχει αποτέλεσμα;

Μια πρόσφατη έρευνα που συνέκρινε την ένταση οκτώ μυών που περιβάλουν τα γόνατα, τους αστραγάλους και τους γλουτούς, κατά την εκτέλεση ενός σετ σκουώτ, καθώς ο ρυθμός και η ταχύτητα εκτέλεσης του σετ άλλαζε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γλουτιαίοι και οι μηριαίοι δικέφαλοι στην γρήγορη εκτέλεση του σκουώτ, δέχονταν πολύ μεγαλύτερη πίεση από ό,τι στην αργή εκτέλεση της ίδιας άσκησης.

Το συμπέρασμα είναι ότι η γρήγορη και ζωηρή εκτέλεση ενός σετ (διατηρώντας όμως το αυστηρό και σωστό στυλ), ενεργοποιεί περισσότερο την ασκούμενη μυϊκή ομάδα, ενώ ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε αν βρούμε ένα τρόπο να συνδυάσουμε φυσιολογικό και γρήγορο ρυθμό εκτέλεσης μέσα στο ίδιο σετ.


(Journal of Sports and Physical Fitness, March 2007)

Αποχή από τα βάρη; Ναι, αλλά για πόσο;

Είναι πολύ συνηθισμένο ακόμα και για τους πιο πορωμένους αθλητές να απέχουν για λίγο από τις προπονήσεις. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, ίσως είναι και καλή ιδέα να δώσουμε στους ήδη ταλαιπωρημένους μας μυς, λίγο χρόνο να ξεκουραστούν και να αναπνεύσουν.
Όμως μένοντας μακριά από τις προπονήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από 1 μήνα έχει διαφορετικές επιπτώσεις.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports ερεύνησε 103 αθλητές. Η έρευνα έδειξε ότι οι αθλητές σε ηλικία άνω των 30 και με αποχή ενός μήνα από τα γυμναστήρια παρουσίασαν μεγάλη πτώση στην μυϊκότητα και την δύναμη.
Επίσης το ίδιο συνέβη και σε αθλητές οι οποίοι είχαν μικρή εμπειρία στις προπονήσεις (μερικούς μήνες δηλαδή) ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η ανάρρωση των μυών μπορεί να επιτευχθεί σίγουρα με μια μικρή αποχή, όμως πιο σίγουροι είμαστε με εναλλακτικούς τρόπους ανάρρωσης, όπως η λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων, οι διατάσεις και ο ποιοτικός ύπνος.
fitnesspulse.g

H πιο γρήγορη άσκηση για καλογυμνασμένο κορμί

Η υψηλής έντασης διακοπτόμενη προπόνηση(HIIT όπως ονομάζεται), το είδος γυμναστικής που αποτελείται από εναλλαγές  πάρα πολύ έντονης άσκησης με χαλαρή προπόνηση, αποκτά ολοένα περισσότερους οπαδούς καθώς αν και είναι εξαντλητική είναι πολύ αποτελεσματική.


Μέχρι τώρα ωστόσο οι επιστήμονες δεν ήξεραν πόσες εναλλαγές ήταν οι ιδεώδεις ούτε πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να προπονείται κάποιος για να έχει τα μέγιστα ωφέλη. Στα ερωτήματα αυτά έρχονται να απαντήσουν δύο νέες μελέτες.


Στη πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Experimental Physiology», πήραν μέρος 17 υγιείς νέοι άντρες και γυναίκες τους οποίους οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ, στο Οντάριο του Καναδά, χώρισαν σε ομάδες.


Οι δέκα από αυτούς γυμνάστηκαν δύο φορές σε ισάριθμες ημέρες. Την πρώτη ημέρα ολοκλήρωσαν μια κλασική προπόνηση ΗΙIΤ, κάνοντας έξι λεπτά στατική ποδηλασία, εναλλάσσοντας τέσσερα σπριντ διάρκειας 30 δευτερολέπτων με χαλαρή ποδηλασία τεσσάρων λεπτών στο ενδιάμεσο. Τη δεύτερη ημέρα έκαναν συνεχές σπριντ επί τέσσερα λεπτά για να κάψουν τις ίδιες θερμίδες με την προηγούμενη προπόνηση. Πριν και μετά από κάθε προπόνηση οι ερευνητές πήραν από τους εθελοντές δείγματα αίματος και μυϊκού ιστού.


Οι υπόλοιποι επτά εθελοντές έκαναν το συνεχές σπριντ τρεις φορές την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες και οι επιστήμονες πάλι συνέλεγαν δείγματα αίματος και μυϊκού ιστού και παρακολουθούσαν τις αλλαγές στις αθλητικές επιδόσεις τους, ζητώντας τους κάποιες στιγμές να κάνουν ακόμα πιο γρήγορο σπριντ.


Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι υπήρχε διαφορά στις αντιδράσεις των μυών. Στην πρώτη ομάδα, η μονήρης διακοπτόμενη προπόνηση και το μεμονωμένο συνεχές σπριντ προκάλεσαν την ίδια χημική αντίδραση των μυών, ενώ αμέσως μετά την προπόνηση είχαν αυξηθεί τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη βελτίωση της αντοχής.


Ωστόσο το όφελος αυτό είχε εξαφανιστεί στη δεύτερη ομάδα μετά από έξι εβδομάδες προπόνησης, ενώ ο μυϊκός ιστός των ασκουμένων δεν διέθετε πια αυξημένες ποσότητες των χημικών ουσιών που βοηθούν τα κύτταρα να παράγουν περισσότερη ενέργεια.


Οι ίδιοι ερευνητές σε προγενέστερη μελέτη είχαν διαπιστώσει ότι η διακοπτόμενη προπόνηση ωφελεί με το πέρασμα του χρόνου ολοένα περισσότερο τη φυσική κατάσταση, αλλά στη νέα μελέτη οι εθελοντές δεν έκαναν αληθινή διακοπτόμενη προπόνηση (δηλαδή εναλλαγές σπριντ - χαλάρωσης) αλλά εναλλαγές σπριντ με πιο γρήγορο σπριντ.


Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό μεταξύ τους, υποδηλώνουν ότι «υπάρχει κάτι σημαντικό, πιθανώς ουσιώδες» στη διακοπτόμενη προπόνηση, το οποίο «χάνεται όταν δεν γίνονται εναλλαγές» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρτιν Γκιμπάλα, διευθυντής στο Τμήμα Κινησιολογίας του Μακ Μάστερ.
Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθεκ από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας και αναζήτησε την ιδεώδη συχνότητα της διακοπτόμενης προπόνησης.


Οι ερευνητές ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να κάνουν 24 συνεδρίες ΗΙIΤ σε χρονικό διάστημα τριών ή οκτώ εβδομάδων. Έτσι άλλοι εθελοντές γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα και άλλοι σχεδόν καθημερινά και μερικές ημέρες πρωί και βράδυ.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας όσοι γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα είχαν βελτιώσει την αντοχή τους σχεδόν κατά 11%. Οσοι όμως γυμνάζονταν καθημερινά όχι μόνο δεν είχαν τέτοια βελτίωση, αλλά μερικοί από αυτούς παρουσίασαν και μείωση της αντοχής τους.


Οταν αυτοί οι εθελοντές διέκοψαν εντελώς την προπόνηση για 12 ημέρες, η αντοχή τους αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με εκείνη που είχαν πριν αρχίσουν τις προπονήσεις, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές υποδηλώνει ότι η καθημερινή ΗΙIΤ είναι υπερβολικά συχνή και εξαντλητική για τον οργανισμό.


 Τα συμπεράσματα των δύο μελετών αποδεικνύουν πως οι λάτρεις της ΗΙIΤ πρέπει να την εφαρμόζουν σωστά για να έχουν τα μέγιστα ωφέλη: να «τα δίνουν όλα» για 30-60 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια να γυμνάζονται άλλο τόσο με ήρεμο ρυθμό, μετά πάλι έντονα κ.λ.π.. μέχρις ότου συμπληρώσουν το πολύ τέσσερις εναλλαγές, μέγιστης συνολικής διάρκειας οκτώ λεπτών. Και βεβαίως να μη γυμνάζονται καθημερινά αλλά τρεις φορές την εβδομάδα.

 boro.gr