Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

«Μην κολυμπάς, αν δεν περάσουν τρεις ώρες από το φαγητό» Ισχύει τελικά;

Σίγουρα θα το έχουν πει και σ' εσάς οι γονείς κάποια στιγμή, όταν ήσασταν παιδί. Φυσικά, ήθελαν να σας προστατέψουν και όχι απλά να σας κάνουν μία ακόμη παρατήρηση.


Κατά πόσο, όμως, αυτή η συμβουλή έχει τελικά επιστημονική βάση;

Είναι αλήθεια ότι για τη διαδικασία της πέψης απαιτείται περισσότερο αίμα προς το στομάχι και μακριά από τους μύες, μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό πνιγμού εξαιτίας του φαγητού.

Σύμφωνα με την παθολόγο Μελίσα Κόνραντ Στέπλερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η παραίνεση αυτή βασίζεται στις αυξημένες πιθανότητες που υπάρχουν να πάθουμε σοβαρή μυϊκή κράμπα μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να βγούμε από τη θάλασσα.

Βέβαια, ακόμη και αν κάποιος πάθει κάποιος κράμπα, μπορεί να βγει εύκολα από το νερό αν δεν βρίσκεται στο ανοιχτό πέλαγος.


Τι μπορεί να πάθει τελικά όμως κάποιος που κολυμπά με γεμάτο στομάχι;

Σύμφωνα με τη δρ Στέπλερ τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι δυσφορία, καούρες ή και έμετος.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, ένα σάντουιτς μισή ώρα πριν από το μπάνιο δεν πρόκειται να σκοτώσει κανέναν, ένα πλήρες γεύμα όμως θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης και το αλκοόλ.

Πηγή: www.onmed.gr

Μερικές αλήθειες για το τρέξιμο

ίναι αρκετές οι φορές που ακούμε κάποιους να διαμαρτύρονται ότι παρόλο που τρέχουν δεν χάνουν βάρος. Παρ'όλες τις θυσίες τους ο δείκτης της ζυγαριάς τους παραμένει αμετάβλητος. Σκόπιμο είναι λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά την θερμιδική κατανάλωση.

Υπολογίζεται ότι οι θερμίδες που καταναλώνουμε τρέχοντας είναι περίπου 1kcal /kg/km.Aυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος 80 κιλών καταναλώνει 80 θερμίδες για κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Δηλαδή τρέχοντας ο ίδιος άνθρωπος 5km έχει καταναλώσει περίπου 400 θερμίδες!!!

Άρα λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το τρέξιμο από μόνο του δεν μπορεί να μας οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός και άλλων πραγμάτων όπως σωστή διατροφή, ξεκούραση, σωστή ενυδάτωση και καλή ψυχολογία ούτως ώστε να οδηγηθούμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να νοιώθουμε καλά....FEEL GOOD!

Είναι αποδεκτό ότι ένα από τα οφέλη του τρεξίματος είναι η κατανάλωση θερμίδων αλλά όταν κάποιος ξεκινάει το τρέξιμο ανακαλύπτει στην πορεία τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του τρεξίματος. Ενδεικτικά αναφέρω την ψυχική υγεία και την ευεξία, την κοινωνικοποίηση του ατόμου με την αναζήτηση παρέας για τρέξιμο καθώς επίσης και την προάσπιση και τον ενστερνισμό της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθε που αποτελούν τις βάσεις του κλασικού αθλητισμού.

Συνεπώς η ενασχόληση με την άσκηση μας προσφέρει μία πολυπαραγοντική επίδραση θετικής κατεύθυνσης που οδηγεί στη βελτίωση τόσο της φυσικής μας όσο και της πνευματική μας απόδοσης.

Θεωρώ ότι ανακαλύπτοντας ο καθένας τον εαυτό του μέσα από το τρέξιμο θα εντοπίσει και άλλα στοιχεία της καθημερινότητας του που μέσω της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό θα μπορέσει να τα βελτιώσει.


Ρούσσος Θεόδωρος - προπονητή μικρών και μεγάλων αποστάσεων

Πηγη: www.zougla.gr

Προετοιμασία αθλητών και ομάδων σε μεγάλο υψόμετρο!

Το υψόμετρο που επιλέγουν οι αθλητές ομάδες για το στάδιο της προετοιμασίας είναι μια απλή υπόθεση; O καθηγητής εργοφυσιολογίας, Γρηγοριάδης Αντώνιος έχει άλλη άποψη, την εξηγεί με το άρθρο που ακολουθεί, απαντώντας σε δυο πολύ σημαντικές ερωτήσεις...


Με την αύξηση του υψομέτρου ελαττώνεται η βαρομετρική πίεση, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η μερική πίεση του ατμοσφαιρικού οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάλογη πτώση της μερικής πίεσης του οξυγόνου στις κυψελίδες των πνευμόνων και του κορεσμού του αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο.

Δεδομένου ότι η αθλητική απόδοση σε αγωνίσματα που διαρκούν πάνω από δύο λεπτά και έχουν υψηλές αερόβιες απαιτήσεις, εξαρτάται από την μέγιστη ικανότητα του οργανισμού να μεταφέρει και να καταναλώνει οξυγόνο στους μύες, γίνεται άμεσα κατανοητή η δυσμενής επίδραση του υψομέτρου στην αθλητική απόδοση (αντοχή). Η μείωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) του οργανισμού, με την αύξηση του υψομέτρου είναι σήμερα καλά τεκμηριωμένη με πληθώρα ερευνών. Γνωρίζουμε ότι η μείωση γίνεται εμφανής σε υψόμετρο μόλις 580 m όπου αθλητές υψηλού επιπέδου χάνουν το 7% της VO2max ο δε ρυθμός μείωσης της είναι 1% για κάθε 305 m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Κατά πόσο ο εγκλιματισμός και η προπόνηση σε υψόμετρο συμβάλλουν στην αγωνιστική υπεροχή;
Η έλλειψη οξυγόνου σε υψόμετρο αντισταθμίζεται σε αιματολογικές προσαρμογές που αυξάνουν την ικανότητα μεταφοράς στους ιστούς. Η υποξαιμία προκαλεί ορμονική έκκριση της ερυθροποιητίνης που διεγείρει το σχηματισμό ερυθροκυττάρων και αιμοσφαιρίνης, μέσα σε 15 ώρες από την ανάβαση σε υψόμετρο. Επιπλέον, γίνονται κυτταρικές προσαρμογές, όπως αύξηση των μιτοχονδρίων, της μυοσφαιρίνης και του δικτύου τριχοειδών αγγείων που προάγουν την απορρόφηση του οξυγόνου και μεγιστοποιούν τις οξειδωτικές λειτουργίες. Είναι λοιπόν απαραίτητος ο εγκλιματισμός πριν τον αγώνα σε υψόμετρο.

Ποιος είναι ο καλύτερο τρόπος προετοιμασίας;
Έρευνες δείχνουν ότι για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης πρέπει να γίνει συνδυασμός διαμονής σε υψηλό και προπόνηση σε χαμηλό υψόμετρο, για την εκμετάλλευση των παραπάνω προσαρμογών του οργανισμού στην υψομετρική υποξία, αλλά και την δυνατότητα προπόνησης χωρίς να μειώνεται η ένταση της (κάτι που συμβαίνει πάνω από τα 1000μ). Η προπόνηση σε υψόμετρο προκαλεί αύξηση ερυθροποιητίνης (EPO) με αποτέλεσμα την αύξηση κυττάρων των ερυθρών(RBCs), αύξηση τροχοειδών αγγείων , αύξηση μιτοχονδρίων και των ένζυμων των μιτοχονδρίων, μείωση της καρδιακής συχνότητας και αρτηριακής πίεσης, αύξηση παραγωγής αυξητικής ορμόνης, αύξηση του μεταβολισμού του λίπους, και μείωση του οξειδωτικού στρες που έχουν σαν συνέπεια την βελτίωση της αντοχής.

Η Εργοφυσιολογία είναι η επιστήμη που αξιολογεί κάθε ερέθισμα που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός, είναι η επιστήμη που στοχεύει στην βελτίωση της υγείας και της απόδοσης. Ο εργοφυσιόλογος είναι απαραίτητος για να αξιολογεί, να εντοπίζει και να βελτιώνει την απόδοση των αθλητών-ποδοσφαιριστών.

Αντώνης Γρηγοριάδης, καθηγητής εργοφυσιολογίας
Πηγή: mikriliga.com

5 συμβουλές για να κατακτήσετε οποιοδήποτε στόχο

Ο λόγος για τον οποίο δε καταφέρνετε να κατακτήσετε τους στόχους σας δεν είναι επειδή δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε, στο διαδίκτυο εξάλλου μπορείτε να βρείτε άπειρες συμβουλές και προγράμματα γυμναστικής που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να κατακτήσετε τους στόχους σας, είτε αυτοί αφορούν το αδυνάτισμα, την ενδυνάμωση ή το bodybuilding. Tο θέμα είναι η παρακίνηση την οποία στερήστε. Ξεκινάτε ένα πρόγραμμα και το εγκαταλείπετε πρωτού δείτε τα πρώτα αποτελέσματα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η αλλαγή σκέψης.


Σας παρουσιάζουμε 5 συμβουλές κλειδιά, για να κατακτήσετε οποιοδήποτε στόχο και αν θέσετε.


1)Μάθετε γιατί παλεύετε βρείτε το σκοπό σας !
Πρωτού θέσετε ένα στόχο ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί θέλετε να τον πετύχετε. Μήπως σας παρακινεί η ματαιοδοξία ; όλοι επιθυμούν 6 pack κοιλιακούς όμως είναι αυτό αρκετό για να σας παρακινεί όταν οι προκλήσεις και οι υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής αρχίζουν να μας επηρεάζουν ; Στη πραγματικότητα οι λόγοι έχουν πιο βαθιά αιτία και πρέπει να τους συνειδητοποιήσει κάποιος και να τους ξεπεράσει για να μπορέσει να ακολουθήσει συστηματικά ένα πρόγραμμα.

Όταν αναγνωρίσετε το λόγο για τον οποίο θέλετε να δραστηριοποιηθείτε, σε ότι και αν θέλετε να κάνετε, τότε θα παραμείνετε πιο συγκεντρωμένοι στο στόχο σας.

2) Να είσαι υπεύθυνος με τον εαυτό σου
Ένας καλός προπονητής θα σε βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός προγράμματος, αλλά εσύ και μόνο εσύ είσαι αυτός που θα τα εκτελέσει. Στο πεδίο της μάχης είσαι εσύ και οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν θα εμφανιστούν πρώτα σε σένα. Μην ξεκινήσετε συνεργασία με έναν προπονητή και ένα διαιτολόγο περιμένοντας να σας παρακινεί τόσο πολύ και τόσο έντονα όσο καλά θα είναι τα προγράμματα που θα σας βγάζουν. Το κίνητρο πάντα θα είναι δικό σας και πρέπει να πηγάζει από βαθιά μέσα σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται ή και η οποιαδήποτε στασιμότητα ακόμα οφείλεται σε εσάς. Το να αναλάβετε αυτή την ευθύνη μπορεί να μοιάζει σαν φόβητρο, μπορείτε όμως, και πρέπει να το δείτε ως τη δική σας εσωτερική ενδυνάμωση. Να θυμάστε ότι όσο πιο μεγάλο το ρίσκο τόσο πιο μεγάλη και η ανταμοιβή, και θα είναι όλη δικιά σας στο τέλος.

3) Μάθετε τα πάντα για αυτό που θέλετε να κάνετε
Πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα για την πρόκληση που έχετε μπροστά σας. Ποιές είναι οι ικανότητες αυτές ή τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν και μέχρι πότε θα τα έχετε, πού αρκετοί απέτυχαν και γιατί, τι πρόκειται να κάνετε διαφορετικό;
Όσο περισσότερο κατανοητέ τι χρειάζεται για να επιτύχει κάποιος αλλά και το τι να περιμένει από την πρόκληση, τόσο περισσότερο έτοιμος θα νοιώθει.
Πρέπει επίσης να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Πρέπει να μάθετε τις δυνάμεις σας και πώς να τις χρησιμοποιήσετε ως πλεονέκτημα. Για παράδειγμα αν έχετε αρχηγικές ικανότητες συγκεντρώστε ένα group από φίλους που θέλουν και αυτοί να χάσουν βάρος και προπονηθείτε μαζί.


4) Σταμάτησε την ''παράλυση'' με ανάλυση
Ενώ η γνώση είναι δύναμη το να σκέφτεσαι υπερβολικά ένα σχέδιο είναι αδυναμία η οποία πηγάζει από το φόβο της αποτυχίας να έχετε δεύτερες και τρίτες σκέψεις σας οδηγεί στο να κάνετε αλλαγές πρωτού καν να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο πρώτο σχεδιασμό. Δεν μαθαίνετε από αυτό κάτι και δεν έχετε πρόοδο. Όταν ξεκινάτε κάτι καινούργιο πρέπει να περιμένετε ότι θα κάνετε κάποια λάθη αλλά από αυτά θα μαθαίνετε, εξοικειωθείτε με αυτό. Να θυμάστε ότι ακόμα και αν υπάρχει μια καλύτερη προσέγγιση σε κάτι, αυτό δε σημαίνει οτι ο δικός σας τρόπος δε θα δουλέψει μια χαρά. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να περιμένετε τα πράγματα να γίνουν πιο ξεκάθαρα γιατί δεν θα γίνουν ποτέ.
Ξεκινήστε με ένα πρόγραμμα που να σας ικανοποιεί. Ξεκινήστε το αμέσως. Τις περισσότερες φορές το να θέτουμε τα πράγματα σε λειτουργία αμέσως είναι το καλύτερο, θα μας πάει πιο μακριά και σε πιο γρήγορο ρυθμό, είναι καλύτερο από το να έχουμε το τέλειο σχέδιο αλλά ποτέ να μην το ξεκινάμε.

5) Δέξου το ρόλο του ασθενέστερου
Πολύ λίγοι ανάμεσά μας έχουν γεννηθεί με ''φυσικά προνόμια''. Πολύ λίγοι ανάμεσά μας έχουν γεννηθεί με χαρισματικά γονίδια τα οποία τους επιτρέπουν να έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με εμάς από την αρχή της προσπάθειας .Για τους περισσότερους από εμάς ισχύει το ότι θα συναντήσουμε εμπόδια και δυσκολίες από την αρχή.

Αν δεν υπήρχαν εμπόδια στη ζωή μας όμως τότε ποτέ δε θα μιλάγαμε για επιτυχίες έτσι δεν είναι ; Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα ανθρώπων που παρόλο ότι είχαν αδυναμίες αυτό δε τους εμπόδισε στο να επιτύχουν. Αν τα καταφέρανε όλοι αυτοί σίγουρα μπορείς και εσύ ! ξεκίνα σήμερα !

Ο τρόπος να επιτύχει κάποιος που έχει σαν εναρκτήρια θέση μια πιο μειονεκτική σε σχέση με κάποιον άλλο, είναι να έχει πειθαρχία και αποφασιστικότητα να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να τα καταφέρει .Δεν έχει σημασία αν έχετε αργό μεταβολισμό, χαμηλές αθλητικές ικανότητες ή οτιδήποτε άλλο θεωρείται ή αντιλαμβάνεστε ως φυσικό μειονέκτημα. Μπορείτε να τα υπερνικήσετε όλα με χρόνο υπομονή και προσπάθεια



Τόγιας Κων/νος
Πηγη: www.zougla.gr

Τροφές που γερνούν την επιδερμίδα


Αν περιμένετε μετά από την καλοκαιρινή «κραιπάλη» (ηλιοθεραπεία, ποτά, κοκτέιλ και μπόλικο φαγητό) η επιδερμίδα σας να παραμείνει «ακμαία»… απατάσθε.
«Είτε μας αρέσει, είτε όχι, αυτά που καταναλώνουμε επηρεάζουν την επιδερμίδα μας» είπε ο γιατρός Ariel Ostad, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.
Μερικά καλοκαιρινά παραστρατήματα δε θα σας γεράσουν, βέβαια, «εν μια νυκτί», ωστόσο αν δεν προσέξετε, τα «αποτελέσματα» σίγουρα θα φανούν στο πρόσωπό σας.
Δείτε παρακάτω τις έξι τροφές που γερνούν την επιδερμίδα και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Time.
Γλυκά
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εκκινήσει μια διαδικασία, που είναι γνωστή ως γλυκοζυλίωση. Όταν τρώει κανείς περισσότερη ζάχαρη από αυτή που μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός, τα μόρια ζάχαρης που «περισσεύουν» ενώνονται με τις πρωτεΐνες δημιουργώντας «τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης». Αυτά καταστρέφουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας, την πρωτεΐνη δηλαδή που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ζωντανό.
Μην ξεχνάτε ακόμη, ότι τα πολλά γλυκά καταστρέφουν και τα δόντια, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων, τερηδόνας και οδηγώντας και σε αποχρωματισμό των δοντιών. Κάθε φορά που τρώτε κάτι γλυκό, φροντίστε να πίνετε νερό για να ξεπλένετε το στόμα σας.
Αλκοόλ
Ένα υγιές συκώτι σημαίνει υγιές δέρμα. «Όταν το συκώτι λειτουργεί καλά, οι τοξίνες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιδερμίδα, αποβάλλονται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό» εξηγεί ο Dr. Ostad
«Όταν όμως συγκεντρωθούν τοξίνες στο συκώτι, οι οποίες δε διασπώνται όπως πρέπει, η επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει από ακμή, ωχρότητα μέχρι και ρυτίδες» πρόσθεσε.
Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και διαταράσσει τον ύπνο, κάτι που έχει συνδεθεί με επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης, σύμφωνα τουλάχιστον με μια έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve.
Λευκό κρασί
Το λευκό κρασί κάνει πολύ κακό στα δόντια. Το οξύ που περιέχεται στο λευκό κρασί προκαλεί ζημιά στο σμάλτο και κάνει τα δόντια πιο επιρρεπή στη δημιουργία «λεκέδων».
Καμένο κρέας
Μπορεί οι ξεροψημένες άκρες από τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια και τις μπριζόλες να σας αρέσουν πολύ, ωστόσο αυτά ακριβώς τα κομμάτια περιέχουν προ-φλεγμονώδεις υδρογονάνθρακες και οι φλεγμονές διασπούν το κολλαγόνο της επιδερμίδας.
Δε χρειάζεται να κόψετε τα ψητά στα κάρβουνα, αρκεί να φροντίσετε να μην καταναλώνετε τα «καμένα» κομμάτια του κρέατος.
Αλμυρά φαγητά
Μπορεί να μην μαγειρεύετε με αλάτι, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνετε καθόλου αλάτι. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και αυξάνουν την κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να προσδίδουν μια ωχρή όψη.
Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη λύση για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει καφεΐνη (είναι γνωστό ότι μειώνει το πρήξιμο, όταν εφαρμόζεται τοπικά).
Επεξεργασμένο κρέας
Μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά και άλλες νοστιμιές. Σε αυτά αναφερόμαστε τώρα.
Πολλά από αυτά τα κρέατα περιέχουν θειώδη και άλλα συντηρητικά, τα οποία προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Είναι ακόμη υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, το οποίο κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται ωχρή.
news.gr/