Διατροφή σε καιρούς κρίσης



Συμβουλές για το πορτοφόλι και το στομάχι σας
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει εκτός από την αγορά καταναλωτικών αγαθών προσωπικής και οικιακής χρήσης και την επιλογή των προϊόντων διατροφής.

Η ανατιμολόγηση των ειδών διατροφής έχει κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές στην επιλογή τροφών σε βαθμό τέτοιο που μπορεί κάποιες φορές να μπαίνει σε ρίσκο η πληρότητα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για να «προστατέψετε» το πορτοφόλι και το στομάχι σας:

-Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι συνήθως οικονομικότερα αλλά και με καλύτερή θρεπτική αξία από τα φρούτα και λαχανικά θερμοκηπίου ή εισαγωγής.

- Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στη μια φορά στην εβδομάδα. Έτσι προσεγγίζετε καλύτερα το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής που προτείνει την κατανάλωση 120γρ. κόκκινου κρέατος σε μηνιαία βάση.

- Η κατανάλωση πουλερικών (κοτόπουλου ή γαλοπούλας) μια φορά στην εβδομάδα αποτελεί μια υγιή και οικονομική λύση. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα πωλούνται 3,5 με 4,5 ευρώ το κιλό και είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, χαμηλότερες σε σίδηρο και κορεσμένα λιπαρά από ότι το κόκκινο κρέας αλλά ωστόσο χαμηλότερες και σε χοληστερίνη (85mg ανά 100γρ πουλερικού ενώ το συκώτι έχει 600mg στα 100γρ).

- Η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές στην εβδομάδα αποτελεί μια οικονομική αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά υγιεινή επιλογή καθώς τα όσπρια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

- Προκειμένου να μειώσετε το κοστολόγιο της διατροφής σας περιορίστε την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων προϊόντων τα οποία αφενός στοιχίζουν αρκετά και αφετέρου είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Για ενδιάμεσα σνακ επιλέξετε φυσικές τροφές όπως φρούτα, γιαούρτι ή γάλα 0-1,5% λιπαρά.

Πηγή: fe-mail.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις