Το αλάτι ενθαρρύνει την παχυσαρκία

 F8D1AB49AB3AB91CFFF9B89EB230ED7C.jpg

Τα παιδιά που το καταναλώνουν σε μεγάλο βαθμό προτιμούν τα αναψυκτικά με ζάχαρη
Άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία των παιδιών έχουν όπως φαίνεται τα αλμυρά σνακ. Κι αυτό γιατί τα ωθούν να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη για να σβήσουν τη δίψα τους.

Μελετώντας 4.283 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 2 έως 16 ετών, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Deakin, στη Μελβούρνη, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Από αυτά τα παιδιά, όσα κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι έπιναν και τα περισσότερα υγρά, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη προτίμηση στα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Αποτέλεσμα ήταν όσα παιδιά έπιναν πάνω από ένα ποτήρι τέτοιων αναψυκτικών την ημέρα είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως ανά κάθε γραμμάριο αλάτι που κατανάλωναν τα παιδιά την ημέρα, έπιναν 46 ml περισσότερα υγρά. Ειδικά όσον αφορά τα αναψυκτικά με ζάχαρη, η κατανάλωσή τους αυξανόταν κατά 17 ml την ημέρα για κάθε πρόσθετο 1 γραμμάριο αλάτι.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στη Δύση, όπου σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσον όρο τετραπλάσια ποσότητα άλατος από την συνιστώμενη για διαφύλαξη της υγείας, δηλαδή 6 γραμμάρια την ημέρα αντί για 1,5.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρλυ Γκράιμς, τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό με τα παλαιότερα υποδηλώνουν ότι το πολύ αλάτι δεν σχετίζεται μόνον με τον καλά γνωστό κίνδυνο της υπέρτασης, αλλά και με την εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας.
newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις