Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Η σωστή γυμναστική για τους πόνους στην πλάτη

Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
Οι πόνοι στην πλάτη αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο. Η σωστή άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες που μπορεί να τους προκαλούν και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε μέσω της σωστής φυσικής δραστηριότητας.

Κάθεσαι ακίνητος
Η ακινησία μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις για την πλάτη σου.
Διόρθωσέ το: Σήκω από την καρέκλα σου και περπάτα για δυο λεπτά, το λιγότερο μια φορά την ώρα. Επίσης, φρόντισε να κάθεσαι με ίσια πλάτη, χωρίς να γέρνεις μπροστά.

Ψηλά τακούνια και μπαλαρίνες
Γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των ψηλών παπουτσιών. Αυτό που δεν είχαμε φανταστεί είναι ότι ακόμα και οι μπαλαρίνες ή οι σαγιονάρες που φοράμε, μπορούν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στην πλάτη μας.
Διόρθωσέ το: Φόρα διαφορετικά παπούτσια κάθε μέρα. Αν εναλλάσσεις ψηλά τακούνια, μέσου ύψους και ίσια, περιορίζεις την πιθανότητα να αποκτήσεις προβλήματα στην πλάτη από ένα συγκεκριμένο είδος παπουτσιού.

Φτέρνισμα
Παραδόξως αυτή η φαινομενικά αθώα πράξη είναι κοινή αιτία πόνων στην πλάτη. Η ταχύτητα ενός φτερνίσματος είναι πάνω από 100 μίλια την ώρα και επειδή δεν είναι ευγενικό να φτερνιστείς πάνω σε κάποιον, αυτόματα καλύπτουμε το στόμα μας και γυρίζουμε από την άλλη. Η αυθόρμητη κίνηση όπου στρέφουμε απότομα τον κορμό μας προς την άλλη πλευρά, είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την πλάτη μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Διόρθωσέ το: Είναι απλό, γύρνα όλο σου το σώμα και όχι μόνο τον κορμό όταν θες να φτερνιστείς.

Το λάθος σουτιέν
Έρευνες δείχνουν ότι το 80% των γυναικών φορά σουτιέν που δεν είναι ακριβώς στο νούμερό του. Πρέπει να είμαστε σίγουρες ότι φοράμε σουτιέν που συγκρατούν το στήθος και δεν μας κάνουν να σκύβουμε.
Διόρθωσέ το: Πρόσεξε τις διαστάσεις των σουτιέν και άσε για τις ιδιαίτερες μέρες τα σέξι εσώρουχα με τις λεπτές τιράντες ή την ενίσχυση. Τα αθλητικά προσφέρουν στήριξη και τραβούν πίσω τους ώμους.

Κοιλιά
Ακόμα και μερικά παραπανίσια κιλά γύρω από τη μέση σου, κάνουν τη λεκάνη να γέρνει μπροστά και επιβαρύνουν την πλάτη. Διόρθωσέ το: Μην κάνεις καθίσματα αν υπάρχει λίπος στην κοιλιά σου. Οι ασκήσεις για να κάψεις το λίπος, όπως τρέξιμο ή κολύμβηση για 45 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα θα είναι πιο αποτελεσματικές.

Άγχος
Οι μύες της πλάτης, όπως το υπόλοιπο σώμα, όταν νιώθεις σφιγμένος, υφίστανται πίεση.
Διόρθωσέ το: Ήπια άσκηση όπως το περπάτημα ή η yoga μπορεί να σε ηρεμήσει και μαζί να ανακουφίσει τους πόνους της πλάτης.


Πηγή: neadiatrofis.gr 

Άσκηση και σωστή στάση σώματος

Πώς θα αποτρέψετε τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης
Η σωστή στάση σώματος είναι ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο η άσκηση μπορεί να συμβάλλει. Για να βελτιώσουμε τη στάση του σώματός μας είναι πρωταρχικής σημασίας η σωστή εκγύμναση των μυών του κορμού μας.

Η ισορροπημένη εκγύμναση των μυών του κορμού αποτρέπει τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την εκτέλεση μιας σειρά ασκήσεων ενδυνάμωσης τόσο των ραχιαίων όσο και των κοιλιακών μυών, ώστε αυτοί να συνεργάζονται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Παράλληλα αποφύγετε συνήθειες που αποδεδειγμένα χαλάνε τη στάση του σώματός σας, όπως το να κουβαλάτε στο ένα χέρι κάποιο βάρος.

Αν έχετε καθιστική καθημερινότητα φροντίστε να έχετε μικρά διαλείμματα χαλάρωσης, οπότε και να ξαπλώνετε για λίγο σε ύπτια θέση (ανάσκελα) για να τεντωθείτε, με τα χέρια τεντωμένα δίπλα από το κεφάλι (θέση ανάτασης).

Πηγή: neadiatrofis.gr 

Κι όμως το λίπος έχει το ρόλο του!

Η χρησιμότητα του λιπώδους ιστού για τον οργανισμό μας
Η κύρια λειτουργία του λευκού λιπώδους ιστού είναι η αποθήκευση τριγλυκεριδίων σε περιόδους θετικού ισοζυγίου ενέργειας, καθώς και η διάσπαση αυτών όταν απαιτείται παροχή ενέργειας στον οργανισμό.

Ένας δεύτερος ρόλος είναι η προστασία των εσωτερικών οργάνων από την πρόκληση τραύματος εξαιτίας ισχυρών μηχανικών πιέσεων. Αν και παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι ο λιπώδης ιστός είναι ένας παθητικός αποθηκευτικός ιστός, σήμερα γνωρίζουμε ότι επιτελεί και σημαντική ενδοκρινολογική δράση.

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά ο λιπώδης ιστός παράγει ποικίλες πρωτεΐνες, τις λεγόμενες λιποκίνες, που έχουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δράσεων, όπως ο έλεγχος του αισθήματος της πείνας και κατά συνέπεια της πρόσληψης τροφής, η επίδραση στη δράση άλλων ορμονών και η ρύθμιση του μεταβολισμού του ιδίου.

Στα βιολογικά αυτά μόρια περιλαμβάνονται η λεπτίνη, η αδιπονεκτίνη, η ρεζιστίνη, ο αναστολέας ενεργοποίησης πλασμισμινογόνου (PAI-I), ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF-α) και η ιντερλευκίνη-6 (IL-6). Κάποιες από αυτές τις λιποκίνες έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες όπως η αδιπονεκτίνη, η οποία όμως μειώνεται αξιοσημείωτα κατά την παχυσαρκία, ενώ άλλες έχουν προ-φλεγμονώδεις ιδιότητες όπως η λεπτίνη, ο TNF-α και η IL-6, οι οποίες αυξάνονται κατά την παχυσαρκία.

Συμπερασματικά, ο λιπώδης ιστός δεν είναι μια παθητική περιοχή αποθήκευσης λίπους, αλλά αντιθέτως παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρουσία και πορεία ποικίλων μεταβολικών νοσημάτων.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Τα αμύγδαλα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών

Οι πολύτιμες ιδιότητες του θρεπτικού ξηρού καρπού
Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία δείχνει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προάγοντας την υγεία των αγγείων.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που κατανάλωναν αμύγδαλα καθημερινά για ένα μήνα βρέθηκαν να έχουν αυξημένη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως α-τοκοφερόλης, στο αίμα, χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, παράγοντες που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε συστατικά όπως τα μονο- και πολυ-ακόρεστα (τα λεγόμενα «καλά») λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευεργετική δράση των αμυγδάλων οφείλεται πιθανότατα στο συνδυασμό των εν λόγω συστατικών και όχι σε κάποιο από αυτά μεμονωμένα.
Επομένως η προσθήκη μικρής ποσότητας αμυγδάλων στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, σαν σνακ ή μαζί με τα δημητριακά ή τις σαλάτες σας, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Πηγή: neadiatrofis.gr