Διατροφικά λάθη κατά το ξεκίνημα ενός αρχάριου bodybuilder

Το bodybuilding είναι ένα άθλημα το οποίο γίνετε όλο και πιο δημοφιλές στο χώρο των γυμναστηρίων με πολλά άτομα να ξεκινούν από νεαρή αλλά και μεγαλύτερη ηλικία. Αυτά τα άτομα, νέα στον τρόπο ζωής ενός bodybuilder, αναζητούν συνεχώς τις πληροφορίες και συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Αποκτώντας μία εντυπωσιακή σωματική διάπλαση χρειάζεται χρόνο, κόπο και αφοσίωση. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ακολουθάτε τα σωστά βήματα που θα ενισχύσουν τα αποτελέσματά σας. Η διατροφή είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει το πόσο γρήγορη και αποτελεσματική θα είναι η πορεία σας στο bodybuilding.

Πιο κάτω αναφέρουμε τρία διατροφικά λάθη τα οποία πολλοί αρχάριοι bodybuilders θα πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν.


Λάθος 1: Καταμέτρηση θερμίδων από το ξεκίνημα της πορείας

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά μετρώντας τις θερμίδες πολύ σύντομα στην πορεία σας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αποτυχία. Όταν ξεκινάτε, είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε, αλλά όχι τόσο το πόσο τρώτε.

Αν μια τυπική ημέρα για εσάς ήταν η παράλειψη του πρωινού, με πίτσα και φτερούγες κοτόπουλου για μεσημεριανό γεύμα, ζυμαρικά για δείπνο, και τσιπς και άλλα αλμυρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετρώντας τις θερμίδες είναι το λιγότερο που θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Αρχικά, οι διατροφικοί σας στόχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

- 5 με 6 γεύματα την ημέρα
- Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
- Περισσότερη κατανάλωση νερού και μείωση ποτών με θερμίδες (μπύρα, σόδα, κτλ)
- Κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης
- Περιορισμός σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων

Δώστε έμφαση στους 5 πιο πάνω κανόνες και να είστε συνεπείς με αυτούς για μερικές εβδομάδες. Μόλις τους έχετε εμπεδώσει και εφαρμόσει σωστά, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο «προχωρημένες» διατροφικές στρατηγικές, όπως η καταμέτρηση θερμίδων και ο χειρισμός των μακροθρεπτικών συστατικών.

Ειδικοί ορίζουν τη διατροφική συμμόρφωση ως το 90% της επιτυχίας. Εάν δεν μπορείτε να φάτε «καθαρά» για το 90% της καθημερινής σας διατροφής, τότε θα συνεχίσετε να έχετε μεγάλες δυσκολίες στην ανάπτυξη της σωματικής σας διάπλασης.


Λάθος 2: Γυρεύοντας τη «μαγική» δίαιτα

Αυτό το λάθος γίνεται σχεδόν από όλους όσους προσπαθούν να χάσουν λίπος ή να αυξήσουν τη σωματική τους μάζα. Δεν υπάρχει κάτι όπως «η δίαιτα», δηλαδή μια δίαιτα που είναι εγγυημένη να δουλέψει τόσο καλά μέσα σε 10-12 εβδομάδες που θα σας κάνει έτοιμους για εξώφυλλο περιοδικού. Αυτό απλά δεν ισχύει.

Πολλοί είναι τόσο μπερδεμένοι για το λόγο ότι τόσο συχνά κυκλοφορούν νέες δίαιτες που διαφημίζονται ως η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση για τους στόχους τους. Για πολλά από αυτά τα άτομα, δεν είναι το πρόγραμμα γευμάτων ή η διατροφή που είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η αφοσίωση, η συνέπεια και η συμμόρφωση. Οι αθλούμενοι συνήθως σπαταλούν τόσο πολύ χρόνο στο να αλλάζουν διάφορες διατροφικές στρατηγικές με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να δουν την αποτελεσματικότητα του.
Ο πυρήνας των πιο δημοφιλών διαιτών είναι πολύ παρόμοιος. Τι είναι αυτός ο πυρήνας; Είναι πολύ κοντά στις 5 κατευθυντήριες γραμμές που αναφέρονται πιο πάνω στο «Λάθος 1» - περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αυξημένη συχνότητα γευμάτων, κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, κτλ.

Το κλειδί είναι να δεσμεύσετε τον εαυτό σας στην επιτυχία. Μπορεί να σας πάρει 20 εβδομάδες αντί για 12 ώστε να χάσετε όλο το σωματικό λίπος που επιθυμείτε. Μπορεί να σας πάρει ένα ολόκληρο χρόνο για να προσθέσετε τα 10 κιλά μυϊκής μάζας που ονειρεύεστε. Το κλειδί είναι να σταματήσετε να αναζητάτε τη μαγική δίαιτα/διατροφή και να δεσμεύσετε τον εαυτό σας σε ένα πρόγραμμα (κάνοντας μικροαλλαγές όταν είναι απαραίτητο) μέχρι να φτάσετε τους στόχους σας.


Λάθος 3: Αποφεύγετε να σχεδιάσετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο

«Δεν έχω το χρόνο να σκεφτώ τι πρέπει να τρώω». Αυτό είναι ίσως η πιο συχνή δικαιολογία από άτομα που απλά δεν έχουν προετοιμάσει ένα καλό διατροφικό πλάνο. Ξεκινώντας κάτι καινούριο για πρώτη φορά, ειδικά ένα νέο πρόγραμμα διατροφής, μπορεί να καταντήσει πολύ απογοητευτικό και χρονοβόρο.

Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς η εβδομάδα σας συνεχίζεται. Φανταστείτε αυτό το σενάριο: Μπορεί να έχετε καθυστερήσει για μια μεσημεριανή συνάντηση στη δουλειά. Ήσασταν τόσο απασχολημένος όλη μέρα που δεν ήσασταν σε θέση να αποφασίσετε τι θα τρώγατε για το μεσημεριανό σας γεύμα ή που θα βρίσκατε «υγιή» φαγητά κοντά στο γραφείο σας.

Αυτό σας προκαλεί επιπλέον άγχος επειδή θέλετε πραγματικά να ακολουθήσετε το νέο πρόγραμμα διατροφή σας. Στο τέλος όμως δεν έχετε το χρόνο και καταλήγετε στην καφετέρια του εργασιακού σας χώρου παίρνοντας ένα καφέ και ένα σάντουιτς. Αυτό σας αγχώνει ακόμη περισσότερο εφόσον η διατροφή σας έχει βγει εκτός ορίων και είστε μόνο στην 3η ημέρα.

Το άτομο σε αυτό το σενάριο καταλήγει στο να λέει «δεν έχω το χρόνο να σκέπτομαι τι να τρώω» ή «δεν έχω χρόνο να τρώω υγιεινά». Στην πραγματικότητα όμως το πρόβλημα θα μπορούσε να αποφευχθεί με τον κατάλληλο προγραμματισμό.

Για να αποφύγετε αυτή την απογοήτευση θα πρέπει να προγραμματίσετε τα γεύματα σας από την αρχή της εβδομάδας και να προετοιμάζετε εκ των προτέρων όσα περισσότερα γεύματα μπορείτε.
Δημιουργώντας ένα εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων θα σας ξαλαφρώσει από την καθημερινή σκέψη και το άγχος του τι θα φάτε. Καθίστε το απόγευμα της Κυριακής και γράψτε κάτω κάθε γεύμα και σνακ που θα καταναλώσετε μέχρι την επόμενη Κυριακή. Έτσι μπορείτε να κάνετε την εβδομαδιαία σας λίστα ψωνίσματος.

Όταν πάτε σπίτι, πηγαίνετε στην κουζίνα και προετοιμάστε εκ των προτέρων όσο πιο πολλά γεύματα και σνακ μπορείτε. Αν για παράδειγμα το μεσημεριανό γεύμα της Τρίτης και της Πέμπτης θα είναι κοτόπουλο με λαχανικά, τότε μια καλή ιδέα θα ήταν να κόψετε τα λαχανικά σας ώστε να είναι έτοιμα και να ψήσετε μερικά κομμάτια στήθος κοτόπουλου. Έτσι λοιπόν την Τρίτη και την Πέμπτη το πρωί, μπορείτε να ρίξετε όλα τα συστατικά μαζί και φύγετε για τη δουλειά σας.

Αναπτύσσοντας συνέπεια με ένα νέο πρόγραμμα διατροφής απαιτεί προσοχή και αφοσίωση. Με όλες τις υποχρεώσεις και το άγχος της καθημερινότητας, τα διατροφικό σας πλάνο μπορεί να χαθεί μέσα στο χάος. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να δημιουργήσετε εκ των προτέρων ένα σωστό πρόγραμμα που θα σας δώσει το κλειδί στην επιτυχία σας.


Πηγή: Bodybuilding.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις