Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Η αλήθεια για τις γρήγορες δίαιτες

 360F0F89CC91163B445290F1AC5AF113.jpg

Δεν πρέπει να υιοθετούνται καθώς κρύβουν κινδύνους για την υγεία
Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημιστικά μηνύματα και τίτλους περιοδικών όπως «χάστε 5 κιλά σε μια εβδομάδα τρώγοντας τα πάντα» ή «χάστε 5 κιλά σε μια εβδομάδα... και κάντε τους να τα χάσουν».

Επίσης, θα έχετε ακούσει και διαβάσει για τη «δίαιτα του αστροναύτη», της λαχανόσουπας, του καρπουζιού, κ.α. που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα «εύκολα, γρήγορα, χωρίς κόπο και στερήσεις».

Επιπλέον, πολύχρωμα χαπάκια, μαγικές κρέμες, υποκατάστατα γευμάτων, τσίχλες που μειώνουν την όρεξη, καφές αδυνατίσματος, σκουλαρίκια με ιδιότητες βελονισμού που κόβουν την όρεξη, μηχανήματα λιποδιάλυσης, δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος, δίαιτες με βάση το ζώδιο και τεστ δυσανεξίας, συχνά επιλέγονται από ανθρώπους που έχουν την νοοτροπία του «θέλω να τα χάσω γρήγορα και δεν με απασχολεί με τι τρόπο».

Οι περισσότεροι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν την τάση να δοκιμάζουν οποιοδήποτε προϊόν απώλειας βάρους μέσω της διαφήμισης και οποιαδήποτε δίαιτα express βρίσκουν στο διαδίκτυο, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες στην υγεία τους. Τα περιοδικά συχνά πυκνά φιλοξενούν μοντέλα, σταρ της μουσικής και του κινηματογράφου που δηλώνουν ότι διατηρούν την τέλεια γραμμή τους χάρις στα υποκατάστατα γευμάτων, στη δίαιτα Dukan ή στην δίαιτα Atkins... Όλοι, θέλουμε να αποκτήσουμε την τέλεια σιλουέτα τους μέσα σε μια ημέρα. Κάτι τέτοιο, φυσικά και δεν γίνεται.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, Μπορούμε να πετύχουμε τα πολυπόθητα αποτελέσματα χωρίς καθόλου προσπάθεια, χωρίς δίαιτα, χωρίς γυμναστική, αρκεί να αφεθούμε στα προϊόντα αδυνατίσματος και στα μηχανήματα, που μας υπόσχονται θαύματα σε ελάχιστο χρόνο; Σίγουρα όχι!

Για όλα τα παραπάνω, φταίει ο καταιγισμός των διαφημίσεων, η νέα μόδα στο αδυνάτισμα ή η ελάχιστη διατροφική εκπαίδευση που δυστυχώς αποτελεί γεγονός στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο που εμπιστευόμαστε ανθρώπους που λένε σε εμάς αυτά που θέλουμε να ακούσουμε και απορρίπτουμε εκείνους που μας λένε την αλήθεια, γιατί ίσως οι υπηρεσίες τους κοστίζουν περισσότερο.

Αμέτρητες ειδικότητες (γυμναστές, αισθητικοί, δάσκαλοι, σύμβουλοι διατροφής), χωρίς την κατάλληλη κατάρτιση, με μια ζυγαριά και ένα λιπομετρητή αμφιβόλου ποιότητας στο χέρι, με πολλές όμως υποσχέσεις, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, ασχολούνται με τη διατροφή και προσπαθούν με ανορθόδοξους τρόπους να λύσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Εμείς τι κάνουμε; Τους εμπιστευόμαστε. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, να θέτουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους για να είναι δυνατή η επίτευξη τους.

Δεν είναι λογικό να θέλουμε να ξεκινήσουμε δίαιτα μια εβδομάδα πριν βγούμε στην παραλία, μια εβδομάδα πριν το ρεβεγιόν ή μια εβδομάδα πριν το γάμο ή τη βάφτιση και να φταίει ο διαιτολόγος που δεν έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο, που στο πρώτο ραντεβού με το διαιτολόγο η ερώτηση που ακούς κατά κόρον είναι «σε πόσο καιρό θα χάσω τα κιλά μου» και η επόμενη ερώτηση «δεν γίνεται να τα χάσω πιο γρήγορα, δεν με πειράζει να στερηθώ;»

Και όμως, έναν άνθρωπο υπέρβαρο ή παχύσαρκο τον πειράζει να στερηθεί γι αυτό και δεν φτάνει ποτέ στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, δηλαδή το ιδανικό βάρος.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 κιλό την εβδομάδα, δηλαδή τα 4 κιλά τον μήνα. Φυσικά, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει για ένα παχύσαρκο άτομο με σωματικό βάρος 130 κιλά, αφού είναι λογικό στην έναρξη του προγράμματος για απώλεια βάρους, να ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν τον ρυθμό απώλειας βάρους.

Οι ανορθόδοξοι τρόποι αδυνατίσματος, οι «ανορθόδοξες» δίαιτες και οι δίαιτες express εξαπλώνονται βασιζόμενες στην επιθυμία για γρήγορη και ανώδυνη απώλεια βάρους. Οι συγκεκριμένες δίαιτες:

- Υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

- Υπόσχονται λιγότερη πείνα, αφού επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες κάποιων τροφίμων.

- Μιλάνε για «μαγικά» τρόφιμα και «μαγικούς» συνδυασμούς τροφίμων π.χ γκρέιπφρουτ.

- Δίνουν έμφαση στη μονοφαγία (μόνο κοτόπουλο, μόνο σούπες, μόνο χυμούς και φρούτα).

- Αποκλείουν ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο π.χ γαλακτοκομικά.

- Χαρακτηρίζονται από ανισορροπία σε θρεπτικά συστατικά (πολύ υψηλές σε πρωτεΐνες, χαμηλές σε υδατάνθρακες και λίπος).

Οι συγκεκριμένες δίαιτες κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης, νευρικότητα, ορμονικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα. Η απώλεια βάρους οφείλεται αποκλειστικά σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας με αποτέλεσμα να μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός και το βάρος να επανακτάται πολύ γρήγορα.

Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και είναι φυσικό να υπάρξει απόκλιση από το επιθυμητό. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής με παράλληλη σωματική άσκηση είναι ο ιδανικότερος τρόπος απόκτησης του ιδανικού βάρους.

Η κατάρτιση ενός διαιτολογίου απαιτεί:

- Εξετάσεις αίματος

- Σωματικές μετρήσεις

- Ιστορικό διατροφικών συνηθειών

- Συστηματική παρακολούθηση

- Σταδιακή μείωση βάρους

- Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς

- Συντήρηση βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα

- Να σχεδιάζεται από πτυχιούχους διαιτολόγους.

Πρέπει να είναι εξατομικευμένο, να μην είναι βγαλμένο μέσα από τις σελίδες των περιοδικών, του ιντερνέτ ή από παρουσιάστριες της τηλεόρασης που ξαφνικά γράφουν βιβλία για δίαιτα και διατροφή χωρίς επιστημονικές γνώσεις μόνο και μόνο για να γεμίσουν το πορτοφόλι τους.

Μπορεί να ψάχνετε κάτι γρήγορα αποτελεσματικό και χωρίς ιδιαίτερο κόστος και κόπο, όμως, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό το πρόγραμμα που βλέπετε μπορεί να ταιριάζει σε εσάς; Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες, οι οποίες καθορίζονται από πολλούς παράγοντες.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να χάσετε κιλά: Καταναλώστε λιγότερες θερμίδες με υγιές και ασφαλή τρόπο, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.

Πηγή: diatrofi.gr

Θαλασσινά και χοληστερόλη

 CA87D31C3BABEC05C5EDB03B607DF5FE.jpg

Πλούσια σε πολλά απαραίτητα ιχνοστοιχεία και μέταλλα
Η χοληστερόλη παράγεται στο ήπαρ κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό προέρχεται από τη διατροφή μας και είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών και ορμονών. Επειδή δεν διαλύεται στο αίμα η μεταφορά της γίνεται με τη βοήθεια των λιποπρωτεΙνών LDL και HDL. H LDL μεταφέρει την χοληστερόλη από τα ήπαρ στα κύτταρα, ενώ η HDL επιστέφει την περιττή χοληστερόλη από τους ιστούς στο ήπαρ, όπου και αποβάλλεται.

Έτσι η LDL χαρακτηρίζεται ως «κακή χοληστερόλη» ενώ η HDL ως «καλή».

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες αύξησης του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου μαζί με άλλους όπως το κάπνισμα, η χαμηλή φυσική δραστηριότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η ηλικία και η κληρονομικότητα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να βελτιώσουν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και την γενικότερη υγεία μας. Η προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το πρώτο βήμα της προσπάθειας. Οι βασικές αρχές της διατροφής για βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης είναι ο περιορισμός της πρόσληψης του λίπους στο 30% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας. Η χοληστερίνη που προέρχεται από τη διατροφή μας πρέπει να περιοριστεί σε <300mg/ημέρα

Τροφές που κατηγορούνται για αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα είναι κυρίως τα εντόσθια, αυγά, το κόκκινο κρέας το βούτυρο καθώς επίσης και τα θαλασσινά στα οποία θα εστιάσουμε.

Με τον όρο θαλασσινά εννοούμε τα οστρακοειδή (αστακό, γαρίδα, καραβίδα, μύδια, στρείδια) και τα μαλάκια (καλαμάρι, χταπόδι, σουπιά). Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κουζίνας καθώς τα καταναλώνουμε είτε ως συνοδευτικά είτε ως κυρίως γεύμα. Επίσης αποτελούν το κύριο πιάτο στο τραπέζι μας σε περιόδους νηστείας.

Τα θαλασσινά κατηγορούνται για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε χοληστερόλη και συνεπώς συστήνεται ο περιορισμός τους από άτομα που έχουν υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα. Παρόλα αυτά η συνολική περιεκτικότητα τους σε συνολικό και κορεσμένο λίπος είναι χαμηλή και η περιεκτικότητα σε χοληστερίνη δεν τα κάνει και τόσο επικίνδυνη τροφή συγκριτικά με το συνολικό και κορεσμένο λίπος που περιέχει το κόκκινο κρέας με την ίδια περίπου περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Δεν αποτελούν δηλαδή μεγαλύτερο κίνδυνο από το κόκκινο κρέας.

Η περιεκτικότητα των θαλασσινών σε χοληστερόλη φαίνεται παρακάτω:
Είδος   
Χοληστερόλη mg

Καλαμάρι   
233 mg

Γαρίδες   
200 mg

Καραβίδες   
133 mg

Μύδια   
100 mg

Αστακός   
90 mg

Στρείδια   
63 mg

Καβούρι   
60 mg

Χταπόδι   
48 mg
Οι γαρίδες, τα καλαμάρια και τα μύδια έχουν περισσότερη χοληστερόλη, ενώ το χταπόδι αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή μιας και είναι το πιο χαμηλό σε χοληστερόλη από αυτή την κατηγορία.

Από την άλλη όμως πέρα από την περιεκτικότητα τους σε χοληστερόλη, τα θαλασσινά είναι πλούσιες πηγές πολλών απαραίτητων ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπως ιωδίου, ψευδαργύρου, καλίου, σεληνίου και φωσφόρου.

Οπότε η θέση τους στη διατροφή μας θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή του κόκκινου κρέατος δηλαδή με μέτρο. Και αν προσέχουμε ώστε η συνολική ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης να μην ξεπερνάει 300 mg (Μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Άλλωστε τα κορεσμένα λιπαρά (τρόφιμα ζωικής προέλευσης) και τα trans λιπαρά οξέα (επεξεργασμένα λίπη, μαργαρίνες, τηγανιτά) επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πηγή: diatrofi.gr

Ο ρόλος της πρωινής γυμναστικής

 EA0B0DA484060EE16BD19E00F33898AC.jpg

Αποτελεσματική η άσκηση όσον αφορά την καύση λίπους
Η άσκηση πριν από το πρωινό είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά την καύση λίπους σε σύγκριση με την άσκηση μετά το πρωινό, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα. Ο Δρ. Jason Gill που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, εξηγεί ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη ούτως ή άλλως, αλλά όσοι την κάνουν με άδειο στομάχι έχουν ένα επιπλέον όφελος επειδή ο οργανισμός τους αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα δικά του αποθέματα λίπους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από δέκα άνδρες να επισκεφτούν τρεις φορές το εργαστήριο του Πανεπιστημίου. Στην πρώτη επίσκεψη τους δόθηκε πρωινό, στη δεύτερη τους ζητήθηκε να κάνουν μια ώρα ζωηρό περπάτημα πριν έρθουν στο εργαστήριο για πρωινό και στην τρίτη επίσκεψη τους ζητήθηκε να περπατήσουν μετά το πρωινό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έκαψαν περισσότερο λίπος όταν περπάτησαν. Μάλιστα όταν το περπάτημα είχε προηγηθεί του πρωινού η καύση λίπους ήταν κατά 33% περισσότερη σε σύγκριση με την ημέρα που το περπάτημα ακολούθησε το πρωινό. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition.

Πηγή: vita.gr

Η σημασία της διατροφής στην άσκηση

Written by  Αναστασία Μελισσοπούλου,διατροφολόγος-διαιτολόγος
Έχουν ήδη αναφερθεί οι σωματικές και φυσιολογικές επιδράσεις που επιφέρει η άσκηση στους αθλούμενους. Ωστόσο, η συμβολή μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική για την ενίσχυση της διαδικασίας προσαρμογών του σώματος, ύστερα από ένα πρόγραμμα άσκησης. Όποια μορφή φυσικής δραστηριότητας κι αν επιλέξουμε, οι «χρυσοί κανόνες» της διατροφής πρέπει, σε γενικές γραμμές, να είναι οι ίδιοι με αυτούς που οφείλουμε ν' ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, για να έχουμε υγεία, ευεξία και ευρωστία.Έτσι λοιπόν, είτε επιλέγετε να αθλείστε τακτικά, είτε όχι, η καθημερινή σας διατροφή πρέπει να:
αποτελείται από 5 τακτικά γεύματα (3 κύρια και 2 σνακ),
περιλαμβάνει τροφές που περιέχουν, κατ' αναλογίαν, 50-60% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες και 25-30% λίπος,
περιέχει ικανοποιητική ποσότητα νερού και ηλεκτρολυτών για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

Βέβαια, είναι κατανοητό ότι ένα άτομο το οποίο ασκείται συστηματικά έχει μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες και, επομένως, η διατροφή του θα πρέπει να είναι αυξημένη σε θερμίδες από κάποιο άλλο που δεν συμμετέχει σε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται ένα τυχαίο παράδειγμα των διαφορετικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών που απαιτούνται, ανάλογα με τη συμμετοχή ή μη ενός ατόμου σε κάποια αθλητική δραστηριότητα.Όμως, ο δεύτερος «χρυσός» κανόνας της διατροφής ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις τακτικής άσκησης; Σε γενικές γραμμές, οι προτεινόμενες ποσοστιαίες αναλογίες θρεπτικών συστατικών καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό μεγάλη «γκάμα» αθλητικών δραστηριοτήτων αναψυχής. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με το είδος της άσκησης. Για παράδειγμα:
Στην περίπτωση που ο σκοπός της άσκησης είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας, απαιτείται μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών (π.χ., 60% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνες, 20% λίπος), αφού ως δομικό συστατικό του οργανισμού θα βοηθήσουν στο «χτίσιμο» των νέων ιστών.
Επίσης, σημαντική διαφοροποίηση στις αναλογίες πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών σημειώνεται και στην περίπτωση των αθλούμενων σε αερόβιες δραστηριότητες παρατεταμένης διάρκειας (π.χ., συμμετοχή σε μαραθώνιο), καθώς είναι απαραίτητη η πρόσληψη αυξημένης ποσότητας υδατανθράκων, αφού οι υδατάνθρακες αποτελούν αφενός πρωταρχική πηγή ενέργειας και αφετέρου τα αποθέματά τους μειώνονται ή και εξαντλούνται σε έντονες παρατεταμένες προσπάθειες (π.χ., 65% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες, 20% λίπος).

Τέλος, κατά τη διάρκεια της άσκησης, πολύ σημαντικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού (π.χ., ρύθμιση θερμοκρασίας) παίζει η καλή ενυδάτωση. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται καθημερινά περίπου 2-3 λίτρα νερού, το οποίο προέρχεται κυρίως από το νερό που πίνουμε, αλλά και από τροφές πλούσιες σε νερό, όπως το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε περιπτώσεις άσκησης, είναι κατανοητό ότι η λήψη νερού πρέπει να είναι αυξημένη, καθώς, μέσω της εφίδρωσης, ο οργανισμός αποβάλλει νερό και ηλεκτρολύτες. Ειδικότερα, η έλλειψη κάλιου, νάτριου και μαγνήσιου συνδέεται με πνευματικές και φυσιολογικές δυσλειτουργίες, οι οποίες εμφανίζονται με τη μορφή ξηροστομίας, δυσφορίας, κραμπών, απορρύθμισης της αρτηριακής πίεσης κ.λπ.
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί με την πρόσληψη νερού, φρούτων, λαχανικών και αθλητικών (ισοτονικών) ποτών. Αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας αθλητικό ποτό, αναμείξετε νερό με χυμό φρούτων. Για τους πιο απαιτητικούς, προτείνουμε ένα διάλυμα το οποίο θα περιέχει 5-10% υδατάνθρακες (ζάχαρη ή μέλι), 0,2% αλάτι και μία αναβράζουσα ταμπλέτα βιταμίνης C, η οποία θα προσθέσει και ευχάριστη γεύση. Είναι πολύ σημαντικό, για όσους γυμνάζεστε, να μην ξεχνάτε:
να ξεκινάτε την άσκηση τουλάχιστον 2-3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
πριν από την έναρξη της άσκησης, να προσλαμβάνετε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως χυμούς και φρούτα.
μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, να προσλαμβάνετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως μπανάνα, παστέλι, μπάρα δημητριακών.
να ενυδατώνεστε τακτικά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της δραστηριότητας. 

diatrofi.gr

Η διατροφική αξία του μήλου

 7AD1833566E0F1E7A0E4DAB424B11C3F.jpg

Πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία
Ίσως το πιο γνωστό από τα φρούτα και άρρηκτα συνδεδεμένο με το προπατορικό αμάρτημα. Ποιος από εμάς δεν έχει γευτεί αυτό το τόσο νόστιμο φρούτο. Το μήλο είναι καρπός του δέντρου μηλιά της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae).Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους.

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Golden Delicious και οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες Delicious αμερικανικής προέλευσης, η Mutsu ιαπωνικής προέλευσης και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης.

Η καλλιέργεια της μηλιάς στην Ελλάδα σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.

H Μηλέα η οικιακή (Malus domestica), καθώς αναφέρεται, προήλθε από το είδος Μηλέα η χαμηλή ή Μηλέα η νανοφυής (Malus pumila), αλλά στην εξέλιξή της, όπως είναι παραδεχτό σήμερα, συνέβαλε το είδος Μηλέα η δασική (Malus sylvestris), καθώς και πολλά άλλα είδη. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 7,5 χιλιάδες ποικιλίες μήλων.

Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.

Θρεπτική Ανάλυση μήλου στα 100 γρ.

Θερμίδες 58 kcal
Λιπαρά 0,6 γρ.
Υδατάνθρακες 14,5 γρ.
Πρωτεΐνες 0,2 γρ.
Νάτριο 84,4 mg
Ασβέστιο 7 mg
Σίδηρος 0,3 mg
Φώσφορο 10 mg
Κάλιο 1 mg
Νερό 110 γρ.

Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Eνα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Eρευνητές βρήκαν ότι η χημική ουσία κερσετίνη που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου. Iσχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C. Eτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου. Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών.

Προτιμήστε τα σκληρά, σφιχτά με καλό χρώμα και αυτά που δεν έχουν χτυπήματα, με καθαρή μυρωδιά. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά. Aποφεύγετε να τα αφήνετε για πολύ καιρό έξω από το ψυγείο, γιατί θα μαραθούν και η φλούδα τους θα ζαρώσει. Προτιμήστε ελληνικές ποικιλίες. Απαραίτητο, όμως, κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Aν δεν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, διαλέξετε ένα δροσερό μέρος. Kαλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να καταναλώνονται άμεσα. Tα καθαρισμένα μήλα ύστερα από λίγα λεπτά παίρνουν ένα καφετί χρώμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα του ενζυμικού μαυρίσματος. Για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού. Aν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια γιατί διαλύονται εύκολα.

Απολαύστε αυτό το τόσο γνώριμο φρούτο είτε μόνο του, είτε σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτα ή και σε κανονική σαλάτα. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες. Ακόμα και τον χυμό του μπορούμε να γευτούμε. Επίσης αποτελεί ένα υπέροχο γλυκό με την μορφή της μηλόπιτας. Ιδανική γευστική επιλογή αποτελεί το ψημένο μήλο στο φούρνο, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.

Γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο τουλάχιστον την ημέρα

- γιατί έχει λίγες θερμίδες (τα 100 γρ. μήλου έχουν περίπου 58 Kcal) και καθόλου λιπαρά, αποτελώντας έτσι ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα.

- γιατί οι αδιάλυτες ίνες που περιέχονται σ' αυτό, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερίνης, στην βελτίωση του πεπτικού συστήματος άρα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

- γιατί λόγω της βιταμίνης C και των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, θωρακίζει τον οργανισμό μας έναντι των εκφυλιστικών ασθενειών.

- γιατί οι διαλυτές ίνες που περιέχει (πηκτίνη), βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, γι' αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

- γιατί τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο μήλο ενισχύουν τα οστά παρέχοντας προστασία έναντι της οστεοπόρωσης (ιδιαίτερα καλό για τις γυναίκες).

- γιατί βοηθά στην υγιεινή των δοντιών (ιδιαίτερα αν καταναλώνεται μαζί με την φλούδα αφού πλυθεί προσεκτικά), παρέχοντας προστατευτική δράση έναντι της ουλίτιδας.

Πηγή: diatrofi.gr

Το αλάτι ενθαρρύνει την παχυσαρκία

 F8D1AB49AB3AB91CFFF9B89EB230ED7C.jpg

Τα παιδιά που το καταναλώνουν σε μεγάλο βαθμό προτιμούν τα αναψυκτικά με ζάχαρη
Άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία των παιδιών έχουν όπως φαίνεται τα αλμυρά σνακ. Κι αυτό γιατί τα ωθούν να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη για να σβήσουν τη δίψα τους.

Μελετώντας 4.283 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 2 έως 16 ετών, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Deakin, στη Μελβούρνη, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Από αυτά τα παιδιά, όσα κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι έπιναν και τα περισσότερα υγρά, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη προτίμηση στα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Αποτέλεσμα ήταν όσα παιδιά έπιναν πάνω από ένα ποτήρι τέτοιων αναψυκτικών την ημέρα είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως ανά κάθε γραμμάριο αλάτι που κατανάλωναν τα παιδιά την ημέρα, έπιναν 46 ml περισσότερα υγρά. Ειδικά όσον αφορά τα αναψυκτικά με ζάχαρη, η κατανάλωσή τους αυξανόταν κατά 17 ml την ημέρα για κάθε πρόσθετο 1 γραμμάριο αλάτι.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στη Δύση, όπου σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσον όρο τετραπλάσια ποσότητα άλατος από την συνιστώμενη για διαφύλαξη της υγείας, δηλαδή 6 γραμμάρια την ημέρα αντί για 1,5.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρλυ Γκράιμς, τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό με τα παλαιότερα υποδηλώνουν ότι το πολύ αλάτι δεν σχετίζεται μόνον με τον καλά γνωστό κίνδυνο της υπέρτασης, αλλά και με την εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας.
newsbeast.gr