Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ο καφές βελτιώνει τις αρτηρίες των υπερτασικών



Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας
Μια έρευνα καρδιολόγων της 1ης Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ικαρίας, δείχνει ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ, ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα, από ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πάσχουν από υπέρταση, μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στην κατάσταση των αρτηριών τους.

Οι Έλληνες ερευνητές μελέτησαν την επίπτωση του καφέ στην καρδιολογική υγεία των κατοίκων, με δεδομένο αφενός ότι η κατανάλωσή του είναι συχνή στον ελληνικό πληθυσμό και αφετέρου ότι μέχρι τώρα στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία έχουν εμφανιστεί αντικρουόμενες διαπιστώσεις σχετικά με την επίπτωσή του στην καρδιοαγγειακή υγεία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της καθημερινής κατανάλωσης καφέ σε 235 κατοίκους της Ικαρίας οι οποίοι είχαν υπέρταση, σε συνδυασμό με τις λοιπές διατροφικές συνήθειές τους.

Έτσι, κατέληξαν με βεβαιότητα στη διαπίστωση ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ έχει επωφελή επίδραση στην κατάσταση των αρτηριών.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, εκτός από την ωφέλεια για τις αρτηρίες των υπερτασικών, οδηγεί σε μειωμένες καρδιοαγγειακές παθήσεις, σε μικρότερη εμφάνιση διαβήτη και υπερλιπιδαιμίας, χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας και καλύτερη νεφρική λειτουργία.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις αν η αύξηση της κατανάλωσης καφέ σε τρία έως πέντε φλιτζάνια ημερησίως θα επιφέρει οποιαδήποτε περαιτέρω βελτίωση στην ελαστικότητα των αρτηριών.

Διατροφή σε καιρούς κρίσης



Συμβουλές για το πορτοφόλι και το στομάχι σας
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει εκτός από την αγορά καταναλωτικών αγαθών προσωπικής και οικιακής χρήσης και την επιλογή των προϊόντων διατροφής.

Η ανατιμολόγηση των ειδών διατροφής έχει κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές στην επιλογή τροφών σε βαθμό τέτοιο που μπορεί κάποιες φορές να μπαίνει σε ρίσκο η πληρότητα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για να «προστατέψετε» το πορτοφόλι και το στομάχι σας:

-Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι συνήθως οικονομικότερα αλλά και με καλύτερή θρεπτική αξία από τα φρούτα και λαχανικά θερμοκηπίου ή εισαγωγής.

- Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στη μια φορά στην εβδομάδα. Έτσι προσεγγίζετε καλύτερα το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής που προτείνει την κατανάλωση 120γρ. κόκκινου κρέατος σε μηνιαία βάση.

- Η κατανάλωση πουλερικών (κοτόπουλου ή γαλοπούλας) μια φορά στην εβδομάδα αποτελεί μια υγιή και οικονομική λύση. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα πωλούνται 3,5 με 4,5 ευρώ το κιλό και είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, χαμηλότερες σε σίδηρο και κορεσμένα λιπαρά από ότι το κόκκινο κρέας αλλά ωστόσο χαμηλότερες και σε χοληστερίνη (85mg ανά 100γρ πουλερικού ενώ το συκώτι έχει 600mg στα 100γρ).

- Η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές στην εβδομάδα αποτελεί μια οικονομική αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά υγιεινή επιλογή καθώς τα όσπρια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

- Προκειμένου να μειώσετε το κοστολόγιο της διατροφής σας περιορίστε την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων προϊόντων τα οποία αφενός στοιχίζουν αρκετά και αφετέρου είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Για ενδιάμεσα σνακ επιλέξετε φυσικές τροφές όπως φρούτα, γιαούρτι ή γάλα 0-1,5% λιπαρά.

Πηγή: fe-mail.gr

Καταπολεμήστε τις ιώσεις με την κατάλληλη διατροφή

Συστάσεις για παιδιά-εφήβους


Καλό πρωινό γεύμα. Το καλό πρωινό γεύμα δίνει στο σώμα μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Προτιμήστε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά, όσπρια και δημητριακά) Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών (μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά, κρουασάν, πατατάκια, γαριδάκια κα) Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C (ακτινίδιο, πιπεριές, λάχανο, μπρόκολο, πορτοκάλι).



Η βιταμίνη C, όπως έχουν δείξει μελέτες δεν θεραπεύει από το κρυολόγημα, αλλά φαίνεται να μειώνει έως και 20% περίπου τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα, φαίνεται να αυξάνει τα λευκοκύτταρα ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό, και συνεπώς παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κρυολογήματος. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών και αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων Ig G. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Ε (αμύγδαλα, σπανάκι, μπρόκολο, ελαιόλαδο)



Συστάσεις σε ενήλικους

Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών (αλλαντικά, πλήρη γαλακτοκομικά, κρέατα)

Αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών (πέστροφα, κολιός, σαρδέλα, ξηροί καρποί, σουσάμι)

Φροντίστε το διαιτολόγιό σας να είναι πλούσιο σε Βιταμίνες C, E και β-καροτένιο

Αυξήστε την πρόσληψη ψευδαργύρου (μανιτάρια, φασόλια, μοσχάρι, δημητριακά πρωινού). Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων (κυρίως των IgG) συμβάλλοντας στην τόνωση του ανοσοποιητικού

Οι δίαιτες αδυνατίσματος αποδυναμώνουν τον οργανισμό μας

Κατά την περίοδο των ιώσεων, το σώμα μας βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο θέλει να προασπίσει τους υπάρχοντες ιστούς του, αλλά επιπρόσθετα να τους ενδυναμώσει. Από την άλλη, η εφαρμογή μιας υποθερμιδικής δίαιτας είναι μια καταβολική κατάσταση, κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το σώμα μας μειώνει τους ιστούς του.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η συνέχιση μιας δίαιτας αδυνατίσματος κατά την περίοδο προσβολής μας από κάποιον ιό θα επιμηκύνει το χρόνο ίασης, κάτι που είναι σίγουρα επιβαρυντικό για την υγεία μας. Ας μην μας φανεί λοιπόν παράξενο αν κατά την περίοδο εφαρμογής στερητικών (κυρίως) διαιτών αρρωσταίνουμε ευκολότερα.

Τι να κάνουμε

Φυσικά δεν αποτελεί άλλοθι η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να σταματήσουμε την όποια προσπάθεια απώλειας βάρους. Ας προτιμήσουμε εύπεπτες τροφές, πλούσιες σε συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και η πρόδρομος μορφή της, η β-καροτίνη, το σελήνιο και πλήθος άλλων θρεπτικών και μη θρεπτικών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση.

Με άλλα λόγια, φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Η μορφή των ζωμών (σούπες) και των χυμών αποτελούν τη μορφή που το σώμα μας δέχεται ευκολότερα, τόσο από την πλευρά της ευκολότερης πέψης όσο και λόγω της καλύτερης θερμορύθμισης στην οποία οι τροφές αυτές συνεισφέρουν.

Τι να προσέχουμε

Το σημαντικότερο σημείο όμως, είναι εκείνο κατά το οποίο το σώμα μας αρχίζει να αναρρώνει και η όρεξη σταδιακά επανέρχεται. Με το πρόσχημα της αδυναμίας οι γονείς/ γιατροί φορτώνουν το παιδί τους με τις αγαπημένες τους τροφές και παράλληλα με θερμίδες που το σώμα μας δεν μπορεί να κάψει και αποθηκεύει στο λιπώδη του ιστό.

Αυτή η συνήθεια της υπερκατανάλωσης ιδιαιτέρως θερμιδογόνων γευμάτων στις μέρες της ανάρρωσης που μας συνοδεύει από την παιδική μας ηλικία, αποτελεί τον κύριο λόγο που δίαιτες αδυνατίσματος διακόπτονται. Φυσικά και το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια στη φάση της ανάρρωσης προερχόμενη από τροφές όπως άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά.

Σοκολάτες, σουβλάκια και γλυκά σε μεγάλες ποσότητες απλά εξυπηρετούν τη γεύση μας, το αίσθημα της στέρησης και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ένα είδος επιβράβευσης για την δύσκολη κατάσταση που ξεπεράσαμε.

Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Διατροφή για εντυπωσιακούς κοιλιακούς


Μάθε ποιές τροφές μπορείς να καταναλώσεις για να δεις την κοιλιά σου να γίνεται επίπεδη και ταυτόχρονα να μην αισθάνεσαι πείνα.

Ακολούθησε τη διατροφή που προτείνουμε και απόκτησε κοιλιακούς - φέτες, βέβαια με τη βοήθεια και τον συνδιασμό έξυπνης και στοχευμένης άθλησης.

Για πάνω από δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν τονίσει την προστατευτική αξία που έχει για τον οργανισμό, μια δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά όπως αυτά που υπάρχουν στα λαχανικά, την μαύρη σοκολάτα, το αβοκάντο και τους καρπούς. Πρόσφατα, οι επιστήμονες συνέδεσαν τα μονοακόρεστα λιπαρά με την λέπτυνση της σιλουέτας και ειδικά της κοιλιάς. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ, το 33% των γυναικών που ακολούθησαν μια δίαιτα υψηλή σε μονοακόρεστα λίπη, είδαν την ζυγαριά να πέφτει κατά 4 κιλά και την μέση τους να μικραίνει κατά 4,6 εκατοστά σε ένα μήνα μόλις.

Πολλές φορές η πρησμένη κοιλιά δεν είναι τίποτα άλλο από παγιδευμένος αέρας μαζί με όσο φαγητό και υγρά έχεις καταναλώσει. Κάνε μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή και στο τρόπο ζωής που ακολουθείς και θα δεις την κοιλιά σου να γίνεται πλάκα.

* Πιες πολύ νερό
*  Αντικατάστησε τους ξηρούς καρπούς όπως είναι τα φιστίκια, με κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους.
* Τρώγε αργά για να μην παγιδεύεις αέρα μέσα στις μπουκιές σου.
* Ξέχνα τα αναψυκτικά με ανθρακικό.
*  Πρόσεξε το φούσκωμα που προκαλούν συγκεκριμένες τροφές και περιόρισέ τες. Τέτοιες είναι τα ξηρά φρούτα, το μπρόκολο, το λάχανο, τα πιπέρια και τα εσπεριδοειδή.
*  Μείωσε την κατανάλωση αλατιού που ευνοεί την κατακράτηση υγρών που με τη σειρά τους βοηθούν τον τυμπανισμό της κοιλιά σου
*  Μείωσε την κατανάλωση ωμών λαχανικών. Τα ψητά λαχανικά έχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες και πιάνουν λιγότερο χώρο στο στομάχι σου.
*  Μην μασάς τσίχλα που ευνοεί την παγίδευση αέρα στο στομάχι σου.
*  Απόφυγε τα τηγανητά που προκαλούν δυσπεψίες.
* Τρώγε τακτικά για να αποφύγεις τα ξεσπάσματα που μεγαλώνουν τον όγκο του στομαχιού.
* Το αλκοόλ και το τσιγάρο προκαλούν μεγαλύτερο πρήξιμο σε ένα άδειο στομάχι.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΑΣ  ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΧΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ  ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ.

Πρωί : (8.00)
2 φέτες ψωμί σικάλεως+1 φέτα γαλοπούλα+1φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών (10%)+μισή ντομάτα+2-3 ασπράδια ή
1 μπωλ δημητριακά (με λίγη ζάχαρη)+ 2 ποτήρια περίπου 0% γάλα+ 2 ασπράδια
και στις 2 περιπτώσεις 1 φλυτζάνι πρασινο τσάι με 1 κουταλιά γλυκού μέλι

Δεκατιανό: (9.30-10.00)
2 φέτες ψωμί σικάλεως + 1 φέτα γαλοπούλα + 1φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών (10%) + μία  ντομάτα + 3 ασπράδια ή
3 ασπράδια+ 1-2 φρούτα ή
μια χούφτα αμύγδαλα  + 1 φρούτο

Μεσημεριανό: (13.00-13.30)
Ψάρι  + ρύζι άσπρο + σαλάτα + 1 φρούτο ή
Γαλοπούλα + ρύζι άσπρο+σαλάτα + 1 φρούτο ή
Κρέας κόκκινο (με πατάτες ή άλλα λαχανικά) + σαλάτα + φρούτο
στη σαλάτα πάντα λίγο λαδι
2-3 μπιφτέκια + σαλάτα + φρούτο ή
κοτόπουλο/σολωμός/τόνος+ σαλάτα + φρούτο

Απογευματινό: (16.00-17.00)
μια χούφτα αμύγδαλα  + 1 μπανάνα/μήλο/πορτοκάλι ή
2 γιαούρτια 0% με 1-2 ψιλοκομμένα φρούτα ή
1 κεσεδάκι cottage με 2-3 ψιλοκομμένα φρούτα
σε όλες τις περιπτώσεις 1 ποτήρι γάλα με 30 γρ πρωτείνης
Μεταπροπονητικό: 19.30-20.00
30-60 γρ πρωτείνης με άπαχο γάλα + 1 μπανάνα + 2 ζελέ

Βραδινό: (22.00-23.00)
2 γιαούρτια 0% με 1-2 ψιλοκομμένα φρούτα + ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής + 1 κουτ. σούπας μέλι, ή
1 κεσεδάκι cottage με 2 κομένα φρούτα + ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής + 1 κουτ. σούπας μέλι ή 1 κονσέρβα σολωμού/τόνου με ψιλοκομμένα λαχανικά + 1-2 φρούτα

Άνδρες vs Γυναίκες



Ποιό είναι τελικά το ισχυρό φύλο; Απο διαιτολικής άποψης φαίνεται πως οι άνδρες μάλλον υπερτερούν...


Συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με το πιο είναι το ισχυρό φύλο τελικά, οι άνδρες ή οι γυναίκες. Σίγουρα εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε την απάντηση τόσο απλά. Ωστόσο, από διαιτολογικής απόψεως η απάντηση είναι μάλλον παραδεκτή από όλους, οι άνδρες είναι εκείνοι που υπερτερούν. Γιατί;

1) το μυϊκό σας είναι περισσότερο ανεπτυγμένο από εκείνο των γυναικών και έτσι μπορείτε να έχετε θεαματικά αποτελέσματα με σχετικά λίγη ώρα εκγύμνασης,

2) καταναλώνετε σημαντικά περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες χωρίς αυτό να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στο σώμα σας,

3) έχετε υψηλότερο μεταβολισμό από εκείνο των γυναικών γεγονός που σας επιτρέπει να ξεστρατίζετε διατροφικά χωρίς συνέπειες,

4) σχεδόν κάθε σας προσπάθεια απώλειας βάρους στέφεται με επιτυχία καθώς δεν έχετε διαταραχές στο ορμονικό σας προφίλ που να επηρεάζουν την όρεξή σας,

5) δεν έχετε ιδιαίτερες κατακρατήσεις υγρών, εν αντιθέση με τις γυναίκες, οι οποίες να οφείλονται στην έμμηνο ρύση,

6) στο μεγαλύτερο ποσοστό σας δεν έχετε ούτε πρόκειται να παρουσιάσετε κυτταρίτιδα,

7) στις δυτικές κοινωνίες οι γυναίκες είναι εκείνες οι οποίες υφίστανται την μεγαλύτερη καταπίεση όσον αφορά την εικόνα του σώματος τους και είναι εκείνες τελικά που ταλαιπωρούνται περισσότερο για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.



Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία

MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

¨Πρωτεΐνη: τελικά την γνωρίζεις;

Απαραίτητη η καθημερινή της λήψη για τη διατήρηση της υγείας μας. Που μπορούμε να τη βρούμε και τί πρέπει να προσέχουμε.

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η πρωτεΐνη σχηματίζεται από την συνένωση αμινοξέων και αποτελεί βασικό δομικό συστατικό όχι μόνο του οργανισμού μας αλλά και σχεδόν όλων των έμβιων όντων.

Στο σώμα μας έχει πολλαπλό ρόλο αφού δημιουργεί τους μύες, τα ένζυμα, τα αντισώματα και άλλα. Επομένως για τη διατήρηση της υγείας μας κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή της λήψη.

Πηγές πρωτεΐνης υπάρχουν τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό βασίλειο. Πλουσιότερες όμως είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, τυρί, ψάρι, κ.α.). 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η φύση που μας δίνει την απαραίτητη πρωτεΐνη. Υπάρχουν και τεχνητές πηγές λήψης πρωτεΐνης όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Σε αυτό ακριβώς το σημείο οφείλει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει, για τους υγιείς ενήλικες (μη αθλητές), την λήψη 0,85 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η σύσταση αυτή υπάρχει για τον εξής πολύ απλό λόγο: την αποφυγή επιβάρυνσης της υγείας μας.

Έτσι, ακόμα και αν κάποιος είναι αθλητής η αυξημένη λήψη πρωτεϊνών δεν συνεπάγεται και αύξηση της αθλητικής απόδοσης ούτε υποστηρίζει τη θρέψη του οργανισμού πιο αποτελεσματικά. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Οι πλεονάζουσες πρωτεΐνες:

• Δεν αποθηκεύονται και με την μετατροπή τους σε ουρία, αμμωνία, και κρεατινίνη επιβαρύνουν ολόκληρο το σύστημα της ρύθμισης της οξεοβασικής ισορροπίας.

• Μετατρέπονται σε λίπος.

• Προκαλούν συχνά αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, σε συνδυασμό με την παράλληλη και ανεπιθύμητη απέκκριση ασβεστίου.

• Προδιαθέτουν για αφυδάτωση και παράλληλη απώλεια ηλεκτρολυτών, λόγω της αυξημένης απομάκρυνσης αζώτου (για την αποβολή 1 γρ. αζώτου χρειάζονται 50 γρ. νερό).

• Παρεμβαίνουν στην απορρόφηση και το μεταβολισμό άλλων αμινοξέων. Επομένως, είναι ευνόητο, ότι η υπερκατανάλωση τυποποιημένων συμπληρωμάτων πρωτεϊνών, τα οποία δεν περιέχουν στις σωστές αναλογίες όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, θα έχει ως αποτέλεσμα την ανισόρροπη αφομοίωση συγκεκριμένων αμινοξέων (σε βάρος των υπολοίπων).

• Επιβαρύνουν τη νεφρική και ηπατική λειτουργία. Υπάρχει βέβαια ακόμη κάποιος προβληματισμός, για τη συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεϊνών (δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως) που θα επιβαρύνει τα νεφρά.

• Η υπερκατανάλωση, επίσης, ζωικών πρωτεϊνών μακροχρόνια, έχει συνδεθεί σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης και ορισμένων μορφών καρκίνου.


Ασπασία-Σοφία Καλαμάρη
MSc Κλινική Διαιτολόγος

Φρούτα με τρόπο



Βάλε τα φρούτα στην καθημερινότητά σου χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Ολες οι δίαιτες προωθούν την κατανάλωση φρούτων καθημερινά. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, αποτελούνται κυρίως από νερό, έχουν λίγες θερμίδες, αλλά καθόλου λιπαρά. Ολα αυτά βοηθούν κάποιον που θέλει να χάσει βάρος, γιατί δεν επιβαρύνουν, ξεφουσκώνουν και κόβουν την όρεξη. Πολλοί όμως δυσκολεύονται ακόμα και να φάνε ένα φρούτο την ημέρα, ενώ πρέπει να τρώμε δύο με τρία. Μάθε πώς να τα καταφέρεις.
Πρόσθεσέ τα σε αυτά που ήδη τρως
Αν δεν σου αρέσουν τα φρούτα, θα δυσκολευτείς ακόμα περισσότερο να τα φας σκέτα. Αντί γι' αυτό, πρόσθεσέ τα σε τροφές που ήδη τρως. Για παράδειγμα, κόψε κομμάτια φρούτου και βάλ' τα στα δημητριακά σου ή σε γιαούρτι ή σε σαλάτα. Τα σταφύλια, το μήλο και τα αχλάδια ταιριάζουν σε σαλάτες που έχουν λίγο τυρί.

Φρούτο για επιδόρπιο
Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πολύ γλυκά, ιδανικά για επιδόρπιο. Μπορείς να τα συνδυάσεις με άλλα υλικά για ένα γλυκό. Για παράδειγμα, φάε 1 μικρό κομμάτι κέικ συνοδευόμενο με 1/2 φλιτζάνι φρούτα. Επίσης, μπορείς να καταψύξεις κομμάτια μπανάνας για ένα τραγανό και δροσερό σνακ. Ενα πηχτό μιλκσέικ με διάφορα φρούτα και γάλα ικανοποιεί και χορταίνει και τρως μεμιάς τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων.

Τα ξερά
Αν είσαι πολύ απελπισμένος, τότε τα ξερά φρούτα είναι η λύση σου. Καλό είναι να ξέρεις ότι διαφέρουν διατροφικά από τα φρέσκα φρούτα. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες όπως τα φρέσκα, αλλά αυτό που τους λείπει είναι το νερό. Ενώ τα φρέσκα φρούτα περιέχουν πολύ νερό, στα ξερά μεγάλο ποσοστό του νερού έχει αφαιρεθεί. Σε πολλά έχει προστεθεί επιπλέον ζάχαρη, γι' αυτό πρέπει να διαλέγεις αυτά που δεν έχουν.

Οι έφηβοι που κοιμούνται λίγο …παχαίνουν!



Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα, παχαίνουν πιο εύκολα, καθώς τρώνε περισσότερες τροφές με λιπαρά και πιο πολλά σνακ, σε σχέση με όσους κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες το βράδυ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό την δρα Σούζαν Ρεντλάιν του νοσοκομείου Μπρίγκαμ και του Ιατρικού κέντρου Μπεθ Ίσραελ της Βοστώνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Sleep" (Ύπνος), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι ο λιγοστός ύπνος μπορεί να επιφέρει χρόνιες αλλαγές στη διατροφή των νέων, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, ειδικά όσον αφορά τα κορίτσια, καθώς -για λόγους που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει- τα αγόρια δεν φαίνεται να χαλάνε εξίσου τη διατροφή τους, εξαιτίας του ανεπαρκούς ύπνου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο λίγος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πάχους, όμως η νέα έρευνα δείχνει από πού προέρχονται οι πρόσθετες θερμίδες. Η αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών φαγητών, τα οποία έχουν πολλές θερμίδες, καθώς και η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, που αποτελούν παρεπόμενο του μικρής διάρκειας ύπνου, οδηγούν σε συσσώρευση λίπους στο σώμα των νέων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 240 νέους ηλικίας 16 έως 19 ετών, που για ένα χρονικό διάστημα φορούσαν στον ύπνο τους μια ειδική συσκευή περασμένη στον καρπό του χεριού τους, ενώ παράλληλα καταγραφόταν η ημερήσια λήψη θερμίδων από τη διατροφή τους.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι νέοι κοιμούνταν λιγότερο από οκτώ ώρες το βράδυ, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2,2% περισσότερες θερμίδες από λίπη και 3% λιγότερες θερμίδες από υδρογονάνθρακες, σε σχέση με τους νέους που κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος για την υγεία μπορεί σχετικά εύκολα να μειωθεί, καθώς κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου μειώνει κατά 21% τις πιθανότητες ο νέος να φάει ένα σνακ με πολλά λιπαρά.

Μόνο ένα στους τρεις νέους (ποσοστό 34%), που συμμετείχαν στην έρευνα, κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες κατά μέσο όρο τις νύχτες, ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου εκτιμά ότι οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ώρες βραδινού ύπνου, για να νιώθουν την άλλη μέρα ξεκούραστοι και σε εγρήγορση.