Η αλήθεια για τις γρήγορες δίαιτες

 360F0F89CC91163B445290F1AC5AF113.jpg

Δεν πρέπει να υιοθετούνται καθώς κρύβουν κινδύνους για την υγεία
Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημιστικά μηνύματα και τίτλους περιοδικών όπως «χάστε 5 κιλά σε μια εβδομάδα τρώγοντας τα πάντα» ή «χάστε 5 κιλά σε μια εβδομάδα... και κάντε τους να τα χάσουν».

Επίσης, θα έχετε ακούσει και διαβάσει για τη «δίαιτα του αστροναύτη», της λαχανόσουπας, του καρπουζιού, κ.α. που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα «εύκολα, γρήγορα, χωρίς κόπο και στερήσεις».

Επιπλέον, πολύχρωμα χαπάκια, μαγικές κρέμες, υποκατάστατα γευμάτων, τσίχλες που μειώνουν την όρεξη, καφές αδυνατίσματος, σκουλαρίκια με ιδιότητες βελονισμού που κόβουν την όρεξη, μηχανήματα λιποδιάλυσης, δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος, δίαιτες με βάση το ζώδιο και τεστ δυσανεξίας, συχνά επιλέγονται από ανθρώπους που έχουν την νοοτροπία του «θέλω να τα χάσω γρήγορα και δεν με απασχολεί με τι τρόπο».

Οι περισσότεροι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν την τάση να δοκιμάζουν οποιοδήποτε προϊόν απώλειας βάρους μέσω της διαφήμισης και οποιαδήποτε δίαιτα express βρίσκουν στο διαδίκτυο, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες στην υγεία τους. Τα περιοδικά συχνά πυκνά φιλοξενούν μοντέλα, σταρ της μουσικής και του κινηματογράφου που δηλώνουν ότι διατηρούν την τέλεια γραμμή τους χάρις στα υποκατάστατα γευμάτων, στη δίαιτα Dukan ή στην δίαιτα Atkins... Όλοι, θέλουμε να αποκτήσουμε την τέλεια σιλουέτα τους μέσα σε μια ημέρα. Κάτι τέτοιο, φυσικά και δεν γίνεται.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, Μπορούμε να πετύχουμε τα πολυπόθητα αποτελέσματα χωρίς καθόλου προσπάθεια, χωρίς δίαιτα, χωρίς γυμναστική, αρκεί να αφεθούμε στα προϊόντα αδυνατίσματος και στα μηχανήματα, που μας υπόσχονται θαύματα σε ελάχιστο χρόνο; Σίγουρα όχι!

Για όλα τα παραπάνω, φταίει ο καταιγισμός των διαφημίσεων, η νέα μόδα στο αδυνάτισμα ή η ελάχιστη διατροφική εκπαίδευση που δυστυχώς αποτελεί γεγονός στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο που εμπιστευόμαστε ανθρώπους που λένε σε εμάς αυτά που θέλουμε να ακούσουμε και απορρίπτουμε εκείνους που μας λένε την αλήθεια, γιατί ίσως οι υπηρεσίες τους κοστίζουν περισσότερο.

Αμέτρητες ειδικότητες (γυμναστές, αισθητικοί, δάσκαλοι, σύμβουλοι διατροφής), χωρίς την κατάλληλη κατάρτιση, με μια ζυγαριά και ένα λιπομετρητή αμφιβόλου ποιότητας στο χέρι, με πολλές όμως υποσχέσεις, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, ασχολούνται με τη διατροφή και προσπαθούν με ανορθόδοξους τρόπους να λύσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Εμείς τι κάνουμε; Τους εμπιστευόμαστε. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, να θέτουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους για να είναι δυνατή η επίτευξη τους.

Δεν είναι λογικό να θέλουμε να ξεκινήσουμε δίαιτα μια εβδομάδα πριν βγούμε στην παραλία, μια εβδομάδα πριν το ρεβεγιόν ή μια εβδομάδα πριν το γάμο ή τη βάφτιση και να φταίει ο διαιτολόγος που δεν έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο, που στο πρώτο ραντεβού με το διαιτολόγο η ερώτηση που ακούς κατά κόρον είναι «σε πόσο καιρό θα χάσω τα κιλά μου» και η επόμενη ερώτηση «δεν γίνεται να τα χάσω πιο γρήγορα, δεν με πειράζει να στερηθώ;»

Και όμως, έναν άνθρωπο υπέρβαρο ή παχύσαρκο τον πειράζει να στερηθεί γι αυτό και δεν φτάνει ποτέ στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, δηλαδή το ιδανικό βάρος.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 κιλό την εβδομάδα, δηλαδή τα 4 κιλά τον μήνα. Φυσικά, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει για ένα παχύσαρκο άτομο με σωματικό βάρος 130 κιλά, αφού είναι λογικό στην έναρξη του προγράμματος για απώλεια βάρους, να ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν τον ρυθμό απώλειας βάρους.

Οι ανορθόδοξοι τρόποι αδυνατίσματος, οι «ανορθόδοξες» δίαιτες και οι δίαιτες express εξαπλώνονται βασιζόμενες στην επιθυμία για γρήγορη και ανώδυνη απώλεια βάρους. Οι συγκεκριμένες δίαιτες:

- Υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

- Υπόσχονται λιγότερη πείνα, αφού επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες κάποιων τροφίμων.

- Μιλάνε για «μαγικά» τρόφιμα και «μαγικούς» συνδυασμούς τροφίμων π.χ γκρέιπφρουτ.

- Δίνουν έμφαση στη μονοφαγία (μόνο κοτόπουλο, μόνο σούπες, μόνο χυμούς και φρούτα).

- Αποκλείουν ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο π.χ γαλακτοκομικά.

- Χαρακτηρίζονται από ανισορροπία σε θρεπτικά συστατικά (πολύ υψηλές σε πρωτεΐνες, χαμηλές σε υδατάνθρακες και λίπος).

Οι συγκεκριμένες δίαιτες κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης, νευρικότητα, ορμονικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα. Η απώλεια βάρους οφείλεται αποκλειστικά σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας με αποτέλεσμα να μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός και το βάρος να επανακτάται πολύ γρήγορα.

Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και είναι φυσικό να υπάρξει απόκλιση από το επιθυμητό. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής με παράλληλη σωματική άσκηση είναι ο ιδανικότερος τρόπος απόκτησης του ιδανικού βάρους.

Η κατάρτιση ενός διαιτολογίου απαιτεί:

- Εξετάσεις αίματος

- Σωματικές μετρήσεις

- Ιστορικό διατροφικών συνηθειών

- Συστηματική παρακολούθηση

- Σταδιακή μείωση βάρους

- Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς

- Συντήρηση βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα

- Να σχεδιάζεται από πτυχιούχους διαιτολόγους.

Πρέπει να είναι εξατομικευμένο, να μην είναι βγαλμένο μέσα από τις σελίδες των περιοδικών, του ιντερνέτ ή από παρουσιάστριες της τηλεόρασης που ξαφνικά γράφουν βιβλία για δίαιτα και διατροφή χωρίς επιστημονικές γνώσεις μόνο και μόνο για να γεμίσουν το πορτοφόλι τους.

Μπορεί να ψάχνετε κάτι γρήγορα αποτελεσματικό και χωρίς ιδιαίτερο κόστος και κόπο, όμως, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό το πρόγραμμα που βλέπετε μπορεί να ταιριάζει σε εσάς; Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες, οι οποίες καθορίζονται από πολλούς παράγοντες.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να χάσετε κιλά: Καταναλώστε λιγότερες θερμίδες με υγιές και ασφαλή τρόπο, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.

Πηγή: diatrofi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις